KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Nicaragua El Mozonte - baracklekvár vagy multivitamin?

Kapucziner Nicaragua El Mozonte kávéteszt A korábbi időszakban a Nicaraguai kávék a szakmában úgy voltak elkönyvelve, hogy blendek készítéséhez megfelelőek. Az utóbbi néhány évben jelentős minőségi előrelépés történt. Köszönhető ez a Cup of Excellence versenyeknek, az aukcióknak, ahol egyértelműen megmutatkozik, hogy a vevők magas árral honorálják a minőségi munkát. A Kapucziner kávé manufaktúra is elkötelezett a minőségi kávék bemutatásában. Nicaragua északi részén található Mozonte város Nuevo Segovia megyében, magas hegyvidéki területen fekszik. Az itt termő arabica kávénk jó felépítésű, kiegyensúlyozott komplex,édes és gyümölcsös ízvilággal jellemezhető. Az SHG jelölést csak a szigorúan ellenőrzött 1400 méter felett termő kiváló minőségű arabica kávék kapják. Úgy gondolom a tesztelt kávénk édességen kívül megmutatja, hogy a közép amerikai kávék is gyümölcsös ízjegyekkel is bírnak - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Nicaragua El Mozonte

Pörkölés ideje: 2017.02.21, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.000.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztalanyunkon érződik, hogy nagyon friss pörköléssel van dolgunk: a kellemes, mogyorós, csokoládés aromákhoz társul a jellegzetes, még sok széndioxidot szivárogtató kávé illata, ami pár nappal később elképesztő Nutellás illatra váltott. A kávészemek szép egységesen közepes pörkölésűek, olajkiválás nincs rajtuk. Méretükben akad eltérés: vannak nagy szemek (ez a jellemzőbb), ugyanakkor akadnak közepes és kisebb szemek is. Meglehetősen finomra kellett őrölni a megfelelő eredményhez, és az adagolás is a nagyobb számokat kedvelte: duplához min. 17,5-18 g-ot kellett használnom, hogy a lefolyás felénél ne kezdjen szőkülni, a szimpla LM-kosár is kérte a maga 9-10 grammját. Kezdetben rendkívüli mennyiségű crema érkezett csapoláskor a csészébe, ám ez pár nap alatt normalizálódott, de még ilyenkor is kellőképpen vastag maradt, és mintázódott is. A kávé a legjobb arcát nálam közepes hőtartományban mutatta, a normál lefolyási időnél kicsit hosszabra véve. Az espressoénál kicsit kisebb mennyiség volt az ideális, közelebb a ristrettohoz; ilyenkor egy kellemes, csokis, mogyorós (néha Nutellás) vonalon indulva érezhetünk trópusi gyümölcsöket, néha egy kis barackos likőrösséggel kiegészülve, enyhe citrusossággal a végén. A kávé természetes édessége is ekkor a legmarkánsabb. Savasságát közepesnél kicsivel enyhébbnek jellemezném, testessége még magasabb dózisnál is maximum közepes. Az alsóbb hőtartományban még nem tud kialakulni kellőképpen a komplexitása, ezért ezt kerülném. Magasabb hőfokon belépnek a pörkölt mogyorós ízjegyek, háttérbe szorítva a kellemes gyümölcsösséget. Tejes italban kellemes, ha cortado vagy főleg macchiato készül belőle, mert így még marad a kávé karakteréből jócskán. Növelve a tej mennyiségét (cappuccino, latte) már sokat tompul. Összességében egy kellemes desszertkávénak jellemezném tesztalanyunkat, nem jelentős koffeintartalma végett a nap bármely időszakában fogyasztható.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A Kapucziner csomagolása a szokásos igényességet tükrözte, bontás után így töményen lehetett érezni a babok fanyar, gyümölcsös illatát. Nem túl világos pörkölést találtam, talán közepesnek is mondhatnám. A babok épek,de némi méretbeli szórást mutattak azért. A felsőbb hőtartományban és a közepesnél kicsit durvább őrléssel kezdtem a tesztelést, de a lefolyás túl gyors lett, a lefolyás vége pedig szőkült. Így a hőből visszavettem, de még így is a közepes szint fölött maradtam kicsivel. A darálmányt 18g-ból készítettem és a közepesnél finomabbra őröltem. Ekkor színben és lefolyásban ideális értékekekt kaptam. A crema vastag volt és a teteje kis pöttyös mintázódást mutatott, igaz a cukrot elég rosszul tartotta, olajossága gyenge volt, de ez egy arabica esetén elfogadható. A testességre nem lehet panasz, a kávé ezért kiváló kapucsínó alapanyag, a tejjel jól harmonizál. A babok, szőlőmagos fanyar illata a kávéban átalakult. Cukor nélkül is élvezhető, a savasabb jellegű meggyes, sárgabarackos ízeket adta, de mellette mogyoró és csokoládé is érezhető volt. Kevés cukorral inkább az aszalt gyümölcsök kettős, édeskés-savanykás ízére hajazott, leginkább az aszalt sárgabarackéra , melyet egy csokis-vaníliás íz egészített ki. Kicsivel több cukorral már a baracklekvárt idézte, amelyben az édesség erősen ellenpontozza a gyümölcsös jelleget.
Nagyon jó kávé, érdekes ízkombinációkkal, melyet elsősorban a gyümölcsös ízek kedvelőinek ajánlok, illetve a tejes italok fogyasztóinak.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Gyalog Edina:

