KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Blckest Blend kávékóstoló

 A BLCKEST Coffee Roasters alapelve a kimagasló minőségű kávék, egyszerű, mindenki számára könnyen értelmezhető formában történő közlése. Ízeinket a hétköznapok, változó tempójú élethelyzetek, szokások és hangulatok ihletik. Ennek megfelelően kínálunk kávét munkahelyi napindításhoz, egy jó könyv mellé, baráti beszélgetéshez, vagy akár a vasárnapi családi ebéd zárásához. Szerencsések vagyunk, mivel általunk sokra tartott termelők zöldkávéival dolgozhatunk, pörkölésünkkel pedig a kávékra leginkább jellemző ízjegyek kihangsúlyozására törekszünk. Széles alternatívát kínálunk a kellemesen savas, gyümölcsös ízvilág kedvelőitől egészen azokig, akik a mélyebb csokoládés, gyógynövényes ízeket értékelik. Méretünkből adódóan lehetőségünk van kis tételekkel dolgozni, elkerülve a korábbi kávé felhalmozódását, biztosítva a folyamatos frissességet. BLCKEST kávé vásárlásakor fogyasztóink biztosak lehetnek a termék magas minősége felől, elkészítésénél pedig a különleges illat- és ízhatásban. A BLCKEST Blend fantázianevű kávékeverék egy saját receptúra alapján készült, SCA Speciality rated kávék házasításából készült 100% arabica mix. Ízeiben megtalálható a karamell, a csokoládé és egy enyhe citrusosság. Előbbi komponensei miatt önmagában „feketén” is könnyen fogyasztható, enyhe savai pedig jól harmonizálnak a tejes italok tejcukor tartalmával. Elsősorban a klasszikus vonal kedvelőinek ajánljuk, akik a karakteresebb ízvilágot keresik érdekes ízjegyekkel fűszerezve. A BLCKEST Blend egy könnyen értelmezhető, nagyon népszerű, illatos kávékeverék - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Blckest kávék hazai forgalmazójától, A BLCKEST Coffee Roasters-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Blckest Blend szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Blckest Blend

Pörkölés ideje: 2020.01.09, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 10.100.-Ft/1kg (3.000.-Ft/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

A felirat szerint egy 100% arabika blendet rejt aktuális tesztkávénk csomagolása. Felnyitva a zacskót finom, "arabikás illatok" és kávészemek fogadnak: a pörkölés nagyon egységes, közepesnél kicsivel sötétebb, töredezett szemekkel nem találkoztam. Őrléskor az illatorgia fokozódik, ideje eszpresszót készíteni belőle! Az anyag szerencsére nagyon felhasználóbarát, az elkészítése során nem tapasztaltam különösebben kirívó dolgokat. Legjobb formáját 19-20 g-os dózissal (dupla esetén), standard illetve kicsivel hosszabb lefolyási idővel és eszpresszó és risztrettó közötti kimenettel adta: az elkészült ital krémje ekkor meglehetősen masszív, mintázódik is. Ízjegyekben is nagyon szerethető: finom, csokoládés alapokon indulva érezhetünk mogyorót, karamellás édességet, fűszerességet, a korty végén pedig üdítő citrusosságot/citromfüvességet. Utóízében fűszerességet érezhetünk egy kevés mokkássággal. Testességét jónak, savasságát és koffeintartalmát közepesnél alacsonyabbnak éreztem. A hőfokkal is bátran kísérletezhetünk, én megégetni nem tudtam. Egyetlen negatívumként azt tudnám csak említeni, hogy a kávé hajlamos a gyors öregedésre, 3 nappal a minta bontása után már kicsit tompultak az ízjegyek, ezért a szétporciózást javasolnám. A kávé karaktere tejben is megmarad, akár cappuccinoként is, így bátran ajánlom minden kávérajongónak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

SicTransit:

A hazai piacon elterjedt, teljesen műanyag csomagolásban érkezett következő tesztalanyunk, a BLCKEST pörkölő “signature” kávéja: BLCKEST Blend. A csomagolásról sok hasznos infó kiderül: habár keverék kávé, de szerencsére 100% arabica fajták alkotják, a pörkölés szintje, dátuma, sőt a visszakövethetőség jegyében a gyártási szám is. Nézzük, mit is jelent a gyártónál a három kávészem (ötből), mint pörkölési szint! A kávészemek épek, töröttet nem láttam közöttük, egységesen nagyobb méretű szemek alkotják a keveréket, a pörkölés színe meglepően világos: 7-8/16. Jól megkülönböztethetően legalább két kávéból állították össze a blendet, az egyik fajta közepén még van “hártya”, a másikból már kiégett a pörkölés során, de az összkép alapján harmonikus, egységes színűek a szemek. Az aranyszabályként betartható, a pörköléstől számított 2 hetes pihentetés után bontva a csomagot kellemes, teasüteményre jellemző illattal fogadott a zacskó. A korábbi kávéhoz képest nekem a finomabb tartomány felé kellett állítanom az őrlőt, az ekkora méretű szemeknél megszokott állás környékére. A kávé csapoláskor elég vastagon, sűrűn indult meg, a kremája hihetetlen mennyiségű vastag, olajos réteget képez a csészében. Ez természetesen később csökken valamelyest, de bőven kitart a kávé fogyasztása közben. Az elkészült kávét kóstolva egy meglehetősen harmonikus kép rajzolódik ki: nem túlzó, de izgalmas citrusos savak, balanszos, csokoládés keserűség, melyet a hangsúlyos, melaszos-karamellás édessége zár kerek egésszé. Önmagában, feketén fogyasztva is kellemes ízvilágú, az alkotóknak sikerült úgy lépni a specialty világ felé, hogy az újhullámos kávéfogyasztók is értékelni tudják a kávét, de a klasszikus ízeket keresők sem fognak csalódni. Tejes italokban is nagyon jól működik, mert nincs átütően keserű íze, a fent leírt jegyek jól harmonizálnak a felgőzölt tej természetes édességével.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9  / Összpontszám: 25,5

 

Szabiakos:

A kávészemek a közepestől egy hajszálnyit sötétebbre lettek pörkölve, illatuk pörkölt magvas jegyeket hordozott. A darálót az átlagosnál durvább irányba kellett tekernem, a megfelelő lefolyás érdekében, de a kávé elég széles hő és lefolyási idő tartományban jól szerepelt (88-94 fok, 25-35mp) így azt gondolom, nagyszerű kávé lehet azoknak, akik most csöppennek bele a presszózás világába, mert nagyon elrontani nem lehet. A kosarat a pörkölési szinthez képest az átlagosnál 1g-mal többel töltöttem meg. A krém minősége, mennyisége és mintázódása kiváló volt. Az ízek inkább a klasszikus irányvonalat képviselek, nem a legizgalmasabb számomra, azonban nagyon egyben van a kávé. Masszív csokoládé, dió, mogyoró, amit jól kiegészítenek a halvány aszalt gyümölcsös és teás jegyek. Az elkészített italban elég jól balanszban vannak a keserű, édes és savas ízek, amennyire egy közepes pörkölésnél ez csak lehet. A kávé testessége is átlagon felüli, utóíze kellemes, hosszan kitart. Tejes italban is hozza a kötelezőt, azonban ott eléggé tompulnak az ízek, így én inkább presszónak készítve ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Igényes, simítózáras, szelepes csomagban érkezett a minta. Bontáskor majdnem egységes, közepesnél valamivel sötétebb pörkölésű, tejcsokoládé-barna árnyalatú, ép kávészemek fogadnak, illatuk kellemes. Az őrlést joker vagy annál egy picit finomabb állásban érdemes végezni, hőmérséklet tekintetében pedig a normál arabika hőfok megfelelő, és ha a lefolyás is a megszokott (tankönyvi), akkor nagyot nem lehet tévedni. Krémje arabikához mérten kissé szűkös, éppen csak mintázódik, a mogyoró világos árnyalatát mutatja. Nálam a szerkezete nem bizonyult túl jónak, hamar összeesett a felére, a cukorpróbát így el sem végeztem, mindazonáltal a fogyasztás végéig minden esetben kitartott. A csomagoláson minden ízjegyet feltüntettek, így nem ért meglepetés, habár míg nem volt az őrlő ideális állásban, addig a gyógynövényes vonal meglehetősen furán érkezett előtérbe, amit finoman szólva is szokatlannak véltem, de mire megjöttek a beállítások, szépen belesimult a zöldteás vonulatba, és ezzel a helyére került. Megijedni annál is inkább szükségtelen, mivel a fő jegy a csokoládé, és a többi erre épül, majd a korty végét kellemes citrusos gyümölcsösség zárja. Tejes italban is tetszett, inkább persze a rövidebb műfajban, mint pl. a cortádó, de magában is nagyon jól élvezhető, még a cukor sem kívánkozik hozzá, mivel jó a természetes édessége.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

Szelepes, visszazárható tasakban érkezett a Blckest tesztmintája. Kibontva finom csokoládés illatot árasztott. A pörkölési szint nagyjából közepes, egységes, törött, sérült kávébabokkal nem találkoztam. Az őrlési finomságot picit az átlagosnál finomabbra kellett vennem, hogy megfelelő lefolyást érjek el. Hőfok tekintetében pedig az átlagos arabika tartományt céloztam meg. Itt jegyezném meg, hogy bátran lehet próbálkozni és kísérletezni, mert mondhatni „bolondbiztos” kávét sikerült összehoznia a Blckestnek. A krém mennyisége átlagon felüli, minősége kiváló, szépen mintázódik, a cukrot süppedősen nyeli el, és simán kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a hagyományos és az újhullámos vonal között lavírozik valahol félúton, így mindkét tábor talál magának valami szeretnivalót ebben a kávéban. Masszív csokoládés, karamellemes alap, amit tökéletesen hoznak egyensúlyba a citrusos, virágos, fűszeres jegyek. Nagyon jól megkomponált, szerethető ízvilág. Testessége jó, utóíze hosszan tart. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak. Tökéletes eszpresszónak, vagy risztrettónak, de tejes italokban sem fog szégyent vallani.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 4 8 25
SicTransit 5 7 4,5 9 25,5
Szabiakos 5 8 4 6 23
Lorien 3,5 7,5 4,5 7,5 22
Weinmaker 5 8,5 4 9 26,5

Blckest Blend szemeskávé teszt kávébabokBlckest Blend szemeskávé teszt csapolásBlckest Blend szemeskávé teszt eszpresszó
Blckest Blend szemeskávé teszt nyitott szűrőBlckest Blend szemeskávé teszt csészeBlckest Blend szemeskávé teszt krém

Összegzés:

Szelepes, minden információval ellátott, simítózáras tasakban érkezett a minta.  Bontáskor finom illatot árasztott. A kávébabok épek, egészségesek, egyenletesen közepes pörkölésűek. A legjobb eredmény érdekében az átlagos, vagy annál picit finomabb irányba érdemes az őrlőt beállítani, úgy, hogy nagyjából normál lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika hőfokot érdemes megcélozni, de bátran lehet kísérletezni, mert nagyon toleráns blend. A krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága nagyon jó, és mintázódásra hajlamos. Kitart a fogyasztás végéig. Az ízeket vizsgálva a csokoládéé a főszerep, de emellett a karamellás, mogyorós jegyek is jól kivehetőek, megspékelve némi zöldteás, fűszeres aromákkal, és citrusos gyümölcsösséggel a végén. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes és hosszan tart. Elsősorban eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is megmarad a karaktere. Ez a blend átjáró a hagyományos és újhullámos vonal között, így mindkét tábornak tudjuk ajánlani.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!