KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Awaken Banko Gotiti - Ethiopia kávékóstoló

Magas minőségű specialty kávéinkat nagy odafigyeléssel választjuk ki az aktuálisan elérhető, legfrissebb szüretekből. Majd a pörkölési profilokat az adott kávé karakterisztikája és a négy ízkategóriánk figyelembe vétele mellett alakítjuk ki. Hiszünk a tökéletesség eszményében, miközben tudjuk, hogy elérni sosem fogjuk. Ez a felfogás ösztönöz minket a folyamatos tanulásra és fejlődésre, hogy a lehető legjobb kávé élményt nyújtsuk vásárlóinknak. Kávéinkat 4 csoportba soroljuk: Klasszikus Ez egy igazán kiváló belépő a specialty kávék világába. Testes, krémes eszpresszó, lágy savassággal és hosszan tartó, csokoládés utóízzel. Elegáns Ebben a kategóriában kiegyensúlyozott, bársonyos kortyérzetet nyújtó kávékat szeretnénk bemutatni. A csészében kellemes savakkal, selymes testtel és mély, édes utóízzel találkozhatunk. Felfedező Kiváló komplexitású, gyümölcsösen édes kávék. Célunk, hogy időről időre néhány kevésbé ismert termőterületet is bemutassunk ebben a kategóriában. Extravagáns Összetett, izgalmas kávék, sok gyümölcsösséggel és vibráló savakkal. Mikro ültetvények tételei, melyekből szépen kivehető a termőterület és a feldolgozás adta karakter -tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Awaken kávék forgalmazójától, a Mukka delikát kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Awaken Banko Gotiti - Ethiopia kávéteszt csomagolásKávé típusa: Awaken Banko Gotiti - Ethiopia

Pörkölés ideje: 2019.10.09, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 14.090.-Ft/1kg (250g - 3.890.-), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Soron következő tesztkávénk egy mosott eljárású, etióp single origin, az igényes, szeleppel ellátott zacskó felirata szerint. Nálam ez az információ már alapvetően elegendő szokott lenni, hogy nagy izgalommal vessem magam a tesztelésbe, de ez a kávé minden várakozásomat felülmúlta! De csak szép sorban... :) Kezdjük a zacskónyitással: csodás illatok (sült kenyérhéjas, mogyorós), egységesen közepesen pörkölt kávébabok, kicsinyke szemek (jellemzően etióp fajtajegy). Eddig rendben, általában ezek jellemeznek egy minőségi so-t, gyorsan őröljük le és készítsünk eszpresszót! Anno már egy Yirgacheffe-tartományból származó kávé tesztjénél írtam, hogy nem találkoztam még annyi ízjegyet tartalmazó kávéval, ez most megdőlt, ugyancsak egy Yirga által. Leírni is sok, szerencsére. :) Az ital gerince gyümölcsös, de visszafogott savassággal, főleg bogyósok, szamóca, eper, szeder, de ezek mellett még érezhetünk sárgabarackot, némi virágos- és finom, fekete teás jelleget is. Karamellás és édes fűszeres jegyek következnek, majd finom tejcsokoládé és mogyoró, de tetten érhető még egy érdekes sütőtökös ízjegy is (ez főleg a kávé öregedésével fog markánsabbá válni). Utóíze elég hosszan tart, ugyancsak édes, fűszeres. Az ital krémje arabikásan vékony, eleinte mintázódik is, vörösesbarna színű. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. A kiváló és rengeteg ízjegy mellett ráadásul nem is kényes a kávé, nem nagyon lehetett elrontani. Legjobban nálam közepes és magas hőfoktartományban muzsikált, hosszabb, akár 35 másodperces lefolyási idővel, viszonylag magas 19-20 g-os (dupla) dózisokkal, risztrettó kimenettel. Tejben is karakteres, de én véteknek tartom "összetejezni". :) Egyedüli negatívumként a gyors öregedést tudom csak említeni, 3-4 nappal a bontás után a kávé édessége csökkent és "sütőtök dominancia" köszöntött be az ízjegyeknél. Ezért ajánlom a zacskó tartalmának kisebb adagokra porciózását. Egy remek kávét ismerhettem meg az Awakennek köszönhetően, ajánlom minden újhullámos kávé iránt rajongónak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Sic Transit:

