KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cornellá Decaf - a reményteljes katalán

Cornellá Decaf szemeskávé teszt Cégünk a Pannon Kávé Kft. a 2004. évi megalakulása óta meghatározó szereplője a hazai kávégépes szolgáltató szektornak. A vállalkozásunk magyar tulajdonosai által meghatározott, széles szolgáltatási körben, az ország egész területén végezzük tevékenységünket, kiszolgálva több ezer elégedett partnerünket. Elkötelezettek vagyunk a hazai kávékultúra színvonalának az emelésében, ennek jegyében tevékenységünket szigorú minőségbiztosítási rendszer alapján végezzük, valamint kiemelt figyelmet fordítunk a munkatársaink folyamatos képzésére is. Partnerünk a katalán Cornella cég csúcsminőségű kávékeveréke. A legkiválóbb arabica fajtákból készült termék, enyhe francia pörkölése érvényre juttatja az aromákat és a lágy savasságot. Kiválóságához nem férhet kétség, ezt bizonyítja, hogy 2015-ben a világ legjobb éttermének választott Gironai El Cellar de Can Roca étterem is ezt a márkát kínálja vendégeinek - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cornellá kávék hazai forgalmazójától, a Pannonkávé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Cornellá Decaf

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.11. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.255.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Blaze:

Második koffeinmentes mintánk egy „C” betűs zacskóban érkezett. Bontáskor furcsa, kissé égett és sós illat csapott meg, nem egy friss kávé illata kápráztatott el. (ez sajnos az első próbáknál be is bizonyosodott) A mintát apró szemek alkotják, viszonylag sok törött, sérült van benne, pörkölése egyenletes, sötétbe hajló. Őrléskor elég jellegtelen, fáradt kávé illata volt, előző mintánkhoz képest jócskán el kellett állítani az őrlőt, a durvább irányba. Ennek a kávénak nem állt jól a hosszabb kivonatolás, így a 20-22mp. körüli extrakciókra álltam rá. Ahogy már korábban utaltam rá sajnos a kávé igen fáradt, döglött, így elég csúnya lefolyásokat sikerült csak elérnem. Táncol, rángatózik, és hamar szőkül : tipikusan a régi, fáradt kávé jelei. A crema nagyon vékony, a cukrot egyáltalán nem tartja, olajosság sem jellemzi. A kávé ízeiben egy keserű csokoládé dominál, némi asztalt gyümölcsös felhanggal, melyet csak a cukor hoz ki. Van benne egy pici füstösség is, és nagyon enyhe savak. Testessége közepes. Tejben hozta a fentiek alapján az átlagot, de semmi extra. Úgy hiszem, hogy ebben a kávéban jóval több van, de így ezzel a fáradt, nem friss mintával sajnos többet nem lehetett kihozni belőle. Kár!

Kávégép: Gaggia Baby PID / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 16

 

Monyesz:

A szemek mérete és alakja eltérő, a pörkölés az átlagos, a babok épp csak hogy fénylenek, épek, töredezett szemet alig találtam. Rossz sejtésem támadt, mikor a kávénak semmi jellegzetes illatát nem éreztem a minta bontása után. Az darálót rövid idő alatt sikerül az átlagosnál picivel finomabb őrlemény környékén az elvárt lefolyáshoz igazítani. Kissé meglepő módon a kávé a termosztát legmagasabb állásában sem mutatta a megégés jelét, bármilyen sárkányos géppel bátran nekiveselkedhetünk tehát! Még ezen a hőfokon is a crema inkább világos volt, mint a mogyorószínű. Viszont már 10-15mp után szőkült és kezdettől nem sikerült egyenes lefolyást elérni. Ezek után nem tartom merész következtetésnek, hogy a minta több mint három hónapos pörkölésű, eléggé fáradt benyomást keltő keverék. A testessége gyenge, igazából igényli a cukrot, pedig 18.5g-ot raktam a dupla szűrőbe. Tejes italként ezek után meg sem próbáltam! Ízek tekintetében szintén kevés értékelhetőt lehet megemlíteni. Leginkább egy savakat nélkülöző, mogyorós-mandulás-nugátos vonal sejlett fel, ami önmagában megfelelő lenne, de sajnos az elöregedett mintában ezek a jegyek nyomokban voltak megtalálhatók. Remélhetőleg egy friss pörkölés ennél lényegesen többet mutat.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 2 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 14

 

Parci:

Cornella? Muti! Újabb koffeinmentes kávé a padon, én meg menten elalszom. Hiába, több évnyi kávéfogyasztás szép lassan beépíti az emberbe a koffeinfüggőséget. Ám a lényeg: főként feketésbarnára pörkölt szemek, többféle kivitelben, egy-egy világos szem is előbukkan. Mondhatjuk, hogy 90%-ban elszenesedett és 10%-ban súlyos égési sérüléseket szenvedett babok kavalkádja, szerencsére olajosodás nélkül. Illatában a szokásos dohány, némi vizes avar és füst. A csapolás szörnyű, a minta túlkoros lehet, mert széndioxiddal dúsulás sehol, gátszakadás módjára ömlik a kávé a gépből. A crema elhanyagolható, inkább vizes-fekete lé zúdul a csészébe. Ízben aztán javít, nincs vele igazából semmi baj, csoki, marcipán, füst, tizenkettő egy tucat, korrekt "kávéíze" van (...), bántó tulajdonságok nélkül. Persze tudjuk, hogy kávé ennél lényegesen izgalmasabb is lehet, de a hibátlan faék egyáltalán nem elhanyagolható teljesítmény, sokaknak rendszeresen sikerül alulmúlni. Ha muszáj lenne koffeinmentes kávét innom, valószínűleg a "kedvelem" halmazba kerülne, de így, hogy nem muszáj, azért léteznek izgalmasabb tételek. A műfajban ajánlott (ha friss...).

