KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Blue Bird Roastery - Nicaragua kávékóstoló

Blue Bird Roastery - Nicaragua szemeskávé teszt A Blue Bird Café and Roastery többéves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen is. Professzionális pörkölő berendezései kifejezetten saját igényeikhez szabva készültek. A képzett és tapasztalt szakemberek nagy odafigyeléssel végzik a pörkölést, amely koncentrált figyelmet igénylő folyamat. A különféle kávéfajtáknak például más-más pörkölési profilt szükséges beállítani, amely ráadásul a külső hőmérséklet és páratartalom függvényében folyamatosan módosításra szorulhat. Ez a minden részletre kiterjedő figyelem és precizitás garantálja, hogy a magas minőségű zöldbab aromás, egyedi ízjegyekkel bíró, mélybarna pörkölt kávévá változzon. A Blue Birdben 12 féle kávét pörkölnek a világ minden tájáról: két blendet (keveréket) és tíz SO (singel origin, vagyis azonos termőterületről származó) kávét. A Blue Bird Roasterynél a pörköléseket folyamatosan ellenőrzik, ezzel is garantálva, hogy csakis a legmagasabb minőségű kávé kerüljön a vendégek csészéjébe. Nicaraguai mosott, levegőn szárított kávénkat édes, csokoládés aroma jellemzi, citrusos savassággal, erőteljes testességgel és hosszan tartó, kellemes utóízzel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Blue Bird Roastery kávék hazai forgalmazójától, a Bird Cafe Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Blue Bird Roastery - Nicaragua

Pörkölés ideje:, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 7000.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk egy nicaraguai származású single origin. A minta sok hasonlóságot mutat az előző hetivel, azonban ez nem tűnik kiszellőzöttnek. A babokat szemügyre véve bizakodhatunk: szép, egységes, közepes pörkölés, a szemek is meglehetősen hasonló méretűek. Kezdtem feldobódni, hogy most talán egy hamisítatlan újhullámos kávé következik. Őrléskor kellemes csokis/kakaós/mokkás illatokhoz lehet szerencsénk. Sajnos azonban az elkészült espresso már nem ilyen hálás. Sokadik próbálkozásra is nehezen tudnám meghatározni a kávé karakterét, mert az ízjegyek nem kellően markánsak, nem igazán szétválaszthatóak, egybefolynak. A főbb jellemző egy lágyabb csokisság, enyhe mogyoróssággal, picinyke karamellássággal, aztán egy savasság érkezik, ami hol ilyen, hol olyan. Néha csak citrusos, néha kiegészül egy haloványabb grépfrúttal. Meglehetősen rapszodikus, amit a kávé ízek terén nyújt. Az elkészítés körülményei is eléggé szigorúak voltak. Közepes hőtartományban, és igen magas (20-21 g-os dupla) dózissal hozott csak értékelhető eredményt, különben mindig tetten érhető volt egy kellemetlen, nem odaillő ízjegy. A testessége közepes, utóíze nem tart hosszan, enyhén kesernyés. Az ital krémje a magas dózis ellenére is csak közepes, enyhén mintázódik, de kitart a fogyasztás végéig. Az elkészítésnél ne törekedjünk a hosszú lefolyási időre, inkább a standard 25 mp-et célozzuk vagy egy kicsivel felette. Ristretto jellegű ital az ideális, espresso mennyiségnél már még kevésbé koncentrálódnak az ízek. Tejben átlagosat hozott a kávé, de tejcsokissága a tejhabbal (tejkrémmel) kiegészítve
kellemes ízélményt adhat. Így ajánlásom is azoknak szól, akik a nem túl markáns ízjegyekkel bíró kávékat szeretik, alacsony koffeintartalommal, és a tejes italokat részesítik előnyben.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 17,5

 

Zoknee:

