KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Molinari Cinque Stelle Decaffeinato - mint az igazi

Molinari Cinque Stelle Decaffeinato szemeskávé teszt A CAFFÉ Molinari több mint 200 éves múltra visszatekintő vállalat. Alapításakor élelmiszer kereskedelem volt a fő profil, legendás terméke a különböző nemzetközi díjakban részesült Aceto Balsamico di Modena. A vállalat 1880-ban elnyerte a királyi család, a Savoyai Ház udvari beszállítója címet. 1911-ben megnyílt az első kávéház Bar Molinari néven, mely szakítva a hagyományokkal, elhagyta az akkor használatos Caffé előtagot és az azóta Olaszország szerte közkedvelt Bar megnevezést kezdte használni. A vállalat központja ma is Modenában található, jelenleg a világ 5 kontinensének közel 70 országában van jelen. A CAFFÉ Molinari név egyet jelent a tradicionális, minőségi olasz eszpresszóval - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától, az Imperial Online Shop Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Molinari Cinque Stelle Decaffeinato szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Molinari Cinque Stelle Decaffeinato

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.07.21. , Csomagolás: 0,5kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.000.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Blaze:

Aktuális teszt mintánk egyenletes pörkölésű, közép Olasz szintet hozza, töredezett szemek nem jellemzik. Őrlése az átlagos ún. „joker” fokozaton jó, hőfok igénye viszont alacsonynak mondható. Figyeljünk oda a hőfokra, könnyű megégetni, ilyenkor sötét és bőrös crema jellemzi. A crema egyébként egész bőséges, mintázódik, jó olajossággal bír, a csészét szépen megfesti. Mondani sem kell, hogy a cukrot egész jól tartja. A kávé ízvilágában is visszaköszön a pörköléskor sejtetett közép Olasz vonal egy tisztességes bárkeverék ugrik be kóstoláskor. Fő vonala a kakaós, étcsokoládés, mellette pörkölt olajos magvakat lehet érezni, utóízében a kakaópor, és nagyon haloványan dohányos keserűség van. Pici fehér cukor jól áll neki, ilyenkor egy kis mandulás íz is felsejlik, de vigyázzunk a cukorral, mert gejl lehet. Tejben hozza a kötelezőt, de semmi extravagáns élményre ne számítsunk. Kávénk koffeinmentes, de egy vakteszt során garantálom, hogy senki nem mondaná meg, hogy nem „rendes” kávét kóstol, hanem egy decaffeinatoból kapott. Testessége jó, bátran fogyaszthatjuk este egy vacsora után is.

Kávégép: Gaggia Baby PID / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A szemek mérete és alakja alapján eltérő, a pörkölés az átlagosnál kicsit sötétebb, a babok viaszos fényűek.Sok sérült, töredezett szemet találtam. Az első darálások után meglepően viharos ütemben folyt le a kávé, így több fokozattal kellett finomítani a darálást, míg sikerült a 25-30 másodperces lefolyást megközelíteni. A dupla szűrőbe 19g kávé fért bele. A hőfokot közepes tartományban tartottam, leginkább egy robusztás blend hőigényére lőttem be. A crema mindvégig vastag, bugyogó lefolyást produkált, ugyanakkor erősen össze is esett, hasonlóan egy nagyon friss pörköléshez. A teszt napjai alatt ez nem is változott. Az ízekben a klasszikus talján blendek jöttek elő: étcsokoládé, mogyoró, mandula, kevés sav, melyhez kellemes édesség társul, így a kávé egyáltalán nem igényel cukrot. Nem mondhatom, hogy egy izgalmakkal, meglepetésekkel teli ízvilág, de stabilan hozza, amit ud. Az utóíze erős, hosszan tart, kellemes olajos érzettel. A magas hőfokra érzékeny a kávé, ekkor kellemetlen keserű ízjegyek jelennek meg, ettől mindenképp óvakodjunk. Tejes italnak talán nem a legideálisabb, de ez nem akkora baj, mert eszpresszóként nagyon kellemes!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Parci:

