KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Meseta Oro Bar kávékóstoló

Meseta Oro Bar szemeskávé teszt A Meseta kávékat az olasz Co.ind sc vállalat készíti, mely 1961-ben alakult a Bologna meletti Castel Maggiore-ban. Magyarországon a Meseta kávék 2010-ben jelentek meg. A kávét Milánóban ismertük meg egy kóstoló alkalmával, s rögtön tudtuk, hogy ezek a blendek igazán figyelemre méltóak. Felkerestük a vállalatot és azon nyomban megbeszéltük a hazai forgalmazás részleteit is. Termékeink között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, hisz a Meseta kávékeverékek az Arabica és a Robusta összetevők arányában több különböző változatban is kaphatóak. Az Arabica főként Brazíliából, a Robusta pedig Ázsiából származik. Automata kávéfőzővel rendelkezőknek a magasabb robusta tartalmú keverékekből könnyebb kiváló kávét készíteni, míg professzionális kávégépekkel a magasabb arabica tartalmú kávék is a legjobb formájukat hozzák. A keverékek pörkölése közepes, az északi régióra jellemző olasz pörkölés. Az elkészült kávékra jellemző a testesség, a tartós crema, a határozott ízek. A Meseta Oro Bar blend 50% Arabica és 50% Robusta tartalmának köszönhetően az arany középutat testesíti meg. Jól kivehető az Arabica csokoládés ízvilága, ugyanakkor magas Robusta tartalmának köszönhetően koffein tartalma is jelentős - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Meseta kávé forgalmazójától, a Flumen Art Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Meseta Oro Bar szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Meseta Oro Bar

Pörkölés ideje: 2017.02.09, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.790.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Előző heti tesztkávénk a Mesetatól kellemes, klasszikus (észak-olasz) ízvilágot hozott, lássuk, kisöccse mennyiben tud hozzájárulni a hagyományokhoz! Láthatóan és érezhetően is több robusztát tartalmaz a minta, azonban nem kellemetlen, amit érzékelhetünk. A babok elég sötétek, olajkiválás nincs rajtuk. Akad sok töredezett és égett szem is. A csészébe érkező ital krémessége csillagos 5-ös: szinte keresni kell a folyadékot a crema alatt. Ízek terén meglehetősen hasonlót produkált a kávé, mint az előző minta, csak kevésbé szofisztikáltan. Az ízalapok itt is a csokis/kakaós vonalon helyezkednek el, viszont ezen felül túl sok ízjegy nem jellemzi. Amit még ki tudtam belőle csalogatni, az egy finom, mandulás/marcipános ízjegy, de nem túl markánsan volt jelen. Ami kiugró, az ital testessége, valamint a hosszan tartó utóíze/lecsengése, ami mokkás/dohányos jegyeket hordoz, kissé kesernyés szájízt hagyva maga után. Savassága minimális. A megfelelő eredményhez és lefolyáshoz elég finomra kellett őrölni a babokat. Szimplánál 8,5-9,5 g, duplánál 16-17 g-os dózissal hozta az említett ízeket. Az ideális lefolyási idő nálam a standard 25 másodperc volt, illetve kicsivel felette, az espresso/ristretto mennyiséget megcélozva. Ettől az időmennyiségtől lefelé haladva kicsit hígabb, vizesebb érzetet keltett az ital. Hőfok tekintetében az alsó és közepes tartományban érdemes próbálkozni, felette már eluralkodik a robuszta kellemetlen, égett ízvilága. Cappuccinoként kellemes, csokis ízvilágot mutatott, testessége révén még akár lattéban is jelen lesz a karaktere. Ajánlom a kávét azoknak, akik egy klasszikus dél-olasz ízvilágú kávéra vágynak, amiből ugyan rengeteg van a piacon, de nagyon jó szolgálatot tehet reggeli ébresztőként markáns ízeivel.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

SzuMe:

A múlt héten kóstolt Meseta kávéhoz képest nagyobb robuszta tartalommal bíró, szintén klasszikus északolasz keverék került most az őrlőbe. A szemek mérete nem teljesen egyforma és némi töredezett szem is található benne, de nincs túlpörkölve. A joker állásnál kicsit finomabb állás eredményezett szép lefolyást. Darálás közben Jó beleszippantani, mert nagyon kellemes kakaós illat árad belőle. Csapoláskor alacsonyabb hőmérséklet hozza ki a legjobb ízeket, de magasabb hőmérsékleten sem büntet. Szinte csak crema folyik a csészébe, amiből nagyon sok meg is marad. A cukrot nagyon szépen tartja. Illatban és ízvilágban semmi kiugró nem található, viszont semmi kellemetlen nem található benne. Hagyományos étcsokis, kakaós ízek mellett pörkölt mogyorós ízt fedeztem fel benne. Cukor nélkül sem keserű, ristrettonak fogyasztva is megállja a helyét. Mindennapi fogyasztásra abszolút alkalmas. Reggeli ébresztőnek ajánlanám, aránylag magas koffeintartalma miatt, de tejjel fogyasztva desszertnek is kiváló.

