KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Roastopus Siren Espresso - Honduras kávékóstoló

A Roastopus 2018 tavaszán indult útjára, ekkor láttunk hozzá modern pörkölőüzemünk megvalósításához. Kínálatunk magas minőségi elvárások szerint gondosan szelektált, így csak a legjobb tételek jutnak el a kávéfogyasztókhoz, méghozzá frissen pörkölve. A minőség egyik alappillérének az állandóságot tartjuk, ehhez pedig a kávépörkölés teljes folyamatának alapos és folyamatos ellenőrzése szükséges. Ezért a zöldkávé beszerzéstől a pörkölésen át a csomagolásig minden egyes fázist magunk végzünk, a zöldkávé hűtött raktárban pihen, pörkölést követően kézzel válogatjuk át a szemeket, mindezzel biztosítva az állandó minőséget és kiszámíthatóságot. A Finca Alto de los Santos ültetvény 28 hektáron terül el, 1450 méteres tengerszint feletti magasságban. A farm vízigényének biztosítása és a környezet védelme érdekében egy 4 hektáros tározót alakítottak ki a forrás körül. Az érett, piros cseresznyét gondosan, kézzel szüretelik, és emelt ágyakon szárítják. A száradó szemeket gyakran gereblyézik (átforgatják) az egyenletes száradás érdekében. A Siren ezúttal egy érdekes, száraz feldolgozású tételt mutat be a Copan régióból, a Finca Alto de los Santos ültetvényről. Nem egy tipikus, a feldolgozásra jellemző ízvilágot jelenít meg, de a korty végén nem maradnak el a gyümölcsös jegyek. Halványan egy kis kompótos, boros utóiz is felfedezhető - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Roastopus kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Roastopus Siren Espresso - Honduras szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Roastopus Siren Espresso - Honduras

Pörkölés ideje: 2022.02.22, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 14990.-Ft/kg (3990/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk, az előző heti mintához hasonlóan, igényes, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett, a feliratok szerint száraz eljárású, hondurasi single origin a zacskó tartalma. Bontáskor a minta finom illatokat engedett a zacskóból; a pörkölési szint nagyjából közepes, (számomra kicsit már határeset egy újhullámos kávéhoz), a szemek mérete enyhén változó, vannak egészen nagy babok is, töredezettség, égettség nem jellemezte. A zacskón megjelölt ízjegyek nálam nagyjából egybevágóak voltak: egy finom, aszalt epres/szamócás ízjeggyel nyit a kávé, érezhető karamellás édességgel, közepes savasság mellett érkezik egy grépfrútos gyümölcsösség, éreztem még egy kis mogyorót, a vége enyhén csokis, kakaós. Csakúgy, mint az előző heti mintánál, az előbb felsorolt ízjegyek elég illékonyak, ha nem porciózzuk szét bontás után azonnal az anyagot és hagyjuk a saját zacskójában, néhány csapolás után már sokkal szegényesebb lesz az ízélmény. A kávé krémje mintázódott, arabikához mérten elég vastag is volt, kellő olajossággal. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, testessége jó volt. Az elkészítés most sem volt különösebben nehéz: viszonylag magas, 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes, de inkább magasabb csapolási hőmérséklet, 30-35 másodperces lefolyási idő és nagyjából risztrettónyi kimenet stabilan jó eredményeket hozott. Tejből ez a kávé is jobban szereti a kisebb mennyiséget, inkább macchiato vagy cortado az ital, ahol még szépen megmarad a kávé karaktere. Ajánlom a kávét az újhullámos vonal kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

SicTransit:

Következő tesztalanyunk a Roastopus pörkölőtől a “Siren” kategóriából érkezett, amely mindig egy izgalmasabb, ritkább tétel. A csomagolás természetesen - a kávé saját adatait tartalmazó matricától eltekintve - teljesen megegyezett a korábbival. A kávé ezúttal egy száraz feldolgozású, hondurasi, 100% arabica volt. A kávészemek nagyobb méretűek, egységesen épek, töröttet nem láttam közöttük, a pörkölés színe közepes - világos: 9-10/16. A zacskó bontásakor azonnal megcsapott a száraz feldolgozású kávékra sokszor jellemző rumos - erjedt illat. A korábbi kávéhoz képest még tovább kellett finomítanom az őrlőn a jó lefolyás érdekében, az ilyen nagy méretű szemeknél jellemzően használt állásra. A kávé csapoláskor szép sűrűn indult meg, gyönyörű mogyoró - mokka színben, mely nem halványodott jelentősen a készítés alatt. A krema bőséges mennyiségű: vastag, olajos réteget képez a csészében, normál eszpresszó csapoláskor jellemzően mintázódott is. Az elkészült kávét kóstolva egy nagyon izgalmas, tipikusan a száraz feldolgozású kávékra jellemző ízvilág rajzolódott ki: erősen rumos - sportszeletes alapíz mellett masszív, sült almás édesség kerekíti a kakaós - csokis vonalat. Ezt izgalmas, édes citrusos savak egészítik ki. Önmagában, feketén fogyasztva is nagyon bitang ízvilágú, ugyanakkor a száraz feldolgozás adta “boogie” szuperül olvad bele tejes italok gyengéd édességébe.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 27,5

 

Szabiakos:

Következő mintánk, ahogyan az előző is a Roastopustól érkezett, szép dizájnos csomagolásban. A visszazárható zacskót kibontva, egységes közepesen világos pörkölésű babok fogadtak. Közepes hőfok mellett, viszonylag magasabb dózissal az 1:2 arányt megcélozva készítettem a dupla eszpresszókat. Ekkora a crema a világos pörkölésű műfajhoz képest nagyon jó volt, mind állagban mind mennyiségben. Ízek tekintetében szépen jön a karamellás, grapefruitos (zacskón narancs) vonal, ami szépen kiegészül egy epres/ szamócás ízvilággal. Almát én csak nagyon halványan éreztem, azt is inkább utóízben, a csomagoláson jonagored szerinti tipizálást kicsit erősnek vélem. Aztán az is lehet, hogy más készülékekkel, más ízek kerülnek előtérbe. Testessége az átlagostól valamivel jobbnak mondható, de nem kiemelkedő. Minden esetre a kávé szerintem szuper, nagyon finom ízekkel és balansszal rendelkezik. Savai kissé erőteljesebbek, de kellemesen passzol az ital karakteréhez. Rövid tejes italként készítve pedig lehet tompítani a savakon. Bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 26

 

Lorien:

Ismét Roastopus kávét kóstoltunk, és ezúttal is maradtunk az amerikai kontinensen, de most a középső részéről, Hondurasból érkezett mintával folytatjuk. A szemek épek, nagyjából közepes vagy egy árnyalattal sötétebb pörkölésűek, bontáskor nagyon csábító illat fogad, amely őrléskor tovább fokozódik. A megszokottnál egy ricnivel finomabb állasban lett optimális a daráló beállítása, hőfok tekintetében pedig a normál arabika tartomány irányadó, nincs szükség semmiféle bűvészkedésre. Lefolyása vékonyan meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, kb. 30 másodperc volt a legjobb. Krémje arabikához mérten igen jó, mind állagra, mind mennyiségre. Enyhén mintázódik, a fogyasztás végéig kitart. A csomagoláson feltüntetett ízjegyek szépen megvannak, a narancs és a karamell, valamint az alma is (habár lehet, hogy nem mondanám meg, hogy jonagored, ha nincs ráírva), emellett csokoládés és enyhe szamócás jegyek is feljönnek. Tejes italban is szépen vitézkedett, különösen a rövidebb műfajokban. Azt mondanám, így kerek egész, harmonikus, ahogy kell, viszont a tesztidőszak végére érezhetően fáradtabb lett, ezért érdemes kis adagokban porciózni vagy gyorsan elfogyasztani.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

A csomagolás megegyezik a korábban kóstolt tételével, csak más a matrica. Ugyanúgy simítózárral, szeleppel ellátva, kellemes dizájnnal. Bontáskor az illat nagyon kellemes. A pörkölés egyenletes, közepes, a kávébabok épek, töredezett, sérült szemet nem találtam. A lefolyást úgy állítottam be, hogy a tankönyvinél kicsit lassabb lefolyást kapjak, ehhez finomabb irányba kellett tekernem az őrlőt. A krém mennyisége jó, olajossága és állaga teljesen rendben van, mintázódásra hajlamos, kitart a fogyasztás végéig. Hőfok tekintetében a szokott arabika tartomány tökéletesen megfelelt, szerintem abban érdemes próbálkozni. Ízek tekintetében egy igazán izgalmas kávéval van dolgunk. Epres, almás gyümölcsösséggel nyit, mely selymes csokoládéval egészül ki, felbukkan a karamell, végül narancsos lecsengéssel búcsúzik, csipet narancshéjas kesernyével a háttérben. Igazából a csomagoláson feltüntetett aromák teljesen helytállóak. Az összkép nagyon kellemes és szerethető. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Egyaránt jó volt eszpresszónak és tejes italnak is. Bátran ajánlom mindenkinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 4 9 26
SicTransit 4,5 9,5 4,5 9 27,5
Szabiakos 4,5 9,5 3,5 8,5 26
Lorien 4 8 4 8,5 24,5
Weinmaker 4 9 4 8 25

Roastopus Siren Espresso - Honduras szemeskávé teszt kávébabokRoastopus Siren Espresso - Honduras szemeskávé teszt csapolásRoastopus Siren Espresso - Honduras szemeskávé teszt eszpresszó
Roastopus Siren Espresso - Honduras szemeskávé teszt nyitott szűrőRoastopus Siren Espresso - Honduras szemeskávé teszt krémRoastopus Siren Espresso - Honduras szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

A csomagolás sok meglepetést nem tartogat, mivel hajszálra megegyezik az előzőleg kóstolt mintáéval, csak a matrica más. Ugyanúgy minden fontos információ fellelhető, illetve a komolyabban érdeklődőknek a QR-kód is adott, csakúgy mint a szelep és a simítózár. Bontáskor az illat magával ragadó. A pörkölés közepesnek mondható, szép egyenletes, sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében úgy érdemes az őrlőt beállítani, hogy a tankönyvinél lassabb lefolyást kapjunk, olyan 30 másodperc környékén. Ehhez jellemzően a finomabb irányba kell elmozdulni, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes próbálkozni. A lefolyás szép, a krém megfelelő vastagságú, állaga és olajossága jó, szépen mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízek tekintetében nem lehet panaszunk, mert egy igen izgalmas tétel. A csomagoláson feltüntetett jegyek szépen megjelennek: eper-szamóca, csokoládé, karamell, alma, amit citrusos savasság tesz kerekké. Nagyon harmonikus, szerethető ízvilág, jó testességel és kellemes utóízzel. Izgalmas eszpresszókat készíthetünk belőle, de nyugodtan kipróbálhatjuk tejes italnak is, nem fogunk csalódni benne.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!