KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Contador Prémium Arabica kávékóstoló

Cégünk családi vállalkozásként működik Szolnokon. A világ főbb termőhelyeiről válogatjuk a felhasznált zöldkávékat, melyeket nagy odafigyeléssel és heti rendszerességgel, frissen pörkölünk. Pihentetés után, több évtizedes receptúrák szerint keverjük a legkedveltebb Contador blendeket, majd kézzel csomagolunk minden egyes terméket, ami a boltunk polcaira kerül. Az a célunk, hogy vásárlóink elérhető áron, a kommersz kávéktól jobb minőségű terméket vihessenek haza, és ízekben, aromákban gazdag italt készíthessenek belőle otthon. A jövőben igyekszünk a világosabb pörkölést kedvelőknek is bemutatni egy-egy különlegesebb tételt, és folyamatosan fejleszteni eszközparkunkat, szakmai tudásunkat. A kávék minőségét folyamatosan ellenőrizzük és nyomon követjük a zöld kávé raktározásától kezdve, a pörkölt blendek megfelelő tárolásán át, a szakszerű csomagoláson keresztül. Célunk, hogy hosszú távon elégedett kávé kedvelőkkel gazdagodjunk, és örömmel térjenek vissza webshopunkba, vagy mintaboltunkba. A tesztre küldött Premium Arabica blend, egy tiszta arabica, több termőhelyről válogatva és keverve. Ezzel a keverékkel is folyamatosan kísérletezgetünk, kifejezetten jól áll neki a franciánál sötétebb pörkölés. Ízében leginkább a mogyorós, diós vonal kiemelkedő, pici fekete tea illattal, de ezt majd a kedves tesztelő csapat jobban körül tudja írni - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Contador kávék hazai forgalmazójától, a Contador Kávé Manufaktúra-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Contador Prémium Arabica szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Contador Prémium Arabica

Pörkölés ideje: 2020.03.02, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 7.090.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Felbontva aktuális tesztkávénk csomagolását, ami egy szelep és simítózár nélküli zacskó, markáns illat csapta meg az orromat. Robusztás blendek esetében szoktam ilyet érezni, masszív kakaós, füstös és enyhén szénaillatú? a kávé. A babok is ezt látszottak igazolni, akadnak kisebb méretű, robusztának tűnő szemek, nagyrészt azonban közepes és nagyméretű arabika szemeket találtam. A pörkölés elég sötét, olajosan csillogtak a babok. Így aztán különösebb meglepetést nem tartogatott számomra a kávé, amikor eszpresszó készült belőle: masszívan étcsokoládés, kakaós az alap, ezt kíséri egy köményes, ánizsos fűszeresség, sült kenyérhéjas ízjegy, valamint egy kis rumosság. Ez így meglehetősen rendben is volna, ha a háttérben nem volna egy gyógyszeresbe hajló keserű ízjegy, valamint az egész karakterre rátelepedő füstösség. Szerencsére a megfelelő elkészítési paraméterekkel a keserűségét sikerült minimalizálni: 20-25 másodperces lefolyási idővel, 16-17 g-os dózissal (dupla esetében), eszpresszó kimenettel. A rövid lefolyási idő hatására a krém nálam már csak minimálisan mintázódott, mennyisége viszont bőséges volt. Némi szőkülés jellemezte a lefolyást, az alacsony dózisnak köszönhetően. A kávé testessége nagyon jó, utóíze markáns volt és hosszan tartott. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Tejben megmaradt a karaktere, még enyhültek is valamelyest a nem kívánatos ízjegyek. Ajánlom a kávét azoknak, akik az old school típusú olasz eszpresszó rajongói.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20,5

 

SicTransit:

