KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cartapani Cinquestelle kávékóstoló

 A Caffé Cartapani kávépörkölő egy tradicionális családi vállalkozás. Az 1951 óta működő cég a kezdetektől fogva a minőséget tartja kulcsfontosságú céljának és alapelvének. Különös figyelmet fordít a kiváló nyersanyag beszerzése és a legmodernebb technológia általi feldolgozására. A Cartapani márkanév biztosítja számunkra a színvonalas kávézás lehetőségét és élményét. Ennek a magas színvonalú kávéfeldolgozásnak az egyik ékes bizonyítéka a Cartapani cég egyik kitűnő terméke a Cinquestelle. A kávé neve is találó, mert jól jellemzi az „öt csillag” név a várható íz élményt a fogyasztójának. A Kávégourmet webáruház 2015 óta partnere a Cartapani cégnek, és azóta forgalmazza a Cinquestelle kávét és még sok más blendet, vásárlóink megelégedettségére -tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cartapani kávé forgalmazójától, a Kávégourmet Webáruház -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Cartapani Cinquestelle szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Cartapani Cinquestelle

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2021.02 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 10.590.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális mintánk tesztelését a kávébabok szemrevételezésével kezdtem. Első blikkre egy arabika túlsúlyos blendnek láttam a zacskó tartalmát: többségében nagyméretű arabika szemek és kicsi, robuszta szemek egyvelege. Töredezett, sérült babok nem jellemzőek. A pörkölés a közepesnél kicsivel sötétebb árnyalatú, nagyon egységes. A babok illata is a klasszikus, olasz blendekre emlékeztetett: csokoládés, magvas aromák és gesztenye. Bíztató, készítsünk eszpresszót! Az őrlemény illata is egészen kellemes, szintén gesztenyés jegyeket hordozott. Szerencsére ez az elkészült ital ízjegyei közt is tetten érhető: a csokoládés alap mellett érezhetünk még csonthéjasokat (mandula, dió), tejkaramellát és a már említett gesztenyét. A kávé saját édessége egészen kellemes. Utóíze enyhén mokkás, tejkaramellás, semmilyen bántó íz sem jellemző rá, savassága minimális. Az ital krémessége és testessége is nagyon jó, a krém mintázódik is, a lefolyás szép, egérfarkas volt, szőkülés nem jellemezte. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az elkészítésre nem különösebben kényes a kávé: nálam a legjobban közepes hőtartományban, standard lefolyási időnél kicsivel hosszabban, eszpresszó mennyiséggel hozta a legjobb formáját. Azonban bátran kísérletezhetünk a hőfokkal, nem valószínű, hogy kellemetlen lesz a végeredmény. Dózisok tekintetében sem túl mohó az anyag: 17-18 g (dupla esetén) már bőségesen elég volt a jó eredményhez. Tejben is megmaradt a karaktere, remek macchiatot lehet készíteni belőle. Ajánlom azoknak a kávét, akik elsősorban az olasz vonalat kedvelik.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 23

 

Sic Transit:

Soron következő tesztkávé is aromazáró, szeleppel ellátott csomagolásban kapható. Felbontás után az olasz kávékeverékekre jellemző illatokkal fogadnak a sötétre pörkölt (12/16) kávészemek: pirított magvak, földes-füstös illatjegyek dominálnak. A gyártó nem tünteti föl a mennyiséget, de érzésre 10-20%-nyi robustát is kevertek az arabica szemekhez. A babok között találunk törött szemeket is, de lássuk végre, mit mutat elkészítve! Az olasz kávéknál bevált beállításokkal (őrlő finom álláson, kávégép hőfoka alacsonyabb régióban) ez a kávé is jól működik, és azonnal megcáfolja a nem túl kellemes illat alapján elképzelt gyenge minőségű ízprofilt: a kávé édes, sok savval, balanszos keserűséggel. Elkészítés után sajnos rövid ideig érezhető ez a kellemes harmónia, az ital hamar szétesik, gyorsan hangsúlyos étcsokis keserűségbe fordul az íze. Ilyenkor már a pörkölt magvak dominálnak. A risztrettó profil különösen jól állt ennek a kávénak, és tejes italként is a klasszikus kapucsínó ízeket hordozta. A robuszta miatt a crema nagyon vastag, tömör. Keverés után is azonnal összezár, nagyon lassan oszlik csak el. A kávét kotyogóban elkészítve is jól működött, ha nem hagyjuk sokáig állni, fogyasszuk el az olasz szokások szerint az elkészítést követő fél-egy percen belül!

