KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Casino Mocca Yukro Etiópia kávékóstoló

A Casino Mocca kávépörkölőt három, szakmailag kívülállónak számító kávérajongó hobbista alapította 2013-ban. Az indulást megelőző három évben felküzdöttük magunkat a professzionális baristák ligájába és részt vettünk számos kávés világeseményen. A versenyeken átélt kulturális sokk és a hazai piac hiányosságai inspirálrak minket, hogy egy olyan pörkölőt hozzunk létre, amely a közízlés kiszolgálása helyett inkább progresszív és kísérletező. Az azóta eltelt közel 10 év alatt lassan lépkedve, az alapvető értékeinkből nem engedve lettünk Európaszerte elismert pörkölők. Elhivatottak vagyunk a hobbinkból szakmánkká vált pörkölés és a kávék csodálatos világa iránt. Imádjuk az etióp kávékat és mivel még javában tart a szezonjuk, mi mást is küldhettünk volna tesztelésre! Kávénk forrása, a Telila mosóállomás, Etiópia Jimma régiójának Gera körzetében, a Yukro nevű falu közelében élő kistermelőktől szerzi be a kávécseresznyéket, melyeket a mi esetünkben nedves eljárással dolgoztak fel. A magas minőségű és friss mosott etióp kávék barackos, citrusos, teás és esetengént florális jellege sokak kedvence, nem kell hozzá szakértőnek lennünk, hogy élvezzük - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Casino Mocca-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Casino Mocca Yukro Etiópia szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Casino Mocca Yukro Etiópia

Pörkölés ideje: 2022.10.03, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 16170.-Ft/kg (3800/200g) , Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Jelöletlen “titokzacskóban” érkezett soron következő tesztalanyunk. Az már a zacskó szelepén át is érződött, hogy minden bizonnyal egy világosabb pörkölésű arabikával lesz dolgom, gondoltam az első szagminta vételekor. Kibontva a csomagolást a gyanú tovább erősödött: a babok nagyjából egységes méretűek, főleg kisebbek, pörkölésük közepes, elég egységes szintén. Töredezett, égett szemek nem jellemezték az anyagot. Az őrlőt meglehetősen sokat kellett a durvább irányba állítanom a megfelelő eredményhez, de megérte! Az elkészült eszpresszó frenetikus! Egy elképesztő sárgabarack/lekváros ízjegy a legmarkánsabb, ami azonnal érezhető, közepes savasság mellett, aztán megjelenik a kávé édessége mézes/melaszos formában, “kísérőként” még éreztem egy fekete teás vonalat is, majd a végén némi mogyorót. Vakszűrő legyek, ha ez nem egy etióp anyag! :) A kávé testessége jó volt, az utóíze is viszonylag hosszan tartott. Az ital krémje közepesnél vastagabb volt (megjegyzem, egy ilyen stílusú italnál ez sokadrangú), mintázódott is, és kellő olajosságot is tartalmazott (ez viszont igen fontos). Az elkészítés nem volt kimondottan körülményes: az őrlőt kellően durvára állítva, 19-20 g-os dózissal (dupla esetén), közepes vagy magasabb hőfokon (próbáltam alacsonyon is, úgy is finom volt), 30-32 másodperces lefolyási idővel, risztrettó kimenettel stabilan “állejtős” volt a végeredmény. Tejben furcsamód nem jött át annyira a karaktere, ezért a rövidebb verziókat (macchiato, cortado) ajánlanám. Minden újhullámos kávét kedvelőnek ajánlom a kávét, részemről az utóbbi idők egyik legjobbja volt.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 26

 

SicTransit:

