KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

„Szoba kilátással”… helyett Kávézó kilátással

Steamhouse Coffee kávézó belső részBizonyára több olvasónk is emlékszik a 90-es években készült kultikus kosztümös olasz filmre, melyben az ifjú angol hölgy és az édesapjával utazgató bohém fiú egy csodálatos kilátással rendelkező firenzei szállodában "összejönnek", miközben különféle kulturális kalandok sokaságát élik át együtt.

Persze a kávé is előkerül mind az olasz, mind az angliai helyszíneken...

De most ugorjunk vissza Budapestre, a Batthyány térre, mégpedig a gyönyörű csarnok épületbe, ahol az 1. emeleten találjuk a Steamhouse Coffee-t. Marci a tulajdonos pár éve már kacérkodott a gondolattal, hogy közgazdász és klasszikus zenész végzettsége mellé még valami egészen kézzel fogható szakmát is szerez, és mivel mindig vonzotta a kávé világa, ezért úgy döntött, hogy ebbe merül bele.

Steamhouse Coffee kávézó vásárcsarnok


A „merülést” a Barista Hungary-nél kezdte, aztán folytatta a Mantrában, és addig-addig gyakorolt, amíg a hobbyból szerelem lett. Mi következik ebből? Az, hogy keresni kell egy helyet, ahol már ő a "gazda", ahol a nagyközönségnek is meg tudja mutatni magát.

Cél a budai oldal, ott is a Batthyány tér környéke. Hosszas nézelődés után lelt rá a hányatott sorsú, korábban is kávézóként működő egységre. A már jó ideje bérlő nélküli hely szemrevételezése rögtön egyértelművé tette a döntést, hiszen a kávézó hatalmas ablakain kitekintve a nemrég mesterien felújított Parlament épülete tárul elénk.

Ezzel a kilátással kezdeni kell valamit! Marci döntött, és rögtön kibérelte a helyet.

A kávé kiválasztását is gondos, alapos tervezés, keresgélés előzte meg. Fő szempont volt, hogy olyan kávét forgalmazzanak, amit hazánkban eddig senki, így esett a választás a lengyel Karma pörkölőre, akik Krakkóból küldik világos pörkölésű kávéikat.

Az eszpresszó alapú italok a La Marzocco Linea Classic gépen készülnek. Filter kávéban is otthonosan mozognak, akár jeges verzióban is.

Steamhouse Coffee kávézó


A Kávékóstoló csapatának alkalma volt két termőterületről származó kávét is kóstolni. Természetesen presszót értékeltünk most is. A ruandai kávé közepes testtel rendelkezett, de cremája masszívan állt az ital tetején. Már az első kortyérzet is kellemes csokis ízvilágot tárt elénk. Édes és csokis. Szerethető, de a sziporkázó savakat hova tette a pörkölő? Viszont a brazil adta a savakat a közepesnél hajszállal vékonyabb testtel párosítva. Ízkarakterében a sötét csoki dominált. Mindkét kávénak hosszú és kellemes lecsengésű utóíze volt.

Steamhouse Coffee kávézó kapucsínó(Kíváncsi lennék a pörkölő koncepciójára. Miért „csak” szerethető kávét pörkölnek, miért nem emelik ki a termőterületre jellemző ízkaraktereket?)

A hatalmas terek mind baráti társaságoknak, mind üzleti megbeszélésre ideális lehetőséget nyújtanak, wifi függőknek pedig a hely maga a paradicsom.

Kiváló kávé, finom falatok, szupergyors net és egy asztal az óriás ablakok mellett, ahonnan fantasztikus élmény volt januárban forró itallal a kézben szemlélni a befagyott Dunát, most pedig a kizöldült fákat a rakparton.

Nemcsak Marci, de a csapat többi tagja is fanatikus kávés. Olyannyira, hogy Marci és kollégája Attila fejükbe vették, hogy elindulnak az idei nemzeti bajnokságokon. Attila barista kategóriában, Marci pedig a Brewers Cup versenyen. És láss csodát, olyan sikeres volt a felkészülésük, hogy mindketten megszerezték az első helyet. (Ez a bravúr - mármint, hogy ugyanabban az évben 2 kategóriában is az első helyen végez egy adott kávézó 2 baristája - tudomásunk szerint eddig csak az Espresso Embassynek sikerült a tavalyi évben.)

Steamhouse Coffee kávézó baristák


Így Marci készülhet a Budapesten a World of Coffee keretében június 13-15 között megrendezésre kerülő világbajnoki döntőre, Attila pedig a novemberi szöuli megmérettetésre. Mindkettőjüknek jó felkészülést és sikeres szereplést kívánunk!

Szurkoljatok a fiúknak, és kóstoljatok náluk! (Egy jó tanács: Rendelés a pultnál! :)

Forrás: Kavekostolo.hu