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Niche
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

Heti tesztmintánk egy olaszos stílusú 100% arabika blend volt. A kávé pörkölése sötétebb volt, melynek illata is árulkodott, hogy ez valami füstösebb, kesernyésebb ízvilág lesz. A darálót nálam a szokásosnál durvább irányba kellett tekerni, a lefolyás és a hőt az átlagos tartományban mutatkozott a legjobbnak. Ilyenkor a crema mennyisége, minősége és mintázódás arabikához képest kiváló volt. Az elkészült ital testessége elég jó, savassága a műfajt tekintve közepes. Az ízektől nem kellett nagy dolgokat várni, amit már az elején is sejtettem mikor beleszagoltam a zacskóba. Olyan olaszos, bár nekem kicsit sok volt a füstös, kesernyés íz. Emellett kakóporos, (oda)égetett cukros, visszafogottan karamellás volt. Kevés cukor hozzáadásával vagy kapucsínónak készítve ezen lehet lágyítani, előbbinél kellemes rumos-diós ízvilágot éreztem leginkább. Leginkább azoknak ajánlanám, akik szeretik az olaszosabb keserényés ízvilágot.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Lorien:

Majdnem egységes, közepesen sötét pörkölésű, többnyire ép kávészemek, épp csak néhány töredezett van közöttük. Első tippre talán tisztán arabika keverék lehet, ha van is benne robuszta, nem sok vagy jó minőségű. Joker vagy egy árnyalattal finomabb állást kért az őrlőn, hőfok tekintetben pedig a normál arabika tartományt, esetleg fél-egy fokkal magasabbat érdemes becélozni az ideális eredmény érdekében. Lefolyása egyenletes, amikor elkezd szőkülni, el is lehet zárni. Igazán könnyű elkészíteni, a tankönyvi megoldások működnek vele. Krémje szépen mintázódik, mennyisége bőséges és kiváló állagú, felkúszik a csésze falára, a cukrot rövid ideig tartja. Teljesen klasszikus, észak-olasz stílusú ízvilágot vártam és kaptam: kakaóporos, étcsokoládés a domináns ízvilág, amelyet szépen kiegészítenek pörkölt olajos magvas, mandulás, fűszeres jegyek, a korty vége pedig zölddiós savassággal zár. Természetes édessége nagyon jó, ami kerekké teszi az egészet, a cukor nem is igazán hiányzik belőle. Tejes italban nekem a rövid műfajokban jobban tetszett, de kapucsínóban is megállja a helyét. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A kapott minta egységes, közepes pörkölésű kávébabokból áll, csak néhány töredezett szemet látni. Elég könnyen sikerült belőni a beállításokat. Az őrlés az átlagosnál kicsit finomabb, míg a hőfok pedig a normál arabika tartományban kapásból jó eredményt adott. Nyugodtan lehet kísérletezni vele, mert a hőfok változtatásával kapcsolatban elég toleráns blend. A lefolyás nagyon szép, a krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága is nagyon jó. A cukrot süppedősen nyeli el, és simán kitart a fogyasztás végéig, ráadásnak pedig szépen mintázódik. Az ízek tekintetében az olasz stílus jelenik meg, abból is inkább az északi régió. Étcsokoládés-kakaós alap, pörköltmagvas, mandulás-marcipános, diós, karamellás ízjegyekkel kiegészülve, pici fűszerességgel a háttérben. Elég jó a kávé természetes édessége, az összhatás elég meggyőzőre sikeredett. Testessége jó, utóíze hosszan tart és leginkább étcsokoládés lecsengésű. Egyaránt jó volt risztrettónak, eszpresszónak és tejes italok alapjaként is, mondhatni egy univerzális keverék. Az olaszos stílus kedvelőinek bátran ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 8,5 4 6 23
SicTransit 5 7,5 4 7 23,5
Szabiakos 4,5 6 4 5 19,5
Lorien 4,5 7,5 4 7 23
Weinmaker 4,5 7,5 4 7 24

Cartapani Cinquestelle szemeskávé teszt  kávébabokCartapani Cinquestelle szemeskávé teszt  kifolyásCartapani Cinquestelle szemeskávé teszt  nyitottszűrős csapolás
Cartapani Cinquestelle szemeskávé teszt eszpresszóCartapani Cinquestelle szemeskávé teszt  krémCartapani Cinquestelle szemeskávé teszt  pohár

Összegzés:

Közepes, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok, elvétve néhány töredezett szemmel. Bontáskor csokoládés, pörköltmagvas illatot árasztott. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabb irányban érdemes eltekerni, úgy, hogy normál lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány jó kiindulási alap. Bátran lehet próbálkozni, elég toleráns blend. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges és nagyon jó állagú. Szépen mintázódik, a cukrot süppedősen nyeli el, és a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus észak-olasz stílus köszön vissza. Étcsokoládés, kakaós alapon, pörköltmagvas, diós, mandulás, gesztenyés, karamellás ízjegyekkel kiegészülve, háttérben pici fűszerességgel. A kávé természetes édessége nagyon jó. Szépen megkomponált, szerethető ízvilágot kapunk. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes és hosszan tart, étcsokoládés lecsengéssel. Elkészíthetjük risztrettónak, eszpresszónak, de bátran használhatjuk tejes italok alapjaként is. Az olasz stílus kedvelőinek ajánljuk.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: ?
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:


A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!