Soron következő tesztkávénk ismét egy hazai pörkölőtől érkezett: a szolnoki Contador Kávémanufaktúra tételét kóstolhattuk. A csomagolás modern, fémgőzölt műanyag zacskó, amely 250g arabica kávét tartalmaz. Felbontás után a kávészemek füstös-földes illattal fogadtak, ez a dél-olasz iskola szerinti pörkölésnek tudható be. A szemek pörkölése egységes, meglehetősen sötét (14/16), bontás után még olajosan csillogó felület fogadott. A sötétebb pörkölésű kávéknál bevált őrlőálláson próbáltam az első pár csapolásnál, de ez a kávé jelentősen durvább szemcseméret mellett mutatott szép lefolyást. Megfelelő őrlőállást használva gyönyörű vöröses-mélybarna színben indul meg a csapolás. Kóstolva is az olasz iskola ugrik be, azon belül is a déli stílus: étcsokoládés-marcipános-konyakmeggyes ízvilág, nem túl édes, minimális savasság mellett inkább a keserű alapíz dominált. A kávét hatalmas krema jellemzi, vastag, tömör, a fogyasztás közben is megmaradó. A különböző csapolási hőmérsékletek nem nagyon befolyásolták az elkészült kávékat, e tekintetben is egy "felhasználóbarát" kávé, nem túl érzékeny a hő hiányára, vagy a túl meleg vízre. Risztrettóban is jól működik az alacsonyabb savassága miatt, és tejes italnak (cappuccinonak vagy latténak) elkészítve is kerek, harmonikus ízeket kapunk.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5  / Összpontszám: 19,5

 

Szabiakos:

Heti mintánk egy hagyományosabb, olaszos jellegű tétel volt. A babok sötétre lettek pörkölve, olajkicsapódás is látszódott a kávészemeken. A darálót a megszokotthoz képest jóval durvább irányba kellett tekernem, és a dupla kosárba sem kellett sokat tenni a jó eredmény eléréséhez, talán a spórolósabb adagok még finomabbak is tudtak lenni. Hőfokkal érdemes volt játszani, azonban a sötét pörkölés ellenére is inkább a közepes és közepesen magas hővel lehetett a legoptimálisabb eredményt elérni. A lefolyási időt 20-22 mp-re lőttem be, ettől hosszabbra engedve bántóan bekeseredett az ital. Adagolást tekintve átlagos eszpresszó hosszúságú italokat készítettem. A krema bőséges volt, szépen mintázódott, és kitartott a fogyasztás legvégéig. A kávé testessége is nagyon korrekt volt, ahogy már írtam, emiatt sem kellett túltömni a kosarat. Az ízek elég fapadosak: keserű csoki, kakaóporos fanyarsággal, mokkás lecsengéssel. Jól állt neki a cukor, ilyenkor rumos-diós ízjegyek bukkantak fel. Kevés tejjel elkészítve sokat tompult a kávé keserűsége, egyáltalán nem vagyok egy tejeskávés, de így nagyon ízlett. Ajánlani leginkább azoknak tudom, akik kedvelik ezt a dél-olasz stílust.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 19

 

Lorien:

Eheti mintánk egyszerű, simítózár nélküli, de egyedi dizájnú csomagolásban érkezett. Bontáskor leginkább az intenzív szivaros-dohányos illat fogott meg, őrléskor pedig kissé olajoshalasba csap át, de ez egyébként a későbbiekre nézve nem jelent semmit. A szemek olajosan fényesek, épek, egységesen sötét pörkölésűek. Ennek megfelelően elegendő a szokásos klasszikus dózis, azaz a dupla szűrőbe kb. 18-19 gramm elegendő. Őrlését a jokertől valamivel egy-két ricnivel durvább irányba kellett tenni, hőfok tekintetében egyáltalán nem érzékeny, de talán a normál arabika tartomány a legjobb. Igazi kezesbárány, szinte tetszés szerint csapolhatjuk, tulajdonképpen a 16-17 másodperctől kezdve akár 45 fölé is merészkedhetünk, büntetni nem fog, csak a hangsúlyok tolódnak el, akár a csepegős risztrettóval is érdemes kísérletezni, 1-2 mokkáskanál cukorral igazi csokibomba lesz. Lefolyása cseppenként megindul, majd őrléstől függően vastagodik, olajfestékszerűen érkezik a csészébe. Krémje arabikához mérten jó, mind mennyiségre, mind állagra, még egy rövid fotózás erejéig a cukrot is tartja. Ízvilágáról ezek után már nem tudok meglepetést írni, az igazi dél-olasz vonalat viszi, étcsokoládés, kakaós dominancia mellett pörkölt dió, dohány, füstös fűszeresség, égetett cukor, majd utóízében hosszan megmaradó karamellás keserédesség jellemzi. Jót tesz neki a cukor, és tejes italokhoz szintén jól felhasználható, akár hosszabb műfajokban is.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

Manapság már ritka, szelepmentes és simítózár mentes csomagolásban érkezett a minta. A dizájn nekem tetszett az előbbiek hiánya viszont kevésbé, de ha gyorsan elfogyasztjuk, akkor nem akkora probléma. A szemek sötét, egyenletes pörkölésűek, olajos csillogással. Illatában is ott van némi füstösség a csokoládé mellett. Őrléskor a joker álláshoz képes durvább irányba kellett állítanom a darálót, és az adagolást sem kellett túltolni, hogy szép lefolyást kapjak. Az átlagos arabika hőmérsékleten és a tankönyvinél picit gyorsabb lefolyással ízlett a legjobban. A krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága nagyon jó, mintázódásra hajlamos, a cukrot szépen, süppedősen nyeli el, és könnyedén kitart a fogyasztás végéig. Ízében nagy varázslatra nem kell számítani: kakaós-étcsokoládés alapon, pörkölt diós, rumos, fűszeres jegyek jelennek meg, némi füstösséggel a háttérben. Gyakorlatilag a dél-olasz stílus köszön vissza. A cukor szinte kötelező kellék ehhez a blendhez, amely jó irányba tolja a dolgokat. Testessége szintén nagyon rendben van. Utóíze mokkás jellegű és hosszan tart. Koffeintartalmát nem éreztem vészesnek. Leginkább eszpresszónak és kapucsínónak készítettem el. Tejben szépen megőrzi a karakterét.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 6,5 4,5 5 20,5
SicTransit 4,5 5 5 5 19,5
Szabiakos 4,5 6 4,5 4 19
Lorien 4,5 6 4,5 6 21
Weinmaker 5 6 4,5 6 21,5

Contador Prémium Arabica szemeskávé teszt kávébabokContador Prémium Arabica szemeskávé teszt csapolásContador Prémium Arabica szemeskávé teszt eszpresszó
Contador Prémium Arabica szemeskávé teszt nyitott szűrőContador Prémium Arabica szemeskávé teszt cukor

Összegzés:

Dizájnos, esztétikus, ám szelepet és simítózárat nélkülöző csomagolás, ami manapság már elég ritka. A pörkölés sötét, egyenletes, a kávébabokon olajkiválás tapasztalható. Bontás után csokoládés, füstöt illat fogadja a kóstolót. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál durvább őrlési beállítás szükséges, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány teljesen jó. Ettől függetlenül próbálkozhatunk hűvösebb, vagy melegebb vízzel is, mert a kávé meglehetősen toleráns és felhasználóbarát. A lefolyás parádés, a krém mennyisége bőséges, minősége, olajossága nagyon jó. Mintázódásra hajlamos, a cukrot szépen, süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a dél-olasz iskola köszön vissza. Kakaós, étcsokoládés alapon, rumos-konyak meggyes, pörkölt diós, marcipános ízjegyek fedezhetőek fel, némi fűszeresség és füstösség kíséretében. Testessége nagyon jó, utóíze hosszan tart, némi mokkás lecsengéssel. Savassága alacsony, csakúgy, mint a koffeintartalma (legalábbis nem éreztük jelentősnek). Gyakorlatilag risztrettó, eszpresszó és tejes ital vonalon is jól működik, mert a tejben is szépen megmarad a karaktere. Elsősorban az olasz stílus kedvelőinek ajánljuk.

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!