KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bányai Csokis Kuglóf - és tényleg!

 Egy rövid történettel kell kezdenem. 2017-től működünk együtt Bányai Lászlóval és termelünk közösen speciality kategóriájú kávét a Costa Rica-i Lourdesben. A 2019-es szüretre indulásom előtt egy kedves ügyfelünk, Kovács Dóra a KUGLÓF Café-Bakery-Kitchen tulajdonosa kérte, hogy beszéljünk a kávé kínálatáról. Dóri azt mondta, hogy Bányai kávét akar készíteni, de az Ő ügyfelei nem szeretik az újhullámos, számára túlzottan gyümölcsös kávét, ezért készítsek neki egy sötétebb profilt. Mondtam Dórinak, hogy az Olasz stílushoz nem értek és nem is szeretnék ebben az irányban erőlködni, de megkísérlek, valami köztes profilt kikísérletezni. Túlzás nélkül állítom, hogy közel 2 hónap ment rá és sok-sok batch, mire az egyik számomra is nagy meglepetés lett. Szóval a Csokis Kuglóf létrejötte elsősorban Dórinak köszönhető. Az eredmény egy több, mint barátságos híd a két világ közt. Megjelentek a sötétebb pörkölésre jellemző markáns étcsokoládés ízek, azonban mentes maradt minden égett, kátrányos kellemetlenségtől. Megmaradt egy izgalmas, kifejezetten édes gyümölcsösség, ami engem leginkább édes aszalt szilvára emlékeztet. Plusz ajándék a történetben, hogy a kávé képes lefedni a fogyasztók jelentős részének igényeit, hisz magában, nagyon kevés cukorral és tejjel is tökéletesen működik. Szerintem egy elképesztően izgalmas béke kávé lett a két világ között. Variánsok: Caturra, Catuai Feldolgozás: Yellow Honey Ültetvény tengerszint feletti magassága: 1.450 méter Szüret ideje: január-március Az alapanyag magas minősége miatt az árat kénytelenek voltunk a speciality árkategóriában tartani, így 2020 februárjától 3.555 Ft. / 250 g, vagy 14.225 Ft. / kg. áron szerezhető be - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bányai kávék hazai forgalmazójától, Tóth Sándortól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Bányai Csokis Kuglóf szemes kávé teszt  csomagolásKávé típusa: Bányai Csokis Kuglóf

Pörkölés ideje: 2019.12.12, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 14.225.-Ft/1kg (3.555.-Ft/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Igényes, simítózáras, szelepes zacskóban érkezett aktuális tesztkávénk, ami a felirat szerint egy costa ricai single origin. Bontáskor kicsit meglepődtem: a pörkölési szint bőven sötétebb volt, mint közepes, noha olajkiválást nem láttam. A szemek mérete főként közepes és nagy, töredezettség nem jellemző. Az elkészített eszpresszó ízjegyei az említettek tükrében nem leptek meg: egy masszívan csokoládés alapon kívül érezhetünk diós/mogyorós süteményes jegyeket, marcipánt, karamellát, a korty végén pedig némi fanyarságot, enyhe savassággal kísérve. Nem különösebben egyedi, de nagyon finom tud lenni, főleg egy kiadós ebéd/vacsora után. Utóíze elég hosszan tart, mokkás, enyhén füstös. Az ital annak ellenére, hogy SO arabika, meglehetősen jó krémességgel rendelkezik, a crema mintázódik is. Testességét erős közepesnek, koffeintartalmát és savasságát alacsonynak éreztem. Az elkészítésre nem volt különösebben kényes a kávé: közepes vagy magas hőfoktartományban, 18-19 g-os dózissal (dupla esetén), normál vagy kicsit lassabb lefolyással teljesen jó eredményeket kaphatunk. Kicsit emelve a dózison és csökkentve a kimeneten igazi csokibombát kaphatunk eredményül. A minta számottevően nem öregedett a tesztidőszak alatt. Tejben is hozta az elvárhatót, ilyen formában elkészítve is megmarad a kávé karaktere. Ajánlom mindenkinek a kávét, aki az olaszosabb (északi) vonalat kedveli, kellemes desszert lehet egy finom ebéd/vacsora után.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

