KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mobstery Costa Rica kávéteszt

A Mobstery létrejöttét több év munka előzte meg. Kiskőrösön kezdtünk el tevékenykedni, kávézót üzemeltetni. A következő lépés pedig egy saját pörkölő üzem kialakítása. Az alap koncepció, hogy a kávépörkölést minél magasabb fokon sajátítsuk el, és hosszútávon minél több olyan farmról származó alapanyaghoz jussunk majd, amit nők vezetnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen szempont, de fontosnak tartjuk, hogy erősítsük a női vonalat. A legfontosabb számunkra, hogy olyan magas minőségű nyerskávékkal dolgozzunk, amelyeket mi is szívesen fogyasztunk, amelyek izgalmas ízeket mutatnak. A pörkölés számunkra művészet és kísérletezés, egy élethosszig tartó tanulási és fejlődési lehetőség. Igazán különleges ez a Costa Rica-i tétel, ami Bányai László farmjáról származik. Fajtája caturra, catuai. A kávét nedves eljárással dolgozták fel, amihez egyedülálló módon, a területen termő limon gyümölcs frissen facsart levét és szelektált kísérleti élesztőt használtak. Ebből a mikro tételből összesen 30 kg készült. A csokoládé mellett a citrom és mandarin ízeket a felhasznált limon, a trópusi jegyeket pedig az élesztő emeli ki. A pörkölés során egyenletes ROR mellett közvetlenül az első crack után történt a drop - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Mobstery kávék hazai forgalmazójától, A BerryMix Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Mobstery Costa Rica kávéteszt csomagolásKávé típusa: Mobstery Costa Rica

Pörkölés ideje: 2020.02.01, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 14.500.-Ft/1kg (2900.-Ft/200g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

A felirat szerint egy costa ricai single origint rejt aktuális tesztkávénk csomagolása. Az igényes, szelepes zacskó kinyitása után közepes pörkölésű kávébabok fogadnak, töredezett szemeket nem látni. Az igazi "mutatvány" az őrléskor kezdődik: egy nagyon édes, (akác)mézes/virágos illatot villant ekkor a kávé, ritkán éreztem eddig ilyet. Szerencsére a "helyzet fokozódik", amikor eszpresszó készül a kávéból: az elkészült ital alapvetően savas ízjegyekre épül, méghozzá vibrálóan (ez nem azt jelenti, hogy savanyú). Az alap citrusos, lime-os, narancsos, majd beköszön az illatoknál már említett mézes/virágos, édes ízjegy. Ezt remekül egészíti ki egy lágy tejcsokisság, mogyoróval. Utóíze is édes, mogyorós. Ez így egy nagyon finom desszertkávénak ígérkezik, egy kiadós étkezésre felteheti a koronát. Savassága és testessége közepesnél kicsivel erősebb, koffeintartalmát alacsonynak érzem. Az ital krémessége közepes, a krema vörösesen mintázódik. Az elkészítés körülményeire nem különösebben érzékeny a kávé: nagyjából minden hőfoktartományban tud jó ízjegyeket produkálni (de inkább közepes hőfokon kezdjük a próbát), a dózisra kissé érzékenyebb, 19-20 g-ot mindenképpen kér a jó eredményhez (dupla esetén). Meghálálja a lassú lefolyást, mehetünk időben akár 35-40 másodpercig is. A kimenet inkább a risztrettóhoz legyen közelebb. Egyedüli negatívumként csak a tejjel produkált eredményt tudnám említeni, cappuccinoban már eltűnik a karaktere, ezért inkább a rövidebb cortadot vagy macchiatot célozzuk meg, ha mindenképpen tejjel fogyasztanánk. Egy remek, összetett ízvilágú single origint ismertem meg a kávéban, minden újhullámos kávé iránt rajongónak ajánlom.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

SicTransit:

Újra costa ricai kávét kóstolhattunk, Bányai Laci bácsi ültetvényéről származó nyersanyagból pörkölt kávét nekünk a Mobstery csak lányokból álló csapata! Belecsaptak a lecsóba a csapat összetételével is, méltó ehhez a Tóth Sanyi által a tavalyi szüretnél megkezdett, kísérleti fermentációs eljárással készített kávé is. A minta a széles körben elterjedt, teljesen műanyag, szelepes zacskóban érkezett, 200g kávéval töltve. A csomagoláson talán még az útkeresés érződik: a dizájn kicsit zajos, ugyanakkor minden elérhető információt tartalmaz: származási ország, azon belüli régió, tengerszint feletti magasság, feldolgozási eljárás, stb... A zacskó bontásakor édes tejcsokis illat fogadott. A szemek gyönyörű épek, közel egységes méretűek, közepesen világosra pörkölve (7/16), ez remek alapot ígért. Az első kóstolást (rögtön a bontás után ) szokásos módon cupping eljárással végeztem: nagyon izgalmas összetett citrusos ízjegyek mellett halvány rumos íz is megjelent. Egészen finom szemcseméretű őrlemény használatával mutatott szép lefolyást, azonban a csapolás végére hajlamos volt a kávé jelentősen világosodni. A kapott kávé krémessége nem kiemelkedő, de arabica kávéhoz mérten bőven megfelelő. Fogyasztás közben szépen megjelentek az összetett, izgalmas citrusos ízjegyek, lecsengésükben markáns rumos - erjedt ízekkel. Jelentős, jó minőségű savasság jellemzi, közepes - alacsony édesség mellett, a kesernyés íz nem volt túl jelentős. Tejes italokban nálam nem mutatott túl érdekes képet, a “feketén” megjelenő klassz ízeit szinte teljesen elnyelte a tej édessége. Javaslom eszpresszónak vagy akár filterkávénak is, mindenképpen “tisztán”, tej nélkül.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 22

 

Szabiakos:

Heti mintánk a három héttel ezelőtti kávéval azonosan egy Bányai kávé volt. Azonban ez egy különlegesebb, fermentált eljárással feldolgozott tétel. Pörkölése egységes, a közepestől néhány árnyalattal világosabb. A darálót a megszokotthoz képest durvább irányba kellett tekernem, így kaptam a normáltól jóval hosszabb, akár 35-40mp-es lefolyást, aminek a részét képezte, extra alacsony 1-3 báros 15 másodperces előáztatás. A dózissal nem szabad spórolni, mert meghálálja az elkészített ital. A kávé fő ízvonalát, a közép-amerikai kávékra jellemző csokoládés íz mellett a citrusok határozták meg, úgy, mint a lime-os, narancsos-mandarinos ízek, háttérben némi trópusi gyümölccsel. Az összkép szerintem nagyon balanszos. Harmóniában vannak a keserű, édes és savas ízek. A crema minősége, mennyisége és állaga a műfajt tekintve szerintem nagyszerű, szépen mintázódik a csészében. A kávé testessége az átlagosnál jobb, savassága kiemelkedő, vibráló. Utóíze kellemesen lágy. Számomra mindenképp ez volt a valaha kóstolt legösszetettebb és legbalanszosabb Bányai kávé, amiből sikerült már pár mintát kóstolnom amióta hazánkban elérhető.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Lorien:

Az elegáns dizájnú, simítózáras, 200 grammos csomagolást bontva ép, egészséges, közepes pörkölésű szemek fogadnak, illatuk friss, intenzív. A szokottnál jóval finomabb irányban érdemes megkezdeni az őrlést, nagyon nem lehet mellélőni, annál is inkább, mert a 30 másodpercen túli lefolyások is nagyon izgalmasak. A dózist nem szabad sajnálni, a dupla szűrő közel 22 grammot gond nélkül elnyelt. Hőmérséklet tekintetében nem kényes, a normál arabika hőfok jó neki. Lefolyása egyenletes, krémje a műfajilag megszokott vagy talán annál kicsit bőségesebb. Enyhén mintázódik, állaga és olajossága is nagyon jó, csésze falára felkúszik. Szépen hozza a costa ricai kávék jellegzetességet, sőt annál többet, lefolyástól függően hol a citrusos-gyümölcsös jegyek, hol a csokoládés, kakaós-trüffeles jegyek viszik a prímet, egy kis virágos-fűszerességgel és időnként trópusi gyümölcsösséggel. Igazából nem is tudtam teljesen biztosra menni, mert egy pici eltérés a beállításoknál érezhető különbséget hozott az ízvilágban, azaz inkább a hangsúlyok eltolódtak. De mégis pont ez volt benne a jó, mert mindegyik oldala nagyon szerethető. A csomag tartalma úgy elfogyott, hogy nem is tudtam teljesen kiismerni, akár hetekig szívesen eljátszottam volna vele. Tejes italban is kiválóan viselkedett, de úgy érzem, kár erre elpazarolni, magában a legfinomabb.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

