KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Karácsonyi Top Blend - tényleg ünnepi kávé

 A Kapucziner Kézműves Kávépörkölő 1993-óta a győri Sarló köz 9. szám alatti üzletben, napi rendszerességgel pörköli a világ minden tájáról érkező kávékülönlegességeket. 12kg-os Probat kávépörkölő berendezésünk a kezdetek óta a lehető legjobb minőségű pörkölt kávét készíti, közel 30 éves tapasztalatunk segítéségével. Az évek során a berendezés érzékelőkkel és számítógépes pörkölésellenőrzéssel egészült ki, hogy még pontosabb munkát végezhessünk. A kávépörkölő mesterünk úgy állította össze a receptet, hogy a világ minden tájáról érkező kiváló arabica kávék harmonikus egészet alkossanak. Ez az egy blendünk, amelyik tartalmazza a világ talán leghíresebb kávéját a Jamaicai Blue Mountaint. Fő összetevője a Cup of Excellence díjjal rendelkező Guatemalai El Injerto farm terméke. Az Indonéz Toraja kávé felel blendünk testességéért, Afrikát pedig természetesen az őshaza Etiópia képviseli a blendben. Sok szeretettel és bátran ajánljuk az ünnepi asztalra, családi és baráti beszélgetések mellé, rég látott rokonok megvendégeléséhez, kandalló melletti cappuccinos olvasgatáshoz - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Karácsonyi Top Blend

Pörkölés ideje: 2020.11.07, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9.600.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Karácsonyi blendet ígér aktuális tesztkávénk csomagolásán a felirat, egy közepes pörkölésű, 100% arabikát. Megnyomva a szeleppel és simítózárral ellátott zacskót, valóban ünnepi hangulatba kerültem: nagyon finom csokoládés és gyümölcsös aromákat éreztem (etióp kávét is sejtettem a háttérben). Szemrevételezve a mintát, örömmel konstatáltam, hogy a pörkölés valóban közepes, egyenletes, a babok mérete változó, de ez rendben van, hiszen blendről beszélünk. Töredezett, égett szemekkel egyáltalán nem találkoztam. A pörkölés annyira friss volt az anyag kézhezvételelekor, hogy kénytelen voltam néhány napot pihentetni, néhányszor felnyitni és szellőztetni. A várakozás megérte, az ízek szépen megérkeztek. Legjobb formáját nyújtva a kávé egy finom és lágy csokoládés ízjeggyel nyit, amit rögtön követnek az édes, erdei gyümölcsös jegyek (főleg epret, szamócát és áfonyát éreztem), aszalt gyümölcsösség formájában, a korty második felében megérkeznek a savak enyhe narancsos, citrusos formában. Az utóíze rendkívül hosszan tart és édes, csokoládés, enyhén kakaós. Azt gondolom, hogy ez így valóban ünnepi. Egy finom karácsonyi ebéd után ez a kávé lehet a desszertkorona. Az elkészült ital krémessége, olajossága nagyon jó volt, a crema mintázódott is. Testessége is nagyon jó volt, savasságát közepesnek éreztem, koffeintartalma csekély, bátran fogyaszthatjuk bármelyik napszakban. A megfelelő eredményhez 19-20 g-os dózist (dupla esetén) használtam, közepes hőfokon, 30-35 másodperces lefolyási idővel risztrettónyi italt kapva. Tapasztalatom szerint az utóbbi paraméterekre elég kényes a kávé. Tejben kicsivel haloványabb volt a vártnál, ezért inkább a kevesebb tejjel készülő italokat ajánlanám hozzá, cortadoban például már kiválóan megcsillan a kávé karaktere. Mindenkinek ajánlom tesztalanyunkat, fogyasztásakor az ünnepi hangulat garantált lesz.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám:28

 

SicTransit:

