KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Umami San Remo blend kávékóstoló

Mind vállalunk kompromisszumokat a mindennapokban. Hisszük hogy a friss, minőségi kávé élvezete nem szabad, hogy közéjük tartozzon! Célunk, hogy az összes kávébabunk elénekelje történetét, a palántázástól a feldolgozáson, a hozzáértő pörkölésen át, a csészébe kerülésig. 2006-ban San Remoban ismerkedtem meg közelebbről a kávéval, és attól kezdve foglalkozom ezzel a csodálatos itallal. Innen jött a név. A San Remo egy 100% arabika blend, amely három féle kávét tartalmaz. A cél, az volt, hogy megjelenjen a csészében a klasszikus olasz ízvilág, több savval és nagyobb édességgel, ezért a kávék, a közepes pörköltségi szint legvégén vannak kiengedve - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Umami kávék hazai forgalmazójától, Hegedűs Lászlótól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Umami San Remo blend

Pörkölés ideje: 2020.03.02, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.260.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk csomagolásának felirata szerint most egy klasszikus, olasz iskolát idéző arabika blenddel lesz dolgunk. Felbontva a zacskót, ami igényes, szelepes, simítózáras, valóban egy "klasszikus illat" fogadott. A szemek közepesnél kicsivel sötétebbek, de olajkiválást nem láttam rajtuk, mint ahogy töredezett, égett babokkal sem találkoztam. A mintából készült eszpresszó ízjegyei is a klasszikus vonalat tükrözték: csokis, kakaós alapokon indulva érezhetünk némi mandulát/marcipánt, egy kis grillázst, csonthéjasokat. Ezután egy kis fanyarság következik, ami kifejezetten jól áll neki, mert savasság nem igazán jellemzi a kávét. Természetes édessége jó, utóíze nem tart túl hosszan és enyhén mokkás. Testességét jónak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az eszpresszó krémje arabikához mérten elég jó, mintázódik is. Az elkészítés paramétereire nem különösebben érzékeny a kávé: 18-19 g-os dózis (dupla esetén), 25-30 mp-es lefolyási idő és közepes hőfoktartomány már jó eredményt hozott, de ezektől eltérve sem büntetett rossz ízjegyekkel. Öregedést nem tapasztaltam a tesztidőszak alatt, egy kis szőkülés azonban jelentkezett pár nap elteltével, amit magasabb dózissal kompenzálni lehetett. Tejben is megmaradt a karaktere, akár cappuccinoként is. Noha rosszat nem igazán tudok írni erről a kávéról, azt gondolom, hogy mivel rengeteg hasonló van a piacon, amit ízjegyekben nyújt, az jó, de teljesen átlagos. Mindenesetre ajánlom a klasszikus iskola kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

SicTransit:

Soros tesztkávénk is magyar pörkölőtől érkezett, a paksi Umami Roastery-től. A hazai piacon elterjedt, szeleppel ellátott, fémgőzölt műanyag zacskón lévő matrica zavar össze túl sok információval: A forgalomba hozatalhoz szükséges információkon túl mindössze az összetétele, és a pörkölési szint (négy kávészem - ötből) adhat támpontot a vásárlónak. Felbontáskor zavaró illat nem érezhető: finom, közepes-sötét pörkölésű kávékra jellemző süteményes - kenyérhéjas aromák fogadnak. A szemek jellemzően épek, a blendet alkotó kávék pörkölése közel egységes (11-12/16), néhány babon látható olajos kicsapódás. Az őrlőt az olasz kávéknál megszokott álláson használva rögtön szép lefolyást kaptam. A kávégépet is az olasz javaslat szerinti 91-92 C°-os kifolyó hőmérsékletre állítva kaptam a legfinomabb eredményt: étcsoki, pörkölt mogyoró ízjegyek mellett nekem nagyon gyakran idézte gyermekkorom zöld töltelékű pisztáciás nápolyiját. A krema - arabica kávéhoz mérten - bőséges, gyönyörű mintával, tele rengeteg apró buborékkal, így a kavarás után is hosszan tart. Risztrettónak nálam nem igazán működött jól, viszont tejjel kóstolva nagyon jól működött, szépen belesimult a tej édességébe. A klasszikus kávék kedvelőinek ajánlom, akik nem a végtelen keserű “feketét” keresik.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 22

 

Szabiakos:

Igényes, szelepes zacskóban érkezett a minta. A szemek a közepestől egy árnyalattal sötétebb pörkölésűek, néhány szemen, olajkicsapódás is látszódott. Az adagolást átlagosnak mondanám, és a darálót is nagyjából a jokerállás köré kellett tekernem. Picit hosszabb lefolyási idővel (30-33 mp) kellemes klasszikus iskola szerinti italt kapunk. Hőfokkal bátran lehet kísérletezni, azonban nálam közepes hőfok mellett mutatta meg a kávé a számomra legkedveltebb arcát. Az elkészített ital testessége nagyon jó, savassága közepes. A krém mennyisége a közepestől jobb, nagyon szépen mintázódik a csészében. Az ízek letisztultan egyszerűek: csokoládé, mogyoró és karamellizélt magvak. Utóíze mokkás, visszafogottan kesernyésbe hajló. Tejben átlagos, nem mutat többet, tompulnak és ellágyulnak az ízek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

A szelepes, simítózáras csomagot bontva különféle méretű, többnyire ép, sötétbe hajló pörkölésű szemek fogadtak, néhány kávébabon olajkicsapódás nyoma látszott. Illata friss, intenzív, ropira emlékeztető. Dózisa a pörkölési szintnek megfelelően dupla szűrőben 18-19 gramm környéke. Őrlési finomsága a jokertől valamivel durvábban lett megfelelő, és hőmérséklet tekintetében nem volt kényes, de a normál arabika tartományban nem tévedhetünk. Lefolyása szép egyenletes, a krémje enyhén mintázódik, mennyisége és állaga is jónak mondható, a cukrot nagyon rövid ideig tartja, csakis a legjobban sikerült csapolások alkalmával sikerült megörökíteni a cukorpróbát. Ahogy a csomagoláson lévő szöveg ígéri, a klasszikus olasz iskola köszön vissza ízvilágában, kakaóporos, csokoládés, mogyorós, nugátos jegyek jellemzik, egy kis mandulával, marcipánnal és az illatából ide is átszűrődő ropissággal. Utóíze kakaós-mokkás. Nincs itt semmi sem túlbonyolítva, de amit tud, jól tudja, érdemes cukorral is kipróbálni, de inkább csak a risztrettóhoz ad valami pluszt. Tejes italban hozza a klasszikus kapucsínós érzést, és rövidebb műfajokban is jól működik. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

Kulturált, szelepes, simítózáras csomagolás, részletes információkkal a tasakon. A kávébabok nagyjából egyenletes, a közepesnél kicsit sötétebbre vannak pörkölve. Az őrlőt a joker állánál durvább irányba kellett eltekernem, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban teljesen jól viselkedett. A lefolyás szép, a krém mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága jó, a cukrot süppedősen nyeli el és kitart a fogyasztás végéig. Ízében, mint ahogy a neve is hajaz rá, a klasszikus olasz iskola köszön vissza. Étcsokoládés, kakaós, nugátos, grillázsos, pörkölt magvas, marcipános jegyeket fedezhetünk fel, mindenféle bántó ízhiba nélkül. Kellemes, nem túl bonyolult, de aki kedveli ezt a stílust, az bizonyára szeretni fogja. Szépen hozza az olaszos stílust. Testessége jó, utóíze kellemes, mokkás jellegű. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is jól muzsikált.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7,5 4 7 22,5
SicTransit 4 7 4 7,5 22,5
Szabiakos 4 7 4  6  21
Lorien 4 6,5 4,5 7 22
Weinmaker 4 7 4 7 22

Umami San Remo blend szemeskávé teszt kávébabokUmami San Remo blend szemeskávé teszt nyitott szűrőUmami San Remo blend szemeskávé teszt krém
Umami San Remo blend szemeskávé teszt csapolásUmami San Remo blend szemeskávé teszt cukorUmami San Remo blend szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Igényes, minden információval ellátott, szelepes, simítózáras csomagolás. Vegyes méretű, egészséges, közepesnél sötétebbre, egyenletesre pörkölt kávébabok jellemzi a mintát. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál durvább irányba érdemes beállítani, úgy, hogy a lefolyás nagyjából normál 25 másodperc körüli legyen. Hőfok tekintetében egyáltalán nem kényes ez a blend, az átlagos arabika tartományban bátran lehet próbálkozni az elkészítésével. A lefolyás szép, a krém mennyisége, állaga, olajossága jó, szépen mintázódik és a cukrot süppedősen nyeli el. Ízében a klasszikus olasz stílus köszön vissza. Kakaós-étcsokoládés alapon, mogyorós, mandulás, marcipános, pörkölt magvas, grillázsos aromákkal kiegészülve. Szépen hozza, amit egy olaszos stílusú kávétól várunk. Testessége jó, utóíze mokkás jellegű. Egyaránt jól működik eszpresszónak vagy tejes italnak elkészítve is. Az olaszos stílus kedvelőinek ajánljuk.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!