KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Monterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot kávékóstoló

Monterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot szemeskávé teszt Egyedüli női pörkölőként 2010 -óta foglalkozom kávépörköléssel. A világ különböző termőterületeinek, legkiemelkedőbb minőségű kávébabjait forgalmazom, melyeket fajtánként egyedi pörköléssel készítek el. A kávés szakmában, Magyarországon elsőként büszkélkedhetek a világ egyik legismertebb, sokak által, az élelmiszervilág “Oscar -díjának” tartott, Great Taste Awards díjával. A Kenyai 87-es pontozású kávékülönlegességünk, Mr William Murathe tulajdonostól az Ibutiti Estate farmról érkezett. Prémium minőségű, 2018 -as szüretből származó KENYA IBUTITI AA - Specialty Microlot KENYA IBUTITI AA - Crop:2018 - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Monterosacaffe kávék hazai forgalmazójától, Erberling Judit-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Monterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2019.12.20 , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 14.400.-Ft/1kg (3600.- Ft/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Első őszi tesztkávénk mutatós, szelepes csomagolásban érkezett, bár simítózár sajnos nincs a zacskón. Mivel egy világosabb pörkölésű SO-ról (a csomagolás szerint kenyai) van szó, így már az elején megjegyezném, hogy nagyon ajánlott a zacskó bontása után szétporciózni a kávét és mélyhűtőbe tenni, mert extrém gyorsan öregszik. A zacskóbontás utáni illat mámorító: mogyorós csokis, sült kenyérhéjas illatok, enyhén fanyar gyümölcsös aromával kiegészülve. Bíztató! A szemek egységes, közepesnél árnyalatnyival világosabb pörkölésűek, méretük közel egységes, de azért van eltérés. Őrléskor az előbb leírt illatok fokozódnak, készítsünk is gyorsan eszpresszót belőle! Legjobban elkapva a beállításokat igen komplex ízjegyeket mutat: az ital savgerincű, amiből leginkább üdítő citrusosság, enyhe narancsosság érezhető ki, ezeket követi egy mély, mézes édesség, valamint fűszeres, fekete teás ízjegyek. A korty végére megjelenik egy finom tejcsokisság, mogyoró kíséretében. Remek! Mármint annak, aki szereti az újhullámos kávékat, mert ez hamisítatlanul az. Azonban itt azt is megjegyezném, hogy nem könnyű mindig ugyanazt kihozni belőle, kissé háklis az anyag, ezt leginkább a gyors öregedés rovására írnám. A kávé savassága közepes vagy talán egy kicsit erősebb, a testességét közepesnél jobbnak találtam. Koffeintartalma alacsony. Szép lefolyásokat kizárólag akkor várjunk a kávétól, ha az első zacskóbontás után vagyunk, illetve amikor mélyhűtőből vesszük ki az aktuális adagot (én sajnos nem így tettem). A kávé nagyon igényli a magas dózisokat: dupla kosárnál ez 19-21 g-ot jelentett nálam. Ilyenkor a krém vékonyka, illékony, mogyoróbarna színű. Érdemes figyelni a lefolyást, könnyen felvizesedhet, szőkülhet. Az ideális kimeneti mennyiség a risztrettó és eszpresszó között volt. Hőfok tekintetében nálam a közepes tartomány közelében volt megfelelő, a lefolyási idő pedig a standard, 25 mp. és kicsivel afeletti értékeknél. Tejben viszont érdekes módon nálam kissé eltűnt a kávé karaktere, így inkább ezekből a rövidebb verziókat ajánlanám (macchiato, cortado). Ajánlom a kávét minden haladó, újhullámért rajongónak, egy kis odafigyeléssel egy nagyon kellemes desszertkávé lehet a jutalmunk.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21,5

 

Zoknee:

Az idei ősz első tesztkávéja a Monterosa Caffé-tól érkezett, tetszetős vöröses-bordós szelepes, de nem visszazárható csomagolásban. Felbontást követően szépen, egyenletesen pörkölt babok fogadtak, friss, kellemes illattal, ami darálás után virágillatot idézett. Az első próbák után kiderült, hogy ebből a kávéból az én szűrőmbe a szokásos 18-19 gramm helyett legalább 20, de inkább 20,5gramm őrlemény kell, hogy megfelelő lefolyást és testességet kapjak, és ahogy a szűrőkosárban legyen megfelelő mennyiség. Ehhez a darálót a szokásos joker álláshoz lépest egy hajszállal kellett finomabbra állítani. A lefolyás lassan, csöpögősen kezdődik, majd vékony egérfarok jelleggel folytatódik. A kávénak a kicsit hosszabb idejű, de mennyiségileg a ristretto és a presszó közötti mennyiég állt jól. A crema szép, tigrismintázódásra hajlamos, nem túl vastag, de ez jelen esetben tökéletes is így. Az elkészült kávé ízében nekem tavaszi virágokat idéző világ volt domináns, ezt követte egy kis citrusos, grapefruitos jelleg. Savassága rendkívül visszafogott, nagyon jól összhangban volt a kávé jellegével. Be kell, hogy valljam, sajnos a tesztelés közben megfáztam kicsit, így kicsit tompábban éreztem az ízeket pár napig, ezért is kicsit hangsúlyosabb a technikaibb jellegű leírása a kávénak. Az elkészítése a hőmérsékletre toleráns volt, a túl meleg vagy éppen a hűvösebb régióban sem volt nagyon erős negatív jelzése. Nekem alacsonyabb arabica tartományban volt a legjobb, 89,5°C környékén, hasonlóan a robusztás-olaszos kávék tartományához. Cukorral nem érdemes próbálkozni, az itt is kiemeli a savakat a kávéból. Koffein tartalmát közepesnek éreztem, még este is nyugodtan lehet belőle egy eszpresszót készíteni.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

A szezon első mintája egy nagyon szép világos pörkölésű speciality minősítésű kávé. A zacskót kibontva nagyon kellemes illat áradt a babokból, amik nagyon egységesen szépen világosra lettek pörkölve. A darálót a finomabb állás felé kellett tekerni, a legjobb eredmény érdekében, amit 40 mp + 10 mp előázatással kaptam. Itt mutatta meg a kávé a legjobb arcát. Adagolását tekintve a magasabb dózisú és magasabb arányú eszpresszónak (1:2,5; 1:3) készítve ízlett a legjobban. Hőmérsékletet tekintve nálam a középső hőtartományban (91-93 fok) volt a legoptimálisabb. Nagyon komplex, vibráló citrusos savasság jellemzi, hozza a mosott kávék teás, florális ízvilágát, mellette még enyhe csokoládés narancsos ízek jellemzik. Testessége világos pörkölésű kávékhoz képest jó, krema mennyisége nem túl nagy, de minősége jó, utóbbit az ízvilág többszörösen is kompenzálja. Utóíze kellemes, hosszan kitart. Tejes italként nem kóstoltam, vétek lenne bármivel is ízesíteni. Ajánlanám mindazoknak, akik szeretik a világosabb, gyümölcsös és savasabb ízvilágú kávékat.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Lorien:

