KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Black Sheep Ethiop Aricha - odatette a fekete bárány

Black Sheep Ethiop Aricha szemeskávé teszt Augusztus végén nyitotta meg kapuit Debrecen első igazán unikumnak számító kávépörkölője! Friss fiatalos designnal, házi sütikkel és spéci kávékkal várják az érdeklődőket a Csapó utca 23. szám alatt. Egyszerre kávézhat, valamint nézheti a kávépörkölést az aki ellátogat hozzájuk. A Black Sheep egy fiatal és nagyon izgalmas márka. A márka név elsősorban arra az attitűdre utal, mely a szokványostól eltérő, új utak keresését tartja fő célkitűzésének. A Black Sheep koncepciója átmenetet képez az új hullámos gyümölcsös kávék és a klasszikus sötétebb pörkölés között. A márka ízkarakterét a Black Sheep pörkölő mestere Tóth Gábor a 2017-es év Cup Taster Magyar Bajnokság második helyezettje alakítja ki. Ezáltal minden termék a BY TÓTH GÁBOR garancia jellel van ellátva. A pörkölő mester irányítása alatt kizárólag speciality minősített, egyedi zöld kávé tételeket dolgoznak fel. A kimagasló alapanyag kiválasztása után a próbapörköléseket kóstolás követi és a megfelelő pörkölési profil kiválasztása. A végeredmény egy 17 tagból álló igazi Black Sheep szortiment melynek, talán legkülönlegesebb tagja a Fekete Bárány keverék, ami klasszikus és egyben valami új, édes, és egyben kicsit olaszos, de mégis gyümölcsös, vagyis igazi Fekete Bárány - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Black Sheep kávék forgalmazójától, a Tóth Gábortól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Black Sheep Ethiop Aricha

Pörkölés ideje: 2017.09.07, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 2400.-/200g (12.000.-Ft/kg), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Remek kis kávéval vágunk neki az őszi “tesztszezonnak”, egy nagy kedvenc, Etióp Yirgacheffe-et rejtett az első minta zacskója. Semmivel össze nem téveszthető illatorgia árad a babokból: masszív, erdei gyümölcsös tónusok, amik őrölve tovább erősödnek. Szemre viszont már láttam szebb anyagot: ahhoz képest, hogy egy farmszelektált, specialty minősítésű kávéról van szó, meglehetősen sok eltérés van a babok pörkölési szintjében és méretük sem teljesen egységes. Akad jópár alulpörkölt szem, túlpörkölttel nem találkoztam. Jelenlegi mintánk talán az egyik legtoleránsabb kávé, amivel valaha találkoztam! Szinte elronthatatlan, akár gyors, akár lassú lefolyással készítjük, és az alkalmazható hőtartomány is igen széles. Az egyetlen dolog, amire kényes, a dózis. Szereti, ha nem fukarkodunk a grammokkal, szimplánál (LM-szűrő) 9,5-11 g!, duplánál 19-21 g hoz jó eredményt. Ezen értékek alatt is élvezhető az ital, de csak magunkat fosztanánk meg az élményektől. Nálam leginkább a közepes és a magasabb hőtartomány vált be, kissé csepegős/szaggatós indulással, 30-35 mp körüli kioldási idővel. Ilyenkor az ital elképesztően markáns erdei gyümölcsös illatjegyeket produkált, az ízspektrum is igen széles volt: muskotályos szőlő (ez főleg a lassabb lefolyásoknál jellemzőbb), mangó, eper, kék áfonyás ízjegyek mellett megjelenik egy remek, mézes édesség, amit követ egy finom tejcsokis vonal, ami végül egy lehelletnyi kakaóssággal zárul. A testességét én a magas dózisok ellenére “csak” közepesnek éreztem, az utóíze nem tart túl hosszan. Az ital mennyiségét inkább a risztrettó felé közelítettem, így jobb lett az ízek koncentráltsága. A crema nem erőssége ennek a kávénak, persze ne is egy “olaszos” ízélményre számítsunk. A savassága közepes, koffeintartalmát gyengének éreztem, így szinte bármely napszakban fogyasztható. Tejben is remekelt a “Yirga”: cappuccinoként nagyon finom tejkaramellás ízjegyek alkotnak egységet a háttérben felsejlő epres/áfonyás ízjegyekkel. Kevés kávé képes még (sok) tejben is karaktert mutatni, ennek sikerült. Mindenkinek ajánlom ezt a remek SO-t, aki kedveli az újhullámos kávékat, risztrettóként vagy tejes italban is nagyszerű élményben lesz része.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24

