KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávépörkölés felsőfokon: bemutatjuk a győri Kapucziner családi vállalkozást

A kávé sokunk kedvence, van, akinek a napja nem is indulhat nélküle. Győrben egy eldugott kis belvárosi utcában nyílt 27 éve a Kapucziner családi vállalkozás, mely kézműves formában dolgozza fel a kávészemeket.

Az országban az elsők

A Kapucziner Kézműves Kávépörkölő 1993 óta a győri Sarló köz 9. szám alatti üzletben, napi rendszerességgel pörköli a világ minden tájáról érkező kávékülönlegességeket. Németh János nap mint nap hajnali 3-kor kel és a 12 kg-os Probat kávépörkölő berendezésen pörköli a kezdetek óta a lehető legjobb minőségű kávét, immár 27 éves tapasztalata alapján. Mint mondta, a kora reggeli, hajnali órákban készülhet a legjobb minőség, hiszen ekkor a legfrissebb a levegő, ami szintén fontos része a pörkölésnek. Az évek során a berendezés érzékelőkkel és számítógépes pörkölés-ellenőrzéssel egészült ki, hogy még pontosabb munkát végezhessenek. „Igyekszünk lépést tartani a kávépörkölés világtrendjeivel, a minőség iránti elkötelezettségünk azonban változatlan. A Kávékorzó versenyében 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban egymás után háromszor lettünk »Az év kávépörkölője« és azóta is folyamatosan a top 5 tagjai vagyunk. Bízunk benne, hogy számos törzsvásárlónknak és rajongónknak okoztunk már kellemes pillanatokat és rendkívüli ízélményeket” – emelte ki Németh János pörkölőmester.

foki izabella kapucziner

A kávé olyan, mint a szőlő

1988-ban déligyümölcsök importjával kezdték vállalkozásukat, majd egy hamburgi látogatásnak köszönhetően pattant ki a Kapucziner ötlete. „Szeretem a különlegességeket és a kávét is, így kipróbáltam magam. A kávé olyan, mint a szőlő és a bor, minden évben más évjáratok vannak, sok minden függ az időjárástól. A kávébab minőségét befolyásolja a csapadék, a napsütéses órák száma és a hőmérséklet is” – tudtuk meg a szakértőtől.

A klasszikustól a különlegesig

Ötvenféle beszerzési forrásból áll a kínálat, minden kávétermelő régióból pörkölik a szemeket. A repertoárban fellelhetők kávék a klasszikustól egészen a különleges fajtákig. Németh Jánosnak a guatemalai kávék a kedvencei, mint mondta, a győriek is ezeket kedvelik leginkább. „Ízjegyeiben csokoládés, mogyorós, de van benne egy kis virágos ízvilág is. Alacsony koffeintartalmú, viszont hosszan tartó utóízzel rendelkezik” – jellemezte János.

kapucziner eduardo

A családban mindenki szívvel-lélekkel kávéimádó és a kicsiktől egészen a nagyokig részt is vesznek a vállalkozásban. A kávébab megszületésétől egészen a kész nedűig végigkísérik a kávé útját. Rendszeresen járnak beszerző utakra, de volt, hogy már a kávétermelő farmerek látogattak el hozzájuk Győrbe. A Sarló közi műhelyben készült kávékat kóstolták már olimpiai bajnokok, de a világ minden tájáról, Szingapúrtól Ausztrálián át vannak fogyasztóik.

kapucziner black cat

Forrás: Kisalföld