KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bemutatjuk Attilát, a kávémániás bordányi bicikliszerelőt

Kávémániás bicikliszerelő, vagy bicikliszerelő kávészakértő a bordányi Tari Attila. Ezt még ő sem döntötte el, de a főút közelében lévő műhelyében bicikliszerelés közben bármikor vendégül látja a műértő kuncsaftokat egy igazán jó kávéra: etióp italt szürcsölhetünk a kerékpárműhelyben.

– Mindenkinek van valamilyen hobbija, nálam most a bicikli van előtérben, de volt, hogy a kávé volt fontosabb – mondta Tari Attila a Bordány központjától nem messze lévő Koffein Kerékpárműhelyre keresztelt szaküzletben és szervizben. A névválasztás nem véletlen, Attila életében mindkét dolog, a kávé és a kerékpár is fontos szerepet játszik.

Időrendben haladva a bicikli volt előbb. Erről így mesélt:
– 1993-ban, amikor katona voltam, az egyik barátomnak volt egy montija (mountain bike, azaz hegyi kerékpár), amit kölcsönkértem. A cipőhöz rögzíthető patentpedálja volt, ami nagyon tetszett. Nálam ott szakadt el az ékszíj, amikor megéreztem, hogy egy jó biciklivel és pedállal ki lehet menni a világból. Persze ké­­sőbb itt, az Alföldön kellett hozzá egy országúti bicaj is – mutatta a kétkerekűt.

A bordányi születésű fiatalember, aki két fiú édesap­­ja, egy dunántúli kitérőnek kö­­szönhetően ismerkedett meg másik nagy szerelmével, a kávéval. Pontosabban Tóth Sándor kávészakértővel, akinek mára kultikussá vált A Kávé Háza nevű kávézója többször volt az év kávéháza Magyarországon. – Megfertőzött a kávé szeretetével. Nála vettem egy automata gépet. Javasolta, hogy vegyek egy da­­rálót és külön presszógépet, mert a frissen őrölt és a már készen vásárolt őrölt kávé ég és föld – mesélte Attila, majd szenvedélyesen kezdett beszélni a kávéfőzőiről.
Kedvence egy 1964-es La Pavoni Europiccola.

tari2

– Ez egy ka­­ros gép, egy fűtőszál van benne két állással, ennyi benne az elektronika. A bekapcsolás annyi, hogy bedugod. Felforralja a vizet, de minden mást manuálisan kell állítani. Ez a régi idők nyugodtságát hozza vissza, ez nekem is hétvégi program, idegbeteg ember ilyet ne vegyen.

Attila elárulta, felesége is nagy kávés, de neki elég lenne egy egyszerű szett, és mint fogalmazott: ott zárjuk is le a történetet. Vendéglátóhelyeken ritkán iszik kávét. Azt mondta, érzi, hogy szétégetik a kávét, és az alapanyag sem jó minőségű. – Van, ahol többmilliós géppel készítik az italt, de hiába, mert rossz kávéból – tette hozzá.

Forrás: Délmagyar