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

Az előző Meseta keveréknél egy fokkal egységesebb és egy árnyalattal sötétebb pörkölésű szemek, legalább a fele robuszta lehet. Most is előfordul sok törmelék, de a mennyisége valamivel kevesebbnek tűnik, mint előzőleg. Abban is hasonlít márkatársára, hogy szintén toleránsnak bizonyult a blend, nem ég meg magasabb hőfokon sem. Persze, nem ez az optimális, inkább a kissé hűvösebb tartományt szereti, de nem kell semmiféle extremitásra gondolni. És mint a múltkor, most is nagyon jó indikátor a crema, ha az rendben, az ital is rendben, annyi kis különbséggel, hogy most inkább a párducok képviselik a macskaféléket, legalábbis a mintázatban. A lefolyás enyhén szaggatva indul meg, aztán csak ömlik és ömlik a krém a csészébe, a végén kicsit szőkül, de ekkor véget is vethetünk a csapolásnak. Krémje annyira bőséges, hogy kávé alig van, csak krém. A cukrot megtartja, sőt – bár nem próbáltam ki, de - szerintem amikor kevergetés után összeáll, akkor megint lehetne rá cukrot pakolni. Ez az olasz bárkeverékek klasszikus műfaja, kakaós-nápolyis, pörkölt mogyorós, nugátos, mandulás, malátás-gabonás, édeskésen-robusztásan fűszeres, de nem gejl ízek jellemzik. Utóízében megjelenik egy kis fanyarkás-savasság és mokkás jelleg. Érdemes megtolni barnacukorral, színtiszta marcipánbomba lesz belőle. Legjobb duplázni belőle, egyet magában, egyet cukorral. Tejes italban jól muzsikál, jó kapucsínó és még jobb macchiátó készül belőle. Koffeintartalma már igencsak érezhető, de a robuszta mennyiségéhez képest még nem vészes. Igencsak kedvemre való volt, ebben a műfajban régen találkoztam már ennyire jól összerakott, letisztult blenddel.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A múlt heti Meseta mintához hasonlatos pörkölés, egy picit sötétebb kivitelben. A szemek épek, a pörkölés egyenletes, de ebben is előfordul pár töredezett szem. A zacskó kibontásakor kellemes illet fogad. A beállítások is hasonlatosak, vagyis az alsóbb hőmérsékleti tartományt célszerű megcélozni, normál lefolyás kiséretében. A krém kiváló! Csak hömpölyög a csészébe, minősége, olajossága is tökéletes. A cukrot könnyedén megtartja és szépen mintázódik. Megmarad a fogyasztás végéig, szépen megfestve a csésze oldalát. Ez a blend is, mondhati felhasználó barát. Elkészítését nehéz elrontani. Egyedül a túlságosan forró gépet nem szereti, de azon kívül bátran próbálkozhatunk vele. Ízében itt is az olaszos vonal kerül előtérbe. Kakaó-csokis alapon, pörkölt magvas, mogyorós, marcipános, nugátos jegyeket fedezhetünk fel, egy kis fűszerességgel karöltve. Testessége szintén kiváló, utóíze hosszan tart, mokkás lecsengésű. A kávé természetes édessége is jó, de ettől függetlenül érdemes kipróbálni pici cukorral is, nem fog neki ártani. Profi módon összerakott, meglepetésektől mentes, megbízható blend. Kellemes reggeli eszpresszókat készítettem belőle, de kapucsínónak is ízlett. A műfaj kedvelőinek mindenképpen megér egy próbát.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 5 6 5 8 24
SzuMe 5 8 4 7,5 24,5
Lorien 5 6,5 5 7,5 24
Weinmaker 5 7 5 8 25

Meseta Oro Bar szemeskávé teszt kávébabokMeseta Oro Bar szemeskávé teszt kifolyásMeseta Oro Bar szemeskávé teszt krém
Meseta Oro Bar szemeskávé teszt csapolásMeseta Oro Bar szemeskávé teszt cukorMeseta Oro Bar szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Egyenletes, közepesnél sötétebb pörkölés jellemzi a kapott mintát. A zacskó felbontásakor kellemes illat fogad, de néhány töredezett szemmel itt is találkozhatunk, csakúgy mint az előzőben. A legjobb eredmény érdekében a normál lefolyási időt érdemes megcélozni, alacsony, átlag alatti hőmérséklettel párosítva. Könnyen elkészíthető ez a Meseta blend is, egyedül a nagyon magas hőfokkal kell óvatosan bánni. A lefolyás parádés, szinte csak crema hömpölyög a csészébe, szépen mintázódva. A krém minősége, olajossága szintén kiváló. A cukrot kis túlzással napokig tartja, és természetesen kitarta a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olasz stílust követi. Masszív kakaós-csokoládés alap, pörkölt magvas, mogyorós, nugátos, nápolyis, marcipános jegyekkel kiegészülve. A kávé természetes édessége is nagyon jó, de egy kevés cukorral nem ártunk neki. Testessége nagyon jó, utóíze mokkás jellegű és hosszan tart. Koffeintartalma érezhető, ezért késő délután már csak óvatosan érdemes belőle kortyolgatni. Eszpresszónak elkészítve és tejes italok alapjaként is jól vizsgázott. Érdemes kipróbálni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel:45% arabika - 55% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!