KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Red Baggies Raja Toba - villantott a piros naci

Red Baggies Raja Toba szemeskávé teszt Red Baggies: az elnevezés Piros Rövidnadrágot akar jelenteni, ami még bartender koromból maradt, amikor is az utolsó, két évemet egy ilyen nadrágban dolgoztam le. Miért? Poénból, mert nem szeretek beállni a sorba. Persze kaptam a megjegyzéseket a kollégáktól, de az ilyesmi sosem zavart (mindenki más valami sötét cuccban tolta). Azon kívül, meg amikor elhatároztam, hogy szeretnék saját márkát, nem akartam semmilyen hangzatos olasz nevet kitalálni, mert szerintem nekik kevésbé van közük a mai kávés trendhez, meg amúgy is tele van a piac az ilyen nevekkel. Nekem a kávé élvezete a fontos és nem az, hogy mi a márkája, de mivel kellett egy név így lett Red Baggies. Sokszor voltam versenyző barista versenyeken, és idővel a legfőbb gondom a megfelelő kávé és pörkölés lett, mivel Magyarországon nagyon gyorsan fejlődött a versenyzés és ami vele jár. Nagyon sokat köszönhetek a Semiramisnak, akik elindítottak ezen a pályán 2007-ben. Mint versenyző voltam pár megmérettetésen, kaptam mindenféle okleveleket és elismeréseket, de a legjobb eredményem az volt, hogy kétszer megnyertem a Magyar Brewers Cup versenyt, és a Világbajnokságon a számomra, és mindenki máséra is akkor a nagyon meglepő 5. helyezést értem el. Igazából itt kezdtem el érdeklődni a világos pörkölésű kávé iránt, ugyanis addig csak cappuccinot ittam leginkább. Az alapanyagokat manapság leginkább a Mare Terra spanyol cégtől szerzem be. Eddig afrikai, közep és dél-amerikai kávékat pörköltem. Újabban nyitott lettem az indonez kávekkal kapcsolatban azok komplex, időnkent fűszeres ízvilagara, ráadásul más itthoni pörkölőnél nem nagyon találkoztam vele. Továbbra is jó kapcsolatot ápolok a Semiramissal, részt veszek rendezvényeken, és oktatok is náluk. Továbbá saját barista iskolámban tevékenykedek a Finlandia Mixer Iskola keretein belül - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Red Baggies kávé forgalmazójától, Gál Miklós-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Red Baggies Raja Toba szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Red Baggies Raja Toba

Pörkölés ideje: 2017.03.16, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.000.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Jól kezdődött számomra az új teszthét, ugyanis aktuális alanyunk azt a stílust képviseli, ami igen közel áll hozzám. Nevezetesen egy meglehetősen világos pörkölésű SO került górcsövünk alá, ami már a zacskó nyitásakor kellemes meglepetésekkel szolgált: gyönyörű, egységes babok, mind méretben (kis szórással), mind árnyalatban. Az illata is varázslatos: mogyorós, tejcsokis, karamellás. Illetve az első pár napban még beférkőzött közéjük egy “fás” aroma, ami a friss, világos pörkölések jellemzője. Az őrlemény illata kiegészül még egy enyhe gyümölcsjoghurtos és egy mokkás jeggyel. Simán használnám illatosítóként a lakásban. :) A következő pluszpontot az ital csapolásakor adhatjuk a kávénak: ugyanis nagyon hálás, egyáltalán nem háklis, széles tartományban tud igen jót mutatni. Egyetlen negatívumként talán azt említeném meg, hogy az igazi, összetett, kerek “arcához” viszonylag magasabb dózis szükséges, ami duplánál 18-19 g-ot jelent, szimplánál (LM) 9-10 g-ot. Viszont cserébe egy SO-tól szokatlan ízorgiában lesz részünk: tejcsokis, mogyorós ízekkel nyit a kávé, amit követ egy (hőfoktól függően) kellemes szilvás/aszalt szilvás vagy érett meggyes (kompótos) gyümölcsösség, kiegészülve egy kis joghurtos savanykássággal, majd megjelenik a kávé édessége, karamellás, mogyorókrémes formában. Az utóíze földimogyorós, nagyon enyhén mokkás, meglehetősen hosszan tart. Mindezek mellett a savassága nem túl markáns, testessége viszont meglepően jó a kategóriájában. Koffeintartalma nem éri el a közepes értéket, így bármely napszakban bátran fogyaszthatjuk. Nálam (a fent leírt) legideálisabb arcát közepes hőtartományban, illetve felette mutatta: a lefolyási idő 28-35 mp között volt (kissé “szaggatós” indulással, ami kellően finom őrleményt kíván), a kimenet pedig a ristrettohoz volt közelebb. A crema mennyisége közepesnél jobb volt, kitartott a fogyasztás végéig, színe mogyoróbarnásnál kicsivel sötétebb volt és mintázódott is. Azonban, mint említettem, toleráns kávéval van dolgunk, bátran, szájízünk szerint kísérletezhetünk hőfok, bemeneti/kimeneti mennyiség, illetve lefolyási idő tekintetében, az eredmény nem fog csalódást okozni. Egy hét alatt nem vesztett jelentősen az ízjegyeiből, kicsit az édessége tompult a vége felé. Tejben szintén remek az eredmény: nagyon finom desszertital a jutalmunk, amiben a tejcsokis és karamellás ízjegyek jellemzőek, a háttérben egy leheletnyi gyümölcsösséggel.
Jószívvel ajánlom a kávét mindenkinek, mert minden tekintetben remek, szinte elronthatatlan, kellemes desszertital lesz a jutalmunk, ha beruházunk rá.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 27,5

