KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Best Mixer Barista tanfolyam közvetlen közelről -2 rész

A második barista órámat is ugyanolyan izgalommal vártam, mint az elsőt. Hiszen nagyon jó élményekkel távoztam az első óráról a Best Mixer iskolából. Miután mindenki megérkezett, el is kezdtük az órát. Átismételtük a múlt órán tanultakat, hogy ki mire emlékszik, illetve már egy kis gyakorlat is volt.

Leültünk, mint egy kis család beszélgetni, és mélyebben elmerültünk a különböző területekről származó kávék ízjegyeiben, hogy pontosan milyen ízeket, aromákat ismerhetünk fel egy-egy kávéban, a termőterülettől függetlenül.

Mint sokan tudjuk a kávé szülőhazája Afrika, azon belül is Etiópiában és Kenya a legkiemeltebb termőterület, de Közép-és Dél Amerika is híres a kávéjáról többek között a Blue Mountain-ról, ami a világ egyik legdrágább kavéja. De ezeken kívül is rengeteg termőterület található még.

RobustaVsArabica

Megtanultuk, hogy alapjában két kávéfajtát különböztetünk meg: az arabica és a robusta fajtákat. Megismerkedtünk a kávé feldolgozásával, amire kétféle módszer van, a száraz és a nedves feldolgozás. A száraz feldolgozás során a kávégyümölcsöt a maggal együtt szárítják ki és egyszerre mossák le róla gyümölcshúst, ahol szortírozzák, osztályozzák, 4-8 hétig tovább szárítják, tárolják, utána kihüvelyezik, ami azt jelenti, hogy a gyümölcs héját eltávolítják, ezek után pedig jutazsákokba töltik és eladják őket.

A második feldolgozási opció a nedves feldolgozás, ami költségesebb és több munkaeszköz szükséges hozzá. A leszedett gyümölcsöt folyó vízben megmossák, ahol a folyamatos vízfolyás meglazítja a gyümölcshúst és a tisztítógép eltávolítja azt. Válogatják a kávészemeket és ezután egy 36 órára az erjesztő medencébe kerülnek, ahol leválik róla a maradék gyümölcshús. Ugyanúgy, mint a száraz eljárásnál a gyümölcshéjat eltávolítják hüvelyezéssel.

A folyamat következő lépése a szárítás. Ami napon, hatalmas ponyvákon történik, és végül egy száritógépbe kerülnek. Hónapokig tárolják, majd jutazsákokba teszik, és exportra kerülnek.
A pörkölő feladata, hogy a kávénak ízt "adjon". Rengeteg ízjegyet érezhetünk ki egy-egy jól megpörkölt kávén. Négy alapízt különböztethetünk meg: sós, édes, savanyú és keserű, de ebbe nem mennék bele részletesebben, mert olyan sokat lehetne írni róla.

a kávé szárítása
Az óra második fele már a gyakorlattal telt el. Az oktatónk Orsi megmutatta milyen egy tökéletesen elkészített espresso. Ezután mi is kisebb csoportokban megpróbálkoztunk ezzel a feladattal. Előtte azonban még demonstrálta, hogy milyen egy rosszul sikerült espresso, milyen különbségek vannak, mikre kell figyelni, és mit tapasztalunk ilyenkor. Illetve a kávégép kezelését is megtanultuk, hogy amiket használunk a tanfolyam során hogyan működnek. Orsi megmutatta, hogy milyen lépései vannak a kávékészítésnek. Először kávét őrlünk, utána tömörítünk, felhelyezzük a szűrőtartó kart, és már készülhet is a finom kávénk, aminek 25, másodperc alatt kell 25 milliliternek lefolynia.

Ezután kezdődött az igazi móka! Odaálltunk a kávégépekhez és elkezdtük először az őrlőt állítani, aminek két opciója volt. Az első, amikor finomabbra őrlünk így a víz lassabban folyik át a kávépogácsán, és nem lesz jó, mert túlkivonatolt lesz az italunk. A második lehetőség, hogy túl nagy szemcseméretre őröljük a kávébabokat, így a víz gyorsan átfolyik rajta, és alulkivonatolt italt kapunk. Mindezek után vissza kellett állítani az őrlőt a helyes állásra, hogy 25 másodperc alatt 25 milliliter kávé érkezzen a csészébe.

bestmixer 3 00005bestmixer 3 00006
bestmixer 3 00007bestmixer 3 00003
Lehetőségünk volt persze az általunk készített espressot megkóstolni. Összegezve a második órát, ez is nagyon jó hangulatban telt el, es mindig van valami új és izgalmas, amit megtanulunk.