KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mobstery Honduras kávékóstoló

Magyarországon egyedülálló módon csak csajokként vágtunk bele a kávé pörkölésbe sok évnyi kávéhoz köthető tapasztalattal a hátunk mögött. Csajként igazgatjuk márkánk útját. A kávé hivatásunkká vált, ezért fontos számunkra, hogy specialty kávé alapanyagainkból kihozzuk a legtöbbet. Gondos odafigyeléssel pörköljük őket. Minden nyers kávéra a saját termőterületére jellemző ízeket igyekszünk kihangsúlyozni. A hondurasi single origin kávénk "natural" eljárást kapott, amiből mi eszpresszó pörköléssel próbáltuk kihozni a fajtára jellemző ízjegyeket - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Mobstery kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Mobstery Honduras szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Mobstery Honduras

Pörkölés ideje: 2021.06.03, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 12.500.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Ismét egy specialty minősítésű kávé érkezett tesztelésre, ezúttal egy száraz feldolgozású, hondurasi single origin. A zacskóból igen kellemes illatok áradtak: felbontva konstatáltam, hogy a babok mérete eléggé változó, akadnak egészen kicsi és nagy szemek is, a pörkölés egységes, nagyjából közepes. A mintából készült eszpresszó viszont, szerencsére, nem mutat ennyire nagy "összevisszaságot": gyümölcsös vonalon indul a kávé, érezhetünk egy kicsit tompa eprességet/szamócásságot (közepes savasság mellett), majd érkezik egy karamellás édesség, végül csokoládés jegyek, csonthéjasok, főleg mogyoró kíséretében. Őszintén szólva, egy kicsivel többet vártam egy ilyen minősítésű anyagtól, talán egy árnyalatnyival világosabb pörkölés megdobta volna kissé az ízjegyeket. Az utóíze csokis, mogyorós szintén, elég hosszan tart. Testességét jónak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az eszpresszó krémje arabikához mérten vastag, kellően olajos, kezdetben mintázódott is, azonban ügyelnünk kell a kávé tárolására, mert a finom ízjegyek hamar elillanhatnak. Nem volt különösebb problémám a kávé készítésekor, szinte minden beállításon jól működött, azonban nálam a 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes hőmérséklet, normál vagy kicsivel hosszabb lefolyási idő eszpresszónyi kimenettel adta a legjobb eredményeket. A tejes italok kedvelői sem fognak csalódni, remekül megmutatja magát a kávé karaktere még több tej esetén is, részemről az utóbbi idők legjobb cappuccinóját sikerült elkészítenem az anyagból. Feltétlenül ajánlom a kávét, véleményem szerint egy jó átvezető a klasszikus vonal és az újhullámos között, de azért az utóbbihoz közelebb van.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

SicTransit:

A nyári szünet előtti utolsó kávénk egy Mobstery single origin Hondurasból. A csomagolás teljesen megegyezett a korábbival: letisztult megjelenésű, szelepes, műanyag zacskó, 250 g kávéval töltve, a szokásos hasznos infókkal ellátva (eredet, variáns, feldolgozás, stb). Felbontáskor rögtön csalogató édes-erjedt illattal fogadott. A szemek épek, kb. közepes-világos pörkölésűek. A presszós joker állásnál finomabb irányba állítva kaptam szép lefolyást. Gyönyörű rozsdásvörös színben indult meg a csapolás, a végére sem világosodott jelentősen. A krema megfelelő mennyiségű volt, szép vastag gyűrűben kúszott fel a pohár falára, kavarás után és fogyasztás közben is kitartott. Az elkészült kávé -számomra- még a múltkori peruinál is izgalmasabb volt, mindenesetre szépen hozta az általam igen kedvelt fermentált jegyeket: határozott étcsokis jellegéhez likőrös-diósrumos, izgalmas citrusos savasság és közepesnél picivel több édesség társult. Lassan lecsengő utóízében markánsan megmaradt ez az erjedt, édes-fűszeres ízvilág. Tejes italokban is nagyon jól muzsikált.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

Utolsó tételünk a Coffer/Mobstery pörkölőtől egy hondurasi tétel volt. A pörkölés a közepestől valamivel világosabbnak mondanám, így a finomabb őrlőállás és a közepesen magas hőtartományt célozva kaptam a legjobb végeredményt. A dupla kosárba a szokásos adagot tettem. A kávé szinte teljesen krém állagban folyt le, és ennek nagy részét a csapolás után is tartotta. Ez a krém mennyiség és minőség nem megszokott világosabb pörkölésű arabika kávéknál. A lefolyási időt inkább 30 másodperc köré vagy akár fölé volt érdemes belőni. Ilyenkor jöttek ki a legjobb ízek, mint az édes piros gyümölcsök, eper, ribizli édes csokis lecsengéssel ami az utóízben is megy tovább. A kávé savassága elég intenzív, testességét az átlagtól valamivel jobbnak mondanám. Az elkészített ital édessége jó, tejes italként készítve az édes, csokoládés ízek emelkednek leginkább ki. Én leginkább rövidebb eszpresszókat készítettem belőle. Ajánlanám az újhullámos kávék kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