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 1 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 18

 

Lorien:

Vegyes alakú és pörkölésű szemek, egészen tarka egyveleg virít a csomagban. Néhány szem töredezett, néhány egészen világos, mások égettek. Bontáskor mindig átható ropi illatot áraszt, ez később az ízekben is jól kiérezhető. Az átlagosnál finomabb őrlést kíván, a szokottnál kicsit magasabb dózissal. Hőmérséklet tekintetében nem kényes, az egészen alacsony hőfoktól egészen a normál arabika tartományig elmehetünk. Lefolyását nem tudtam rendesen kordában tartani, néha mint az ökör, máskor pedig remegősen, szögegyenesen soha. Már a csapolás első harmadában szőkül, bizony már nem fiatal ez a minta. Kár érte, mert egyébként még így korosan is sok értéket megvillant. A krémmel egyáltalán nem kényeztet, szűken méri, és az olajossága sem az igazi. Cukorpróbáról szó sem lehet, fél másodperc alatt alámerül. Ezzel egyébként semmi baj, egy koffeinmentes blendtől nem is ezt várjuk. Ízekben alapvetően rendben van, de azt vettem észre, hogy jelen állapotában már a rövidebbre, 21-22 másodperc körülire szabott csapolások sikerültek jobban, noha ebben a tekintetben sem volt konzekvens. Kakaós-étcsokoládés alapon pörkölt magvas, mogyorós, mandulás, marcipános ízek, enyhe keleti fűszeresség, és a végén halovány trópusi gyümölcsös villanással. Mindezt végigkíséri a ropi, majd a korty végén határozottan mokkás zárás. A risztrettósabb csapolások nem jöttek be, néha egy kis fémes íz sejlett fel, talán a mentesítés hatásaként. Másfél-két mokkáskanál cukor nagyon jól áll neki, a marcipánt még jobban felhozza, és az ananászos-aszalt gyümölcsös vonal is szépen erősödik. Tejjel semmi különös.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

Vegyes méretű kávébabok, nem teljesen egyenletes közepesen sötét pörköléssel. Többféle beálítással is próbálkoztam, de legjobban a tankönyvinél rövidebb lefolyás vált be ennél a kávénál. A hőfokkal sajnos bárhogyan is játszottam, mindig hamar szőkült, így olyan 20 másodperc körül le kellett állítani. A minta sajnos a fáradtság jeleit prezentálta, mert lefolyáskor bármit is csináltam erősen rángatózott, szőkült. A krém vékonyka és a cukrot semeddig sem tartotta, könnyen oszlatható volt. Ízek tekintetében sem jeleskedett sajnos, pedig vélhetőleg frissen egy egészen korrekt koffeinmentes kávé lehet. Jelen esetben étcsokoládés, kakaós, pörköltmagvas, marcipános ízjegyek fedezhetőek fel, némi nagyon halvány gyümölcsös aromával kiegészülve. Egy kis cukor kimondottan jót tesz, és segít előhozni az ízeket. A jó hír az, hogy a hőfokra egyáltalán nem kényes, így szinte megégethetetlen. Testessége közepes. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, mert a tejben "elveszett" szinte teljesen.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 16,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Blaze 2 5 3 6 16
Monyesz 2 5 2 5 14
Parci 1 7 4 6 18
Lorien 3,5 6 4 6,5 20
Weinmaker 2,5 5 3 6 16,5

Cornellá Decaf szemeskávé teszt kávébabokCornellá Decaf szemeskávé teszt kifolyásCornellá Decaf szemeskávé teszt csapolás
Cornellá Decaf szemeskávé teszt krémCornellá Decaf szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Vegyes méretű, nem teljesen egyenletes pörkölésű kávébabok alkották a mintát. A legjobb eredmény érdekében úgy érdemes az őrlőt beállítani, hogy 20 másodperc körül legyen a lefolyás. A kapott minta egyértelműen "fáradtság" jeleit mutatta. Lefolyáskor a krém nagyon vékony, hamar szőkül, nem túl jó állagú, és könnyen eloszlik. A cukrot természetesen nem tartja meg. Hőfok tekintetében elég szabad kezet kapunk, mert még viszonylag magas hőmérsékleten sem hajlamos megégni. Az ízek rendben lennének, de a fáradtság miatt nem annyira intenzívek, mint amennyire szeretnénk. Kakaós-étcsokoládés, pörkölt magvas, marcipános jegyek bukkannak fel. Cukor hozzáadásával némi halvány gyümölcsösség is előcsalogatható. Testessége közepes. Utóíze mokkás jellegű. Gyakorlatilag a klasszikus olaszos stílust hozza teljesen hibamentesen. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, mert a tejbe túlságosan belesimul. Kár ezért a kávéért, mert frissen egy egészen korrekt koffeinmentes kávé lenne, de így csak sejteni lehet, hogy mit tud valójában.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 67% arabika - 33% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!