KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

illy Nespresso kompatibilis kávékapszula bemutató

Mostanában egyre több cégnél látom, hogy nem szeretne kimaradni a Nespresso kompatibilis kávékapszula üzletből. A minap pont az illy kínálatában figyeltem fel rá, és egy gyors egyeztetés és némi kalandos út után már kezemben is fogtam a csomagot.

Krups Nespresso Essenza Mini kávégépNekem egy Krups által elkövetett Nespresso kompatibilis gépem van (Essenza Mini), ami elég kis méretű, és be kell, hogy valljam, hogy megkedveltem, mert többször életet mentett (nyaraláskor, vagy sportversenyen). Pillanatokon belül üzemkész, csendes, és egy gombnyomás, és már kész is a kávé. Alapból persze a hagyományos őrlő és külön kávégép kombóval készülnek itthon a kávék nálam, de amikor elutazunk, akkor már dobom is be a csomagok közé a kapszulás gépet.

Kétféle illy kapszula érkezett, az egyik a hagyományos eszpresszó (classic közepes pörkölésű, amiből valójában még létezik egy Intenso és egy Forte változat is), míg a másik lungó (110ml) kapszula volt, mindkettő normál pörkölésű, és az illy-től már megszokott maximalista csomagolásban érkezett. Létezik belőlük sötétebb pörkölésű változat is, de az most nem érkezett. Egy-egy doboz 10-10 kapszulát rejtett. Iszonyat igényes az egész megjelenése szerintem, de az illy az híres erről, hogy igencsak ad a minőségre és a dizájnra.

illy nespresso kapszulák
illy nespresso csomagolásLehet bármilyen szép is a csomagolás, ha a végeredmény gyenge, akkor mit sem ér. Kíváncsian vártam hát az első kóstolást, azért is, mert a korábban próbált saját iperkaszulás megoldásuk igencsak jóra sikeredett, és véleményem szerint kiemelkedik a sokféle kapszulás kínálatból. Az illyről még érdemes azt tudni, hogy minden egyes termékénél ugyanazt a kávékeveréket használja. Vagyis ugyanaz van a szemes kávés tasakban, mint az iperkapszulában, podban, vagy a Nespresso kapszulában. A kapszulásnál, ami eltér az a felhasznált kávé mennyisége, ami az illy saját megoldásánál több, mint a Nespresso kompatibilis kapszulánál. A Nespresso kapszuláknál ez gyártótól függően 5-6 gramm.

illy nespresso kapszulaElsőnek az eszpresszó kapszulát kóstoltam, úgy hogy egy üres csapolással előmelegítettem a gépet és a poharat. A krém színe viszonylag világos volt, viszont a kapott kávé állaga, krémessége teljesen rendben volt. Az íze kellemes volt, lágy olaszos eszpresszó, mindenféle műíztől mentesen. Természetesen az ilyen, viszonylag kevés mennyiséggel töltött kapszulák, nem tudják utolérni a frissen őrölt és normális adagból készült kávét, de ez nem is erről szól, illetve a célközönség is más.

Itt a kényelem az elsődleges szempont, és az elfogadható minőségű kávé, amit az illy kapszulái véleményem szerint hoznak is.

A lungo kapszula is iható volt, bár ilyen hosszú italnál, ilyen kevés kávét tartalmazó kapszulánál nem érdemes aromabombát várni. Aki esetleg nem tudná, a lungo, valójában egy hosszú kávé, ami 110-170ml vízzel készül és talán egy americano-hoz tudnék leginkább hasonlítani. A lényege, hogy eszpresszó mennyiségű kávéval, durvább őrléssel és több vízzel készül.

Egy 10-es csomag kapszula mindkét típusból 1400 forint, vagyis 140 forintra jön ki egy kávé.

Ennél persze vannak olcsóbb, és drágább alternatívák is, de a jobb gyártók termékei is ebben az ársávban mozognak. Azt tudom tanácsolni, hogy érdemes megkóstolni, mert nem biztos, hogy egy 10-20 forinttal alacsonyabb árú megéri a kompromisszumot. Persze ezt mindenki döntse el magának.