 

Kaligula:

Rég szerettem volna Gál Miki kávéját kóstolni, de ez idáig valahogy elkerült a szerencse. Most azonban egy egész zacskónyi Indonéz Raja Toba landolt az asztalomon. Nézzük, mit üzen a zacskó: félig mosott eljárással készített Catimor variáns, tehát különösen nagy gonddal kellett eljárnia a pörkölőnek a magasabb cukortartalom miatt. Intenzív, juharszirup és pörkölt maláta ízeket ígér, valamint érett gyümölcsök és karamell aromáját. A zacskót kinyitva igazán kellemes, édes, mézes, valóban juharszirupot idéző illat csap meg. A pörkölés világos, a szemek épek, szépek. Le kell szögeznem, hogy akárhogyan próbálkoztam őrlő állítással, tampereléssel, igazán szép lefolyást, tigriscsíkokat vagy texturált cremát nem tudtam a csészébe csalogatnom, ízeket viszont annál inkább! Nem volt túlzás a címkére írt szöveg, valóban intenzív ízeket kapunk, minden a helyén van, bántó kesernyésségnek, vagy más, pörkölési hibára utaló jelenségnek nyoma sincs. Én túl sok juharszirupot nem fogyasztok, így az ízét nem igazán tudnám felidézni, nekem inkább aszalt erdei gyümölcsök izét juttatta eszembe. Nagyon komplex, harmonikusan savas, kellemesen testes, enyhén füstös, földes aromájú kávé. Utóízében halvány gyümölcsösséget hagy a szánkban. Igazi csemege kávé.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

SzuMe:

A múlt heti klasszikus után nagyon más vizekre eveztünk ezzel a világos pörkölésű kávéval, melyet a Red Baggies műhelyében pörköltek. Friss pörkölés, intenzív illatokkal. A szeleppel ellátott, visszazárható csomagolás ízléses külsőt mutat. Kibontás után a zacskó tartalma is visszatükrözi a külsőt. Már az illatán érezni a gyümölcsös, karamelles jegyeket. Egyenletes pörkölésű, egyforma méretű szemek kerülnek a darálóba. Általában ilyen jellegű kávékat iszom, ezért a darálón semmit nem kell állítanom a megfelelő lefolyást elsőre eltalálom. A hőmérsékletre szerintem nem annyira kényes, többféle csapolással is kellemes végeredményt ad. A lefolyás vékony, fickándozó egérfarok jellegű. A világos pörkölésnek megfelelően aránylag hamar szőkül, ezért talán a ristretto áll a legjobban ennek az Indonéz kávénak. A crema szép, egyenletes. Persze ne várjunk robusztára jellemző “cukortartó” keménységű krémet. Pörkölt malátás íz jelenik meg az enyhén citrusos, karamelles ízek mellett. Cukrot egyáltalán nem igényel semmilyen formában. Ittam espresso, ristretto capuccino és flat white formában is. Sőt, filterben is kipróbáltam, ott is megállja a helyét. Koffeintartalma mérsékelt, akár 3 duplát is meg tudtam inni belőle egy nap. Bátran ajánlom azoknak, akik szeretik a világos pörkölésű kávékat, de a klasszikus vonal kedvelői sem fogják azt mondani rá, hogy citromlé :) Engem meggyőzött.