Mindig nagyon kíváncsi vagyok, amikor régóta a piacon lévő pörkölők aktuális kínálatát kóstolhatom, ezeken keresztül képet kaphatunk arról, hogy a pörkölő szerint milyen a hazai kávés helyzet, ők hogy látják a vásárlókat. A most tesztelt kávéval is ez a helyzet: a győri Kapucziner pörkölő az első manufaktúrák között kezdett el foglalkozni a kávé “kisüzemi”, minőségorientált pörkölésével, volt idő, hogy fórumokon rendre első válaszként merültek föl a - “hol kaphatok normális kávét?” kérdésre. A Karácsonyi TOP blend minta a hazai piacon leggyakrabban használt, teljesen műanyag, szelepes aromazáró csomagolásban érkezett, hátán kézzel kitöltve néhány információ (fajta, pörkölés fajtája, ideje, kiszerelés, stb). Bontáskor kellemes, enyhén fanyar kakaópor illattal fogadott, a szemek épek, a pörkölés színe egységesen közepes körüli (10-11/16). Eszpresszó készítéshez a 16 grammos “dupla” kosarat nekem pont 16 gramm kávéval használva adott legjobb eredményt. Az őrlőt a finomabb tartomány felé kellett állítani a szép lefolyás eléréséhez. A kávé csapoláskor közepesen mély vöröses-barnás színben indult meg, viszonylag hamar világosodott. A keletkező krém szép, enyhén olajos, szép mintázódásra hajlamos. A kávé kóstolásakor számomra legintenzívebben a fanyar bonbonos ízek jelentkeztek: trüffel, párizsi kocka, étcsoki. Savai rendben vannak, nem túlzóak, édessége nem kiemelkedő. Nekem nagyon ízlett, hogy a karácsonyi blend nem egy mézeskalácsosan fűszeres jellegű keverék, hanem egy ilyen fanyarabb, diszkrétebb ízvilág. Tejes italokban is ez az ízhatás dominál, én mégis tisztán, “feketén” javaslom fogyasztani.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5  / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

Ezennel kávés fronton is elérkezett a karácsonyi szezon ezzel a kifejezetten az ünnepekre készített blenddel, amit a Kapuczinertől kaptunk. A kávé egyszerű szelepes, visszazárható csomagolásban érkezett, csak a legfontosabb adatok voltak feltüntetve: pörkölés dátuma, fokozata, stb. A pörkölést a közepestől valamivel világosabbnak mondanám, ami jól illeszkedik ehhez a keverékhez. Az őrlőt eleinte a jokerálláshoz tekertem, majd ezen finomítani kellett 1-2 nap elteltével. A PID-et közepes arabika tartományra lőttem be, ami nálam 91-92 fok körül van. A csapolást érdemes volt 4-5 mp alacsony nyomású előáztatással kezdeni a szép, egyenletes lefolyás végett. Leginkább 1:2 arányú eszpresszókat készítettem 30-35 mp-es lefolyási idővel. A crema mennyisége, minősége és mintázódása parádés volt, naked karral, üvegpohárba csapolva. Viszonylag világosabb pörkölésű kávétól ez nem megszokott. A kávé testessége is szintén túlmutat az átlagon. Az ízek szerintem nagyon összhangban voltak. Meg jelent benne egy trópusi gyümölcsös vonal, mogyorós- kesudiós lecsengéssel, lágy karamellás, csokis ízzel. Az elkészült ital savassága nagyon kellemes és az édessége is összhangban van a többi ízzel. Kapucsínóként készítve eltűnik a savas-gyümölcsös vonal, így nekem leginkább eszpresszóként ízlett.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8,5  / Összpontszám: 26

 

Lorien:

A Kapuczíner szokásos, simítózáras, szelepes csomagolásában érkezett eheti mintánk, amely ezúttal a pörkölőműhely karácsonyra készített blendje. Kibontva friss, kellemesen csokoládés illatú, közepes pörkölésű, változatos méretű és fajtájú, ép arabika szemek fogadnak. A legjobb csapolások a jokernél egy ricnivel finomabb őrléssel, és átlagos vagy annál pár tizeddel alacsonyabb, “arabika hőfokra” állított géppel készültek. Egyébként nagyon kezesnek bizonyult, szinte elronthatatlan, érdemes vele kísérletezni. Lefolyása egyenletes, a krém mennyisége meglepően sok, enyhén mintázódik, állaga és olajossága is nagyon jó, a cukrot rövid ideig, de megtartja. Általában a karácsonyi blendekkel óvatos szoktam lenni, mert legtöbbször ugyan elég jól sikerülnek, de a nevezéktanuk inkább csak marketingfogás, és nem kerülök tőlük karácsonyi hangulatba. Ezúttal azonban nagyon is átjöttek a “rénszarvasok”. Amikor még nagyon friss volt, akkor erős narancsos-csokoládés vonulattal nyitott, majd ahogy teltek a napok, a narancs megfogyatkozott, de marad a jófajta csokoládé, mellette pirított dió, grillázs, konyakos-pipadohányos, keleti fűszeres beütéssel és almás, citrusos gyümölcsösséggel, a végén pedig maradt a szolid grépfrútos utóíze. Mivel természetes édessége nagyon jó, ezért felesleges cukrozni, én is csak a krém tesztelése végett próbáltam, de igazából nem tesz hozzá semmit. Tejes italban jól viselkedett, nem veszett el, de jobb nem hosszú lére ereszteni, hanem csak macchiátónak vagy cortádónak készíteni.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26,5

