KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Blckest Peru Huabal Cajamarca kávékóstoló

 A BLCKEST Coffee Roasters alapelve a kimagasló minőségű kávék, egyszerű, mindenki számára könnyen értelmezhető formában történő közlése. Ízeinket a hétköznapok, változó tempójú élethelyzetek, szokások és hangulatok ihletik. Ennek megfelelően kínálunk kávét munkahelyi napindításhoz, egy jó könyv mellé, baráti beszélgetéshez, vagy akár a vasárnapi családi ebéd zárásához. Szerencsések vagyunk, mivel általunk sokra tartott termelők zöldkávéival dolgozhatunk, pörkölésünkkel pedig a kávékra leginkább jellemző ízjegyek kihangsúlyozására törekszünk. Széles alternatívát kínálunk a kellemesen savas, gyümölcsös ízvilág kedvelőitől egészen azokig, akik a mélyebb csokoládés, gyógynövényes ízeket értékelik. Méretünkből adódóan lehetőségünk van kis tételekkel dolgozni, elkerülve a korábbi kávé felhalmozódását, biztosítva a folyamatos frissességet. BLCKEST kávé vásárlásakor fogyasztóink biztosak lehetnek a termék magas minősége felől, elkészítésénél pedig a különleges illat- és ízhatásban. A Peru kávénk igazoltan organikusan, kemikáliák nélkül termesztett és pörkölésre előkészített kávékülönlegesség. A babokat a kávégyümölcstől mosott eljárással távolítják el, majd 9-12 százalékos nedvességtartalomig szárítják, hogy minősége tartós legyen adott időn át, valamint hogy csökkentsék a kártevők és a betegségek támadásának esélyét. Sok kávétól eltérően a pörkölésnél az első reccsenést egy határozottabb színbeli változás előzi meg - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Blckest kávék hazai forgalmazójától, A BLCKEST Coffee Roasters-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


blckest peru csomagolasKávé típusa: Blckest Peru Huabal Cajamarca

Pörkölés ideje: 2020.01.09, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 10.100.-Ft/1kg (3.000.-Ft/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Soron következő tesztkávénk szintén a Blckest pörkölő műve, így a csomagolás formája is ugyanaz, szelepes, simítózáras. A feliratok szerint most egy perui single origint rejt a zacskó, világosabb pörkölési szinttel.
Megbontva a csomagot szembesülhetünk vele, hogy a pörkölés valóban kb. közepesnél kicsivel világosabb, a babok mérete enyhén változó, töredezettség nem jellemzi. Kezdetben, mivel nagyon friss volt a minta, kicsit visszafogottabb oldalát mutatta a kávé, de várva pár napot és néha szellőztetve a babokat, elkezdődhetett a valódi tesztelés. Az előző anyaghoz hasonlóan itt sem kellett esőtáncot járni, hogy finom, értékelhető csapolások szülessenek, nem volt kényes a kávé. Legjobb arcát nálam közepes vagy magas hőfoktartományban, minimum 19 g-os dózissal (dupla esetén), standard lefolyási idővel, kb. eszpresszónyi kimenettel mutatta. Ekkor egy finoman gyümölcsös, de mérsékelten savas kávét kaptam, aminek ízjegyei közt fellelhető volt a nektarin, narancs/citrusfélék, mézes/melaszos édesség, csokoládé, mogyoró, finom fűszeresség. Ez egy nagyon "barátságos", mindenki által kedvelhető ízvilág. Utóíze finom, édeskés, fűszeres, enyhén mokkás. Az ital krémje arabikához mérten igen masszív, mintázódik is, jellemzően vöröses barna árnyalatú. A kávé testessége jó volt, koffeintartalma alacsony, így bármely napszakban fogyasztható. Csakúgy, mint az előző Blckest kávénál, ennél is javaslom a zacskóbontás utáni szétporciózást, nálam 3 nap után már tompultak az ízjegyek. Tejben is hozta a karaktert, akár cappuccinoként vagy kevesebb tejjel készülő italként is. Jószívvel ajánlom a kávét minden kávérajongónak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

SicTransit:

A BLCKEST pörkölőtől kapott másik kávénk egy single origin arabica Peruból. A kiszerelés teljesen megegyezett a korábban már bemutatott tételével: Szelepes, műanyag zacskó, 250 g kávéval töltve. A csomagoláson megtaláljuk a pörkölés szintjét, dátumát, valamint a gyártási számot is. Felbontás után a szemek kb. azonos színűek voltak, mint a másik kávénál, így nem derült ki, mire utalhat a zacskón feltüntetett 2 kávészem (ötből), mint pörkölési szint. A babok egységesen épek, töröttet nem láttam közöttük, azonban a nagyobb méretű szemek között kisebbek is voltak, ez vélhetően a farmon termesztett többféle variáns természetes keveréke miatt lehetett. A korábban használt kávékhoz képest nekem egészen finom szemcseméretűre kellett állítanom az őrlőt, hogy szép lefolyást kapjak. Így gyönyörű sötétbarna tónussal indult meg a csapolás, amely a végére is csak mogyoróbarnára világosodott. Erre a kávéra is jellemző volt a bőséges crema: szép, sűrű réteget képezett a pohár falán, amely kavarás után, és fogyasztás közben is bőségesen kitartott. Nálam a zacskón feltüntetett ízjegyek nem jelentek meg markánsan, inkább a dél-amerikai kávékra jellemző csokoládés-mogyorós ízek domináltak, alacsony savasság, közepes édesség mellett, szerencsére nem volt túl kesernyés sem. Tejes italokban nagyon érdekes képet mutatott, nem volt olyan izgalmas, mintha egy gyümölcsös afrikai kávéból készült volna, de nem volt olyan klasszikusan keserű sem, mintha valami olaszos kávé lenne az alapja, nagyon finom, lágy oldalát mutatta, talán azoknak ajánlanám, akik ilyen nem túl domináns ízű kávét keresnek.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 22,5

 

Szabiakos:

Második tesztmintánk a Blckest pörkölőtől egy Perui organikus, mosott eljárással feldolgozott kávé volt. A zacskón szereplő adatokat nézegetve egy viszonylat világos pörkölésű kávét vártam azonban a szemeket közelebbről szemügyre véve egy átlagos közepes pörkölés fogadott. A darálót viszonylag durvább irányba kellett tekernem és a kosárba a pörkölési szinthez megszokott átlagos adagot töltve kaptam a legjobb lefolyási eredményt. A csapolást alacsony nyomásról indítottam és 6-7 bar fölé nem is nagyon mentem, mert így sikerült a legtöbb ízt kihozni a kávéból. A crema minősége, állaga és mennyisége tökéletes volt. A kávé testessége is nagyon rendben volt, nem úgy, mint a várva várt zacskón szereplő „rendkívül gyümölcsös ízek”. Ebből sajnos csak egy halvány citrusos vonal jött, némi lime-mal és grapefruittal, mellette a szokásos csokis-mogyi „átlag” közepes pörkölésű jegyekkel. Utóízében szintén a csokis vonal uralkodott. Nincs ezzel semmi gond, de sajnos az előző heti blendhez képest nem sok újat tudott mutatni, és a csomagoláson jelzett ízek sem úgy jöttek. Legalább lett volna akkor intenzívebb a citrusos vonal, ami egy árnyalattal világosabbra pörkölve jött is volna. Mivel a pörkölő egy világos pörkölésű gyümölcsös vonalba sorolta be ezt a kávét, ami sajnos nem az, így én sem tudok magas pontszámot adni az ízére, amiben egyébként semmi hiba nem volt.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

A Blckest “megszokott” dízájnú, szelepes, simítózáras csomagolásában érkezett a második minta. Közepesnél árnyalatnyival sötétebb, egységes pörkölésű, ép kávészemek kerülnek elő a csomagból. Őrlése a szokásos mindenes állásban már az első próbálkozás alkalmával is jó volt, már csak picit kellett finomítani. Hőmérséklet tekintetében sem kényes, az átlagos arabika hőfokkal jól működik. A dózist nem szabad sajnálni, a dupla szűrőben 21 gramm gond nélkül elfért. Lefolyása egyenletes, a krém mennyisége is jó, de a cukorpróbához nem elegendő, és nálam enyhén hajlamos volt bőrösödésre, de különösebben nem volt zavaró. Perui létére kissé meglepődtem a csomagoláson feltüntetett ízjegyeken, különösen azon, hogy rögtön az intenzív gyümölcsösséggel kezdték a felsorolást. Bontás után 1-2 napig ez így is volt, de aztán ez a gyümölcsösség erősen a háttérbe szorult, és inkább a korty végén megszokott citrusosságra szorítkozott. Elég jelentősen változott a bő egyhetes tesztidőszak alatt, az első harmad közepén még egy kis füstösség is zavarórepülést végzett, ám ez szerencsére szinte nyom nélkül eltűnt, majd a csokoládés, mogyorós, trüffeles ízvilág kerekedett felül, egy kis mandulával, fás-fűszerességgel és citrusossággal kiegészülve. A korty vége lágy kakaósba fordult és a végén hosszasan maradt egy kis mokkás utóíz. Tejes italban is tetszett, akár hosszabb műfajokra is jó alapanyag.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A Blckest második mintája egy perui single origin kávét rejtett. Csomagolásilag megegyezett az előzővel, vagyis szelepes, simítózáras, információkkal bőségesen ellátott tasak. A feltüntetett pörkölési szint valahogy nem volt összhangban a zacskón jelölttel, mert szerintem nagyon hasonló volt a korábban tesztelt blendhez, holott itt csak két kávészem volt bejelölve az ötből, ami világos pörkölést sejtetett. Azonban ez inkább közepes szint, amely egészséges kávébabokat tartalmazott, és szép egységesre sikerült. Nálam a sztenderd eszpresszó lefolyással volt a legjobb, az átlagos arabika hőtartományban. A krémre semmi panasz nem lehet, mert bőséges és nagyon jó az állaga, simán kitart a fogyasztás végéig. Ízében csokoládés, mogyorós, amit citrusos gyümölcsösség ellenpontoz, visszafogott savassággal, és kellemes fűszerességgel a háttérben. A kávé öregedésével a gyümölcsös jegyek tompulnak, így érdemes vagy gyorsan elfogyasztani, vagy szétporciózni. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszan tart. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is egészen jól muzsikált. Egyetlen negatívumként a tasakon kicsit félrevezető jelölést tudnám említeni. Így a kirobbanó gyümölcsösség elmarad, de ettől függetlenül is egy nagyon szerethető ízvilágot kapunk. Nekem tetszett.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 9 4 8 25,5
SicTransit 5 6,5 4 7 22,5
Szabiakos 5 6 4 6 21
Lorien 4 7,5 4 7,5 23
Weinmaker 5 8 4 8 25

Blckest Peru Huabal Cajamarca kávéteszt kávébabokBlckest Peru Huabal Cajamarca kávéteszt csapolásBlckest Peru Huabal Cajamarca kávéteszt eszpresszó
Blckest Peru Huabal Cajamarca kávéteszt nyitott szűrőBlckest Peru Huabal Cajamarca kávéteszt shotBlckest Peru Huabal Cajamarca kávéteszt krém

Összegzés:

Minden információval ellátott, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezet A Blckest single origin kávéja.  A kávébabok egészségesek, töredezett szemet nem látni, egységes, azonban sötétebb pörkölésűek, mint ami fel volt tűntetve. Bontáskor kellemes illat fogadja a kóstolót. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából tankönyvi, azaz 25 másodperc körüli lefolyást érjünk el, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika, vagy afeletti tartományban érdemes próbálkozni. Ez a kávé is felhasználóbarát, és könnyű elkészíteni. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges. Állaga, olajossága kiváló, és bőven kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a csokoládé-mogyoró a vezérvonal, némi fűszerességgel, aminél a narancs és citromfélék hozzák a gyümölcsös vonalat visszafogott savassággal. Az összkép meglehetősen kellemes, de a kirobbanó gyümölcsösség elmarad. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszan tart, némi mokkás lecsengéssel. A kávé öregedésére érdemes odafigyelni, mert annak előrehaladtával a gyümölcsös ízek folyamatosan tompulnak. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is jó választás lehet.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!