A kapott minta praktikus visszazárható szelepes felhasználóbarát csomagolásban érkezett, mely segít megőrizni a felhasználásig a kávé ízét és aromáját. A zacskóban található kávé közepesen sötétre pörkölt, égett és sérült szem egyáltalán nem lelhető fel benne, szemek hasonló méretűek, épek és egészségesek. Illata kakaós, mogyorós némi virággal fűszerezett. Na és talán innen vágtam nagy fába a fejszém…. Mivel adott volt kettő új egycsészés szűrő a „the Single ’’ és az OEM La Marzocco így hajtott a kíváncsiság, hogy kipróbáljam. Őrlésnél az átlagtól kicsivel finomabb őrleményt használtam, kb. 2 egységnyit kellett finomítani. Mind két szűrőnél az alábbiak jellemzők: Szép egyenletes lefolyás, nem rángatózik. Nem mondanám hő érzékenynek a kávét, de alacsony hőfokon viszont nem túl izgalmas, érdemes egy közepes hő tartományt beállítani. Szépen mintázódó mogyoró színű creama, bőséges, de gyorsan fele akkorára esett össze, ami viszont már a fogyasztás végéig kitartott. A cukrot szépen megtartja. Mivel eddig cukor nélkül fogyasztottam a kávét, így most sikerült több dologra is rácsodálkoznom, például, hogy mekkora különbség van barna és fehér cukorral ízesítve a kávénak, valamint mennyire meg tudja változtatni a cukor a kávé ízét, olykor elvesz olykor pedig hozzá tesz. Akkor kezdjünk a „the Single ’’-el, a két szűrű között minimális eltérés volt az őrlésnél kb. fél egységet kellett finomítanom az őrlőn. 9g/25mp volt az amikor a legtöbbet mutatta meg magából a kávé. Az eredmény könnyed kakaós- trópusi gyümölcsös bomba, ami az espresso és a filter kávé között helyezkedik el. Az utóíze viszonylag rövid ideig hagyott nyomott a számban. A cukor még inkább felerősítette a gyümölcsös vonalat, de én inkább hanyagolnám belőle, sokkal tisztább ízeket eredményez. Kevés tejjel, éppen csak cortadonak kóstoltam, sajnos nagyon jellegtelenné teszi a kávét. Nem volt rossz az eredmény, de talán több rejlik ebben a kávéban. Nézzük az OEM LM-el, 8,5g/20mp az eredmény valami csoda, brutál testes-gyümölcsösös. Első kortyban étcsokis, magvas és jázminos ízek domináltak, folyamatosan nyílt ki ahogy hűlni kezdett ekkor mutatkozott meg gyümölcsössége mely szép savakkal társult. Nagyon izgalmas volt ahogy megmutatta sokszínűségét egyből levett a lábamról, de ezután jött az amit nem gondoltam volna, tettem bele 1 kávéskanál fehércukrot, megkóstoltam és elállt a szavam, gyakran iszom az egyik ismert márkának a multi vitamint üdítőjét, megtévesztésig hasonlított az ízére, mézes-szirupos-mangós-barackos íz világ. Nem vagyok cukor párti, de ezt a kávét kötelező legalább egyszer cukorral is megkóstolni, egy igazi desszert lesz belőle! Nagyon szép kerek kávé, rengeteg íz jeggyel, szépen bontakozik ki, megfelelő testességgel és kellemes savakkal megáldott. Utóíze hosszú lecsengésű. Igen! Ezt várjuk el egy kávétól!