Kezdjük az elején: nem fogyasztok koffeinmentes kávét. Nem azért, mert guminő, meg szilikon, meg radler, a túrót! Sajnos felső-középkategóriás állóháborúban állok a (gyomor)savakkal, évtizedes szinten, így odáig igazából el sem jutok, hogy a kávé koffeintartalmától boruljak meg. Hamarabb üt a maró beltartalom. A fentiek miatt aztán tapasztalatom sincs sok, igazi decaf-szűzként (a britney spears-i értelemben) fogom most tehát az eheti mintát cincálni. Bizony, koffeinmentes a drága. Molinari, decaf, feketésbarna egyen-szemek matt fényezéssel, porszáraz felülettel. Illatában a bölcsis kisfiamtól két hete megörökölt nátha keveredik a vibrálóan füstös, csokoládés tercier felhangokkal. Az így alkotott elegy persze enyhén diszharmonikus, de erről nem a szegény kávé tehet, az hozza az elvárhatót. A lefolyás temperamentumos, szinte lerobban a kávé a szűrőből, most először sikerült egy normál duplánál megugrani a feszített víztükröt: nem fért a crema a bőrébe... akarom mondani, a csészébe. Érdemes figyelni a vízhőfokra, nem kell túl sok belőle, különben tényleg bebőrözzük a krémet. A lefolyás úgy is gyors lesz, amikor először próbálkozunk (kifejezetten finom őrlemény kell, ha ezt le akarjuk lassítani), de nem olyan nagy baj ez, jól tesz az aluloldottság a kávénak... Hömpölygősen krémes, mogyorós, marcipános ízek a hála, igazából kifejezetten kellemes, klasszikus kávé, itt-ott kikönyökölő bumfordisággal. Érces hangú Ford Mustang ez, nem egy Lexus LS. Minden shotnál érezhető volt némi csípősség a torok főbejáratánál (a "boxzsák" mögött). Ezt nem igazán tudtam mire vélni, így nevezzük "enyhén pikáns karakternek" (vagy mandulagyulladásnak...). A kávé egyébként ezzel együtt tényleg korrekt, pozitív tapasztalat. A cukrot Atlaszként tartja, lehet tejezni is, minden fakultatív és minden ér.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Régen járt már nálam koffeinmentes kávé, így külön érdeklődéssel vártam a tesztet. A csomag bontásakor füstös, olajoshalas illatot árasztott, ezt a jellégét őrléskor is megőrizte. A szemek fényesek, többnyire aprók, közöttük jónéhány töredezett. A pörkölés sötétnek mondható, de nem egyenletes, a világosabb babok feltűnően kikandikálnak. Az ideális őrlést a jokernél kissé finomabb állasban találtam meg, hőmérséklet tekintetében pedig inkább a leghűvösebb tartományban adta a legjobb eredményt, ilyenkor a krém a mogyoróbarna világosabb árnyalatát mutatta. A szokásostól ott is eltért, hogy érdemes a volt tankönyvinél rövidebb, 22-23 másodperces lefolyást választani, a risztrettó kifejezetten nem állt jól neki, mivel egyébként is könnyű megégetni, avagy szinte lehetetlen égett ízek nélkül csapolni. Lefolyása vaskos, félidőtől már szőkül. A krém mennyisége megfelelő, de a szerkezete nem az igazi, egyrészt hajlamos összeesni, de a cukrot sem tartotta meg, az hamar átfordult rajta. Mint már jeleztem, nagyon nehéz volt igazán jót húzni belőle, megköveteli a tökéletes barista munkát. Alapvetően már a dél-olasz bárkeverékek ízvilágát mutatja, a cukor pedig szinte kötelező hozzá. Kakaós, pörkölt magvas, fanyarkásan savas alapokon mandulás, marcipános jegyek fedezhetők fel, és egy kis édeskés robusztás, füstös fűszerességet is mutat. Az égetett-kesernyés ízek jelen vannak végig, majd utóízében különösen felerősödnek, így jól esik utána egy pohár víz. Kicsit több testesség jól állna, a korty közepén volt egy kis hiányérzetem, talán ez a koffeinmentesítés hatása, mert ez egyébként másképp nem érezhető az ízekben. Tejes italban jól használható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19,5

 

Weinmaker:

A csomag bontásakor a közepesnél sötétebb, nem teljesen egyenletes pörkölésű, fényes kávébabok fogadtak. Az átlagosnál finomabbra kellett állítanom az őrlőt, és a hőmérséklettel is lejjebb mentem a közepesnél. Magasabb hőfokon könnyen megég és kellemetlenné válik a kávé. A lefolyása szép, a krém mennyisége jó, állagával és olajosságával sincsen semmi probléma. A cukrot tartja, süppedősen nyeli el, mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízében nagyjából azt hozta amit vártam, a szokásos olaszos BAR blendek ízvilága köszönt vissza. Kakaós-étcsokoládés alap, pörköltmagvas, marcipános jegyekkel kiegészülve, háttérben némi füstösséggel. Semmi káprázat, vagy extra, de nem is mondaná meg valószínűleg senki, hogy koffeinmentes kávéval van dolgunk. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Blaze 4 7 4 7 22
Monyesz 4 7 4 7 22
Parci 5 7 4 6 23
Lorien 4 5,5 4 6 19,5
Weinmaker 4 7 4 7 22

Molinari Cinque Stelle Decaffeinato szemeskávé teszt kávébabokMolinari Cinque Stelle Decaffeinato szemeskávé teszt kifolyásMolinari Cinque Stelle Decaffeinato szemeskávé teszt csapolás
Molinari Cinque Stelle Decaffeinato szemeskávé teszt krémMolinari Cinque Stelle Decaffeinato szemeskávé teszt csészeMolinari Cinque Stelle Decaffeinato szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesnél sötétebb, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a Molinari mintáját. Felületükön olajkicsapódás nem tapasztalható. A legjobb eredmény érdekében az átlagostól finomabbra érdemes őrölni, és az sem feltétlen baj, hogyha egy picit gyorsabb lefolyást kapunk, mert talán így a legjobb ez a kávé. Hőfok tekintetében mindenképpen az alcsony régiót célozzuk meg, mert magasabb hőfokon könnyen megég. A krém mennyisége bőséges, lefolyása szép, és a cukrot megtartja. Állagával és olajosságával sincs semmi probléma. Ízében a kakaós-étcsokoládés aromák dominálnak kiegészülve pörköltmagvas, marcipános jegyekkel, vagyis a klasszikus olaszos ízvilág. Az összkép jó, és megmondhatatlan, hogy koffeinmentes kávéval van dolgunk. Testessége is jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is hozza a kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: nincs adat
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!