A Mobstery mintája a mostani elvárásoknak megfelelően elegáns, simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett. A kávébabok egészségesek, egyenletes, közepes pörkölésűek voltak, töredezett és sérült szemeket nem láttam. Bontáskor finom csokoládés illatot árasztott. Az adagolással nem érdemes spórolni, mert úgy lesz igazán finom a végeredmény. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy az átlagosnál picit lassabb lefolyást kapjak (30-40 másodperc közé érdemes belőni). Hőfok tekintetében az átlagos arabika hőmérséklet teljesen jó volt, de lehet próbálkozni, mert nem egy kényes kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, szépen mintázódik, és állagára, olajosságára sem lehet panaszunk. Ízek tekintetében a vibrálóan gyümölcsös, citrusos, narancsos jegyek nagyszerűen harmonizálnak a csokoládés vonallal, amit a nektáros-virágos, trópusi gyümölcsös, fűszeres aromák tesznek még izgalmasabbá. Testessége jó, utóíze kellemes lecsengésű. Nekem mind eszpresszónak, mind pedig tejes italnak elkészítve tetszett, bár tejben egy picit veszített a karakteréből. Leginkább az újhullámos vonalat kedvelőknek ajánlanám.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 9 3,5 8 23,5
SicTransit 3,5 8 3,5 7 22
Szabiakos 4,5 9 4 8 25,5
Lorien 4 8,5 4 8 24,5
Weinmaker 3,5 8,5 3,5 8 22,5

Mobstery Costa Rica kávéteszt kávébabokMobstery Costa Rica csapolasMobstery Costa Rica kávéteszt eszpresszó
Mobstery Costa Rica kávéteszt nyitott szűrőMobstery Costa Rica kávéteszt shotMobstery Costa Rica kávéteszt krém

Összegzés:

Szép, letisztult, igényes csomagolás, minden fontos információval feltüntetve, mondhatnánk a Mobstery 200g-os tasakját kezünkben tartva, amely természetesen rendelkezett szeleppel, és simítózárral is. A tartalma pedig egyenletes, közepesen világos pörkölésű, egészséges kávébabokat rejtett, melyek nagyon finom csokoládés illatot árasztottak bontáskor. A legjobb eredmény érdekében úgy érdemes az őrlőt beállítani, hogy lassabb 30-35, akár 40 másodperces lefolyást kapjunk. Az adaggal viszont nem érdemes spórolni, egy duplához 20-22g is szükséges, hogy megmutassa magát. Hőfok tekintetében az átlagos arabika hőmérséklet környékén érdemes kísérletezni. Próbálkozni pedig kell és érdemes, hogy kinek mi tetszik a legjobban, ugyanis egy elég toleráns kávé, amely a beállítások változtatásával más-más arcát mutatja. A krém mennyisége arabikához mérten jó, bár láttunk már sokkal jobbat is. Mintázódásra hajlamos, és állaga, olajossága is egészen jó. Ízek tekintetében elég sokszínű ez a bányai kávé. A citrusos, narancsos, mandarinos, trópusi gyümölcsök mellet, csokoládés, nektáros, mézes, virágos, fűszeres jegyek is feltűnnek. Testessége jó, utóíze kellemes. Elsősorban az újhullámos kávékat kedvelőknek ajánljuk eszpresszónak elkészítve, de tejes italban sem vall szégyent.

Jellemzők
Pörkölés: közepesen világos pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!