 

Zoknee:

A nyári szünetet követő első tesztkávé egy speciality kávé volt. A zacskót kibontva, szépen, egyenletesen, világosra pörkölt, hibától mentes kávészemek fogadtak minket. A pörköléstől mindössze egy hét telt el, így egy nagyon friss kávéról van szó. Ez a minta a speciality kávé skála kevésbé citrusos felén van, ha szabad ilyet mondani. Illatra nagyon finom, friss, kissé citrusos aromák fogadtak még őrlés előtt. Már az első tesztkávé fogyasztásakor is sikerült jól elkészíteni. Szereti a magas hőmérsékletet (én 95°C körül próbálkoztam). Őrlésre az általános joker álláshoz lépest durvábbra kellett állítani, és a 9 illetve 18gr bőven kevés volt a szűrőben. Így nyugodtan lehetett emelni az adagokat, amit kell is, mert különben nem telik meg a kosár. Íziben trópusi gyümölcsösséget, mangót véltem felfedezni és egy kis bodzát. A savas, citrtusos vonala nem tolakodó, ott van, de nem ez a hangsúlyos. A lefolyása nagyon szép, crema megfelelő mennyiségben van, és mintázódásra hajlamos. Az ízjegyei cappuccionoban is megmaradnak, a citrusos vonalat veszti el. Nekem kellemes élmény volt ezt a kávét fogyasztani, újhullámos, de mégis más kávét ismertem meg, élvezettel fogyasztottam eszpresszóként.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22,5

 

SzuMe:

Le kell szögeznem, hogy nagy kedvenceim közé tartoznak az etióp területekről származó kávék. Száraz és mosott kávék is jól vizsgáztak eddig nálam. Mostani alanyunk száraz feldolgozású. Nagyon szép, igényes fekete csomagolásban érkezett eheti tesztkávénk. Igen friss pörkölés, igazi meglepetés volt. Kibontva erőteljes, kellemes fűszeres illat fogadott. Szép látványt mutatnak a nagyjából egyenletes pörkölésű szemek, melyek között néhány világosabb is található, de töredezett nem. A daráló joker állása megfelel a kívánatos lefolyáshoz, viszont igényli a nagyobb mennyiséget a kosár, hogy kitöltse a teret. Lassú, de szép egérfarok lefolyással csapolódik a kellemes nedű. 100% arabikához illően nem ad igazán vastag és tartós crema-t, de a kellemes gyümölcsös ízek kárpótolnak mindenért. Sárgabarackos, mangós ízek valóban érezhetők, mint ahogy a csomagoláson is felhívják erre a figyelmet. Emellett az őszhöz illő, muskotályos, barackos aromák is tetten érhetőek. Igazán felhasználóbarát kávé, mert tág határok között tolerálja a hőmérsékleti és az esetleges őrlési hibákat. Meglepő a kávé természetes édessége, melyből adódóan egyáltalán nem igényel cukrot. Kipróbáltam kapucsínónak is, abban a formátumban is nagyon kellemes volt. Filterben kipróbálva is teljesen értékelhető kávé csepegett a csészébe. Debrecenben tudnak valamit…

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Lorien:

Kissé vegyes, de alapvetően világos pörkölésű, ép kávészemek, illata friss, tiszta gyümölcs orgia, őrlés után sosem tudtam megállni, hogy ne szaglásszak az adagolóba. Bár fekete, de mégis kezes bárány, könnyen megtalálni a megfelelő beállításokat. Átlagosnál durvább őrlés és nagyjából átlagos arabika hőfok dukál neki, de bőven teret ad a kísérletezésnek, szinte elronthatatlan. Egyedül a felhasznált alapanyag mennyiségét érdemes bőven szabni, a dupla szűrő nálam 21 grammal működött a legjobban. Lefolyása szép, egyenletes, 22-33 mp között bármelyiket ki lehet próbálni, kicsit mindig más árnyalatot kapunk, de alapvetően mégis egységes marad az alap. Nem egy krémbajnok, ebben a műfajban ez nem is elvárás. A krém enyhén mintázódik, mennyisége rendben is van, a szerkezete azonban lehetne jobb, a cukorpróbát nem is állja meg, annak csak esését tompítja. Igazi jófajta újhullámos kávéra számítsunk, gyümölcsös alaptónussal. A csomagoláson jelzett sárgabarack és mangó mellett citrusok és sárgadinnye is felbukkan, némi tejcsokoládéval, mandulával, mogyoróval és gépfrútos kesernyésséggel a korty végén. Másfél-két mokkáskanál barnacukorral pedig a baracklekvár tökéletes illúzióját nyújta. Tejes italban is nagyon jó, kiváló kapucsínó készíthető belőle.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

