KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A legjobb kávéfűszerek – a fekete ital imádóinak

A kávé már önmagában is számtalan ízzel rendelkezhet. Amennyi különféle pörkölési módszert és kávéfajtát ismerünk, annyi ízvariációval számolhatunk. Viszont még ezt is lehet fokozni olyan fűszerekkel, amelyek rendkívül különleges ízhatást adnak a kávénkhoz. Milyen fűszert használjunk, ha fel akarjuk dobni a kávénkat? És milyen módon használjuk ezeket?

Vanília

Az egyik legismertebb klasszikus kombináció: a vanília és a kávé – ezek ugyanis tökéletesen passzolnak egymáshoz. Ha otthon szeretnénk ilyesmit készíteni, akkor kétféle módon is előállíthatjuk vaníliás kávénkat. Természetes kivonat vagy vanillincukor felhasználásával. Mindkét esetben kellemes ízvilágot kapunk, azonban a természetes kivonatnál valószínűleg intenzívebb lesz vanília íze. Ezt akár a tejbe is beletehetjük, sőt egy tejhabosító segítségével kellemesen krémes vaníliát kaphatunk, amivel élmény megbolondítani a kávénk.

Kardamom

Tipikus keleti kávé fűszer, amit a törökök előszeretettel használnak a kávéjukhoz. Ez nem is csoda, hiszen a kardamom finom fűszeres ízvilágával remekül kiegyensúlyozza a kávé kesernyés ízét. Használatakor viszont figyeljünk oda, mert túlzásba véve nagyon intenzív ízvilágot kapunk. Szintén használható közvetlen lefőzés után és előtt is.

Narancs

A narancs az egyik legjobb kiegészítő jegeskávéhoz, tehát nem csak a sima kávékhoz ajánlott. Finom citrusos íze tökéletes kísérője a kávénak, amely kifejezetten frissítőként hat a nyári melegben. A narancs héját reszelve kell bele tenni a már elkészült kávéba vagy még lefőzés előtt az őrleménybe. Lehűtve kiváló alapanyagául szolgálhat a különféle kávés ínyencségeknek.

Hogyan kezdjünk neki?

Kétféle módon készíthetjük el a különféle ízesített kávékat. Az egyik, ha még darált állapotában keverjük a kávéhoz a 100 százalékos, természetes aromát vagy fűszert. Ebben az esetben az ízek még jobban összeérhetnek, ha hagyjuk pihentetni pár napig felhasználás előtt. A másik megoldás, ha közvetlen lefőzés előtt adjuk hozzá, vagy épp már az után adagoljuk a fűszereket. Mindkettő kicsit más végeredményt ad, de kétségtelenül rendkívül élvezetes italokat kapunk majd általuk.