 

Weinmaker:

A Kapuczinertől megszokott, jellegzetes, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett a minta. Bontáskor finom csokoládés illat fogadott. A kávébabok egészségesek, és egységes, közepes pörkölésűek. Töredezett szemet nem láttam. Az őrlőt az átlagosnál picivel a finomabb irányba kellett állítani, hogy tökéletes lefolyást kapjak. Hőfok tekintetében az átlagos arabika beállítás teljesen jól működött. A lefolyás szép, a krém mennyisége nagyon jó, állaga és olajossága is tökéletes. A cukrot megtartja, és szépen mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízében valóban hozza az ünnep hangulatát: finom csokoládés alap, pirított dió, kesudió, grillázs aromákkal nyit, amiket szépen egészít ki a gyümölcsösség, melyben bogyós gyümölcsöket, narancsot, citrusokat véltem felfedezni, némi fűszerességgel a háttérben. A kávé természetes édessége nagyon jó, savai visszafogottak. Testessége is az átlag felett van. Utóíze hosszan tart, és a csokoládés-kakaós vonalat viszi tovább. Nagyszerű eszpresszókat készítettem belőle, és nekem kapucsínónak is ízlett. Bátran ajánlom ezt a kávét mindenkinek, mert valóban az ünnepi fogások méltó kiegészítője lehet.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 27

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 9,5 4,5 10 28
SicTransit 4 7,5 4 8,5 24
Szabiakos 5 8 4,5 8,5 26
Lorien 4,5 8,5 4,5 9 26,5
Weinmaker 4,5 9 4,5 9 27

Kapucziner Karácsonyi Top Blend szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Karácsonyi Top Blend szemeskávé teszt csapolásKapucziner Karácsonyi Top Blend szemeskávé teszt eszpresszó
Kapucziner Karácsonyi Top Blend szemeskávé teszt nyitott szűrőKapucziner Karácsonyi Top Blend szemeskávé teszt krémKapucziner Karácsonyi Top Blend szemeskávé teszt cukor

Összegzés:

Minőségi, szeleppel ellátott, simítózáras csomagolás a jellegzetes Kapuczineres dizájnnal. A kávébabok egyenletes, közepes pörkölésűek, sérült, töredezett szemek nélkül. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál picit finomabb irányban érdemes beállítani, úgy, hogy olyan 30 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes kísérletezni, és lehet is bátran, mert elég toleráns kávé. A lefolyás tökéletes, és a krém mennyisége nagyon jó. Olajosságára és állagára sem lehet panasz. Mintázódásra hajlamos, a cukrot tartja és simán kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében lágy csokoládés-kakaós alapon, pirított dió, kesudió, grillázs, karamell, párizsi kocka aromák egészülnek ki a gyümölcsös jegyekkel. Erdei gyümölcsök, narancs, citrusok, megbolondítva egy csipet fahéjjal és keleti fűszerekkel. Nagyon kellemesre sikeredett az összkép, az ízek szépen, egyensúlyban vannak. Koffeintartalma nem jelentős, így akár délután is fogyasztható, ha valaki nem érzékeny a koffeinre. Testessége nagyon jó, utóíze hosszan tart, csokis-kakaós lecsengéssel. Leginkább risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk, de rövidebb tejes italokban is bátran ki lehet próbálni. Méltó lezárása lehet az ünnepi fogásoknak.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!