KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lollo Granbar Saten kávékóstoló

Lollo Granbar Saten szemeskávé teszt A Lollo Caffé, egy a Nápolytól mindössze pár kilométerre fekvő kisvárosból importált kávé. Egy "kis" szünet után elérkezett az idő,hogy egy újabb - ez alkalommal egy magasabb árkategóriájú - keveréket ismerhessünk meg. A 2016 év végen bemutatott Lollo Caffé Gran Bar csoport oszlopos tagja a Lollo Caffé Satén nevet viseli. A cég továbbra is ragaszkodott a klasszikus "Lollo Blend" magtartásához, illetve jelen keverék esetében sem tagadható le, hogy egy déli kávéról van szó. A Lollo Caffé Satén, a pörköldétől a következő tömör jellemzést kapta: "A legkiválóbb Brazil és közép-amerikai kávék válogatása, amely kifinomultsága ellenére is erőteljes. Testes, érezhető robuszta-tartalommal rendelkező bársonyos keverék." Nagy sikert aratott az idén januárban, Riminiben megrendezett SIGEP - Fiera Rimini, 2017-es szakmai kiállításon is - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lollo Caffé kávé hivatalos forgalmazójától, a Vending Hungary Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Lollo Granbar Saten szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Lollo Granbar Saten

Pörkölés ideje:2017.02.24 , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 6.090.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Előző heti tesztkávénk külső jegyei alapján erős szkepticizmus lett úrrá rajtam, viszont mivel ízek terén kellemes volt a csalódás, jelenlegi mintánknál megpróbáltam ezirányú előítéleteimet száműzni. Aktuális alanyunk babjai is meglehetősen olajosak (olajosabbak a múltkorinál), színük a sötétebb tartományba esik. Az illat egy erősen túlpörkölt, robusztás keveréket sejtet. A kávé csapolásánál, pontosabban kóstolásánál érkezett azonban csak az igazi hidegzuhany! Ugyanis van benne egy rendkívül bántó, gyógyszeres keserűség, amit eleinte sehogy sem sikerült teljesen eltűntetnem az italból, legfeljebb az élvezhetőség határára tompítani. Azonban ez csak erősen alulextraktálva, kb. 20 mp-es kioldási idővel, és igen alacsony hőmérséklettel volt lehetséges. Ekkor egy kellemesnek mondható, bár nem túl karakteres csokis/kakós vonal volt az ital gerince, amit kiegészített egy kis fűszeresség, Utóíze mokkás/dohányos jegyeket mutatott, testessége az aluloldásnak köszönhetően közepes. Azonban pár nappal a tesztelés kezdetét követően, amikor már éppen elkönyveltem volna egy gyatra, ízhibás mintának, történt egy kisebb csoda: eltűnt a gyógyszeres keserűség! Méghozzá trükk nélkül: noha a hőfokkal ekkor is csínján kellett bánni, de már hosszabb lefolyások is sikerültek, kibővült az ízspektrum is, ugyanis megjelent az előbb leírtak mellett egy kellemes, édeskés nugátos jegy is, valamint a testessége is javult a jobb extrakció miatt. Az ital vizuálisan egyébként teljesen rendben volt: szép krémes lefolyás után (ami nem szőkül jelentősen a csapolás vége felé sem), bőséges crema kerül a csészébe, ami mintázódik is, és megmarad a fogyasztás végéig. Tejben is jól viselkedik a kávé: cappuccinoban egy élvezetes, noha nem túl karakteres eredményt kapunk, jellemzően csokis/kakaós ízjegyekkel. Az ajánlásom azoknak szól, akik nem riadnak vissza a klasszikus, olaszos (déli régió) kávétól, amit előszeretettel cukorral fogyasztanak, illetve azoknak, akik kedvelik a tejes italokat.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 20,5

 

Kaligula:

Kibontva a csomagot két dolgot állapíthattam meg. Először is rácsodálkoztam a kifejezetten olajos, sötétre pörkölt kávészemekre. Bevallom, rég volt dolgom ilyesmivel, hisz az utóbbi idők új hullámai ritkán sodortak elém közepesnél sötétebb pörkölésű babokat. A második, nem igazán kellemes tapasztalat az illat volt, ugyanis kifejezetten bántó, műanyag szag csapott meg. Reméltem, hogy csak a csomagolás okozza, de a kellemetlen szag a továbbiakban is markánsan megmaradt. Az őrleményt nem nagyon kellett találgatni, az őrlő általam használt alap állásában is elsőre elfogadható lefolyást sikerült összehozni. Sok csíkosság nem látszott, a csészébe full crema érkezett, ami sokáig megmaradt, vastag, textúrázott rétegben a kávé tetején. Az íze azonnal pozitív csalódást okozott, pedig a fent leírtak miatt nem számítottam sok jóra. Kellemesen karamellás, mokkás, olaszos kávé. Bántó ízjegyek nélküli, de kissé egytónusú ital. Az édeskés presszó kissé fanyar, kesernyés, erőteljes utóízt hagy a szánkban. A világosabb pörkölés nyújtotta komplex ízeket keresőknek nem ezt a kávét ajánlanám, de a minőségi, karakteres, olaszos ízvilág kedvelőinek jó választás lehet. Koffeintartalmát alacsonynak mondanám, presszónak, ristrettonak és cappuccinonak is remek.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6/ Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

SzuMe:

Már az illatán érezni, hogy sötét pörkölésű kávéval van dolgunk. Kibontva jól látszik az olaj kiválása a szemeken. Szokásos őrlő állítás normális lefolyást eredményez. A crema vastag, sokáig megmarad, jól tartja a cukrot. Csapolás közben későn kezd szőkülni. Egyértelmű jelei vannak a robuszta jelenlétének. Ezt leginkább a csapolt produktum kesernyés, földes, füstös és kissé savanykás íze támasztja alá. Némi barna cukor vagy éppen valamilyen tejes változat adja ki igazán a tipikus olasz ízt. A kellemetlen ízek tompulnak, étcsokis, mogyorós íz veszi át a helyüket. Több hőmérsékleten kipróbálva tisztán látszik, hogy az alacsonyabb hőfokot szereti. Flat white-nak vagy capuccino-nak készítve akár cukor nélkül is fogyasztható. Klasszikus, markáns olasz ízek kedvelőinek ajánlott kávé.

