KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Négy az egyben

Esős májusi szombat. Hirtelen ötlettől vezérelve bevetjük magunkat a belvárosba és meglátogatunk négy kávézót.A IX. kerületi Lónyai utcában a Tényleg kávézóban kezdünk. Letisztult formák, Dalla Corte 2 karos EVO kávégép. Niki a barista nagyon kedvesen fogad és meséli el, hogy éppen milyen kávék vannak az őrlőben.

Etióp Yirgacheffe és Costa Ricai Bányai kávé közül választhatunk. Mindkettőből kérünk egy eszpresszót. Ízjegyek, illatok, aromák rendben. Mivel dél körül jár az idő, így az ital mellé kerül egy finom teljes kiőrlésű „pizza”, és egy croissant is. Friss ismeretségünk ellenére Nikivel nagyon hamar egy hullámhosszra kerülünk, és mindjárt bele is vetjük magunkat a „szakmázásba”.

De tovább kell mennünk, hiszen vannak még terveink. A közeli Tamp&Pull kávézó a következő úticélunk a Czuczor utcában. Ez a hely volt az egyik első újhullámos kávézó Budapesten. Head baristája Akócs Levi van éppen „szolgálatban”, aminek nagyon örülünk, hiszen Levi profizmusát nem kell bemutatni.

t p

A Mit igyunk? kérdésre végül magunk adjuk meg a választ. Most nem eszpresszót, hanem filterkávét választunk. Batch brew a One Eleven pörkölő ruandai kávéjából. Közben belekukkantunk egy angol nyelvű kávés könyvbe – ami megvásárolható a kávézóban – és rögtön képbe kerülünk, hogy pótolni kell egy „mulasztásunkat”, azaz kóstolnunk kell bolíviai kávét. Levi pár konkrét információval megerősíti ezen szándékunkat.

Ajtón kifelé menve egy „kisbusznyi” vendég tódul befelé. Milyen szerencse, hogy mi már végeztünk.

Következő állomás a Bródy Sándor utca, az Apricot kávézó. A Szentkirályi utcán sétálva a csöpörgő esőben kissé londoni „hangulatunk” támad. A hely 4-ig van nyitva, mi 3 felé érkezünk. Teltház van, de az ablaknál/kávégépnél a VIP két fős asztal éppen szabad. Talán vártak minket?

A

Balázs a tulajdonos már nincs bent, de két kollégája beavat bennünket az aznapi lehetőségekbe. Újra az eszpresszóra szavazunk és ismét Costa Rica kerül a csészébe a Maran pörkölőtől egy La Marzocco gépen „csapolva”.

„Alternatív” csapatok jönnek, isznak, beszélgetnek. Kedélyes a légkör, de indulnunk kell. Az üzletből kilépve hirtelen ötlettől vezérelve nem balra, hanem jobbra, a Gutenberg tér felé fordulunk. Itt található a Coffee Stand Gutenberg „talponálló” kávézó. Az Awaken pörkölőtől egy jó kis kolumbiai eszpresszó a kínálat. Élünk vele, és jól tesszük. Hozzá pedig kóstolunk egy „Freyja” croissant-t is. A kedvenc pisztáciás már elfogyott, de a sima is szuper!

G

És most már irány haza! Az eső még mindig szemerkél, hangulatunkat továbbra is a kávé és a nap élményei tartják karban. Mindenkinek köszönjük a vendégszeretetet és a finom italokat!

Forrás: Kávékóstoló Blog