SicTransit:

Újra magyar feldolgozású kávét kóstolhattunk: a szekszárdi Lucky Cap pörkölő “Csokis Kuglóf” elnevezésű tételét. Sőt, nem csak a feldolgozó, hanem - kis túlzással - maga a kávé is magyar: a Costa Ricában élő, magyar származású Bányai László ültetvényéről származik! A csomagoláson minden, a kávéval kapcsolatos információ fellelhető: eredete, termőterülete, termesztő, variáns, a termőterület tengerszint feletti magasság, feldolgozás. A kávé a costa ricában legnagyobb mennyiségben termesztett caturra és catuai vairánsokből állt össze. A műanyag, szelepes zacskóban szinte tökéletesen homogén, közepes méretű babokat találunk leheletnyit sötétre pörkölve (12-13/16). A csomagolás bontása után nagyon kellemes, fanyar - masszív étcsokis illat fogad. Az őrlőt a közepes szemű kávékhoz általában használtnál durvább tartományra állítottam, így kaptam normál lefolyású eszpresszó kávét. A csapolás gyönyörű, rozsdás-barna színekkel indult meg, mely a végére sem világosodott jelentősen. A crema szép, sűrű volt, apró buborékokkal, csapolás után még gyönyörű mintázattal. Sokáig kitartott a vastag, masszív kávékrém. Az illatában és ízében is domináns kakaópor jegy mellett melaszos-mazsolás, masszív édes jegyek is megjelentek. Risztrettónak elkészítve túlságosan kesernyés lett, tejes italban viszont egy rendkívül magas minőségű klasszikus ízvilágú kapucsínót vagy lattét kapunk.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6  / Összpontszám: 22,5

 

Szabiakos:

Idei első tesztmintánk egy különleges Costa Rikából származó, de magyar termelésű, és magyar pörkölő által pörkölt kávé. A szemek a közepestől valamivel sötétebbre lettek pörkölve, illatuk pörkölt magvas jegyeket hordozott. A darálót a megszokotthoz képes jóval durvább irányba kellett tekernem, így 30-35 mp-es lefolyással kaptam a számomra legideálisabb eredményt közepes hőfok mellett. A kosárba a pörkölési szinthez képest átlagosnak mondható adagot töltöttem. A crema minősége és mennyisége kiváló volt, szépen mintázódott a csészében. Az ízek, ahogy a csomagolás is már árulkodott eléggé egyszerűek, a klasszikus vonalat képviselték. Étcsokoládés mogyorós, pörkölt magvas grillázsos alapon, nagyon visszafogott aszalt gyümölcsös ízek jellemezték. Kis cukor hozzáadásával a grillázsos vonal került előtérbe és az étcsoki tejcsokivá változott. Kóstoltam már ezt a kávét jelen pörkölőtől és más pörkölőtől is, világosabbra pörkölve, nekem úgy sokkal többet tudott mutatni, komplexebb ízek és savak jellemezték. Az elkészült ital savassága alacsony volt, testessége jónak mondható. Utóízében is a kellemes csokis, étcsokis vonal dominált. Tejjel készítve, kapucsínóként viszont kitűnően szerepelt. Összességében a klasszikus vonalat tekintve egyben volt a kávé, sok hibát nem tudnék mondani róla, azonban én ebben az árkategóriában, speciality minősítéssel rendelkező kávétól sokkal többet várnék az ízeket tekintve, ami igazából benne is van, csak a relatív sötét pörkölés ebből egy részt elnyom.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 20,5

