KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Miscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávékóstoló

Miscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávéteszt Az Urbano család vállalkozása 1946-ban kezdte meg a működését Messina város központjában, ahol a cég alapítója Unberto, feleségével Emanuelával kezdte el a kávé pörkölését kis mennyiségben. Az alapvető irányelv az volt, hogy aprólékos válogatással a legjobb minőségű zöld kávét összeválogatva pörköljék, mindig a kornak megfelelő legmodernebb berendezések használatával. Ezáltal folyamatosan tudták növelni cégük eladási volumenét. A pörkölő üzem 2003-ban költözött a mai területére. 2006-ban a vállalat úgy döntött, hogy gyökeresen megváltoztatja a róla kialakult képet, és Oliviero Toscani vezetésével újításokat vezettek be, hogy megértessék a cég filozófiáját, eleganciáját, egyszerűségét a világ minden táján. A Miscela d’Oro egy professzionális pörkölő, aki elkötelezetten harcol a magas minőségért, ezért nevezi a mai napig magát mérte ellenére is kézműves pörkölőnek, melyet szlogenjük is tükröz: Torrefattori dal 1946. A Miscelad'Oro Gran Gourmet 100% Prémium Arabica kávé édes aromával rendelkezik.Testes,vékony crema jellemzi és hosszantartó útóizzel rendelkezik. Közepesen savas, bársonyos aromájú. Kiváló alapanyaga tejes és espresszó technológiával készített italoknak. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Miscela D'oro kávék hazai forgalmazójától, a Galéria-Café Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Miscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávéteszt csomagolásKávé típusa: Miscela D'oro Espresso Gran Gourmet

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.10.12 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 12.000.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztalanyunk kávébabjainak szemrevételezése után kissé szkeptikus voltam: közepes pörkölésnél sötétebb, fényes felületű szemek, itt-ott töredezettek és égettek is, méret- és színbeli különbségek is akadtak. Az illatában is érződött a jellegzetes robusztás illat. Első blikkre 80/20-as blendre tippeltem. Mi lesz ebből? Szerencsére kellemesen csalódtam! A zacskó bontása után egy nappal már kellemes csokoládés/kakaós illat is megjelent, a robusztásat kissé háttérbe szorítva, de azért még érezhető volt. Az alsó hőtartományban kezdtem a tesztelést, normál lefolyással és dózissal (16-17 g-os dupla, 8-9 g-os szimpla). Már így is kellemes az eredmény: egy finom, selymes csokoládés/kakaós vonal a gerince az italnak, ami jól érzékelhető természetes édességgel párosul, keserű ízeknek nyoma sincs. Feljebb lépve a közepes hőtartományba ezt kiegészíti egy kis fűszeresség és néha egy nagyon kellemes akácos/akácmézes ízjegy, illetve gumicukros jellegű édesség. Elég meglepő kombinációk! A crema közepesen vastag, mintázódik, megmarad a fogyasztás végéig. Az ital mennyiségét kicsit rövidebbre véve (ristretto) belép egy dohányos/köményes ízjegypáros, így a testessége is erősödik, de kevésbé komplex az eredmény. A kávé utóízében azért fellelhető a robuszta hatása, ezért a felső hőtartomány már nem javallott, ugyan nem ég meg az ital feltétlenül, de eluralkodhat az émelyítő malátás, gabonás ízvilág, ami szimplán csak kesernyés kakaóssággal párosul. Tejes italban is élvezetes eredményt kapunk: kellemes csokis/kakaós ízek, amiket a gőzölt tej édessége desszertté varázsol. Összességében egy klasszikus ízvilágú kávét sikerült tesztelnem, élvezetes "extrákkal", ráadásul meglehetősen felhasználóbarát, hiszen elég tág határok közt ad jó eredményt.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Monyesz:

- Kimaradt.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: / Íz, harmónia: / Testesség: / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Gyalog Edina:

A kapott mintát többségében sötét pörkölés jellemzi, de azért jócskán akadnak benne világosabb szemek is, elenyésző a törött és sérült szemek aránya, minimális olajkicsapódás van a szemeken, ránézésre körülbelül 80% arabika 20% robuszta. Illata erősen füstös, tipikus robusztás. Nem mondanám, hogy könnyű eset volt ez a kávé. Csináltam egy átlagos csapolást, átlagos gramm, átlagos lefolyási idő, átlagos szemcseméret és normál hőmérséklet. Az eredmény olyan lett mintha 2 darab algopyrint szopogattam volna el, de a háttérben éreztem megbújva némi lágyságot és gyümölcsösséget. Feladatként így azt tűztem ki magam elé, hogy valahogy meg tudjam szelídíteni ezt a kávét. Elsőként nyilván megpróbáltam alacsonyabb hőmérsékleten, valamicskét segített a dolgon, de nem lett az igazi. Utána gondoltam, kevesebb kávét teszek a szűrőkosárba és alkalmazom az előbbi alacsonyabb hőmérsékletet, ez sem oldotta meg a problémámat, mert így az ízből is vesztett, de a kesernyésség jelen volt az italban. Következő gondolatom az volt, hogy megpróbálom rövidebb lefolyási idővel főzni és durvítok az őrleményen, na itt már kezdett valami halvány jele mutatkozni, hogy jó irányba megy a dolog, a háttérben pici gyümölcsösség volt kibontakozóba, tudtam ezt kell valahogy tovább vinnem…egyiket főztem a másik után mikor megszületett az átütő siker! Öröm és ujjongás. Őrlésnél az átlagtól durvább őrleményt használtam kb. 2 egységnyit kellett durvítani. Nem sajnáltam a kávét, tettem bele 20g-ot, alacsony hőmérsékleten a megszokottól hosszabbra engedtem, nem okozott neki problémát a 28-30mp alatti lefolyás. Nagyon szépen kisimultak az ízek, minimális mandulás kesernyésség, mogyorós, nugátos, kicsi aszalt meggyes, mély sötét bogyós gyümölcsökkel párosítva. Egyáltalán nem tartozik a savas kávék közé. Közepes test jellemzi. Lefolyása vékony egyenletes sugár, nem rángatózik, szőkülésre nem hajlamos, nem mintázódik, közepes mennyiségű crema, ami a cukrot szépen megtartja és süppedősen nyeli el. Barnacukor szépen kiemelte a nugátosságát, tejjel fogyasztva is erősen érvényesül a kávé karaktere, nem laposodnak el az ízek. Nem volt könnyű szülés, de meg lett. Klasszikus keverékkel van dolgunk, ízében a megszokottat hozza, ha van időnk és türelmünk beállítani. Bár nem túl pénztárca barát a maga 20g-os mennyiségével, de aki szereti a karakteres kávét, és a hagyományos ízeket az nem fog csalódni.

Kávégép: Ottima / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17

 

Lorien:

Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű, fényesen csillogó, többnyire ép szemekből álló minta, nem túl magas robuszta tartalommal. Könnyen kezelhető, hamar megvan jokernél kicsit finomabb őrlés. Hőmérséklet tekintetében nem túl kényes, de jobb, ha hűvösen kezeljük e kérdést. Lefolyása egérfarok-szerű, egyenletes, a végén hajlamos egy kis szőkülésre. Nem egy krémbajnok, cukorpróbára alig alkalmas, de az állaga egyébként nagyon jó, vaskos krémgyűrű tapad a csésze falára. Klasszikus ízvilágot ad, kakaós, nugátos alapon füstös, földes, pörkölt olajos magvas, barackmagos jegyekkel, amit karakteres, de nem bántó fanyarkás savasság ellenpontoz. Jól áll neki a barnacukor, szépen kikerekíti az ízeket, de nélküle is élvezhető. Utóízében hosszasan megmarad a mokkás kesernyésség. Tejes italban sem vész el, főképp macchiátónak ajánlom. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18,5

 

Weinmaker:

E heti mintánk közepesnél sötétebb, nem teljesen egységes pörkölésű szemekből állt, melyek között néhány töredezett kávébab is előfordult. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy normál lefolyást kapjak, ez nagyjából a joker fokozat környékén, vagy egy picit finomabb irányban keresendő. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, a cukrot süppedősen nyeli el, állaga és olajossága is nagyon jó, mintázódásra hajlamos. Hőfok tekintetében az átlagos, vagy alacsonyabb tartomány vált be. Viszonylag könnyen elkészíthető véleményem szerint. Ízében a klasszikus olaszos stílus jelenik meg. A kakaós, csokoládés alapot némi nugátos, fűszeres jegyek egészítik ki. Elég jó a kávé természetes édessége, így cukor nélkül is jól működik, de kevés cukor hozzáadása sem ront az összképen. Testessége jó, utóízében mokkás lecsengés fedezhető fel. Szépen megkomponált blend, amely jól működik mind eszpresszóként, mind pedig tejes italok alapjaként is.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 8 3,5 5 19,5
Monyesz - - - - -
Edina 4 6 3 4 17
Lorien 4 6 4,5 4 18,5
Weinmaker 4 7 3,5 4 18,5

Miscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávéteszt  kávébabokMiscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávéteszt kifolyásMiscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávéteszt eszpresszó
Miscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávéteszt  krémMiscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávéteszt  cukorMiscela D'oro Espresso Gran Gourmet kávéteszt kapucsínó

Összegzés: Nem teljesen egységes, közepesnél sötétebb kávébabok alkotják a mintát. Előfordulnak töredezett szemek is. A legjobb eredmény érdekében a normál lefolyást célozzuk meg. Ez nagyjából átlagos, vagy picit finomabb őrlési beállítást kíván. Hőfok tekintetében is az átlagos hőmérsékleten, vagy alatta működik igazán jól a kávé, a túl magas hőfokot nem szereti. A lefolyás szép, a krém mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a klasszikus olasz stílus képviselteti magát. Kakaós-csokoládés alap, amit egy pici fűszeresség, pörkölt magvas, mokkás jegyek egészítenek ki. A kávé természetes édessége némi akácmézes beütéssel jelenik meg, így cukor nélkül is bátran kipróbálható, de cukor hozzáadásával sem válik gejlé. Ajánljuk eszpresszónak, illetve kifejezetten jó tejes italok alapjaként is.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesenél sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabica
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!