KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávéműhellyel bővült az evőpiac

ByBeans kávézó Hold utcai piacBudapest elsőszámú evőpiacán, a Hold utcai Belvárosi Piac földszintjén nyílt meg tavasszal az extravagáns By Beans Coffee. Az Industreal által tervezett vagány, ipari stílusú kávézó hangulatában és választékában is üde színfoltja lett a patinás csarnoknak.

Az újhullámos kávékultúra képviselőiként a svéd Per Nordby pörkölőtől veszik a csúcsminőségű, úgynevezett specialty kávékat, s ők a márka hazai forgalmazói. Per fiatal kora ellenére az észak-európai kávévilág egyik legelismertebb szereplője, aki nemcsak kávéválasztékával, hanem a termékek szellemes, kreatív arculatával is azonnal belopta magát a tulajdonos házaspár szívébe. Halász Ferenc és Szabó Réka ugyanis két éve döntötték el, kicsit felforgatnák addigi életüket, s szívesen belevágnának egy kávézó alapításába.

ByBeans kávék


Azonban olyan kávéval szerettek volna dolgozni, amit elsősorban saját kávézójuk tesz ismertté itthon. A 2017-es budapesti World of Coffee rendezvényen kóstolták meg a svéd pörkölő termékeit, s ott el is dőlt a leendő kávé sorsa. Már csak egy jó üzlethelyiség kellett, s végül a Hold utcai vásárcsarnok épp üresedő kis pavilonja lett a nyerő, mert fantáziát láttak abban, hogy a piac gasztro-választéka mellé kávéfronton is emeljék a színvonalat.

ByBeans vezető barista


A By Beans Coffee kávéitalaiért és hangulatáért azonban elsősorban Benkovich Ádám head barista és Szentesi Erika barista a felelősek, akikkel a vendégek nap mint nap találkozhatnak a pultnál. Bármit lehet kérdezni tőlük kávétémában, itt ugyanis nemcsak a coffeegeek-ek érezhetik jól magukat, hanem azok is, akik számára teljesen ismeretlen a specialty kávé és az újhullámos kávékultúra fogalma. Viszont minden lehetőség adott e világ alaposabb megismerésére, hiszen szombatonként ingyenes kávékóstolók is szerveződnek, s az idei Gourmet Fesztiválon is bemutatkozott a By Beans Coffee. Május 17-20. között a Millenáris Parkban a szélesebb foodie-közönség is megkóstolhatta az afrikai és közép-amerikai területekről származó, extra dűlőszelektált kávékat, melyeket Per gyakran közvetlenül a farmoktól vásárolja meg, és göteborgi üzemében pörköli. Az espresso-ra és filterre is pörkölt, folyamatosan változó szemes kávék teljes választéka megtalálható a By Beans Coffee üzletének polcain.

ByBeans eszpresszóByBeans filterkávé


A By Beans csapata azonban nemcsak a kávét illetően maximalista, ezért készül Valrhonából a forró vagy jeges csokoládé, aki pedig inkább egy teát rendelne, a Ye Tealeaves kínai mikroültetvényekről származó teái közül válogathat. Süteményezni is lehet már kora reggeltől, a rétesek a Strudel Hugótól érkeznek, de érdemes egy jóféle piaci ebéddel is összekötni a kávézást hétfőtől szombatig. Mivel az üzlet kereskedésként is funkcionál, 350 gr-os kiszerelésű csomagolt Per Nordby szemes kávék, valamint kávés és teás kiegészítő eszközök is vásárolhatók náluk. The Coffee Shed – ez a felirat áll a cégér helyén, mert itt tényleg egy profi műhely várja mindazokat, akiknek fontos, mi kerül a csészébe.