KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Red Baggies Panama Candela Reserva kávékóstoló

Red Baggies: az elnevezés Piros Rövidnadrágot akar jelenteni, ami még bartender koromból maradt, amikor is az utolsó, két évemet egy ilyen nadrágban dolgoztam le. Miért? Poénból, mert nem szeretek beállni a sorba. Persze kaptam a megjegyzéseket a kollégáktól, de az ilyesmi sosem zavart (mindenki más valami sötét cuccban tolta). Azon kívül, meg amikor elhatároztam, hogy szeretnék saját márkát, nem akartam semmilyen hangzatos olasz nevet kitalálni, mert szerintem nekik kevésbé van közük a mai kávés trendhez, meg amúgy is tele van a piac az ilyen nevekkel. Nekem a kávé élvezete a fontos, és nem az, hogy mi a márkája, de mivel kellett egy név, így lett Red Baggies. Ez egy mosott eljárással feldolgozott, single origin panamai kávé, amely specialty minősítést kapott. Rumos, mazsolás, melaszos ízjegyekkel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Red Baggies kávék hazai forgalmazójától Gál Miklóstól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Red Baggies Panama Candela Reserva szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Red Baggies Panama Candela Reserva

Pörkölés ideje: 2022.02.23, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 11.180.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Szelep nélküli, simítózáras csomagolásban érkezett soron következő tesztanyagunk, ami a feliratok szerint egy félig mosott eljárással feldolgozott, specialty minősítésű, panamai single origin. Szelep hiányában a zacskó bontása után érezhettem csak a minta illatait, amik meglepő módon (a pörkölés alig volt kéthetes) elég haloványak voltak. A szemek pörkölése specialty kávéhoz mérten kicsit sötétnek tűnt (kb. közepes), a babok mérete enyhén változó. Égettség, töredezettség nem jellemezte. Kicsit bajban is voltam teszteléskor, mert a bontáskor tapasztalt aromahiány sajnos visszaköszönt az elkészült italban is. (Véleményem szerint a minta túl sok levegőt kaphatott, pl. szállításkor). Az ízjegyek nagyjából rendben is vannak (szinte egy az egyben az, amit a zacskón olvashatunk): csokis, rumos/brandys jegyekkel kezd az ital és rögtön érezhető mézes/melaszos édességgel, majd jön egy kis savasság, lezárásként pedig mogyoró és egy kis mazsolásság. A problémám az volt, hogy ezt a komplexitást elég rapszodikusan sikerült hozni, az ital balansza nem mindig volt megfelelő. A csapolások második fele már vizesedett, láthatóan hiányzott a kellő olajosság. Az utóíze mogyorós, mazsolás volt, elég hosszan tartott. Az ital krémje kezdetben nagyjából közepes vastagságú volt, enyhén sápadt, szőkült jegyekkel, kis mintázódást mutatott. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Magas, 20-21 g-os dózissal (dupla esetén) kellett ellensúlyozni a vizesedést, a lefolyási idő 30 másodperc körül volt ideális, a csapolási hőmérséklet a közepes vagy magasabb tartományban, risztrettó kimenettel. Mindenképpen ajánlott a zacskó tartalmát az első bontás után kisebb adagokra porciózva, mélyhűtve tárolni! Tejes italként elég jól hozta a karaktert még cappuccinoban is, ez egy kicsit meg is lepett. Ajánlom a kávét haladó home baristáknak és a tejes italok kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 19,5

 

SicTransit:

Számomra új pörkölő került tesztsorunkra: A Red Baggies panamai kávéját kóstolhattuk, amely a birtokon (Candela estate) termő Catura, Catuai és Typica fajtákból áll, ilyenformán egy természetes keverékkel van dolgunk. A csomagolás kívül barna papír, belül fémgőzölt műanyag, szelep nélküli zacskó, amin meglepetésre egy leragasztott szúrt lyuk is található. A matricázott információs lapon a szokásos kávéval kapcsolatos hasznos infók találhatók, valamint kézzel a pörkölés dátuma is. Természetesen csak szép, egész szemeket találunk, a pörkölés viszont mintha nem egységesen hatott volna a szemekre, közepesen világosak mellett sötétbe hajlóak is voltak bőven. Az első, érzékszervi vizsgálat (cupping) után úgy döntöttem, hogy a zacskón lévő ajánlás ellenére csak eszpresszónak fogom kipróbálni a kávét. A dupla (16g-os) kosarat 16,2g kávé töltötte optimálisan, tehát nem egy “pazaraló” alapanyag. Az őrlőt kb. joker álláson használva értem el a legjobb eredményt. A kávé lefolyása mindig viszonylag gyorsan, erőteljesen indult meg, (jellemzően karamellre emlékeztető színben) és a csapolás végére azért jelentősen világosodott. A krema arabica kávéhoz mérten megfelelő, szép, nem túl olajos volt, nálam sok buborékkal, enyhén mintázódott is. Kóstoláskor legintenzívebben sajnos a tompa kávékra jellemző olajos magvas ízjegyek (napraforgó, kesudió, pörkölt földimogyoró) jelentek meg, mérsékelt savasság mellett, a keserűsége jelentős és fanyar volt. Ez a karakter tejes italokban is megjelent / megmaradt, nem mutatott újat a kávé. Nekem rövidebb eszpresszó csapolás (1:2 tömegarány) és viszonylag alacsony hőmérsékletprofil mellett ízlett a legjobban.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6  / Összpontszám: 18,5

 

Szabiakos:

A heti teszt mintánk a Red Baggies-tól érkezett. A visszazárható csomagoláson a kávéról a legfontosabb infók szerepeltek. A babok pörkölését egységesen közepesnek mondanám, vagy attól egy halvány árnyalattal világosabbnak. A darálót közepesen finom állásba állítva tudtam beállítani a lefolyást, ami nálam 40 másodperc körüli volt. Itt mutatta meg a kávé a legjobb formáját. Az italt 1:2 aránnyal készítettem 17 grammal a dupla kosárba töltve. A pidet közép tartományba, 91-93 fokra állítottam be. A kávé krémje teljesen rendben volt, mintázódásra hajlamos, szép buborékos, és a mennyisége is megfelelő, azonban a teszt napok előrehaladtával a mennyisége csökkent. Az ízek inkább a klasszikus vonal felé hajlanak, némi csavarral. Csokoládés alapon, rumos-diós, mézes édességgel, kiváló testességgel. A kávé savassága enyhe, utóíze kellemes tejcsokoládés, ami hosszan lecsengő. Tejes italként készítve inkább a rövidebb, cortado, macchiato vonalon szerepelt jobban, de hosszabb tejes italok kedvelőinek is abszolút ajánlott.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Lorien:

Ezúttal egy panamai, Santa Clara régióból származó single origin kávé került terítékre a Red Baggies jóvoltából. A csomagolás egyszerű, simítózáras, szelep nincs rajta, csak szellőzésre szolgáló lyuk, amelyet valószínűleg néhány nap pihentetés után leragasztottak. Bontáskor meglehetősen visszafogott az illata, és őrléskor sincs másképp. A szemek épek, nincs nagy szórás a méretükben, pörkölésük nagyjából közepes, bár néhány szem kifejezetten világosabb árnyalatú. Beállítások tekintetében nem állít bonyolult feladatok elé, nagyjából joker őrléssel és normál arabika hőfokkal jól működik. Lefolyása vékonyan indul meg, majd fokozatosan felvastagszik. Krémje hozza az elvárhatót, mennyisége arabikához mérten megfelelő mennyiségű, a fogyasztás végéig kitart, állaga pedig kiváló, a csésze falára felhúz a klasszikus krémgyűrű. Ízvilágában nem tartogat meglepetéseket, hozza a megígért rumos, mazsolás, melaszos jegyeket, illetve felfedezhetünk egy kis mandulás, enyhén füstös, fűszeres beütést, a korty végén pedig mérsékelten savas, pörkölt mogyorós, mokkás lecsengéssel zár. Tejes italban kissé elveszik, ezért inkább a rövidebb műfajokban érdemes kísérletezni vele. Koffeintartalma alacsonynak mondható, a nap bármely szakában fogyaszthatják az erre érzékenyek.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

Barna, egyszerű, simítózáras zacskóban érkezett a Red Baggies tesztmintája, a tasak szelepet nem tartalmazott. A szemek nagyjából egységes méretűek voltak, égett, töredezett kávébabot nem láttam. A pörkölési szintet közepesnek mondanám. Az elkészítés viszonylag egyszerű volt, mert a „joker” őrlő és hőfok beállításokkal teljesen jól működött. A lefolyás szépen indult, de a vége felé felvizesedik, ezáltal a krém mennyisége is csak átlagosnak mondható, állaga jó, halványan mintázódik is, és éppen kitart a fogyasztás végéig. A kóstoláskor a tasakon feltüntetett jegyek elég jól beazonosíthatók: csokoládés alapon, rum, pici mogyoró, mazsolás-melaszos édességgel és halvány savassággal. Egészen jó az összkép, de számomra lehetett volna picit intenzívebb az egész. Bár éreztem benne a potenciált. Testessége jó, utóízében a mogyoró, mazsola szépen továbbmegy és ezáltal igen kellemes. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így azt mondanám, hogy aki nem érzékeny rá bármikor fogyaszthatja. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozta a kötelező szintet.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 2,5 7 3 7 19,5
SicTransit 3,5 6 3,5 6 18,5
Szabiakos 3 8 4,5 8 23,5
Lorien 4 6,5 4 6,5 21
Weinmaker 3 7 4 7 21

Red Baggies Panama Candela Reserva szemeskávé teszt kávébabokRed Baggies Panama Candela Reserva szemeskávé teszt csapolasRed Baggies Panama Candela Reserva szemeskávé teszt eszpresszó
Red Baggies Panama Candela Reserva szemeskávé teszt nyitott szűrőRed Baggies Panama Candela Reserva szemeskávé teszt krémRed Baggies Panama Candela Reserva szemeskávé teszt csésze


Összegzés:

Barna, viszonylag egyszerű dizájnú, simítózáras, de szelep nélküli csomagolásban érkezett a Red Baggies mintája. A szelepet egy a tasakra szúrt lyuk volt hivatott helyettesíteni, amit utána leragasztottak. A csomagolás minden fontos információt tartalmazott. A kávébabok nagyjából egységes méretűek, közepes pörkölési szinttel rendelkeztek, égett, sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdeképen az őrlőt úgy állítsuk be, hogy tankönyvi, vagy egy picit hosszabb lefolyást érjünk el. Hőfok tekintetében az átlagos arabika hőfokon teljesen jól működött. A lefolyás vékonyan indul meg, majd felkrémesedik, és a vége felé picit vizesedik is. A krém mennyisége átlagos, olajossága és állaga jó, enyhén mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a csomagoláson feltűntetett ízjegyek köszönnek vissza: csokoládé, rum, mazsola, mogyoró, halvány savassággal. Testessége jó, utóíze hosszan tart, és szépen továbbmegy a csokis-mazsolás-mogyorós vonal. Koffeintartalma nem jelentős, így a nap bármely szakában fogyaszthatja, aki nem érzékeny rá. Összességében egy kellemes kávé, amit elsősorban eszpresszónak ajánlunk, de bátran lehet próbálkozni vele tejes italok alapjaként is.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!