Stílusos és nagyon elegáns a szelepes csomagolás, talán csak a simítózár, amit hiányolok, de a kinézet önmagáért beszél. Bontáskor rendkívül jó és intenzív illat fogad, szép, világos pörkölésű, ép szemek gurulnak elő a zacskóból. Őrléskor még inkább fokozódik az illat-orgia, állandóan az adagolót szimatoltam. Érdemes a megszokottnál jóval magasabb dózist használni, a standard 18 gramm helyett 22.5 grammot is befogadott a szűrő. Figyelni kell a beállításokra, habár a hőmérsékletre nem igazán kényes, valamivel a normál arabika tartomány alatt lesz az igazi, de őrlés tekintetében jóval érzékenyebb: az átlagosnál valamivel finomabb állasban történt, de nálam egy ricni eltérés akár 10-15 mp differenciát is okozott. Lefolyása vékonyan meginduló, majd lassan vastagszik és krémesedik. Szőkülésre nem hajlamos. Nem igazán krémbajnok, mennyisége szűkös, még a fogyasztás végéig sem tart ki, de amit ad, annak jó az állaga. Az ízek főképp az első három napban voltak igazán intenzívek, ha tovább így maradt volna, az ízpontban még ennél is vastagabban foghatott volna a ceruza. Mézes-virágos, citrusos gyümölcsösség mellett számomra leginkább jázminos zöld teára emlékeztetett, illetve egy kis csokoládé is feljött. Noha normál lefolyással a legjobb, nekem hosszabban és majdnem risztrettónak csapolva is tetszett: bár az ízspektrum jelentősen szűkült, egy kis érett őszibarackot hozott elő, valamint a csokoládés vonal erősödött. Tejes italban is nagyszerűen használható, különösen cortadóban mutatott nagyot.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25

 

Weinmaker:

Igényes, egyedi csomagolásban érkezett a minta, sajnos a simítózár hiányzott, de szerencsére szelep volt rajta. A tasak felbontásakor fantasztikus illatot árasztott. Belepillantva egységes világos pörkölésű, egészséges szemek fogadtak. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kellett állítanom, és a szokásosnál magasabb dózis is jót tett a kávénak. Nálam a tankönyvi normál vagy picit lassabb lefolyással sikerült a legjobbat kihozni belőle. Hőfok tekintetében az átlagos tartományon belül teljesen jól működött (90-92). A krém mennyisége nem túl sok, de szépen mintázódik és jó az állaga, éppen, hogy kitart a fogyasztás végéig (vagy sem). Ízében viszont bőségesen kárpótol bennünket. Citrusos, narancsos gyümölcsösség, jázmin teával, nektáros édességgel és csokoládéval kiegészülve. Testessége jó, utóíze kellemes. Koffeintartalma nem jelentős, késő délután is fogyasztottam belőle minden gond nélkül. Isteni kapucsínókat készítettem belőle, de nagyszerű volt eszpresszónak is.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 2,5 8,5 3,5 7 21,5
Zoknee 4 8,5 3 8,5 24
Szabiakos 4 9,5 4 8 25,5
Lorien 3,5 9 4 8,5 25
Weinmaker 3,5 9 3,5 8 24

Monterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot szemeskávé teszt kávébabokMonterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot szemeskávé teszt kifolyásMonterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot szemeskávé teszt csapolás
Monterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot szemeskávé teszt krémMonterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot szemeskávé teszt eszpresszóMonterosa Caffe Kenya Ibutiti AA Speciality Microlot szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

Igényes, stílusos, szeleppel ellátott csomagolás, amiből csak a simítózár hiányzott. Bontáskor intenzív, nagyon kellemes illatot árasztott. Egészséges, egységes, világos pörkölésű kávébabok alkotják a mintát. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb irányban érdemes állítani az őrlőt, úgy, hogy tankönyvi (25mp), vagy annál picit lassabb lefolyást kapjunk. Nem érdemes spórolni az adagolással, mert a kapott ital bőven kárpótol érte (ez dupla szűrő esetén 20-22g is lehet). Hőfok tekintetében is az átlagos vagy az alatti hőmérséklettel érdemes kísérletezni. A lefolyás szép, a krém nem túl acélos, de jó állagú és szépen mintázódik. Ízében citrusos, narancsos, virágos, nektáros-mézes, jázmin teás, csokoládés aromák alkottak komplex egységet. Testessége jó, utóíze hosszan kitart, koffein tartalma nem jelentős. Gyakorlatilag minden műfajban nagyszerűen működik, legyen az eszpresszó, risztrettó, vagy valamilyen tejes ital. Aki szereti a különleges, újhullámos kávékat, azoknak bátran ajánljuk kóstolásra.

 

Jellemzők
Pörkölés: világos pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!