KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Nem a későn elfogyasztott kávé felelős azért, ha nem tudunk elaludni

Nem befolyásolja alvásunk minőségét, ha közvetlenül lefekvés előtt kávét vagy teát iszunk – legalábbis ezt mondják a floridai Atlantic University és a Harvard orvosi karának kutatói.

Nyilvánvalóan mindenkire másképp érvényesülnek bizonyos hatások; vannak, akik az ebéd utáni dupla eszpresszó leküldése után is képesek jóízűen aludni egyet, míg mások egy kora esti tejhabos kávé elfogyasztását követően is éjfélig kukorékolnak és a bárányokat számolják.

koffein alvas

A fentebb említett intézetek szakértői 785 önkéntes alvási szokásait figyelték meg összesen 5164 napon és éjszakán át. Az alvásnaplóban gondosan feljegyezték, mennyi koffeint, alkoholt és nikotint juttattak a szervezetükbe, milyen minőségű és időtartamú alvásokat produkáltak, majd ezeket az adatokat összevetették.

Az eredmény némileg meglepő lehet: az alkohol és nikotin csökkenti az alvást, de a kávé és tea nem befolyásolja.

A lefekvés előtt elszívott cigaretta ellenben megnehezíti az elalvást és az alvásidőt negyvenkét perccel lecsökkenti. A helyzet hasonló az éjszakai dohányzást illeőten, akkor negyvenhárom perccel kevesebb jut alvásra. A kávénak, egészen pontosan a koffeinnek pedig nem volt semmilyen jellegű befolyása.

koffein kapucsino

Dr. Christine Spadola, az Atlantic University kutatója a vizsgálat eredményeire építve a Sleep magazinban írt cikkében kijelentette: a lefekvést megelőző négy órában elfogyasztott alkohol és/vagy nikotin kedvezőtlenül befolyásolja az alvást, míg ugyanebben az időben elfogyasztott tea vagy kávé, és az alvás minősége, valamint mennyisége között nem találtak összefüggést. Bár meglepetésként érték a szakembereket az eredmények, de azért összhangban állnak a koffein alvásra gyakorolt hatásának korábbi bizonyítékaival.

koffein tea

Dr. Neil Stanley alvásszakértő korábban a The Independentnek nyilatkozva elmondta: az, hogy a kései kávéfogyasztás ébren tartja az embert, csupán egy mítosz. Természetesen akadnak koffeinre érzékenyebb szervezetűek, számukra javasolt elhagyni a koffein tartalmú italok esti fogyasztását – de nincs erre általános érvényű aranyszabály. Az viszont biztos – állítja egy másik tanulmány –, hogy napi két csésze kávé elkortyolgatása két évvel meghosszabbítja a várható élettartamot.

Ha tehát valaki régóta minden este egy jó erős feketével zárta a napot és utána mégsem tudott rendesen aludni, az nem a kávé hibája volt.

Forrás: Roadster