Újra magyar feldolgozású kávét kóstolhattunk: az Awaken pörkölő “Explorer” kategóriába sorolt etióp eredetű tételét. A csomagoláson minden, a kávéval kapcsolatos információ fellelhető: eredete, termőterülete, termesztők, variáns, a termőterület tengerszint feletti magasság, feldolgozás. Az etióp kávék jellemzően őshonos fajták természetes keverékei, ritka a monokultúrás gazdálkodás, gyakorlatilag a kistermelők leszedik a területükön vadon növő cserjék termését, melyet aztán gyakran a mosóállomásokról elnevezve azonosítanak. A műanyag, szelepes zacskóban az egészen kicsi szemek mellett közepes, és nagyobb méretű babokat is találunk, láthatóan világosra pörkölve (7-8/16). A kávészemek illata sokat sejtető: kellemes tejcsokis-fanyar-virágos. A kávét először a világos pörkölésű etióp kávékhoz általában használt, picit durvább tartományra állítottam, így kaptam normál lefolyású eszpresszót. A csapolás gyönyörű sötétbarna színnel indult meg, mely a végére kakaópor színbe fordult. A crema - arabika kávéhoz mérten - szép, sűrű volt, apró buborékokkal. Ez vélhetően a nagyon friss pörkölésnek tudható be. Kóstoláskor a domináns sárgabarackos ízek mellett több virágos jegy is megjelent, igazi ízorgiát okozva. Többször elkészítve mindig tudott újat mutatni: a fő barackos íz mellett hol az édes florális jegyek jelentek meg, hol a lágyabb teás aromák. Risztrettónak elkészítve még túl vad ízeket mutatott, míg tejes italban a meglévő finom, izgalmas jegyei édeskés - aszalt gyümölcsös tejcsokivá szelídültek. Összefoglalva, ez egy nagyon izgalmas kávé, fogyasszuk bátran eszpresszónak a gyártó receptje szerint: https://awakencoffeeroasting.com/pages/recipes

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Niche
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9  / Összpontszám: 27,5

 

Szabiakos:

Következő mintánk egy nagyon meggyőző és ígéretes csomagolásban érkezett etióp kávé volt. A babok az átlagosnál jóval világosabbra lettek pörkölve, és az illatukon a jól megszokott friss, gyümölcsös, barackos etióp kávék világát éreztem.  Nálam a darálót a joker állás köré kellett tekerni. Adagolást tekintve jól állt a kávénak, ha nem spóroltunk a betöltött őrlemény mennyiségével. A hőfokot viszonylag magasabb 93-95 fok köré állítva kaptam a legoptimálisabb eredményt. A crema műfajt tekintve jó, bár ez nem mintha sokat is számítana itt a rengeteg jó ízjegy mellett. Mert nagyon sok finom és komplex ízt éreztem, úgy, mint a virágos ízjegyek, citrusok, bergamot, barackos-csokis lecsengéssel, nagyon finom édesség, és kitűnő komplex savak jellemezték. Az ital testessége is elég jó volt, utóíze kellemesen lágy. Ajánlanám az újhullámos kávék kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