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk tetszetős dizájnú, simítózáras, szelepes csomagban érkezett, amelyen minden lényeges infomációt feltüntettek. Bár a csokis kuglóf névadás alapján nem kellett volna, bontáskor mégis kissé meglepett, hogy a mai trendekkel szembe menve, egészen sötétbe hajló pörkölésű kávészemek fogadtak, enyhe olajos csillogással. Elkészítése egyszerű, szinte tankönyvi. Joker környéki őrléssel és normál arabika hőfokkal biztosra mehetünk, a dózissal ne fukarkodjunk, a dupla szűrő 20-21 gramm mennyiséget gond nélkül befogadott. Érdemes lassabb lefolyásokkal is kísérletezni, amikor csepegve indul meg, 30-35 másodpercig tart, akkor tetszett a legjobban, a csokoládés jellege akkor jött ki a legjobban. A krém enyhén mintázódik, mennyisége megfelelő, a fogyasztás végéig kitart, szerkezete is nagyon jó, a cukorpróbához azonban nem elegendő, lassan átbukik rajta. Ízvilágára a csokis kuglóf nagyon találó megnevezés, nem is nagyon kell ezen mit cizellálni. Esetleg még annyit, hogy csokoládé. Az utóízében is, hosszan tartóan. Talán ma egyáltalán nem divatos egy single origint ennyire sötétre pörkölni, és lehet, hogy nem is mutat meg mindent az alapanyagból, de ha ilyen a végeredmény, akkor igenis van létjogosultsága. Cukorral is jó, tejes italban is jól vizsgázott, de mivel természetes édessége eleve nagyon jó, magában tetszett a legjobban, eszpresszónál kicsit rövidebbre húzva, rögtön duplázva.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

Letisztult, igényes, minden információt tartalmazó, szelepes, simítózáras tasakban érkezett a Lucky Cap mintája. A sokat ígérő elnevezés, már előre felcsigázott, mert nagyon szeretem a finom, csokis kávékat. Az elkészítés mondhatni egyszerű. A „joker” beállításnál és átlagos hőmérsékletem már nagyon jó eredményt kaptam, de a beállításokat tovább finomítva tetszett a legjobban. Az őrlőt addig finomítottam, míg a lefolyás egy picit lassabb lett a tankönyvinél, és az adagoláson is emeltem picit, így a végeredmény egy az egyben hozta a csomagolásra ráírt csokis kuglófot. A krém mennyisége, minősége és állaga nagyon jó volt, a cukrot süppedősen nyelte el és kitartott a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a már többször említett csokis kuglófra számítsunk, de ha szét kell bontani, akkor a következőt mondanám: masszív csokoládé, diós, süteményes, aszalt gyümölcsös jegyek, nagyon jó természetes édességgel. Testessége is nagyon, hosszan tartó csokoládés utóízzel. Ami nekem különösen tetszett, hogy ez az a csokoládés utóíz annyira kellemes, és hosszan ott maradt a szájban, mintha valami nagyon finom, minőségi csoki olvadt volna szét a szánkban. Nekem nagyon tetszett ez a kávé. Kifogástalan eszpresszókat készítettem belőle, de tejes italként is nagyszerűen viselkedett.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,4 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7,5 3 6 20,5
SicTransit 5 7 4,5 6 22,5
Szabiakos 5 8 3,5 4 20,5
Lorien 4 7,5 5 6 22,5
Weinmaker 4,5 9,5 4 6 24

Bányai Csokis Kuglóf szemes kávé teszt kávébabokBányai Csokis Kuglóf szemes kávé teszt kifolyásBányai Csokis Kuglóf szemes kávé teszt csapolás
Bányai Csokis Kuglóf szemes kávé teszt nyitott szűrőBányai Csokis Kuglóf szemes kávé teszt krémBányai Csokis Kuglóf szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Letisztult, igényes, informatív csomagolásban érkezett a Bányai Csokis Kuglóf kávéminta, amely természetesen tartalmazott szelepet és simítózárat is. Bontáskor finom csokoládés illatot árasztott. Egyenletes, a közepesnél sötétebb pörkölésű, egészséges kávébabok alkotják a mintát. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvi 25 másodperc körüli lefolyásnál kicsit lassabbat kapjunk, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes próbálkozni. Könnyen elkészíthető, felhasználóbarát kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, minősége, állaga nagyon jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében mondhatni egy az egyben hozza az elnevezését. Csokoládés alapon, grillázsos, süteményes, diós jegyek fedezhetők fel, némi aszalt gyümölccsel a háttérben. Testessége is nagyon jó. Utóíze hosszan tart, finom, csokoládés lecsengésű. Nagyszerű risztrettónak és eszpresszónak is, de tejes italokban is megőrzi a karakterét. Bárkinek ajánljuk aki, szereti a csokoládés kávékat.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!