KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pellini Top 100% Arabica kávékóstoló

 A Pellini 1922-ben családi vállalkozásként indult Észak-Olaszországban, Veronában. A kifogástalan minőség iránti elkötelezettségük hamar gyümölcsözővé vált, így rövid időn belül vezető szereplőjévé fejlődtek az igényes olasz kávépiacnak. A Pellini környezettudatosságával, és a fogyasztói igények maximális figyelembe vételével a legkorszerűbb és a legkíméletesebb gyártási technológiát alkalmazza. A gondosan és aprólékosan válogatott kávészemekkel, a fajtafüggő egyedi pörkölési eljárással, illetve a kávé szakértők mélyreható ellenőrzésével folyamatosan biztosítják a tökéletes színvonalat. A PELLINI TOP 100% arabica: különleges kávé 100% arabica kávészemekből, amelyeket közvetlenül a származási helyükön szelektáltak. A Pellini a legjobb öt termőterületének (Brazília, Guatemala, Nicaragua, Haiti, Kenya) választékát gyűjtötte össze ebbe az exkluzív válogatásba. A kíméletes észak-olasz pörkölésnek köszönhetően harmonikus íze mellé alacsony koffeintartalom párosul (1,3%). A kakaós, csokoládés íz világa az arabika fajtára jellemző lágy, gyümölcsös, citrusos aromával teljesedik ki, mely cukor nélkül is kiválóan élvezhető. Espressonak és ristrettonak épp úgy tökéletes, mint cappuccinohoz és más tejes italokhoz - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pellini kávék hazai forgalmazójától, a Caddy Trade'95 Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pellini Top 100% Arabica szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pellini Top 100% Arabica

Pörkölés ideje: 2018.10.26, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 12.065.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Második karácsonyi tesztalanyunk 100 % arabika, legalábbis a hozzá kapott csészén ez áll. A minta zacskóját felbontva kissé vegyes érzelmek kerítettek hatalmukba: egyrészt a babok illata egyáltalán nem "arabikás", inkább markáns, csokis kakaós aromát érezni, ami inkább robusztás keverékekre jellemző, másrészt a pörkölési szint a sötéthez áll közelebb, mint a közepeshez. A babok mérete változó, de főleg nagyobb és közepes szemek láthatók, olajkiválás nem jellemző, viszont akadnak töredezett szemek. Hát.vágjunk bele! Inkább már az elején elárulom: aki szofisztikált, kiugró ízjegyekkel bíró kávéra vágyik, ne is olvasson tovább! Viszont, aki az "old school" vonalat preferálja, mindenképpen. A kávé ugyanis legjobb formájában egy markánsan étcsokis, kakaós alappal nyit, enyhén nugátos és fűszeres ízjegyekkel kiegészülve, a korty végén egy kis savas fanyarsággal és néha nagyon halovány virágos ízjeggyel. Ez azért nem túl szofisztikált... Utóíze mokkás, kesernyés, hosszan tart. Érdemes a lefolyási időt a standard alá belőni, akár 20-22 másodperc környékére, mert könnyen szörnyű, égett gumis ízzel lehetünk "gazdagabbak". Hőmérséklet tekintetében a közepes tartomány volt a legmegfelelőbb, ilyenkor az eszpresszó krémje elég vastag volt (100% arabika?), azonban csak enyhe mintázódást tudtam kicsikarni belőle, 18-19 g-os (dupla) dózisok esetén, viszont szőkülés nem jellemző rá. A krém mogyoróbarna színű, kitart a fogyasztás végéig. Nem szívesen írok ilyet (mert mindig cukor nélkül fogyasztom a kávét), de valószínűleg némi cukor jót tehet ennek a kávénak. Tejben én jobban élveztem, karakteres még cappuccinoban is, a tej kisimítja a kesernyés ízeket is. A kávét azoknak ajánlom, akik szeretik a markánsabb ízeket kávéjukban, az ezzel járó magas koffeintartalom nélkül.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Zoknee:

Idén az utolsó tesztkávénkat a Pellini-től kaptuk. Kibontás után szép, selyem fényű babok fogadtak, néha fel-felbukkant köztük egészen sötét szemek is, de olajosságnak nyoma sem volt. Már az első próbára is nagyon szép lefolyást és tigrismintát produkált. Csöpögősen induló, majd felkrémesedő elkészítés állt neki a legjobban, 25 mp körüli idővel. Ízében a mokkás, mogyorós étcsokis vonalat kiegészítette egy kis citrusos-grapefruitos gyümölcsösség, megspékelve füstös-kandírozott naranccsal, időnként kicsit intenzívebben előtérbe kerülve. Illata kellemes édeskés, vaníliás volt mindeközben. A daráló beállítására, és a hőmérsékletre sem volt kifejezetten érzékeny. Legjobb eredményt a daráló joker állása körül kaptam, eleinte picit finomabbra, a vége felé kicsit durvábbra állítva. 92-93°C hőmérséklet mellett, 18 gramm őrlemény pont megtöltötte a kosarat, és az említett, vékonyabban induló, 25mp körüli lefolyást preferáltam nála. A kapott krém szépen mintázódó, tigrismintára is hajlamos, de nem túl vastag. Cukorral is érdemes kipróbálni.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Szabiakos:

Az év utolsó mintája a Pellinitől érkezett, ami 100% arabika blend. A zacskót kinyitva egyből feltűnt, hogy egy sötétebb, olaszos kávéval lesz dolgom. A kávészemeknek enyhén füstös, pörkölt magvas illata volt. A darálót a joker állás köré kellett állítanom, így normál 25-30 mp körüli lefolyásokkal kaptam a legoptimálisabb italt. Hőfok tekintetében inkább az alsóbb hőtartományban viselkedett jobban a kávé. A krema minősége és mennyisége jó volt, mintázódásra nálam ritkábban volt hajlamos. Ízeket tekintve nem kell nagy dolgokra számítani, kakaóporos, füstös, keserűcsokis, grillázsos ízek mellett a háttérben, nagyon halvány aszalt gyümölcsös savas lecsengés. Engem a füstös íz meglehetősen zavart, amit nehezen lehetett csillapítani. A kávé savassága közepes alatt, testessége jó, azonban hiába, ha az ízek nem tökéletesek. Utóíze viszont már kellemesebb volt, ami hosszan kitartott. Sajnos ebben az árkategóriában jóval finomabb kávékat szoktam kóstolni, így nehezen tudom ajánlani, mert annyira nem áttörő ez a keverék.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18

 

Lorien:

Sötétbe hajló, nagyjából egyenletes pörkölésű, különféle méretű, selymes fényű, ép arabika szemek. Illata friss, mokkás. A jokernél egy picit finomabb állásban lett az ideális őrlése, és a klasszikus műfajban megszokott vagy egy kicsit nagyobb dózissal – a dupla szűrő 18-19 grammal – működött jól. A normál arabika hőfokot vagy annál maximum 1 fokkal magasabbat érdemes becélozni. Lefolyása vaskos, és egyenletes, szinte olajfesték-szerűen sűrű. Nálam végül a tankönyvinél rövidebb, 22 mp körüli csapolások váltak be. Krémje arabikához mérten igencsak bőséges, enyhe mintázódásra hajlamos. Állaga nagyon jó, felkúszik a csésze falára, a cukrot rövid ideig, de tartja. Ízeiben semmi meglepetés. erőteljes csokoládés, kakaós alapokon nyugszik, pörkölt magvakkal, füstös-fűszerességgel és némi citrusos beütéssel, nem is annyira a savas-gyümölcsös jellegével, hanem inkább citrom- és narancshéjra emlékeztetően. Risztrettónak vagy hosszabb ideig csapolva kevésbé tetszett, akkor a füstös-égetett ízek jobban előtérbe kerültek. A barnacukor viszont jót tesz neki, a csokoládés ízeket még jobban kihozza. Tejes italban még inkább hozza a formáját, igazi klasszikus kapucsinót vagy macchiátót lehet belőle készteni.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

A közepesnél sötétebb, viszonylag egyenletes pörkölésű kávébabok lapultak a tasakban, amely kakaós-mokkás illatot árasztott mikor felbontottam. Az átlagos vagy picit finomabb őrlési beállítás lett a befutó, úgy, hogy a tankönyvi 25 másodperces, vagy akár picit gyorsabb lefolyást kapjak. Hőmérséklet tekintetében az alacsonyabb tartományban érdemes próbálkozni, mert magasabb hőfokon kellemetlen ízek is előfordulhatnak. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága jó, mintázódásra enyhén hajlamos. A cukrot szépen süppedősen nyeli el, keverés után záródik és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a hagyományos olaszos vonal a meghatározó. Kakaós, étcsokoládés, pörkölt magvas aromák, melyek kiegészülnek egy kis fűszerességgel, halvány citrusos savassággal, és egy kis grapefruitos keserűséggel a háttérben. Némi füstösség is vegyül a képbe, amely a csapolási idő hosszának emelésével erőteljesebbé válhat. Nálam a hozzáadott cukor javított az összképen. Testessége jó, utóíze hosszan tart, koffeintartalma nem vészes. Leginkább eszpresszónak és kapucsínónak fogyasztottam. Utóbbiban szinte teljesen eltűntek a füstös, kesernyés ízjegyek, és kifejezetten jó végeredményt kaptam.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 21

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 6 4 5 19,5
Zoknee 4 7 4 7 22
Szabiakos 4 6 4 4 18
Lorien 4,5 6 4,5 5,5 20,5
Weinmaker 4 6,5 4 6,5 21

Pellini Top 100% Arabica szemeskávé teszt  kávébabokPellini Top 100% Arabica szemeskávé teszt  kifolyásPellini Top 100% Arabica szemeskávé teszt csapolás
Pellini Top 100% Arabica szemeskávé teszt krémPellini Top 100% Arabica szemeskávé teszt risztrettóPellini Top 100% Arabica szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

A Pellini mintája nagyjából egységes pörkölésű, egészséges szemekből álló, a közepesnél sötétebb pörkölésű kávébabokat tartalmazott, melyek között akadt pár töredezett szem is. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos, vagy annál picit finomabb irányba érdemes eltekerni, arra törekedve, hogy 20-25 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében pedig az alsó tartományt érdemes megcélozni, mert magasabb hőfokon hajlamos a megégésre, és kellemetlenül előtérbe kerülnek az égett, füstös ízjegyek. A kávé lefolyása szép, bőséges, vastag, olajfestékszerű krém kerül a csészébe. Állaga, olajossága jó, enyhén hajlamos a mintázódásra. A cukrot süppedősen nyeli el, és a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében semmi meglepetést nem tartogat, amivel nincs is semmi probléma. A klasszikus olasz stílust képviseli, melyben a kakaós, étcsokoládés, pörkölt magvas aromák dominálnak, kiegészülve némi füstös fűszerességgel, és halvány citrusos gyümölcsösséggel. Testessége jó, koffeintartalma alacsony, így akár délután is fogyasztható. Leginkább eszpresszónak vagy tejes ital alapjaként érdemes fogyasztani.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!