KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Illy kapszulás kávégép nyúzópróba és tapasztalatok

illy Francis Francis X7.1 Iper kapszulás kávéfőzőgépAz illy hazai forgalmazója küldött egy Francis Francis X7-es kávégépet és egy tonna kapszulát hozzá, hogy nyugodtan próbálgassam, kóstolgassam, majd írjam meg a véleményem.

 


A dobozt kibontva, a régebbről már hagyományos karos kávéfőzőjéről ismert Francis-Francis kávégép modernizált változata kukucskált vissza rám. Mint tudjuk a dizájn ízlés kérdése, de nekem ez nagyon bejött már régen is, és most is nagyon tetszik (itt jegyezném meg, hogy nem csak nekem, aki látta mindenkinek tetszett). Piroska bármilyen konyhába, irodába és egyéb környezetbe beilleszthető. Színtől függően szolidan megbújik, vagy éppen virít, ahogy éppen szeretnénk.


illy Francis Francis X7.1 Iper kapszulás kávéfőzőgépek dizájn


Nagyon tetszett még, hogy a valódi kávékészítést utánzandóan, nem egy lyukba, vagy nyílásba, hanem a hagyományos szűrőtartót utánzó karba kell belehelyezni a kapszulát. Ez sokkal jobb feeling számomra, mint az első verzió.

illy Francis Francis X7.1 Iper kapszulás kávéfőzőgép kapszulatartó kar


További pozitívum, hogy a gép olyan egyszerűen kezelhető, hogy egy óvodás gyerek is könnyen megbirkózik a feladattal. A bekapcsolástól számítva pillanatok alatt üzemkész, amit még hanggal is jelez, illetve kékre vált a kávé készítést indító nagy gomb is. A bemelegedés is látványos, mert a nagy gomb körüli hőfok jelzők, szépen, folyamatosan gyulladnak ki, ahogy melegszik a készülék. Látványos, ötletes, praktikus, és egyértelmű.


A készülék nem csak kávékészítésre alkalmas, hanem elég jól gőzöl is, a tejes italok kedvelőinek legnagyobb örömére. Elég megnyomni a gőzölési ikont tartalmazó gombot, és hasonlóan a bemelegedéshez, itt is narancssárgáról kékre változik a gomb színe, ha üzemkész, és szintén hangjelzést is kapunk.
Célszerű először egy üres edénybe kiengedni a nedves gőzt, és csak azután megkezdeni az „igazi” gőzölést, így egészen jó tejhabot lehet készíteni.
Visszatérni a kávékészítéshez a kávéscsésze ikonos nagy gombot kell csak megnyomni, és megvárni a jelzést, hogy üzemkész a készülék.
Az adag hosszát is végtelenül egyszerűen állíthatjuk, csupán a kávékészítés alatt folyamatosan nyomva kell tartani az indító gombot, amíg a kívánt mennyiséget el nem érjük, majd azt elengedve a készülék megjegyzi a beállítást.

illy Francis Francis X7.1 Iper kapszulás kávéfőzőgép tejgőzölés


Tényleg kényelmes, és nagyon egyszerű a kezelés. Persze mit sem ér az egész, ha a hozzávaló kávékapszulák választéka gyenge, és nem jó minőségű.
Itt erről szó sincs. Már a csomagolás is meggyőző és professzionális, mondhatni az illytől megszokott minőségű. A kapszulák fémdobozban, nyomás alatt lezárva várják, hogy kávét készítsünk belőlük. A választék is jó, és elég változatos, hogy ne unjuk meg.

illy iperespresso kapszulák


Az illytől ismert kétféle (piros-fekete) pörkölésű blend mellett van koffeinmentes változat, és single origin kávék is, amit az illy mono arabica-nak nevez, és praktikusan a blendet alkotó arabika kávékból áll. A kapszulák 6,7g kávét tartalmaznak, és bármelyiket próbálva is jó minőségű crema és kapszulás géphez mérten kifejezetten finom végeredményt kaptam. Soha rosszabb kávét ne igyak.

Persze mielőtt bárki megkövezne, nem veszi fel a versenyt egy kiváló kávéból, profi őrlőn és tökéletesen elkészített 9-10g-ot tartalmazó kávéval, de ezt elvárni dőreség is lenne. Mindemellett nagyon finom eszpresszókat és kapucsínókat sikerült készítenem. Kedvenceim a piros blend, koffeinmentes, és a columbia kapszula volt, de a többi is nagyon rendben van.

Irodába szerintem tökéletes választás, de persze otthonra is azoknak, akik nem akarnak belemélyedni a kávékészítésbe, csak gyorsan, egyszerűen szeretnének inni egy jó kávét. A kezelés pedig tényleg annyira egyszerű, hogy volt, hogy szóltam a kisfiamnak, hogy csináljon már egy kávét, aztán 2 perc múlva már hozta is.

Lehet, hogy viccesen hangzik pont az én számból (akinek szinte mindenféle kávékészítési eszköze van itthon), de egészen megkedveltem a kis pirost, amely tökéletesen tette a dolgát. Minden szívfájdalom nélkül, bátran ajánlom az illy kapszulás rendszerét.