KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Monterosa Caffe Ethiopia Guji-1 kávékóstoló

Monterosa Caffe Ethiopia Guji-1 szemeskávé teszt Egyedüli női pörkölőként 2010 -óta foglalkozom kávépörköléssel. A világ különböző termőterületeinek, legkiemelkedőbb minőségű kávébabjait forgalmazom, melyeket fajtánként egyedi pörköléssel készítek el. A kávés szakmában, Magyarországon elsőként büszkélkedhetek a világ egyik legismertebb, sokak által, az élelmiszervilág “Oscar -díjának” tartott, Great Taste Awards díjával. Prémium kategóriájú, 88 -as pontozású, 100% mosott arabika, Etióp Guji 1 -Organikus kávénk a Dimtu ültetvényről érkezett Getachew Zeleke-től, a Dimtu Tero farm alapítójától, aki a Guji zónában a minőség, a nyomon követhetőség és a fenntarthatóság vezetője kíván lenni. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Monterosacaffe kávék hazai forgalmazójától, Erberling Judit-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Monterosa Caffe Ethiopia Guji-1

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2019.12.20 , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 14.400.-Ft/1kg (3600.- Ft/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk is hasonló, igényes csomagolásban érkezett, mint az előző heti (ugyanaz a pörkölő), a címke szerint most egy etiópiai SO-t rejt a zacskó. A bontás utáni illatok ezt azonnal igazolják: jellegzetes, etióp kávéra jellemző gyümölcsös illatok keverednek finom, mogyorós, sült kenyérhéjas aromákkal. A pörkölési szint egységesen közepes, a babok mérete változó, akadnak közepes és egészen kicsi szemek is. Őrölve erősödnek az amúgy is erőteljes, finom illatjegyek, ideje kávét készítenünk belőle! Szerencsére ez az anyag nem öregedett olyan gyorsan, mint az előző tesztalanyunk, nagyjából a tesztidőszak végéig hozta jó formáját. Ebben azért az is segített, hogy előre szétporcióztam a kávét. Legösszetettebb formájában a kávé érezhető savassággal nyit, amiből aztán "robbannak" a gyümölcsös jegyek a szánkban: főleg erdei, bogyós gyümölcsök, pl. áfonya, szamóca, de éreztem egy finom, fehér szőlős ízjegyet, és citromot is. Ezután rögtön jelentkezik a kávé édessége, ami meglehetősen mély, mézes jegyeket mutat, egy érdekes, fekete teás ízjeggyel kiegészülve. Lecsengésében tejcsoki, mogyoró, illetve herbális jegyek fedezhetők fel. A testessége jó volt, sokáig megmaradnak még a kellemes ízek a szánkban. A krémessége SO-hoz mérten közepesnél kicsivel jobb volt, enyhén mintázódott is. A megfelelő eredményhez, lefolyáshoz igényli a magas dózist, ez nálam 20-21 g-ot jelentett a dupla esetében. Standard, 25 mp. feletti időknél (akár 35 mp. is lehet) hozta a legjobb formáját, eszpresszó és risztrettó közötti kimeneti mennyiséggel. Hőfok tekintetében a közepes, 91 fok körüli vagy afeletti tartomány vált be. Tejben, a múltkori mintához hasonlóan, nem annyira meggyőző: kellemes, lágy ízeket hoz, de a karakter kissé eltűnik. Ajánlott a rövidebb, cortado vagy macchiato formátum a jobb ízélményhez. Egy rendkívül vibráló, összetett újhullámos kávét ismertem meg ebben az etiópiai SO-ban, mindenkinek ajánlom, aki kedveli az ilyen jellegű kávékat.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 26

 

Zoknee:

A következő tesztkávénk is a Monterosa Caffé-tól érkezett, szintén szelepes zacskóban. Felbontást követően közepesen világosra pörkölt babok fogadtak. Kiindulva az előző teszt kávé beállításaiból, itt már elsőre jó eredményt kaptam a kóstolás során. Az őrölt kávé mennyiségét tekintve 20,5 gramm körül kaptam szép lefolyásokat, a szokásos joker álláshoz képest egy hajszálnyival finomabb daráló beállítással. A frissen őrölt kávé illatában a vaníliára emlékeztetett, de ezt sajnos a kávé ízében nem találtam. Az elkészült kávé ízében grapefruitos, citrusos ízjegyeket éreztem egy kis piros bogyós gyümölcsösséggel, és ezt kiegészítve a háttérben egy kis keserű mandulával. Személy szerint kicsit intenzívebb ízvilágot vártam, kicsit nehezen nyílt meg ez a kávé. Lefolyását tekintve egy kicsit hosszabb beállítással, valahova a ristretto és az eszpresszó közötti mennyiséggel volt a legjobb. A nem túl vastag crema mintázódásra kevésbé volt hajlamos. Hőmérsékletben a teszthez képest egy kicsit melegebb, 91°C körül kaptam a legjobb eredményt. Erre a kávéra is igaznak érzem, annak ellenére, hogy kicsit intenzívebb ízeket vártam, hogy a beállításokra, az elkészítésre ez a kávé is elég toleráns. Koffein tartalmát közepesnek éreztem, még este is nyugodtan lehet belőle egy eszpresszót készíteni.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20,5

 

Szabiakos:

Szezonunk második mintája egy organikus mosott etióp kávé volt. A csomagolást felnyitva nagyon kellemes gyümölcsös illat áradt a babokból. Az előző mintához hasonlóan nagyon szép, egyenletes világos pörkölésű babokat rejtett a zacsi. Az őrlőt nálam meglehetősen finom irányba kellett állítani, és érdemes volt hosszabbra, 35mp-re húzni a lefolyás időtartamát. Hőfok tekintetében nálam a közepes hőtartományban (91 fok) volt a legjobb. Az adagolás valamivel az átlag feletti volt, a kávé-ital arány a nálam szokásos SO arányaiban (1:2.5) volt a legjobb. A krém vastagsága, állaga és minősége nagyon jó, szépen mintázódott. A kapott ital nagyon kellemes, komplex gyümölcsbomba, megjelenik benne a barack, a csonthéjas gyümölcsök és a jobb fajta grapefruit íz, háttérben némi virágossággal. Édessége nagyon kellemes volt. Savassága közepes, testessége nagyon jó. Kapucsínónak is finom volt, de én eszpresszóként fogyasztottam leginkább. Ajánlanám az édes és gyümölcsös kávék kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

Ismét az “immár megszokott” elegáns, szelepes, simítózár nélküli csomagolásban érkezett a második Monterosa minta. Világos, nagyjából egyenletes pörkölésű, ép szemek. Bontáskor és őrléskor egyaránt kellemes illat terjeng. A megszokottnál nagyobb dózist igényel, most is kb. 22 gramm körüli mennyiséget kellett a dupla szűrőbe tenni. Átlagos őrléssel és normál hőfokkal működik optimálisan. Úgy volt a legjobb, amikor vékonyan meginduló, majd bébiegér-farkas lefolyással érkezett a csészébe bő 20 ml kávé kb. 30 másodperc alatt. Krémje műfajilag szűkre szabott mennyiségű, a mogyoró világosabb árnyalatát mutatta, és alig mintázódott. Keverés után záródik, de a fogyasztás végéig nem mindig tartott ki. Állaga, olajossága jó. Egy igazi klasszikus az újhullámos világból, vibráló, de nem eltúlzott citrusos, grépfrútos- és bogyósgyümölcsösség a fő jellemzője, amelyet harmonikusan egészíti ki a mandula, a virágos fűszeresség, a csokoládé és a mogyoró. Tejes italokban szintén jól teljesít, különösen a rövidebbre fogott változatokban, mint pl. a macchiátó.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A múlt heti mintával megegyező, igényes, szelepes, simítózár nélküli tasak rejtette ezt a single origin etióp kávét. Bontáskor fantasztikus illatfelhő szabadult ki, gyümölcsös, csokoládés, sült kenyeres formában. Őrlésnél, az átlagosnál finomabbra kellett elmozdulni, és a szokásosnál magasabb dózisokat alkalmazni, úgy, hogy a lefolyás tankönyvi, de inkább hosszabb legyen. De nem érdemes spórolni vele, mert a végeredmény meghálálja az emelt mennyiséget. Hőfok tekintetében nálam az átlagos, vagy az alatti hőmérséklet vált be a legjobban. A krém mennyisége jó, állaga és olajossága is rendben van, mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében először a gyümölcsösség jelenik meg, leginkább bogyós gyümölcsök, citrusok formájában, ami kiegészül egy nektáros-mézes édességgel, tejcsokoládés, mogyorós, virágos jegyekkel. Testessége jó, utóíze nagyon kellemes, és hosszan tart. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, így még késő délután is fogyasztottam belőle. Nekem nagyon tetszett tejes italok alapjaként, és eszpresszónak elkészítve pedig valódi gyümölcsbombát kapunk a csészébe. Leginkább az újhullámos kávék kedvelőinek ajánlanám.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 10 4 8,5 26
Zoknee 3,5 7 3 7 20,5
Szabiakos 4,5 9 4 7 24,5
Lorien 3,5 8 4 7,5 23
Weinmaker 3,5 9 4 8 24,5

veronesi edizione rossa szemeskávé teszt kávébabokMonterosa Caffe Ethiopia Guji-1 szemeskávé teszt kifolyásMonterosa Caffe Ethiopia Guji-1 szemeskávé teszt risztretto
Monterosa Caffe Ethiopia Guji-1 szemeskávé teszt csapolásMonterosa Caffe Ethiopia Guji-1 szemeskávé teszt krémMonterosa Caffe Ethiopia Guji-1 szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Igényes, egyedi, szelepes, de simítózár nélküli tasak rejti a babokat. A zacskó felbontásakor kellemes, az etióp kávékra jellemző illat kényezteti a kóstolót, gyümölcsös, csokoládés, sült kenyérhéjas illatfelhő formájában. Ez az illat őrléskor még fokozódik is. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a szokásosnál finomabb irányba érdemes tekerni, egészen addig, amíg lassan meginduló, a tankönyvi 25 másodperces, de inkább hosszabb lefolyást kapjunk (ez akár 35 másodperc is lehet). Hőmérséklet tekintetében az átlagos, vagy az alatti tartományban érdemes keresgélni. Ennek a kávénak is előnyére válik, ha nem spórolunk az adagolással, vagyis egy duplánál nyugodtan lehet 20-21g-os adaggal is számolni. A lefolyás szép, a krém egészen jó, és az állagával, olajosságával sincsen semmi probléma. Mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. A lényeg azonban, hogy ez a minta is nagyszerűre sikeredett. Kóstoláskor először az intenzív gyümölcsös ízjegyeket érezhetjük: citrusok, bogyós gyümölcsök, szamóca, szőlő jelenik meg, majd a tejcsokoládés, mézes-nektáros, virágos, mogyorós aromák teszik teljesen kompletté a képet. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszan megmarad. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de nagyszerű tejes italokat is készíthetünk belőle. Az újhullámos kávék rajongóinak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: világos pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!