KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Umami Coffee Roastery Burundi Kibingo kávékóstoló

 A nagy pillanatok, ritkán érnek minket egyedül. A friss, minőségi kávé számunkra egyszerre a közösség kötőanyaga, az olasz piazza-k pezsgése, és a hétvégi reggelek nyugalma. Az Umami roasteryt a kiváncsiság és a tanulni vágyás keltette életre 3 és fél évvel ezelőtt. Célom, hogy olyan kávét tegyek a vendég asztalára, ami után azt az arcot látom amit láttam 2007-ben San remoban egy idosodo ur arcán. Ami aztán inspirált, hogy kávézót nyissak és inspirál a mai napig, hogy a lehető legjobbat adjam. Törekvésem, hogy az összes kávébabunk elénekelje történetét, a palántázástól a feldolgozáson, a hozzáértő pörkölésen át, a csészébe kerülésig.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Umami kávék hazai forgalmazójától, Hegedűs Lászlótól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Umami Coffee Roastery Burundi Kibingo

Pörkölés ideje: 2019.04.12, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.000.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Jelenlegi tesztkávénk pofás, fekete, simítózáras-szelepes csomagolásban érkezett, a felirat szerint egy Burundi SO-t rejt a zacskó. A szelepet megnyomva egy kicsit fás jellegű illatot éreztem, ez általában a világosabb, még nem "szellőztetett" pörkölések jellemzője. Kinyitva a zacskót egységesen közepes pörkölésű, és kissé változó méretű kávébabok fogadtak. Készítsünk eszpresszót! Lelkesedésem hamar alábbhagyott, mert az első próbálkozások az illatokban érzett fás/papíros ízjegyet hozták. Ezért vártam néhány napot a következő próbálkozás előtt, néha kinyitva, megrázogatva a zacskót. Az ízek sokat javultak, noha a fás jelleg nem tűnt el egészen. Legjobb formájában nálam az alap kellemes étcsokis/nugátos, mogyorós volt, ezt követte egy közepes savasság, ami elég változó ízjegyeket hordozott, néha csak citrust vagy inkább citromot, máskor (ritkábban) trópusi gyümölcsöt. Lecsengése viszont kellemesen brandys, whiskys volt, egy kis mazsolás érzettel. A legnagyobb bajom pont ez a rapszodikusság volt a kávéval, tudott meglehetősen jót mutatni, viszont nem konstansan, valamint néha érthetetlenül savas lett a végeredmény. Dózis tekintetében elég magasak a kávé igényei: nálam 19 g volt a minimum dupla esetén, de bátran mehetünk 20 g fölé is. A kimeneti mennyiséget az eszpresszóéhoz közelebb éreztem jónak, hőmérséklet tekintetében a közepes tartományt tartottam ideálisnak. A lefolyási idő pedig a standard vagy kicsivel hosszabb értékeknél hozott megfelelő eredményt. A kávé krémje közepesnél jobb volt, enyhén mintázódott. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Tejben viszont meglehetősen jónak éreztem: finom, csokis, karamellás cappuccinót sikerült készítenem belőle. Ezért az ajánlásom is elsősorban a tejes italok kedvelőinek szól.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19,5

 

Zoknee:

Aktuális nyári tesztkávénk egy visszazárható, jó minőségű, szelepes zacskóban érkezett. Kibontás után közepesen világosra pörkölt, egyenletes színű és méretű, de apróbb szemek fogadtak. Első próbáknál az őrlemény illata üdítően friss, gyümölcsös, de az elkészült ital még hordozott egy fura, nem túl karakteres ízt, és a citrusos savanykásság volt hangsúlyos. Itt a duplának őrölt adag 20gramm volt, még egy kicsit emelve, 20,5-21gramm lett a jó beállítás, arabika tartomány felsőbb hőmérséklet tartományával, 94°C-al. Jót tett továbbá pár nap pihentetés. Ekkor újra rápróbálva egy kellemes, citrusos-sajttortás jellegű italt kaptam, amit kiegészített egy kis keserű mandulás jelleg. A darálón a végső beállításhoz a jokerhez képest egy hajszálnyival finomabb irányba kellett tekernem. A kávét csöpögősen, vékonyan induló, majd felkrémesedő beállítással, 20-25mp idővel készítettem el, a szabvány eszpresszónál kisebb mennyiséget. A cremája szép, bár mintázódásra nem volt nálam hajlamos. Utóízében inkább a mokkás jegyek maradtak meg, savasságát és koffein tartalmát sem éreztem túl jelentősnek.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6  / Összpontszám: 21

 

Szabiakos:

A minta igényes szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett. A babok szépen és egységesen közepesen voltak megpörkölve. Nálam az átlagnál 1g-mal többet kellett tölteni a kosárba, és az őrlőt a szokotthoz képest finomabb állásba kellett tekerni. A hőfokot az átlagos arabica tartományba állítottam, és egy hosszabb előáztatással kaptam a legoptimálisabb eredményt 1:2-1:2,5 arány körül. A crema minősége, mennyisége és mintázódása nagyon jó volt a műfajt tekintve, a kávé testessége is rendben volt. Az ízekkel különösebb problémám nem akadt, kivéve a bontás követő első napokban, amikor is kellemetlen fás ízjegy jelent meg benne, ez azonban az idő múlásával szinte teljesen eltűnt. A kávé egyébként számomra nem volt túl izgalmas, lehetett volna valamivel komplexebb is. Csokoládés alapon, citrusos-grapefruitos, némi bogyós gyümölcsösség jelent meg benne. Savassága citrusos, és ahogyan az édessége is közepes volt, utóíze csokoládés, amely hosszan kitart.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Lorien:

Szelepes, simítózáras csomagolás, bontás után egységes méretű, ép, közepes pörkölésű arabika szemek fogadtak. Most sem mértem szűkösen a dózist, a dupla szűrőbe 21 grammot kellett tenni, az őrlést valahol joker környékére állítottam, a hőfok pedig a megszokott arabikás tartomány alatt 1-1.5 fokkal bizonyult a legjobbnak. Lefolyása egyenletes, de már-már vaskos, mivel már rögtön az elején jól krémesedik. Krémje a műfajhoz mérten bőséges, állaga is jó, arra azonban még épp nem elég, hogy a cukrot tartsa, csak pár másodpercre, süppedősen. Ízeiben a fás-fűszeres vonal viszi a prímet, erős savassággal, citrusokkal, pirosbogyós gyümölcsökkel, amelyből talán a ribizli jön a legjobban, illetve néha egy kis trópusi gyümölcsösséget is sikerült belőle előhozni. A korty vége mokkás, majd erős grépfrútos kesernyésség marad. Hiányoltam belőle a harmóniát, a fás ízek túlzottan előtérben maradtak végig, még ha némi pihentetés után javult is a helyzet. A hozzáadott cukor inkább csak elvett, ami persze nem probléma, csak a krém tesztelése végett próbálkoztam vele. Tejben egy fokkal jobban tetszett, főként a hosszabb italokban, mint pl. a kapucsínó.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

Igényes, szelepes, simítózáras tasak rejtette az Umami Burundi single origin kávéját. Kibontva közepesre pörkölt, nagyjából egységes méretű és egészséges szemek fogadtak. Az első próbálkozás a kávé frissessége miatt nem hozott átütő sikert, mert egy erőteljes fás íz, és a nyelven jól kivehető szárazságérzet elvitte az összképet, ezért egy picit pihentettem. Az újabb kóstolásoknál már sokat javult a helyzet, bár a fásság nem tűnt el teljesen, de már nem zavaró mértékre szelídült. Az őrlést az átlagosnál finomabbra kellett venni, és az adaggal nem szabad spórolni. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány, vagy picit alatta adta a legjobb eredményt. A lefolyás nagyon szép, a krém arabikához mérten bőséges, kitart a fogyasztás végéig, mintázódásra kevésbé hajlamos. Ízek tekintetében étcsokoládés alapon citrusos, bogyós- és időnként trópusi gyümölcsöket lehetett felfedezni, háttérben némi grapefruitos kesernyésséggel, és a már korábban említett fás ízjeggyel. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Kellemes eszpresszókat és tejes italokat készítettem belőle.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 7 3 6 19,5
Zoknee 4 7 4 6 21
Szabiakos 4,5 6 4 6 20,5
Lorien 4,5 6 4 6 20,5
Weinmaker 4,5 7 4 7 22,5

Umami Coffee Roastery Burundi Kibingo kávéteszt kávébabokUmami Coffee Roastery Burundi Kibingo kávéteszt kifolyásUmami Coffee Roastery Burundi Kibingo kávéteszt csésze
Umami Coffee Roastery Burundi Kibingo kávéteszt csapolásUmami Coffee Roastery Burundi Kibingo kávéteszt krémUmami Coffee Roastery Burundi Kibingo kávéteszt eszpresszó

Összegzés:

Az Umami mintája igényes, simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett. A kávébabok egészségesek, nagyjából egységes méretűek, és egyenletes, közepes pörkölésűek. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabbra érdekes beállítani, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány adja a legjobb eredményt. A krémre nem lehet panasz, mert átlag arabikákhoz mérten bőséges. A cukrot süppedősen nyeli el, a csésze oldalát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében étcsokoládés alapon citrusos, grapefruitos, bogyós gyümölcsös, trópusi gyümölcsös aromákat lehet felfedezni közepes savasság kíséretében. Háttérben kivehető egy kis fás ízjegy is. Testessége jó, utóíze csokoládés némi grapefruitos kesernyésséggel. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, így akár késő délután is bevállalható a fogyasztása. Ajánljuk eszpresszónak és tejes italok alapjaként is.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!