Kávégép: Ottima / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Lorien:

Közepes vagy annál egy árnyalattal sötétebb, egyenletes pörkölésű, ép, egészséges szemek, egynémelyiken kezdődő olajkicsapódás nyomaival. Igazán könnyen kezelhető alapanyagnak bizonyult, elsőre annyira beletaláltam, hogy ha nem tesztelni kellett volna, nem is nagyon kísérleteztem volna tovább, és végül vissza is tértem a jól bevált eredeti beállításokhoz. Ez majdnem joker környéki őrlést, és a sztenderd arabica hőtartomány alsó szélet jelentette, ez utóbbi nálam 94 fok a PID-en. Érdemes nagy dózissal készíteni, a dupla szűrő 20 grammot simán elnyel. A lefolyás tankönyvi módon egérfarkas, szőkülés nincs, eddig semmi izgalom. A krém arabikához mérten egész jó, mennyisége rendben van, az állagára sem lehet panasz, felkúszik a csésze falára a krémgyűrű, és még mintázódik is. A cukorpróbán persze elbukik, mert süppedősen alámerül még az is, amit egészen óvatosan helyezek rá, hogy legalább egy gyors fotót lőjek róla. A közép-amerikai régió kávés szempontból már régóta a titkos kedvencem, amit ez a minta ismét alátámaszt. A csokoládés, mogyorós jegyek szinte egyszerre támadnak a gyümölcsözönel, ami egyébként nem savfürdő, hanem nagyon is harmonikusan illeszkedik a képbe. Előfordul benne barack, ananász, sőt még pirosbogyósokat is felfedezni véltem. És ezzel még nincs vége, mert mandulás, virágos, mézes jegyek is érezhetőek. Bár nem szükséges hozzá cukor, sőt nélküle is nagyon finom, de másfél mokkáskanállal mégis érdemes hozzápróbálni, ami nagyon tömény baracklekváros illúziót teremt. Utóízében némi mokkásságot és grépfrútos kesernyésséget érezni. Természetesen tejes italok alapjául is elsőrendű, de szinte sajnáltam tejet önteni hozzá, addig egyszerűen nem jutott el.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Weinmaker:

Minőségi, szelepes csomagolásban érkezett a Kapucziner tesztkávéja. A szemek közepesen sötétek, egyenletes pörkölésűek, sérült vagy törött szem nem található. Kicsit előre szaladva elárulom, hogy már az első kóstoláskor éreztem, hogy barátok leszünk. A megfelelő lefolyást valahol a közepesnél picit finomabb tartományban találtam meg, és hőfokban sem kell az egekbe menni, a teljesen átlagos hőmérséklet tökéletesnek bizonyult hozzá. A lefolyás nagyon szép volt, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen nagyon friss volt a minta. A krém mennyisége és minősége jó, a cukrot süppedősen nyelte el, és szépen kitartott a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében ha röviden akarnám megfogalmazni, akkor csokoládé és baracklekvár, persze van még más is a háttérben, de ez az ami azonnal beugrik kóstoláskor. Nagyon-nagyon tetszett, mert számomra tökéletes egyensúlyban volt a kávé. Úgy is mondhatnám, hogy mintha az én ízlésemnek pörkölték volna. A csokoládé mellett egy kis mogyoró, a barack mellett pedig ananász ami jól kivehető, mindez nagyon jó természetes édességgel, és egy csipet virágossággal. A savak visszafogottak, minden szépen a helyén van. Testessége is nagyon jó. Annyira tetszett a kávé, hogy gyakran kettessével készítettem. Elsősorban eszpresszónak ajánlom, de tejes italként is ízlett. Szerintem érdemes megkóstolni.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 7 3,5 8 22
Monyesz 4 8 5 9 26
Edina 4 9 4 9 26
Lorien 4 8 4 9 25
Weinmaker 4 9 4 9 26

Kapucziner Nicaragua El Mozonte kávéteszt kávébabokKapucziner Nicaragua El Mozonte kávéteszt shotKapucziner Nicaragua El Mozonte kávéteszt csapolás
Kapucziner Nicaragua El Mozonte kávéteszt krémKapucziner Nicaragua El Mozonte kávéteszt singleKapucziner Nicaragua El Mozonte kávéteszt eszpresszó

Összegzés: Fekete, szelepes, visszazárható igényes csomagolásban érkezett a tesztkávé. Egyenletes, közepesen sötét pörkölésű, egyforma, egészséges szemekből állt a minta. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál picit finomabbra érdemes hangolni, míg hőfok tekintetében a közepes tartományt célszerű megcélozni. Nagyon felhasználóbarát kávé, szinte elronthatatlan és sokféle arcát képes megmutatni. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó. Állagára és olajosságára sem lehet panasz. A cukrot süppedősen nyeli el, és mintázódásra hajlamos. A csésze oldalát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládés, mogyorós vonalat szépen ellenpontozza a gyümölcsösség, visszafogott savassággal. Barackos, ananászos, mangós (trópusi gyümölcsös) gyümölcsök mellet egy csipet virágosság és nektáros édesség is felsejlik. Nagyon eltalált, komplex ízvilágú kávét sikerült kóstolni. Érdemes kipróbálni cukorral is, bármennyire is fanyalognak sokan tőle, egy másik, szintén nagyon szerethető arcát mutatja meg ebben a formában is ez a Single Origin kávé. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is nagyon kellemes.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel:100% arabica
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!