KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

AVX Café Chocorange Blend - a név kötelez

 Az AVX Café pörkölő üzeme 2017-ben kezdte meg a működését. A pörkölés technikai hátterét egy Giesen W15A típusú pörkölő nyújtja. Választékunkban megtalálhatóak egyaránt a kedvező árfekvésű kávék mellett a specialty minősítésű babokon át, a rendkívül nehezen elérhető tételek is. Melyeket igyekszünk megosztani a nagyközönséggel. Mint minden szegmensben, itt is prioritás a folyamatos tanulás, fejlesztés, hiszen csak így lehet kedvező áron, kiváló minőséget nyújtani. Pörkölési stílust tekintve nem tesszük le a voksunk el egyik irány mellett sem. Így a szortiment részét képezi a világos pörkölésű kávéktól kezdve, a közepesen át, néhány sötétebbre pörkölt tétel is. AVX Chocolate and Orange blend (100 % arabica blend). A keverék megalkotásakor a cél az volt, hogy a nevéhez hű ízvilágot sikerüljön alkotni, mindenféle mesterséges ízesítők és aromák nélkül. A blend csak arabica kávékból tevődik össze. Egyik felét az Ethiopia Yirgacheffe Koke adja. Amely egy őshonos etióp (Heirloom) variánsokból álló, mosott eljárással feldolgozott tétel. Ez adja a keverék gyümölcsösségét (és narancsos ízvilágát), amely már-már névjegyévé vált a területről érkező kávéknak. Ezt egészíti ki a Guatemala SHB EP Huehuetenango. Ezen régió mikroklímája ideális viszonyokat biztosít a kávétermesztéshez. Ez egy szintén mosott eljárással feldolgozott kávé étcsokoládés és citrusos aromákkal, szirupos testességgel. Az összetevőket tekintve Typica, Bourbon, Caturra és Catuaí variánsokból áll. A keverék alkotóelemeinek közös tulajdonsága még, hogy a betakarítás során kézzel szüretelik őket. Pörkölését tekintve közepes. Eszpresszónak elkészítve ajánljuk, 1 : 1,5 - 2 kivonatolási aránnyal, 25-35 másodperces lefolyási idővel. Érdemes a kávét a pörköléstől számított legalább 14. napig pihentetni - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az AVX kávék hazai forgalmazójától, az ATC-Trade Zrt-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


AVX Café Chocorange Blend szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: AVX Chocorange Blend

Pörkölés ideje: 2019.01.23, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 7980.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk az előző hetihez hasonló, igényes, szelepes-simítózáras csomagolásban érkezett. Felbontva a zacskót igen markáns csokis (csokis parányos), sütis illat köszönt minket. A kávébabok egységesen közepes pörkölésűek, méretük változó, vannak kisebb és nagyobb szemek is. Leőrölve az aktuális adagot a csokis illat tovább erősödik. A kávé szerencsére könnyen csapolható, nem igényel túlzottan szélsőséges beállításokat: 20 g-os dupla dózis esetén, 30-35 másodperces lefolyási idővel, közepes hőtartományban (vagy akár kicsivel felette) hozta a legjobb formáját. Ilyenkor az elkészült ital (ami inkább risztrettó mennyiség legyen) krémje mintázódik, mogyoróbarna színű, arabikához mérten meglehetősen vastag. Ízjegyekben viszont nem bővelkedik a kávé, de amit mutat, az teljesen rendben van: az alap csokis, de igen markánsan, olyan mintha egy nagyon magas kakaótartalmú csokoládét ízlelnénk. Ezt egészíti ki egy nem túl markáns citrusos, enyhén mandarinos savasság, kevés likőrösséggel. Az ital testessége közepes, utóíze enyhén füstös, mokkás, nem marad sokáig a szánkban. Hiányoltam a kávé édességét, valószínűleg ez a pörkölési szint már nem kedvezett neki. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem, a nap bármely szakában fogyasztható. A minta a teszthét alatt nem mutatott számottevő öregedést, így érdemes akár saját zacskójában tartva tárolni. Tejben is nagyon jól viselkedett, kimondottan finom Kapucíner-szelet ízű cappuccinot tudtam belőle készíteni. Ajánlom a kávét a klasszikus vonal kedvelőinek, ha nem ijednek meg egy kis savasságtól, illetve a tejes italok kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Zoknee:

A soron következő kávé is az AVX Café pörkölőből került ki. Jelen esetben egy blend érkezett, ami Chocorange névből narancsos-csokis ízekre engedett következtetni, nem is alaptalanul. Kibontás után szép, hibátlan, közepesen sötétre pörkölt szemek fogadtak, kellemes gyümölcsös illattal karöltve. Már első kóstolásra is érződött, hogy ez a kávé sokkal kellemesebb, lágyabb, letisztultabb. Adagolása hasonló, mint az etióp társának, talán egy fél grammal kevesebbel, 19,5grammal adta a legjobb eredményt. Némi próbálkozás után a normál, vagy picit hosszabb lefolyás állt neki a legjobban, ehhez a darálót a jokernél egy egységgel finomabbra kellett állítani. Ízében narancsos trüffel keveredett egy kis nugátos csokoládéval, kellemesen lágy karakterrel. Ehhez passzolóan nem túl savas a kávé, bár utóízében inkább a narancsos, citrusos jegyek domináltak a mokkás ízekkel szemben. A csapolás hőmérsékletét az arabika alsó tartományába javaslom, nekem 92°C-on lett a legjobb. A 2-3 fokkal magasabb hőmérsékletet nálam nem tolerálta jól a kávé. Lefolyását tekintve szépen mintázódó, arabikához képest vastag krémet kaptam, nem egyszer tigris mintával együtt. Testességét közepesnek mondanám, koffein tartalmát viszont alacsonyra saccolom, este is többször fogyasztottunk belőle. Tejes italban kissé ellaposodott, elképzelhető, hogy cortado vagy flatwhite-ként elkészítve még jobban megtartja a karakterét, de egy cappuccino arányai már nem használtak neki. Összességében egy kellemes desszertkávét kaptam, amit a klasszikus, és az újhullámos vonal kedvelői is egyaránt élvezhetnek.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

Idei második mintánk, ahogyan az első is az AVX-től érkezett, és a Chocorange blend névre hallgat. A praktikus csomagolást kibontva, egységes közepes pörkölésű szemeket pillanthattam meg. A darálót a szokásosnál durvább irányba kellett tekernem, a megfelelő lefolyás érdekében. Adagolásban átlagosnak mondható, míg hőfok tekintetében inkább az alacsony hőtartományban mutatta meg a kávé a legjobb arcát. Nálam a normál 25-30 mp körüli csapolás alatt nyíltak meg legjobban az ízek. Ilyenkor csokoládés, mogyorós alapon, ahogy a neve is mutatja, kellemes narancsosság mutatkozott meg. Testessége elég jó, ahogyan az utóíze is kellemes, étcsokoládés. Édessége a műfajt tekintve rendben van, savassága visszafogottan citrusos, így én a klasszikus és az újhullámos iskola közé tenném, ezt a blendet. Személy szerint szívesen megkóstolnám egy hajszállal világosabbra pörkölve is, mert a két összetevő (mosott Guetamala, mosott Yirgacheffe) igen jó alapanyag, bár így is rendben van a maga nemében. Tejben is kellemes, bár itt elveszik a narancs és csak a csokis-mogyorós ízvilág marad meg. Ajánlanám azoknak, akik kifelé kacsingatnak a klasszikus vonalból és szeretnének valami újat megkóstolni.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Lorien:

