A Meseta kávékat az olasz Co.ind sc vállalat készíti, mely 1961-ben alakult a Bologna meletti Castel Maggiore-ban. Magyarországon a Meseta kávék 2010-ben jelentek meg. A kávét Milánóban ismertük meg egy kóstoló alkalmával, s rögtön tudtuk, hogy ezek a blendek igazán figyelemre méltóak. Felkerestük a vállalatot és azon nyomban megbeszéltük a hazai forgalmazás részleteit is. Termékeink között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, hisz a Meseta kávékeverékek az Arabica és a Robusta összetevők arányában több különböző változatban is kaphatóak. Az Arabica főként Brazíliából, a Robusta pedig Ázsiából származik. Automata kávéfőzővel rendelkezőknek a magasabb robusta tartalmú keverékekből könnyebb kiváló kávét készíteni, míg professzionális kávégépekkel a magasabb arabica tartalmú kávék is a legjobb formájukat hozzák. A keverékek pörkölése közepes, az északi régióra jellemző olasz pörkölés. Az elkészült kávékra jellemző a testesség, a tartós crema, a határozott ízek. A Meseta Crema d'Oro blend 70 % Arabica és 30 % Robusta keverék. A magasabb Arabica tartalomnak köszönhetően lágy, mégis zamatos, testes kávé készíthető belőle mogyorószínű crema-val - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Meseta Crema d'Oro
Pörkölés ideje: 2017.01.25, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.490.- Ft/kg, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Viva Italia! Ezen felkiáltás, azt hiszem pozícionálja valamelyest aktuális tesztkávénkat, ugyanis egy jellegzetes, klasszikus, olasz keverék került az őrlőbe, ami meglehetősen jótékony hatású tud lenni a mostani változékony időjárás mellett. Az olaszon belül is inkább az északi régiókra jellemző ez a stílus: a közepesnél egy árnyalatnyival sötétebb pörkölésű szemek, amik nagy része arabika (80-90%-ra tippelek). Akadnak igen nagyméretű szemek is, és töredezettekből is találhatunk, azonban szerencsére meglehetősen jól sikerült a “kompozíció”, amint az lejjebb majd olvasható lesz. A babok illata kakaós/csokis, kellemetlen robusztaillat nem jellemző rá, őrlés után mokkás aromával egészül ki. A kávé széles hőfoktartományban tud jót mutatni magából, és szerencsére a lefolyás hosszára sem igazán háklis (bár a standard vagy annál kicsivel gyorsabb az ideális), tehát kijelenthetjük, hogy egy “hómbarisztabarát” mintával van dolgunk. Megcélozva az alsó hőtartományt és a standard kivonatolási időt, egy szép krémesen lefolyó, mintázódó cremájú espresso a jutalmunk. A fő irányvonal a csokis/kakaós, amit remekül kiegészít egy kis (rumos)diós és mogyorós ízjegy, a végén egy picinyke savassággal. Feljebb lépve a hőfokkal a csoki erőteljesebb lesz, és inkább ét, mint tejes jelleget kap, és megjelenik egy picinyke mandulásság is, valamint enyhe, köményes fűszeresség. Felső hőtartományban üresebb lesz a kávé, a csokis/kakaós jegyek dominálnak, illetve belép egy keserű ízjegy is, ami egy kis cukor hozzáadásával eltűntethető. Ristretto felé közelítve a mennyiséget ez szintén előfordulhat, így inkább a standard espresso mennyiséget ajánlanám. Az ital testessége jónak mondható, a lecsengése is elég hosszan tart, de szerencsére nem hagy kellemetlen ízeket a szánkban. Szimplához 9 g-ot használtam, LM-szűrővel, míg a duplánál 16-17 g adott jó eredményeket. Tejben nálam átlagos volt a kávé, így aki ilyen italban fogyasztaná, annak inkább a macchiatot vagy a cortadot javasolnám elősorban (a flat white-ot is, mert abban egy dupla van), hogy a sok tejben ne tűnjön el a kávé karaktere. Elsősorban a klasszikus espresso szerelmeseinek ajánlanám a kávét, mert egy finom, de nagyobb izgalmaktól mentes keverék, ami kiváló lehet egy kellemes reggeli után, mint ébresztő ital, illetve azoknak, akik most ismerkednek az espresso világával, mert a végeredmény szinte elronthatatlan.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23
Kaligula:
Újabb sötét pörkölésű, olajos, olaszos kávét kóstolhattam, aminek több okból is örülök. Egyfelől nagyon ritkán iszom már sötét pörkölést, másrészt a reggeli ébredéshez még mindig jobban tudom kapcsolni a robusztás keverékeket, mint egy világos pörkölést. A tesztkávé első ránézésre nem igazán meggyőző, sok a sérült, hibás szem a zacskóban. Illatra nem bántó, de nem is kellemes, enyhén karamellás, kakaós, marcipános aromák érezhetőek. A lefolyás nem okoz semmiféle meglepetést, sűrű crema érkezik a csészébe, 92 fokon kellemes mogyoróbarna italt kaptam, aminek az illata is nagyon kellemes, némi gyümölcsösséget is érezni. Megkóstolva már nem ilyen jó a helyzet. Kissé fanyar, égett íz vegyül egy eléggé egytónusú mokkás, olaszos keserűcsokoládés ízvilággal. A fanyarság sajnos végig jelen van, és ez a keserűség cukor hozzáadásával is megmarad. Cappuccinóban egészen más a helyzet, érdekes módon itt eltűnnek a kellemetlen ízek és egy kellemes, egységesen csokis, olaszos italt kapunk. Egyértelműen cappuccinonak ajánlanám, presszonak viszont csak a keserű ízek kedvelőinek.
Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 20,5
SzuMe:
E heti tesztalanyunk a klasszikus, olasz vonalat képviseli. Egyenletes pörkölés, minimálisan töredezett szemek jellemzik. A zacskót kibontva, kellemes csoki és karamell illat árad. Őrléskor a 16g-os IMS kosárba 18g-ot tettem, ezzel a szokásos őrlőállásnál mintaszerű lefolyást produkált. Hőmérsékletre nem igazán kényes, de a szélsőséget vagy keserű vagy savanykás formában mutatja. Alacsonyabb hőmérsékleten (88-90 fok környékén tetszett a legjobban) Erős, cukrot is megtartó, tartós crema robuszta jelenlétére utal. Ezt persze a kóstolás is alátámasztja. Finom csokis, kakaós ízek mellett némi dió és erdei gyümölcsös ízeket is sikerült kicsalnom belőle. Duplákat főztem belőle, ezért a minta nem tartott sokáig, de nem igazán öregedett az idő múlásával, darálón nem kellett állítani. Kevés cukorral is remek ízt ad, ha valaki inkább úgy issza. Tejes italként megállja a helyét capuccinoként, illetve kipróbáltam tisztán tejszínnel is. Közepes koffeintartalmú, akár délután is fogyaszható ital készíthető belőle.
Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5
Lorien:
Kissé tarka-barka, átlagosan közepesen sötét pörkölésű szemek, elég sok töredezett találtam közte, de az is lehet, hogy nekem jutott a csomag legalja. Van benne robuszta is, habár nem túl sok, 10-20% között tippelem. Szinte olyan, mint a kezes bárány, nem kell vele trükközni, mindazonáltal a joker környéki őrlés a jó. A hőmérsékletre sem különösebben érzékeny, de legjobb, ha a közepesen magasat célozzuk, és amikor a csészéből kimorognak a tigrisek, akkor helyben vagyunk. Cseppekre szakadó lefolyással indul, majd hamarosan vaskos krémfolyam dől a csészébe. Amikor szőkül, akár el is lehet zárni. Krémje bőséges, mintázódik, a szerkezete is nagyon jó, a cukrot megtartja. Klasszikus észak-olasz ízvilág, csokoládé, mogyoró, pörkölt magvak, továbbá kicsit magasabb hőfokon fanyarkás zöld dió is feljön, és a robusztás fűszeressége kissé parfümösbe csap át, illetve némi fa és bőr kiérződik. Természetes édessége teljesen megfelelő, így a cukor nem sok pluszt tesz hozzá. Tejes italban hozza a kötelezőt, de leginkább eszpresszónak kedveltem. Koffeintartalma közepesen magas.
Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5
Weinmaker:
Közepesnél sötétebb, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a mintát. A szemek között előfordul néhány töredezett is. A zacskót kibontva kellemes csokoládé illat áradt. Már rögtön az első csapolás elég jól sikerült, ami köszönhető annak is, hogy a kávé rendkívül felhasználóbarát. Könnyű elkészíteni és nem háklis a hőmérsékletre sem. Nálam a normál lefolyás és az átlagos alatti hőmérséklet tökéletes végeredményt adott. A lefolyás szép, a krém bőséges, szépen mintázódik. A minőségére és olajosságára sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. Ízében a klasszikus észak-olasz vonalat erősíti, de a legjobb fajtából. Nagyon szerethető, ízhibáktól mentes kompozíció. Elsősorban a csokoládéé a főszerep, amely kiegészül egy kis mogyorós, pörkölt magvas, diós jegyekkel és egy pici fűszerességgel. Testessége jó, utóíze hosszan tart és kellemes lecsengésű. A hőfokkal lehet játszani, mert egyes ízjegyek erősödnek, mások tompulnak, de a magas hőfok felé haladva kezd kiüresedni a kávé. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de teljesen korrekt volt kapucsínónak elkészítve is.
Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 4 | 7 | 4 | 8 | 23 |
Kaligula | 4 | 5 | 4 | 7,5 | 20,5 |
SzuMe | 4 | 8 | 4 | 7,5 | 23,5 |
Lorien | 4,5 | 7 | 4,5 | 7,5 | 23,5 |
Weinmaker | 5 | 8 | 4 | 8 | 25 |
Összegzés: Közepesnél picit sötétebbre pörkölt kávébabok jellemzik a kapott mintát. A pörkölés nagyjából egyenletes, de a szemek között akad pár töredezett is. A legjobb eredmény érdekében az őrlő beállítást úgy célszerű elvégezni, hogy normál lefolyást kapjunk. Ez valahol a Joker beállítás környékén mozog. Hőfok tekintetében az átlag alatti tartomány a legjobb, de lehet próbálkozni, mert ez a blend egy kezes bárány, így szinte elronthatatlan. A nagyon magas hőmérséklet felé haladva azonban elkezd kiüresedni, így ezt célszerű elkerülni. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága nagyon jó, és mintázódásra hajlamos. A cukrot szépen megtartja és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus észak-olasz ízvilág köszön vissza, különösebb izgalmak nélkül, viszont az összkép ettől függetlenül nagyon jó. Mindenféle ízhibáktól mentes a Meseta blendje, és a robuszta sem könyököl ki belőle. Ízében a csokoládés-kakaós vonal dominál, melyet mogyorós, diós, pörkölt magvas aromák tesznek kerekké, egy csipet fűszerességgel a háttérben. Testessége nagyon jó. Utóíze kellemes és hosszú lecsengésű. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is hozza kötelező szintet.






A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!