Az aktuális, második tesztkávénk is papírzacskóban érkezett, de szerencsére ez már szelepes, belül alumíniumos változat volt. Kibontva szép, egészséges, viszonylag nagy méretű babok fogadtak. Pörkölését tekintve közepes, világosba hajlól. Erőteljes illatokat nem kaptam a kibontott zacskóból sem, így kíváncsian vártam az első őrlés és csapolás eredményét. A kóstolást 94°C-on kezdtem, a közepestől kicsit durvább beállítással. Az őrlőt rögtön a közepestől kicsit finomabbra kellett állítanom, a hőfokkal a 92-96°C közötti tartományt próbálgattam. Az elkészült ital ízében folyamatosan jelen volt a keserűség és a grapefruitos savanyúság kettőssége. A hőmérséklet kis változására is észrevehetően tolódott hol erre, hol arra ez az arány. Be kell, hogy valljam, nem jutottam olyan beállításra, amire azt mondtam volna, hogy rendben van. Leginkább 95°C körül kaptam a legjobb italt, de itt is volt nekem benne egy kis keserű íz, de a nem kellemes fajtából. A mennyiséget tekintve emelt dózissal készítettem a dupla eszpresszót, 20,5gramm környékén találtam meg az optimumot. A lefolyása nem volt tankönyvi, nagyon vékony crema jelent csak meg csapolás közben, ami gyorsan ki is szőkült. Összességében nem találtuk meg egymást a kávéval. A testessége még nagy dózis esetén sem volt erős, és az ízében nem találtam meg a gyümölcsösséget, csak grapefruitos vonal volt, egy kis keserű íz mellett.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 2,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 17

 

Szabiakos:

Heti tesztmintánk egy single origin nicaraguai kávé, ami kétrétegű simítózáras szelepes zacsiban érkezett. A zacskót kibontva szép nagy, egészségeses szemeket pillantottam meg. A pörkölése közepes szintű, de találkozni egy-egy világosabb babbal is. Illatra nem éreztem különöset, ledarálva picit pörkölt, magvas illatú. A darálót meglehetősen finom irányban kellett tekerni, és a kosarat jól meg kellett tölteni, hogy szép lefolyást kapjak. Nálam hosszabb extrakciós idővel jobban működött a dolog, így több íz nyílt meg, illetve testesebb italt kaptam. Hőfok tekintetében nagyon nem volt toleráns a minta, 1-2 fokon belül lehetett csak igazán értékelhető italt kapni, ami inkább a magasabb (93-95) fokos hőtartományban volt. A krém vastagsága, állaga szerintem rendben volt, mintázódni nem mindig mintázódott, azonban kitartott a fogyasztás végéig. Ízeket tekintve meglehetősen egyszerű, inkább a klasszikus ízjegyekkel rendelkező kávé. Leginkább étcsokoládés, kakaós nugátos, visszafogottan mandulás és mokkás ízekkel rendelkezik, a háttérben némi keserű ízzel, amit csökkenteni lehet, de sajnos sehogy sem tudtam teljesen eltüntetni, így az összképet picit elrontotta. Hiányoltam belőle a gyümölcsös és édes ízeket, komplexitást nem éreztem és a savassága is meglehetősen enyhe és lapos volt. Testességgel nincs gond, de hiába, ha az ízek ilyen egyszerűek. Sajnos a keserűség utóízben is dominált. Tejes italban szerintem jobban szerepelt, mint eszpresszóban, előtérben került a nugátos, mandulás íz. Ezt a mintát inkább a klasszikusabb kávék közé sorolnám, és azoknak ajánlanám akik az egyszerűbb de mégis picit savasabb irányba kacsintgatnak.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 19,5

 

Lorien:

Szinte teljesen egyenletes, a közepes pörkölés sötétebb oldalára pozícionált, egészséges, ép és nagy kávészemek alkotják a mintát. Az átlagosnál jónéhány ricnivel finomabb őrlés és átlagosan magas arabikás hőfok bizonyult jónak. Ne sajnáljuk bőségesen adagolni, a dupla szűrő 21-22 gramm környékén működött jól. Sajnos nagyon érzékeny volt minden apró rezdülésre, volt olyan, hogy egymás után kétszer szinte mindent ugyanúgy csináltam és mégis két teljesen különböző ital volt a végeredmény, amikor pedig nem sikerült telibe találni, akkor bizony erősen elkeseredett, máskor pedig a testessége tűnt el. Szóval barista legyen a talpán, aki konzekvensen jókat húz belőle. A lefolyása szép volt, vékonyan meginduló, majd szép fokozatosan egérfarkasra vastagodott. Valószínűleg az előző mintától eltérő, belső fóliás csomagolás megvédte a kiszellőzéstől, így friss maradt. Nem krémbajnok, csak a szokásos single-origin vonalon mozog, ami van, az viszont állagban, olajosságban rendben lévő, erre több szót felesleges vesztegetni. Ízek tekintetében nagyon nehezen ment a vallatás, egy fokkal halványabb pörkölés talán jobban megmutatta volna az egyébként kiváló alapanyagot. Csokoládés-gyümölcsös a fő vonulat, ez utóbbiból nálam szépen kijöttek a sárgabarackos, mangós és egyéb trópusi gyümölcsös jegyek, illetve néha fel-felbukkant egy kis mandula, marcipán, a korty végén pedig egy kis citromhéjas kesernyésség, némi savassággal. Tejes italban szintén jól vizsgázott, de nagy extra mutatványt azért nem tudott. Szívesen megkóstolnám ennél világosabb pörkölési profillal.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

A Nicaragua minta hasonló csomagolásban, de szelepes zacskóban érkezett, mint amit előző héten teszteltünk. A pörkölés szép egyenletes, a babok épek, töredezett szem nem található. Az első pár próbálkozás nem hozta meg a kellő eredményt, de végül sikerült értékelhetőt összehozni. Mindenképpen magas dózissal érdemes csak próbálkozni, mert anélkül nagyon jellegtelen lesz a kapott ital. Az őrlőt az átlagosnál finomabbra kellett tekernem, a hőfok pedig az átlagos, illetve picit felette, egy szűk sávban hozta a legjobb eredményt. A krém mennyisége átlagos, mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Az ízek analizálásánál kicsit gondban voltam, mert nem igazán különültek el. Leginkább a csokoládés nugátos, mokkás ízjegyek voltak felfedezhetőek, amik citrusos, trópusi gyümölcsös, nektáros aromákkal egészültek ki, némi kesernyésséggel a háttérben. Testessége jónak mondható. Tejes italban sem volt rossz, de kissé belesimult a tejbe. Én jobban kedvelem a markánsabb kávékat. Nem rossz ez a kávé, de nekem nem elég karakteres. Kezdő felhasználóknak, pid nélküli géphez kevésbé merném ajánlani, mert az elkészítés nagy odafigyelést igényel.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 5,5 3 6 17,5
Zoknee 2 6 2,5 6,5 17
Szabiakos 4 5 4 6,5 19,5
Lorien 3 6,5 4 6,5 20
Weinmaker 3 6 4 6 19

Blue Bird Roastery - Nicaragua szemeskávé teszt kávébabokBlue Bird Roastery - Nicaragua szemeskávé teszt kifolyásBlue Bird Roastery - Nicaragua szemeskávé teszt csapolás
Blue Bird Roastery - Nicaragua szemeskávé teszt krémBlue Bird Roastery - Nicaragua szemeskávé teszt pohárBlue Bird Roastery - Nicaragua szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepes, egyenletes pörkölésű a Blue Bird Roastery Nicaragua single origin kávéja. A babok egészségesek, töredezett szemeket nem találni. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési és átlagos vagy annál picit magasabb hőfokon érdemes kísérletezni. Viszonylag szűk hőfoktartományban működik jól, és mindenképpen érdemes magas dózist használni az elkészítéshez. Ha mindent jól csináltunk, akkor a lefolyás jó, a krém vastagsága, olajossága, állaga is rendben van. Mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízel tekintetében csokoládés, nugátos, mogyorós, karamellás ízjegyeket fedezhetünk fel, amiket kiegészít a gyümölcsös vonal, leginkább citrusos, trópusi gyümölcsös formában, enyhe grapefruitos keserűséggel a háttérben. Helytelen hőfokválasztásnál ez a kesernyésség egészen felerősödik, és ráül az ízvilágra. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszan tart. Kevésbé felhasználóbarát kávé, aminek a jó elkészítése nagy odafigyelést és jó gépparkot igényel. Eszpresszónak, risztrettónak és tejes ital alapjaként is megállja a helyét, de leginkább azoknak ajánljuk, akik a kevésbé markáns ízvilágú kávékat részesítik előnyben.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!