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Lorien:

Közepes és egyenletes pörkölésű, ép, mattos fényű, tejcsokoládé-barna árnyalatban pompázó szemekből álló minta. Illata friss, kellemes, őrléskor még inkább, nehéz megállni beleszimatolás nélkül. Elsőre sikerül beletalálnom (később, több próba után is ide tértem vissza): nagyjából átlagos őrléssel és közepesen magas hőfokkal a legjobb, amikor a lefolyás cseppekben meginduló, majd átvált bébiegérfarok-szerűen vékonyba. Krémje arabikás viszonylatban tisztességes mennyiségű, állaga jó, kevergetés után záródik és a fogyasztás végéig kitart. A cukorpróbát épp nem állja meg, inkább csak süppedősen alámerül. A csomagolás feltünteti, hogy ízek és aromák terén mire kell számítani, így nehéz ettől elvonatkoztatni. Leginkább a juharsziros aromája fogott meg, annál is inkább, mert önmagában nem igazán rajongok érte, de itt igazán jól működött a gyümölcsös, kissé tejcsokoládés, malátás, virágos-nektáros ízekkel. Talán nem szentségtörés egy-másfél mokkáskanálnyi barnacukorral is kipróbálni, nagyon szépen kiemeli a gyümölcsöket. Tejes italokban szintén nagyon jó volt, de mégis leginkább önmagában, kissé szűkre csapolt eszpresszónak tetszett a legjobban.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

A közepes pörkölésnél világosabb, egészséges kávészemek alkotják a mintát. Bontáskor fantasztikusan finom illatot árasztva. Itt jegyezném meg, hogy a csomagolás is nagyon szimpatikus, és könnyen, jól visszazárható a tasak. Elkészítését tekintve igen barátságos kávéval van dolgunk. Ha az őrlőt belőttük lassú lefolyásra, ami valahol a joker iránytól picit finomabb irányban található, akkor széles hőmérsékleti tartományban jól muzsikáló kávé a jutalmunk. Nekem az átlagos és egy picit felette mutatta a legjobb arcát. A lefolyás nagyon szép, a krém mennyisége, minősége, olajossága nagyon jó. A cukrot süppedősen tompítja és mintázódásra hajlamos. Szépen kitart a fogyasztás végéig. De jöjjenek az ízek, amiben igen parádés ez a kávé. Tejcsokoládés, karamelles, malátás aromák alkotnak tökéletes egyensúlyt a gyümölcsösséggel, egy csipet virágos-nektáros édességgel megfűszerezve. Nagyon izgalmas, komplex kávé, harmonikus savassággal. Testessége jó, utóíze hosszan tart és a karamell, juharszirup kombó a lecsengésben is megtalálható. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de nagyon finom volt kapucsínónak elkészítve is. Bátran ajánlom a Red Baggies kávéit kipróbálásra, mert még sosem okozott csalódást.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 10 4,5 9 27,5
Kaligula 3 9 5 9 26
SzuMe 4 8,5 4 9 25,5
Lorien 4 8,5 4 9 25,5
Weinmaker 4 9 4,5 9 26,5

Red Baggies Raja Toba szemeskávé teszt kávébabokRed Baggies Raja Toba szemeskávé teszt kávébabokRed Baggies Raja Toba szemeskávé teszt csapolás
Red Baggies Raja Toba szemeskávé teszt kifolyásRed Baggies Raja Toba szemeskávé teszt doppioRed Baggies Raja Toba szemeskávé teszt krém

Összegzés: Világos, egyenletes pörkölésű kávébabok. A szemek épek, egészségesek, törött, sérült szemet nem találni. Bontáskor illatuk kellemes, tejcsokoládés, mogyorós, karamellás. A legjobb eredmény érdekében lassú, egérfarkas lefolyást célszerű megcélozni, míg hőfok tekintetében az átlagos vagy annál magasabb régióban mutatja a legjobb arcát. Ettől függetlenül egyáltalán nem kényes kávé, érdemes vele kísérletezni. A lefolyás szép, látszik, hogy friss pörkölés. A krém mennyisége, állaga, minősége nagyon jó. A cukrot nem tartja, inkább süppedősen nyeli el. Mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízében rendkívül komplex. Tejcsokoládé, mogyoró, karamell, maláta, juharszirup, és gyümölcsös jegyek tökéletes összhangja, egy kis nektáros-virágos-mézes édességgel kiegészülve. Nagyon jó testességgel, finom savakkal, kellemes, hosszan tartó utóízzel. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de nagyon jó alapja ettől függetlenül a tejes italoknak is. Az i-re a pontot az ára teszi fel, mely ebben a kategóriában igen barátságosnak mondható, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni.

 

Jellemzők
Pörkölés: világos pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!