KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mi történik a kávéval?

Az utóbbi két évben óriásira nyílt az olló a kávé termelői és a kiskereskedelmi ára között: miközben a kávétermelők még egy eurót (89 cent) sem kaptak egy fontnyi (kb. 45 dekagramm) termésért, a kiskereskedelmi piacon az átlag eladási ár meghaladja az 5 eurót is az európai piacon.

Az Európai Unióban az egyre erősödő kávéfogyasztás az áremelkedés irányába lökte a piacot, csakhogy a termelői oldalon meg folyamatosan estek az árak. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a jól pörgő kávépiacon a termelők megélhetése egyre bizonytalanabbá vált. Sok dél-amerikai farmer kénytelen volt felhagyni a kávétermesztéssel és sokan közülük a jobb élet reményében elindultak az Egyesült Államok felé, hogy ott próbáljanak szerencsét - idézi az Euronews cikkét a Napi.hu.

Az elmúlt években átrendeződés ment végbe a piacon, a nagy termelők közül néhányan brutálisan növelték a termelésüket.

Brazília, Kolumbia, Honduras és Vietnam olyan mennyiségű alapanyagot dobott piacra, hogy a túlkínálat miatt zuhantak a felvásárlási árak, ez pedig sok kistermelő számára katasztrofális következményekkel járt - nyilatkozta Jose Sette, a Nemzetközi Kávészövetség ügyvezető igazgatója az Euronewsnak.

Eközben azonban az európai piacon egy cseppet sem lett olcsóbb egy csésze kávé.

A reggeli csésze fekete ára ugyanis csak kis részben függ az alapanyag árától.

Mire egy presszókávé eljut a fogyasztók asztalára, nagyon sokféle költség rakódik rá: szállítás, pörkölés, adók, bérleti díjak, energiaárak és a munkaerő költsége.

A Nemzetközi Kávészövetség most azon dolgozik, hogy a termelői oldalon leültesse a nagyokat, hogy a rövidtávú sikerek érdekében ne tegyék tönkre a tradicionálisan kávétermesztésre ráállt kicsiket, ám ez egy hosszú folyamat lesz.

Forrás: Origo