KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Egycsészés szűrők: La Marzocco VS. IMS "The Single"

OEM La Marzocco filterAz Expolygon Kft. jóvoltából lehetőségem adódott, hogy kipróbáljak pár egycsészés szűrőt. Én régóta egy után gyártott (OEM) La Marzocco szűrőt használok nagy megelégedéssel, melyhez a tökéletes eredmény érdekében szükség van egy szűrőmagasítóra és egy 41mm-es tömörítőre, hogy csupán a középső részére lehessen tömöríteni a kávét.

Rengeteg fórumon olvasható, hogy a kávébolondok nagy szeretettel kísérleteznek folyamatosan a szűrőkosarakkal, egy-egy gyártó termékét kipróbálva (IMS, Strada, LM, Reneka).

Az Expolygon Kft.-nél az IMS kosarak megtalálhatóak, melyek igen népszerűek, és kíváncsi voltam az új, erőteljes marketinget kapott „The Single” névre keresztelt példányára. Hozzám a 8,5g-os jutott el, de ezen kívül még sok méretben elérhető gyakorlatilag az összes géptípushoz.

Itt a hivatalos leírása, amely szerintem elég jól összefoglalja a lényeget:
IMS The Single filterAz IMS "The Single" szűrője professzionális karos kávégépekhez készült, mely kialakításának köszönhetően forradalmasítja az egycsészés kávékészítést, lehetővé téve, hogy kis mennyiségű kávéval is gazdag és kiegyensúlyozott ízvilágot érhessünk el. Kifelyezetten azoknak ajánljuk, akik szeretik a kétcsészés kivonatok ízét és karakterességét, de hasonló minőséget kívánnak elérni fele annyi kávéőrlemény felhasználásával. A szűrő belső kialakítása hézag mentes, egyenletes vonalvezetésű a homogén extrakció érdekében, így használja ki teljesen és takarékosan a kávépogácsát, anélkül hogy megtörné azt. Ennek köszönhetően a filter könnyebben tisztábban tarthatóvá is válik hagyományos társainál. A magasság arányosan változik a kávé mennyiségéhez mérten, így a kétcsészésével azonos beállításokkal fele mennyiségű kávéval (pl. 18g és 9g) közel azonos minőségű kivonatot készíthetünk, szemben az átlagos egycsészés szűrőkkel, melyek általában igényelnek némi plusz töltetet, és még így sem közelítik meg a hagyományos kétcsészés minőséget. A félhold kialakítás és a szűrőn precíz elhelyezésű és méretű lyukak garantálják a kétcsészés szűrőhöz hasonlatos kivonatolás egyenletességét és sebességét, az őrlőbeállítások módosítása, vagy többlet kávé adagolása nélkül. Az egyenes vonalú extrakciónak köszönhetően megfelelő előkészítés mellett nem áll fenn a túlkivonatolás vagy csatornásodás veszélye. A Single-el készített kávé gazdagsága lehelletnyivel marad el a kétcsészésétől, viszont sokkal kiegyensúlyozottabb, hosszabb ízhatást ér el normál egycsészés társaihoz képest.

Viszont ha lúd legyen kövér és hozzácsaptuk még az IMS La Marzocco-ra (6/9g) hajazó szűrőjét is.

Fragola maroktamperTömörítőnek a „Fragola” által gyártott tömörítőket használtam, és amihez szükséges volt ott a szűrőmagasítót. Itt volt szerencsém kipróbálni az új (már nem is annyira új) maroktampernek elnevezett tömörítőt, ami mondhatni szerelem első látásra. Iszonyat igényes és profi megoldás. Nincs félre tömörítés, vagy különböző erejű tömörítés, mivel az eszközt beállítva mindig azonos erővel tudjuk lenyomni a kávét, és mivel felfekszik a szűrő peremére így az minden esetben tökéletesen párhuzamos, hibátlan lesz.

Így gyakorlatilag a tömörítéssel járó változót ki is iktattuk a rendszerből, mivel az mindig azonos minőségben, tökéletesen hajtódhat végre, aminek a hozadéka a jó kioldódás. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a nyitott szűrős csapolások. Nincs fröcskölés, csapkodás, hanem szinte egyből egy sugárba áll össze a lefolyás, tökéletes kioldódást eredményezve.