Tetszetős dizájnú, enyhén fényáteresztő anyagú, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett eheti tesztalanyunk. Kinyitva szép, egészséges, egységesen közepesen sötétre pörkölt kávészemek fogadtak. Nem szabad a dózist sajnálni, nálam 22 gramm felett adagot is benyelt a dupla szűrő. Jokernél egy bő ricnivel durvább állásban lett jó az őrlés, hőfok tekintetében nem különösebben kényes, de általában a standard arabica hőfokkal nem lehet nagyot tévedni, így most is az bizonyult a legjobbnak. Lefolyása egyenletes, krémmel pedig nem különösebben kényeztetett, még a fogyasztás végéig sem tartott ki mindig, viszont az állaga nagyon jó volt, ekkora mennyiségből nem is gondoltam, hogy krémgyűrűt kapok. Ízeiben kissé visszafogott, de kifinomult újhullámos világot nyújt. A csomagoláson olvasható bergamot, jázmin és sárgabarack jegyek valóban megvannak, szinte gyümölcsös-zöldteás érzetet keltenek. Emellett sok más finomságot is fel lehet fedezni, pl. mandulás, vajas kekszes, pirosbogyós gyümölcsök ízek is feljöttek, utóízében pedig mokkás. Tejes italban úgy éreztem, hogy kicsit elveszik, minél kevesebb a tej, annál jobb. Leginkább eszpresszónak szerettem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

Letisztult, elegáns csomagolásban érkezett az Awaken single origin kávéja, amelyen minden fontos információt feltüntettek. Bontáskor fantasztikusan finom csokoládés, sült kenyérhéjas illatot árasztott. Az őrlőt az átlagosnál durvábbra tekerve kaptam jó lefolyást, kissé vékony, buborékos krémmel, amely szépen mintázódott. Attól függetlenül, hogy a krém vékonyka volt (mondjuk ebben a kategóriában átlagos), az állagával nem volt gondom. Az ízek viszont mindenért kárpótoltak. Átlagos vagy afölötti hőmérsékleten volt nálam a legjobb. Vibrálóan gyümölcsös, nálam iszonyatosan jött a sárgabarack, de mellette epres, bogyós gyümölcsös, virágos jegyeket lehetett felfedezni, amit a tejcsokoládé, és a kávé természetes édessége tett teljessé, némi fűszerességgel a háttérben. Elképesztően ízgazdag kávé. Testessége jó, utóíze kissé mokkás jellegű. Nagyon szuper eszpresszókat készítettem belőle, de kiválóan szerepelt tejes ital alapjaként is. Bátran ajánlom kipróbálásra.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 10 3,5 8 24,5
SicTransit 5 9 4,5 9 27,5
Szabiakos 4 9 3,5 8 24,5
Lorien 3,5 8 4 7 22,5
Weinmaker 3,5 9 4 8 24,5

Awaken Banko Gotiti - Ethiopia kávéteszt kávébabokAwaken Banko Gotiti - Ethiopia kávéteszt kifolyásAwaken Banko Gotiti - Ethiopia kávéteszt nyitott szűrős csapolás
Awaken Banko Gotiti - Ethiopia kávéteszt krémAwaken Banko Gotiti - Ethiopia kávéteszt shotAwaken Banko Gotiti - Ethiopia kávéteszt risztrettó

Összegzés:

Minőségi, letisztult dizájnú, minden fontos információt tartalmazó, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett az Awaken tesztmintája. Bontáskor kellemes illatot árasztott. A legjobb eredmény érdekében érdemes picit magasabb dózissal dolgozni, mert a végeredmény bőségesen kárpótolja a kóstolót. Az őrlőt az átlagosnál durvább irányba érdemes beállítani, úgy, hogy normál vagy picit lassabb lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az átlagos arabika, vagy fölötte érdemes próbálkozni. A beállításokkal érdemes játszani, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább tetsző arcát a kávénak, amely nagyon toleránsan viselkedik, és elég nehéz elrontani. A krém szépen mintázódik, közepes mennyiségű, de az állaga jó. A kávé ízében a gyümölcsösség dominál. Sárgabarack, eper, bogyós gyümölcsök, kiegészülve virágos, teás, tejcsokoládés, fűszeres jegyekkel. Testessége jó, utóíze kellemes. Elsősorban eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de nagyszerűen használható tejes italok alapjaként is. Egy rendkívül izgalmas kávé, amit bátran ajánlunk az újhullámos stílus kedvelőinek.

Jellemzők
Pörkölés: világos pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:


A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!