Igényes, simítózáras csomagolású blend, már a felirat jelzi, mire számítsunk: étcsokoládé és narancs. Nem lövöm le a poént, ha elárulom, ez nem csak ígéret, hanem a valóság. A csomagot bontva nagyjából egyenletes, közepesnél egy árnyalattal sötétebb pörkölésű, étcsokoládéra emlékeztető színű, ép arabika szemek fogadnak. Már elsőre elég jól eltaláltam a csapolását, általában a tankönyvi vagy kicsit hosszabb időre hagyott lefolyások voltak a legjobbak. Hőfok tekintetében nem kényes, a legjobb eredményt azonban normál hőfokon vagy valamivel alatta lehet elérni, amikor még éppen mintázódik a krém. Ne sajnáljuk tőle az alapanyagot, mert meghálálja, nálam a dupla szűrő 20 gramm körüli mennyiséget fogadott be. Krémjét kissé szűkmarkúan méri, viszont amit ad, az szépen mintázódik, és olajossága és állaga is jó. Ahhoz azonban nem elég, hogy a cukorpróbát megállja, és a fogyasztás végéig is épp csak kitart. Ízvilágában semmi zsákbamacska, ahogy a csomagoláson szerepel, étcsokoládé és narancs viszik a prímet, illetve felfelezhetők mandulás, nugátos, füstös-fűszeres jegyek is. Úgy vettem észre, hogy hajlamos az öregedésre, a negyedik tesztnapon már jelentősen csökkent a narancs intenzitása, bár azért még így sem mondanám, hogy hanyatlásnak indult volna, mert így is elég komplex maradt. Habár természetes édessége jó, érdemes barnacukorral is kóstolni, így is kapunk egy kis pluszt. Tejes italban is jó alapanyag, leginkább a rövidebb változatokban.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

Az AVX Café második mintája is ugyanolyan igényes, simítózáras, szelepes tasakban érkezett, mint az előző. Bontáskor nagyon finom csokoládés illat fogadott. Pörkölési szintje a közepesnél egy picit sötétebb. Már az első próbálkozások is jó eredményt adtak, elég toleráns blend. Nálam az átlagos őrlési tartományban, tankövnyi 25 másodperces, vagy annál picit hosszabb lefolyással volt a legjobb. Hőfok tekintetében szintén az átlagos arabika tartomány, vagy alatta érdemes próbálkozni. A lefolyása szép, a krém mennyisége, olajossága, minősége nagyon jó, szépen mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. A névválasztás nem véletlen, mert a domináns ízek a csokoládé és a narancs, ez kiegészül némi mogyoróval és egy csipet fűszerességgel. Természetes édessége elég jó, de kóstoltam egy kevés cukorral is, ami egyáltalán nem rontott az összképen. Testessége jó, utóíze kellemes, és hosszan tart, melyben megmarad a fő ízvilág, egy kis mokkássággal kiegészülve. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így gyakorlatilag bármikor fogyasztható. Leginkább eszpresszónak kóstoltam, de kapucsínónak is finom volt. A tejben eléggé eltűnik a narancs, viszont a csoki szépen jön tovább, és harmonikus italt eredményez. Nekem nagyon ízlett ez a kombináció, és bátran ajánlom azoknak, akik kilépnének egy picit a megszokott klasszikus vonalból, de az újhullámos kávékat nem annyira kedvelik.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 7,5 3 8 23
Zoknee 4 8 4 8 24
Szabiakos 4,5 8,5 4 9 26
Lorien 3,5 7,5 4,5 7 22,5
Weinmaker 4 8,5 4 9 25,5

avx chocoorange kavebabokAVX Café Chocorange Blend szemeskávé teszt kifolyásavx chocoorange eszpresszo
avx chocoorange kifolyasAVX Café Chocorange Blend szemeskávé teszt krémAVX Café Chocorange Blend szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

Minőségi, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett a minta, amely bontáskor kellemes csokoládés illatot árasztott. A kávébabok a közepesnél egy árnyalattal sötétebbre vannak pörkölve. Színük egységes, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos tartományba érdemes állítani, úgy, hogy nagyjából 25-30 másodperces lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében is az átlagos arabika tartományban, vagy picit alatta érdemes keresgélni. Elég toleráns blend, így lehet bátran próbálkozni. A lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége és állaga nagyon jó, szépen mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a tasakra írt fantázianév köszön vissza, mivel a meghatározó ízjegyek a csokoládé és a narancs (mandarin, citrusok), melyek mogyorós és fűszeres jegyekkel egészülnek ki. Testessége jó, utóíze hosszan tart és kiegészül egy kis mokkássággal és egy csipetnyi füsttel a háttérben. Koffeintartalma nem jelentős, így akár késő délután is fogyasztható. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, bár tejes italban is jól vizsgázott. A klasszikus olaszos vonalból kikacsintóknak is bátran ajánljuk..

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!