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15

 

Lorien:

Sötétre pörkölt, olajos szemek, mindenféle fajtából és méretből, van közöttük jócskán töredezett is. Már-már gyanakvásra ad okot, amit a zacskóból áradó illat, de az első, kevésbé sikerült csapolás tovább erősít. No, de félre az előítéletekkel, jöjjön a spanyol inkvizíció. Az őrlést végül a jokernél majd’ két ricnivel durvább állásban találom jónak, hőfok tekintetben a béka alsó fertálya a cél, 90 fok alá nem is emlékszem, hogy mikor állítottam a PID-et - most pedig fél fokkal ez alá is benéztem, habár végül egy fokkal e fölött állapodtam meg. A lefolyás szép, olajfestékszerűen sűrű krémfolyam, érdemes a szőkülés kezdetekor megállítani, még ha ezzel nem is érjük el a tankönyvekben emlegetett 25 másodpercet. A krémre egyáltalán nem lehet panasz, sem a mennyiségén, sem az állagán nem lehet fogást találni, a cukor büszkén ül rajta. Aki szereti a dél-olasz stílust, nem fog csalódni, megkapja, amit vár. Az alapozás tömény kakaóporos és keserűcsokoládés, mindez pörkölt mogyorós, nugátos, édeskés-fűszeres jegyekkel kiegészítve, némi savassággal a korty végén: “csupán” ennyit tud, de ezt nagyon jól! Habár önmagában is megfelelő a természetes édessége, másfél mokkáskanálnyi barnacukorral érdemes megtámogatni, és máris kész a csokibombánk. Sajnos nagyon nehéz volt megtalálni az optimumát: kell hozzá a 19 grammal túltöltött dupla szűrő, a precíz barista munka, és ha valami nem stimmel, könnyen a keserű nemszeretem árnyalataival büntet. Mivel elég karakteres és testes, a klasszikus tejes italokhoz is jól használható. Kofeintartalmát közepesen magasnak éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

Olajos felületű, sötétre pörkölt kávébabok alkotják a mintát. Illatból ítélve is jelentős robuszta hányad sejlik fel. A szemek viszonylag épek, de azért akad pár töredezett is köztük. A hőfokot az első benyomások alapján egyből alacsonyra lőttem be, és így elég jó eredményt sikerült elérni már az első próbálkozásoknál is. Az őrlési finomság beállításánál a normál lefolyás vált be a legjobban, lassabra véve nem annyira állt jól ennek a blendnek. A krém mennyisége bőséges, ami igazolja a jelentős robuszta tartalmat. A cukrot tartja, és természetesen könnyedén kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében semmi meglepőre ne számítsunk, a dél-olasz stílus lenyomatát kapjuk. Masszív étcsoki-kakaós alapon, pörkölt magvas, rumos, nugátos aromák kerekítik ki az ízeket, egy csipet fűszerességgel karöltve. Ezt viszont szépen hozza. A cukor véleményem szerint szinte kötelező tartozéka az ilyen stílusú kávéknak, és máris sportszeletté varázsoltuk az italunkat. Testessége jó, utóíze hosszan tart. Nem túl toleráns blend, a jó elkészítéséhez mindennek stimmelnie kell, különben előjön benne egy kellemetlen gyógyszeres vonal, amit nem hiszem, hogy bárki is kedvel. Azért nem kell megijedni, mert kellő odafigyeléssel könnyen előcsalogatható belőle a jó végeredmény. Nem csak eszpresszónak érdemes kipróbálni, hanem tejes italnak is, mert elég jól "muzsikált" a tejben. A klsszikus olasz stílus kedvelőinek ajánlanám.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 6 4 5,5 19,5
Kaligula 5 6 4 6 21
SzuMe 4 3 4 4 15
Lorien 5 6 4,5 6 21,5
Weinmaker 4,5 6 4 5 20,5

Lollo Granbar Saten szemeskávé teszt kávébabokLollo Granbar Saten szemeskávé teszt kifolyásLollo Granbar Saten szemeskávé teszt shot
Lollo Granbar Saten szemeskávé teszt krémLollo Granbar Saten szemeskávé teszt cukorLollo Granbar Saten szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötét, olajosra pörkölt, vegyes méretű kávészemek, jelentős robuszta tartalommal. A legjobb eredmény érdekében az őrlési beállításnál a normál lefolyást érdemes megcélozni, míg hőfok tekintetében a nagyon alacsony tartományt, mert magas hőfokon kellemetlen kesernyés ízek jönnek elő. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges. Állaga, olajossága nagyon jó. A cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a dél-olasz stílus jelenik meg a blendben. Masszív étcsokoládés-kakaós alapon, pörkölt mogyorós, nugátos aromák jellemzik egy csipet fűszerességgel. A természetes édessége is elég jó, de ettől függetlenül nem árt némi cukorral megtámogatni. Testessége jó, utóíze hosszan tart egy kis mokkás lecsengéssel. Gyakorlatilag mindennek elkészítve elég jól szerepelt, legyen az risztrettó, eszpresszó, vagy tejes ital. A klasszikus olasz stílus kedvelőinek ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: ?
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!