A fekete szelepes zacskós csomagolás, az iroda csipesszel rácsíptetett tájékoztatóval már első látásra is azt sugallja, hogy a pörkölő odafigyel a legapróbb részletekre is. A zacskó bontása után valami fenséges illatorgia fogadott, összetéveszthetetlen Yirgacheffe illat. A pörkölés nem teljesen egységes, akad pár világosabb szem. Ami azonban ezután jött, az bőségesen kárpótolt az előbb felrótt észrevétel miatt. Már az első csapolás is nagyon finomra sikerült. Tovább finomítva, és próbálgatva a beállításokat, nálam legjobb arcát lassú, szaggatottan meginduló lefolyással átlagos, vagy picit magasabb hőmérsékleten mutatta. A krém arabikásan vékonyka, a cukrot nem tarja, de az állaga jó. Ettől függetlenül szinte minden variációban rendkívül finom volt. Nagyon felhasználóbarát kávénak mondanám. Adagolás tekintetében a szimpla simán kérte a 10,5g-ot, nem szabad vele fukarkodni, nem a grammokat, hanem a térfogatot érdemes figyelni. Ízében tekintetében egy valóságos gyümölcsbomba, nagyszerű természetes édességgel párosítva. Mangó, szőlő, erdei gyümölcsök, és sárgabarack aromák mellett, muskotályos, mézes ízjegyek is felfedezhetők. Természetesen a csokoládés tónus sem hiányzik, amely jelen esetben tejcsokoládé formájában manifesztálódik. Nagyon finom kávé, amely nem csak eszpresszóként, hanem tejes italban is parádés. Bátran ajánlom kóstolásra!

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 2,5 10 3 8,5 24
Zoknee 3 8 3,5 8 22,5
SzuMe 3 9 3,5 8 23,5
Lorien 3,5 8,5 4 7,5 23,5
Weinmaker 3 9,5 3 8 23,5

Black Sheep Ethiop Aricha szemeskávé teszt kávébabokBlack Sheep Ethiop Aricha szemeskávé teszt kifolyásBlack Sheep Ethiop Aricha szemeskávé teszt krém
Black Sheep Ethiop Aricha szemeskávé teszt csészeBlack Sheep Ethiop Aricha szemeskávé teszt eszpresszóBlack Sheep Ethiop Aricha szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Igényes, mattfekete, szelepes csomagolásban érkezett a Black Sheep tesztkávéja. Világos, nagyjából egyenletes pörkölés, de akad egy-két világosabb szem is. A csomagolást kibontva, intenzív, kellemes illatot áraszt. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy lassú, szaggatott, vékony lefolyást kapjunk, míg hőfok tekintetében az átlagos vagy az annál magasabb hőmérsékleti tartományt célszerű megcélozni. Ettől függetlenül bátran lehet kísérletezni, mert rendkívül toleráns, felhasználóbarát kávé. Egyedül az adagolásra érdemes odafigyelni, hogy inkább a térfogatra, mint a grammokra figyeljünk, mert ennél a kávénál nem szabad spórolni. A lefolyás szép, a krém kissé vékony, de jó állagú. Ízében mangó, sárgabarack, szőlő, erdei gyümölcsök, sárgadinnye és citrusos aromákat fedezhetünk fel, amit tejcsokoládés, muskotályos, mézes ízjegyek egészítenek ki, és tesznek kerekké. Nagyon jó a kávé természetes édessége, savassága, testessége közepes, utóíze hosszan tart. Egyaránt finom eszpresszónak és risztrettónak elkészítve is, de tejes italok alapjaként is kiemelkedően finom. Érdemes kipróbálni!

 

Jellemzők
Pörkölés: világos pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!