Újabb Mobsterytől tételt fogtunk vallatóra, ezúttal hondurasi alapanyagból. A dizájn a megszokott elegáns, szelepes, simítózáras a csomagolás, amelyen minden szükséges információ elolvasható. Bontáskor kellemes illatú, nagyjából hasonló méretű, de különböző formájú szemek fogadnak, többnyire épek. A pörkölés nagyjából közepesnek megfelelő. Magas, 19-20 grammos dupla dózissal, joker állásnál egy ricnivel finomabb álláson lett az őrlése ideális, és a normál arabika tartományban találtam meg az optimális hőfokot. Egyébként ettől bátran eltérhetünk, szinte bolondbiztosan elronthatatlan. Lefolyása vékonyan meginduló, fokozatosan felvastagodó, mindvégig egyenletes, amikor pedig szőkülni kezd, be is lehet fejezni. Talán a szabvány 25 másodpercnél kicsit hosszabbra véve mutatja legjobb arcát. Krémje enyhén mintázódott, mennyiségével és minőségével egyaránt elégedett voltam, arabika viszonylatban hozza a kötelezőt. A cukorpróbát viszont nem állja, de semmi szükség a cukrozásra, természetes édessége eleve nagyon jó. Savai meglehetősen élénkek, talán ez a legmeghatározóbb, majd a kakaós-csokoládés vonulat mellett citrusos-narancsos jegyek fedezhetők fel, némi cseresznyével a háttérben, valamint karamellás, mogyorós-mandulás jegyek is kivehetők. Ezúttal tejes italban még jobban tetszett, talán a savassága okán is, nagyon jó cortádó készíthető belőle, de a hosszabb műfajokban is kiváló alapanyagnak bizonyult.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7/ Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A dizájn az előzőleg kóstolt Mobstery tételhez hasonló. A lényeges információkat elolvashatjuk a csomagolásról, amely ezúttal is szeleppel és simítózárral ellátott. Bontáskor nagyon finom illatot árasztott. A kávébabokat szemrevételezve láthatjuk, hogy méretileg ugyan vegyes a kép, de a pörkölés szép, egységes, nagyjából közepesnek mondható. Töredezett, sérült szemeket nem láttam. Az őrlőt a "jocker” állástól picit finomabbra kellett vennem, úgy, hogy a tankönyvi 25 másodperces lefolyásnál hosszabbat kapjak, mert nálam így volt a legjobb. Hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika tartomány jól működött, de bátran lehet kísérletezni is, mert szinte elronthatatlan a kávé. A lefolyás szép, a krém mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízében epres, bogyós gyümölcsös savassággal nyit, amit a csokoládé, mogyoró, karamella teszt kerekké. Nekem tetszett ez a kombináció, akár eszpresszónak, akár tejes italnak készítettem el. Kapucsínóban is nagyon jól megmaradt a kávé karaktere, kifejezetten finom italokat kaptam végeredményül. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztem durvának, így simán ittam késő délután is belőle, mindenféle „következmény” nélkül. Igazából bármely stílus kedvelőinek merném ajánlani. Szerintem egy próbát mindenképpen megér.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 8 4 7 23
SicTransit 4 8,5 4 7 23,5
Szabiakos 5 8,5 3,5 7,5 24,5
Lorien 4 8 4 7 23
Weinmaker 4 8 4 7 23

Mobstery Honduras szemeskávé teszt kávébabokMobstery Honduras szemeskávé teszt csapolásMobstery Honduras szemeskávé teszt eszpresszó
Mobstery Honduras szemeskávé teszt nyitott szűrős csapolásMobstery Honduras szemeskávé teszt krémMobstery Honduras szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

Igényes, minden információt tartalmazó, szeleppel és simítózárral ellátott csomagolásban érkezett a Mobstery single origin kávéja. Bontáskor finom illatot árasztott. A pörkölés nagyjából közepesnek mondható, egyenletes, töredezett, sérült kávébabokat nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy az átlagos 25 másodpercnél, lassabb, vékonyan meginduló csapolást kapjunk. Hőfok tekintetében bátran lehet kísérletezni, de az átlagos arabika tartományban is tökéletesen működik. A kávé lefolyása szép, a krém kellő vastagságú, állaga és olajossága nagyon jó, mintázódásra hajlamos, és szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízében először a piros bogyós gyümölcsök, eper-szamóca, cseresznye, ribizli jelenik meg, ami kiegészül a csokoládés, mogyorós, karamellás jegyekkel. Az összkép igen harmonikus, és szerethető. Utóízében szépen továbbmegy a csokisság, és kellő hosszúságú. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, így aki nem érzékeny rá, az akár késő délután is bátran fogyaszthatja. Mondhatjuk, hogy univerzális kávé, mert nagyszerű eszpresszónak elkészítve is, és tejes italok alapjaként is jó választás, mivel a kávé karaktere megmarad a tejben és szépen harmonizál vele. Bátran ajánljuk kipróbálásra.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!