KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Best Mixer Barista tanfolyam közvetlen közelről - 4 rész

A mai óra eléggé izgalmasnak ígérkezett, csakúgy, mint ahogy ez eddigiek is. Ezen az órán már teljes mértékig a tejhabosításé volt a főszerep. A szokásos drill, megérkezünk, egy kis beszélgetés a többiekkel. A feladat vastag tejhab készítés volt. Orsi megmutatta, hogy mik lesznek ezek a tejes italok: espresso macchiato, cappuccino, és latte macchiato. Ismételten csodákat alkotott nekünk.

Természetesen pontos instrukciókat kaptunk, hogyan is kell vastag tejhabot készíteni. Először is a tejkiöntőbe a kis csücsök aljáig töltjük meg tejjel, lehetőleg magas zsír és fehérjetartalmúval, mert így lesz a legszebb és a legfinomabb.

bestmixer 4 00007
A gőzcsőből először kiengedjük az esetleges vizet, majd a gőzcsövet belehelyezzük a bal felső negyedbe, úgy hogy a kiöntő párhuzamosan legyen a pullttal. A gőzkart elkezdjük tekerni, hogy elinduljon a gőz. Az egyik kezünkkel tartjuk a kiöntőt, a másikat pedig az oldalára tesszük, hogy érezzük milyen meleg a kiöntő. Addig gőzöljük a tejet, amíg már kellemetlen lesz a kezünknek a hőmérséklet. Eközben a megfelelő vastag tejhabhoz a gőzölés során egyre lentebb húzzuk picivel a kiöntőt, így tudjuk elérni a kívánt eredményt. Folyamatosan figyeljük, hogy mi történik a tejjel. A lényeg hogy körkörösen forogjon a tej.

A végeredménynek fényesnek, és buborék mentesnek kell lennie. A tej és tejhab kiöntésének is megvannak a maga kis trükkjei. Mielőtt ráöntenénk a tejre, kicsit hozzá ütögetjük az asztalhoz, hogy a levegő buborékok távozzanak, illetve körkörös mozdulatokkal elegyítjük.

Innen kezdődött a nehezebb feladat, megkaptuk az infókat és hozzá is láthattunk a feladathoz párokban. A feladatot természetesen a tökéletes espressok elkészítésével kezdtük. Kiválasztottuk a megfelelő poharakat, és hozzá láttunk a gőzöléshez. Ilyenkor, mikor elkezdesz valami számodra teljesen újat akkor bizonyosodik be, hogy nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik kívülről. Ez velem is megtörtént, de bebizonyosodott, hogy ez is gyakorlás kérdése, csak rá kell érezni.

Sokadik próbálkozásra sikerült elkészíteni az italokat, mondjuk úgy, hogy egészen jóra. Az espresso macchiatot mondhatnám az egyik legkönnyebbnek. Készítünk egy espressot, illetve tejhabot és szépen rákanalazzuk azt, és már kész is.

A cappuccino már egy nehezebb feladat. Itt is espresso az alap, és tejhabra van szükségünk, amihez egy kisebb kiöntőt használunk. Itt az espressora öntjük rá a tejet, kicsit magasabbról kezdve indítjuk az öntést egy pontba, így engedjük lentebb a kiöntőt, és ha úgy érezzük, hogy nem jön elég hab, akkor döntsük meg a kiöntőt jobban.

bestmixer 4 00009

Utoljára jött a latte macchiato, ami számomra a legnehezebb volt. Köröbelül 3 ujjnyi vastag tejhabot kell ehhez az italhoz készíteni, ez egy nehéz feladat, hogy így sikerüljön. Ennek az italnak ez elkészítésében annyi különbség van, hogy először az elkészített tejhabot öntjük a pohárba, és hagyjuk szétválni a tejet és tejhabot. Ez idő alatt nyugodtan elkészítjük az espressot, amihez egy kis forró vizet adagolunk, hogy amikor beleöntjük a tejbe, akkor szépen látszódjanak a rétegek, amik alulról felfelé haladva, a tej, a kávé és legfelül a tejhab. Többnyire sikerült fényes tejhabot készítenem buborékmentesen.

bestmixer 4 00002
bestmixer 4 00004bestmixer 4 00005

Amit semmiképpen nem hagyhatok említés nélkül, hogy Orsi végig ott volt és segített mindben, hogy hogyan helyezzük, tartsuk a kiöntőt…stb. A végén pedig leellenőrizte a kész munkákat.

Ami még érdekesség volt a mai órában, hogy a tejhabosítást növényi tejjel is kipróbáltuk. Érdekes látni, hogy a növényi tejek közül is van olyan, ami tökéletesen alkalmas a felhabosításra. Mi az Alprotól a " not milk" nevűt próbáltuk ki, ami zöldborsóból készült. Tökéletesen felhabosodott és az íze is egészen hasonlított az igazi tejhez.

bestmixer 4 00006

Összeségében ez az óra is ismételten iszonyat gyorsan eltelt, de a konklúziója az órának az volt számomra, hogy nem szabad feladni és csakis gyakorlással lehet előre jutni.