De térjünk vissza a szűrőkre
IMS 6/9g filterElső körben kizárólag vizuális vizsgálatnak vetettem alá őket, és a szükséges kávémennyiséget, viselkedésüket figyeltem. Itt nagy eltérés nem adódott.

Az összes szűrő esetében gyakorlatilag az azonos beállítás „szinte” teljesen jól működött.

Az IMS LM stílusú 6/9g –os szűrőjébe nagyjából 7g kell ahhoz, hogy középre lehessen tömöríteni, és kb. 11-12g hogy a maroktampert bevethessem. Az eredmény kissé lassabb lefolyás (ezt persze őrlő beállítással lehetett volna korrigálni), köszönhetően a nagyobb őrlemény mennyiségnek, de ettől függetlenül bőséges crema és jó vizuális eredmény lett a vége. 7g-os mennyiséggel is kipróbáltam, ami teljesen jól működött robusztásabb, olaszos stílusú kávéval.

OEM La Marzocco 7/9gA „jó öreg” OEM LM szűrő is nagyon szépen szerepelt 9,5g őrlemény mennyiséggel, kizárólag középre tömörítve. Szép lefolyás és bőséges crema jellemezte. Számomra ez nem különösebben meglepő, mivel ezt használom évek óta és nagyon bevált.

IMS THe Single 8,5gAz IMS „The Single” szűrője (8,5g), ami miatt mondhatni volt az egész felhajtás, szintén 9,5g őrleményt kapott. A lefolyás szemre gyakorlatilag hasonlatos volt a „régi” La Marzocco szűrőjéhez, mind crema, mind lefolyás sebessége terén. Amiben biztosan megelőzi a „régi” LM szűrőt az a tökéletesen száraz és homogén kávépogácsa. Míg az LM esetében előfordul, hogy kissé vizes marad a felülete, itt teljesen csont száraz a végeredmény. A másik nagy előnye, hogy nem igényel külön eszközöket, mint a szűrőmagasító és spéci tamper, mivel itt ugyanazt a tömörítőt lehet használni, mint amit a dupla szűrőnél is használ az ember. Ez pl. egy kávézó esetében nem elhanyagolható szempont.

A végére nem maradt más, mint a produktumok kóstolása, ami ugye teljesen szubjektív, így kéretik ennek megfelelően kezelni, mert lehet, hogy ami nekem jobb az másnak kevésbé, és fordítva. Így ebben kizárólag a saját véleményem fogom leírni. Aki többre kíváncsi az úgyis beszerzi és kipróbálja a neki tetsző szűrőkosarat és saját maga alkot véleményt, amire erősen buzdítok mindenkit.

Több stílusú kávé (klasszikus olasz és gyümölcsös), több napon át történő kóstolása után bennem a következő vélemény fogalmazódott meg:
Az olaszos stílusú BAR kávénál (Pascucci Mild) gyakorlatilag elhanyagolható volt a különbség, bár volt, de mind jó volt a maga nemében. Tényleg érdemes próbálgatni, hogy kinek melyik jön be, mivel ez akár kávé fajtánként változhat. A „the Single” talán kontrasztosabban hozta az ízeket, míg az OEM LM egy picit összemosta, lágyította. Mindkettő jó volt.

A gyümölcsös, új hullámos kávéknál nagyobb volt az érezhető különbség, de itt is nehéz lenne egyértelmű verdiktet mondani. Mindkét szűrőkosárral nagyon finom volt a kávé, az eltérések ellenére. Talán nekem az LM picit testesebb volt, de lehet, hogy csak a megszokás miatt éreztem így. Tényleg csak azt lehet tanácsolni, hogy próbálgatni kell, mivel nem egy őrült nagy beruházás és kóstolni, hogy melyikkel ízlik jobban az adott kávé. Szerintem megéri a kísérletezést.

Ha kedvet kaptatok a kísérletezéshez, akkor itt válogathattok a különféle szűrők közül.

Egy kis videó az összehasonlításokról: