KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cracker Jack Colombia - az ördög a részletekben lakozik

 Pécs városa az európai kultúra meghatározó szereplője, de az utóbbi években a gasztronómia tekintetében is felkerült a vonzó úticélok közé. A városban régóta működő sörgyár, dohánygyár és a pécsi bortermelők is méltán tettek szert európai hírnévre. Úgy éreztük, elérkezett az idő, hogy kávépörkölésben is az élmezőnybe tartozzon Pécs. Az egy főre eső legtöbb minőségi kávézó Pécsett található, és a specialty kávézás kulturája is kétségtelenül Pécsett a legfejlettebb vidéken. Az itt kitermelődött magas szakmai képességek és kiváló egyéniségek tudatában, úgy döntöttünk, megmutatjuk magunkat/kávéinkat a világnak. Colombia kávénk különlegessége, hogy 86.75-ös cupping score pontott kapott. Ami minket is meglepett, hogy hiába van nagyon gazdag, rumos, szeszes íze és szuperédes, nem egy bármilyen speciális feldolgozással készült kávé, hanem egy nagyon szép natural processzről van szó - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cracker Jack kávék forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Cracker Jack Colombia szemes kávé teszt csomagolásKávé típusa: Cracker Jack Colombia

Pörkölés ideje: 2020.04.29, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 3.490.-Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Az előző heti mintához hasonlóan, ismét egy igényes csomagolású, simítózáras, szelepes zacskó rejtette aktuális tesztkávénkat, ami a feliratok szerint egy kolumbiai single origin, száraz feldolgozású, és a leírás alapján egyaránt alkalmas filterhez és eszpresszóhoz is. A zacskó bontása után kissé meglepődtem: túlnyomóan gyümölcsös, mogyorós illatjegyek. Az aromák nagyon hasonlítanak az általam igencsak kedvelt etióp kávékéhoz. A babok viszont nagyobb méretűek, egységesen közepes a pörkölésük, töredezett szemekkel nem találkoztam. A következő meglepetés akkor ért, amikor az elkészült italt megkóstoltam: egy markánsan erdei gyümölcsös, főleg eper/szamóca, ribizli vonalon mozgó ízvilág, ami szintén az etiópokra jellemző. A zacskó ízmegjelölése szerint trópusi gyümölcsösség várható a kávétól, ezt csak hosszabb, szaggatósan induló lefolyással sikerült kihozni belőle. Ekkor érezhetünk még enyhén mangót, narancsot/citrusokat, egy elég jó természetes édesség is jelen van, a korty vége mogyorósba és enyhén kakaósba fordul. Ami kevésbé tetszett, az az eleinte jelen lévő "zöldséges" ízjegy volt, amit még frissen bontva és alacsonyabb hőfokon produkált a kávé. A krémje arabikához mérten jó volt, de nálam, furcsa mód, csak enyhén vagy egyáltalán nem mintázódott. Koffeintartalmát alacsonynak, savasságát és testességét közepesnek éreztem. A jó végeredményhez elég magas, 20 g-os dózisra (dupla esetén) volt szükség. Közepes vagy magas hőfok, 30-40 másodperces lefolyási idő, risztrettónyi kimenet vált be leginkább. A minta nem öregedett számottevően a tesztidőszak alatt. Hario V60-nal is próbáltam a kávét és valóban, egy nagyon finom, gyümölcsös ízjegyekkel (amiből kiemelném a sárgadinnyét) rendelkező filterkávét sikerült készíteni belőle. Tejben is jól érezhető volt a kávé karaktere, így bátran ajánlom az újhullámos kávékat szeretőknek ezt a kolumbiai single origint.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25

 

SicTransit:

Tovább folytatódott a magyar pörkölők kávéinak tesztelése: jelen tesztalanyunk a nemrég alakult pécsi Cracker Jack üzeméből érkezett. Az idei KávéBár Bazáron találkozhattunk velük szélesebb nyilvánosság előtt, lenyűgöző megjelenésük azonnal magával ragadott, és a kóstolt kávé is nagyon izgalmas volt. Most egy kolumbiai kávét kaptunk, a csomagoláson a menő grafika mellett minden hasznos információt megtalálunk: termőterület, fajta, feldolgozás, ízjegyek, stb. A szemek gyönyörű épek, jó világosra pörkölve. A szelepes zacskót felbontva elég durva illat fogadott: a száraz (natural) feldolgozásra jellemző fermentált jelleg annyira átható volt, hogy még egyszer megnéztem, nem -e valamilyen speciális fermentációs eljárással dolgozták föl a kávét. Én kifejezetten szeretem a száraz feldolgozású kávékat, így nagyon kíváncsian öntöttem fel kóstolásra a kávét. A cuppingban lehengerlő ízjegyeket mutatott: megdöbbentő túlérett (az erjedés határán) gyümölcsös kavalkád: vérnarancs, gránátalma, szamóca, ananász. A tesztet így a filterkávé vonalon folytattam, közepesen finom őrlemény használatával, V60 dripperrel nagyon izgalmas kávékat készítettem. Néhány adagot megtartottam a presszós teszthez. Az őrlőt a joker állás környékén használva elég nehezen indult meg a kávé, viszont utána elég könnyedén folyt le, hamar világosba váltott a színe. Illatában tökéletesen hozta a cupping során megismert erjedt-gyümölcsös jegyeket, ízében pedig a masszív kakaó mellett rum, konyak is megjelent. A krema arabica kávéhoz mérten normális mennyiségű, nem túl vastag, de kitart a fogyasztás végéig. Tejes italban is megmarad a karaktere, aki szereti a száraz feldolgozású kávékat, az bátran kóstolhatja úgy is. Én elsősorban filterkávénak javaslom, mert úgy jobban megmutatja különlegességét, de presszóban is nagyon vagány kávé!

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 10  / Összpontszám: 27

 

Szabiakos:

Heti tesztmintánk egy columbiai, száraz feldolgozású kávé volt. Az zacskót kibontva egyből nagyon kellemes gyümölcsös, édes illat csapott meg. A kávészemek meglehetősen világosra lettek pörkölve, mert ahogy a csomagolás is mutatja, egy omni-roast, azaz filterre és presszóra is alkalmas kávéval van dolguk. Presszónak készítve a darálót inkább a finomabb irányba kellett tekernem, és a kosárba az átlagtól 2-3g-mal is többet kellett töltenem. Az arányt próbáltam az 1:2 köré belőni, a lefolyási időt pedig 35-40 mp-ig is elhúztam egy hosszabb, 1-3 báros előáztatással, ami tapasztalatom szerint az ilyen világos kávéknak mindig jót tesz. A krema a világos műfajt tekintve szerintem teljesen rendben volt, közepes mennyiséggel, enyhe mintázódással. A zacskón szereplő ízek úgy, mint a trópusi gyümölcs, vérnarancs, kakaó nagyon szépen jöttek, azonban a trópusi gyümölcsöt én leginkább filterként készítve éreztem. Emellett élénk bogyós gyümölcsös, áfonyás ízeket éreztem még az elkészített italban. A kávé savassága különleges volt, citrusos, kissé erjedt a szó jó értelmében, amely megjelent az utóízében is. Testessége nagyjából közepes volt, a kávé édessége is kimagasló volt. Ajánlanám azoknak, akik szeretik a világos pörkölésű kávákat és szeretik a presszózás mellett a filteres kávékészítést is.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9,5 / Összpontszám: 27

 

Lorien:

Igényes, simítózárás, egyedi dizájnú csomagolás rejti legújabb tesztalanyunkat, bontáskor nagyon izgalmas, gyümölcsös illat fogad. A szemek átlagosnál valamivel nagyobb méretűek, épek, egészségesek, közepes pörkölésűek. Az őrlőt érdemes a jokernél 1-2 ricnivel finomabb irányba venni, habár az első, kicsit félresikerült, alapállásban lehúzott 15 mp-es csapolás is finom lett, elfogyott. Megköveteli a nagyobb dózist, 21-22 gramm kellett a dupla szűrőbe. Hőmérséklet tekintetében nem kényes, a standard arabika hőfok jó kiindulópont, de bátran mehetünk fentebb is, akár kicsit lentebb is, érdemes próbálkozni, mert mást és mást lehet belőle kihozni. Lefolyása vékonyan meginduló, majd szép lassan felvastagodó, egyenletes. Krémje mind minőségre, mind mennyiségre hozza, amit ebben a műfajban elvárhatunk. Ízvilágában nagyon szépen megmutatja, mint tud a termőterület és a feldolgozási mód: decens kakaós-trüffeles az alap, de ugyanilyen intenzíven rádolgoznak a gyümölcsök is, szinte vibrálnak a vérnarancs és a trópusi gyümölcsök, és némi bogyós gyümölcsös vonulat is felsejlik benne. Annyira jól eltalált és harmonikus ez így önmagában, hogy szinte sajnáltam tejjel “elrontani”, ami persze nem igaz, mert tejben is nagyon jól mutatja magát, főképp a rövidebb műfajokban, de mégis eszpresszónak az igazi, duplázva.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Weinmaker:

Modern, fiatalos dizájnú csomagolás, szeleppel és simítózárral ellátva. Bontáskor nagyon finom csokoládés, gyümölcsös illat fogadott. A szemek egészségesek, egészen nagy méretűek, és szépen, egyenletesre vannak pörkölve. Sérült, töredezett kávébabot nem láttam. Az átlagosnál finomabb irányba kellett mennem az őrlővel, hogy megfelelő lefolyást kapjak. Hőfok tekintetében az átlagos, vagy picit magasabb hőmérsékleti tartomány vált be a legjobban. Az adagolással nem szabad spórolni, a dupla szűrőbe simán bele lehet gyömöszölni akár 22g-ot is. A krém mennyisége jó, állaga és olajossága szintén teljesen rendben van. Ízvilágában a gyümölcsösség dominál. Trópusi gyümölcsök (ananász, narancs) mellett felbukkan az eper és bogyós gyümölcsök is. Az egészet szépen egészíti ki a csokoládés-kakaós vonal, amellyel együtt nagyon kerek végeredményt kapunk. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is szépen megmaradt a kávé karaktere. Elsősorban az újhullámos kávékat kedvelőknek ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 3,5 8,5 25
SicTransit 4 9 4 10 27
Szabiakos 4 10 3,5 9,5 27
Lorien 4 9 4 9 26
Weinmaker 4 9 3,5 9 25,5

Cracker Jack Colombia szemes kávé teszt kávébabokCracker Jack Colombia szemes kávé teszt csapolásCracker Jack Colombia szemes kávé teszt nyitott szűrő
Cracker Jack Colombia szemes kávé teszt csészeCracker Jack Colombia szemes kávé teszt krémCracker Jack Colombia szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés:

A pécsi Cracker Jack Colombia kávéja minőségi, dizájnos csomagolást kapott, amely szeleppel és simítózárral is el volt látva. A tasak felbontásakor finom, gyümölcsös, édes illat fogad. A kávébabok egységes, közepes pörkölést kaptak, töredezett szemeket nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a lefolyás lassan, vékony sugárban induljon meg, és hosszabb legyen a sztenderd 25 másodperces időnél. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban, vagy kicsit magasabb hőfokon érdemes próbálkozni. Adagolás tekintetében nem szabad szűkmarkúan bánni, a dupla kosár „elkéri” a 20-22g-ot, viszont az eredmény kárpótolja a kóstolót. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó, minőségére, állagára nem lehet panasz. Ízében a gyümölcsök dominálnak, melyek trópusi (ananász, narancs, vérnarancs, citrusok) és bogyós gyümölcsökből tevődnek össze. Ezt egészíti ki szépen a kakaós-csokoládés vonal. Nagyon jó a kávé természetes édessége is, és az összkép egy igazán szerethető kávét eredményez. A pörkölés lehetővé teszi, hogy filterben is ki lehessen próbálni, amiben szintén szépen szerepelt. Így az eszpresszó mellett azoknak is ajánljuk, akik filterezni is szeretnek.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!