KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mi kerül 21 ezer forintba egy csésze kávén?

A tavalyi panamai díjnyertes kávébabok aukcióján új rekord született: az Elida Geisha nevű törzs egy fontjáért – nagyjából fél kilogrammjáért – közel 803 dollárt adtak, és amiből összesen 45 kilogrammot értékesítettek összesen – írja a BBC. Az Elida Geisha a közép-amerikai vulkanikus erdei rezervátumban lévő családi ültetvényről származik.

Az aukción kínai, japán, tajvani és amerikai vásárlók licitáltak a különleges kávéra. Los Angeles-i Klatch Coffee volt az egyike a vásárlóknak, és sikerült öt kilogrammnyit megvásárolniuk a kávéból, amit a világ legdrágább kávéjaként reklámoznak: egy csésze 75 dollárba (21 ezer forint) kerül.

Eközben egy átlagos kávé ára kevesebb, mint egy dollár (286 forint) fél kilogrammonként, köszönhetően a túlkínálatnak. A brazil nagyüzemi kávétermeléssel – aminek 29 százalékát az Európai Unió importálja – nem tudják felvenni a versenyt a kicsi családi gazdaságok.

Míg a 90-es években alig voltak ilyen kicsi, családi termelők, addig manapság több tucatnyi termelő, a világ 11 országából vesz részt a kávé aukción, a The Cup of Excellence-en, amit az Alliance of Coffee Excellence szervez, és a részvevők csak a „kávé olimpiájának" hívják.

A Panama legjobbjának járó díjat a nemzetközi zsűri pedig az Elida Geisha kávénak ítélte oda.


A Boquete-ban található farm több mint száz éve a Lamastus család tulajdonában van, nevét pedig Elidáról kapta, aki férjével közösen alapította a farmot, majd a halála után egyedül vitte tovább a gazdaságot.

Wilford Lamastus Jr. – aki már a család negyedik generációs termelője – elmondta, hogy a kávé mellett hagymát és dinnyét is termelnek, mivel korábban sokszor küzdöttek anyagi nehézségekkel. 2006-ban kezdték el termeszteni a kevéssé ismert Geisha kávéfajtát, és közel nyolc évig tartott, míg leszüretelhették az első kávészemeket – ráadásul a kávécserjék közel negyede el is pusztult az évek során.

Ez volt a legjobb kávé, amit valaha ittam"

– mondta Michael Perry, a Klatch pörkölő mestere, aki a tavaly nemzetközi zsűri tagja volt. Perry – a többi zsűritaggal egyetemben – vakon kóstolta meg a kávét, és százból 97 pontot adott neki.

Forrás: Origo