Soron következő teszt tételünk egy kívül barna papírborítású, belül fémgőzölt műanyag zacskóban érkezett, aromazáró szelep volt rajta, de ezen kívül semmi más: gyártó vagy eredet vagy bármi más. Egy igazi zsákbamacskát kaptunk tehát, így prekoncepciók nélkül lehetett nekiállni a tesztelésnek. A zacsi bontásakor kellemes sült kenyeres illat fogadott, pici túlpörkölt illatjeggyel. A szemek alakja, mérete alapján etióp vagy egyéb kelet-afrikai kávéra tippelek, be is állítottam az őrlőt a durvább irányba. A kávé beállításához jónéhány kört kellett mennem, talán sosem volt még olyan kávé, amit ennyire durva álláson kellett őrölni a jó lefolyáshoz, valamint a 16g-os kosárba elég sok, 17,2g körüli mennyiség volt szükséges. A szemek egységesen kis méretűek voltak, szemre közepes-sötét pörköléssel (11/16), töröttet nem láttam közöttük. A csapolások már induláskor elég sötéten folytak le azonban a végére világosodtak valamelyest. A crema nem túl bőséges, de tökéletesen megfelelő, nálam jellemzően mintázódott is, és elég nagy buborékok is voltak benne. Kóstolva elég balanszos kávét kaptunk: Jó minőségű, izgalmas savak, de nem túl tolakodóan, közepes édesség, selymes-közepes test melyet a keserű lecsengés zár kerek egésszé. Citrusos jellegű ízjegyei hamar fordul át étcsokoládévá, hosszú lecsengéssel. Tejes italként is inkább a balanszos tulajdonsága dominált, jól harmonizált a tej édességével capuccinoban.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk egy jelöletlen csomagolásban érkezett. A babok apró méretűek, közepestől világosabb egységes pörkölésűek, valószínűleg mosott feldolgozású kávéval volt dolgunk a babok állagából és az ízekből megítélve. A darálót jóval durvább irányba kellett tekerni az átlagostól, hogy szép lefolyást kapjak. Érdemes volt egy minimális előáztatást is beiktatni a viszonylag hosszabb 33-35 másodperces lefolyási időbe. A végeredmény nálam 17 g kávé – 40 gramm itallal működött a legjobban, közepes hőmérséklet mellett. A krém szépen mintázódott, mennyisége nem túl bő, de a stílusnak megfelelő. Leginkább az édes gyümölcsös ízek jelentek meg az italban, úgy, mint a barack és nektarin, emellett teás, citromfüves ízeket is éreztem halványan, tejcsokoládés lecsengéssel. Az első napokban érződött egy virágos vonulat is, ami hamar elillant. Utóíze elég karakteres, narancsos csoki jellegű volt. Testességre nem lehet panasz, a kávé természetes édessége is nagyon jó, savasságát közepesnek mondanám. Én leginkább dupla eszpresszóként fogyasztottam, de tejes italok alapjaként is jól szerepelt. Ha tippelnem kellene akkor egy mosott etióp tétellel volt dolgunk, amiből igazán összetett és kiegyensúlyozott italokat tudtam készíteni. Szívesen ajánlanám minden újhullámos kávé kedvelőnek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Lorien:

Rég volt már olyan, hogy semmit ne tudjunk a tesztkávéról, csak egy üres, szelepes, simítózáras papírtasakban érkezett a minta. A teszt leadása után derült fény a kilétére, a pörkölő jóvoltából kaptunk egy adagot “gyári csomagolásban”. Igazi minőségi portéka, szelepes, simítózáras plasztik zacskó, nagyon elegáns, kifinomult dizájnnal. Tartalmaz minden lényeges információt, a mellékelt kártyán pedig sokkal bővebben is olvashatunk a tasak tartalmáról. Bontáskor kellemes az illata, a szemek alakja alapján valószínűleg afrikai, éspedig etióp alapanyagról lehet szó. A kávébabok épek, a pörkölés közepes vagy talán egy árnyalattal sötétebb. A dózisa szokásosan aránylag magas, a dupla szűrőben 21 gramm körüli mennyiség gond nélkül elfért, de egyébként a teszt végre maradt 16-17 gramm, és ebből is értékelhető eszpresszót készítettem, persze kevesebb kimenettel. A joker állástól egy-két ricnivel durvább állásban van az ideális őrlő állítás, és a normál arabika hőfok a megfelelő készítési hőmérséklet. Akkor volt a legjobb, amikor a tankönyvi lefolyásnál pár másodperccel hosszabbra vettem a lefolyást. Krémje megfelelő mennyiségű és jó szerkezetű, mintázódik, a csésze falára felhúz a krémgyűrű, a fogyasztás végéig kitart. Ízvilága visszafogott, elegáns, de komplex, sok szép finomság fedezhető fel benne: barackos, pirosbogyós gyümölcsösség, virágos fűszeresség, barackmagos-amarettis jegyek, amelyek az utóízében is megmaradnak, csipetnyi citrusos kesernyével. Szeretem az efféle kifinomult kávékat, ahol ilyen szépen el lehet elmélkedni a finom részleteken. Éppen ezért egyébként tejes italban talán kicsit el is tűnik, inkább csak a rövidebb műfajokban érdemes vele kísérletezni, de a legjobb, ha a tejet a közelébe sem engedjük, és magában élvezzük.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

A minta most teljesen semleges, simítózárral és szeleppel ellátott tasakban érkezett. Egyedül én tudtam, hogy mi van benne, de természetesen senkinek sem árultam el, mert így beszéltük meg a Casino Moccás srácokkal. A csomag bontásakor nagyon finom illat fogadott. A kávébabok szép egészségesek, közepesnél picit sötétebbek, egyenletes pörkölésűek. Ami meglepett, hogy az őrlőt az alap helyzettől durvább irányba kellett állítanom, mert az első kísérlet nagyon lassan jött le. Nálam a tankönyvi 25 másodpercnél hosszabb lefolyás adta a legjobb eredményt. A krém nem túl vaskos, de ebben a kategóriában jónak mondható, szépen mintázódott, és az állaga, olajossága is rendben volt, kitartott a fogyasztás végéig. Az ízvilága narancsos, baracklekváros, egy csipet virágos jelleggel és csokoládéval. Mondhatni egy igazán szerethető, komplex ízvilág tárul elénk. A savak visszafogottak, a kávé természetes édessége kifejezetten jó. Testessége jó, utóíze kellemes. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így még késő délután is garázdálkodtam belőle minden probléma nélkül. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de kapucsínónak is kifejezetten finom volt. Nem csak az újhullámos kávék barátainak, hanem bárkinek ajánlom kipróbálni, mert nekem nagyon tetszett.

Ui: Miután mindenki beküldte a tesztet és jeleztem a Casino Mocca-nak, küldtek egy-egy eredeti tasakos változatot is mindenkinek, így a csomagolásról is mesélnék. Nekem nagyon bejön ez az igényes, visszafogott dizájn. Természetesen az eredeti csomagolás is szelepes, simítózáras, és minden információt tartalmaz. A QR kódot beolvasva további információkat tudhat meg, aki mélyebben érdeklődik a kávéval kapcsolatban.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 10 4 8,5 26
SicTransit 3,5 7 3,5 8 22
Szabiakos 4 9 4 8 25
Lorien 4,5 8,5 4 8,5 25,5
Weinmaker 3,5 9 4 8,5 25

Casino Mocca Yukro Etiópia szemeskávé teszt kávébabokCasino Mocca Yukro Etiópia szemeskávé teszt csapolásCasino Mocca Yukro Etiópia szemeskávé teszt eszpresszó
Casino Mocca Yukro Etiópia szemeskávé teszt nyitott szűrőCasino Mocca Yukro Etiópia szemeskávé teszt csészeCasino Mocca Yukro Etiópia szemeskávé teszt krém

Összegzés:

A Casino Mocca igencsak megviccelte a tesztcsapatot a teljesen jelöletlen tasakkal. Miután mindenki beküldte a tesztet, megkapták eredeti csomagolással is, ami rendkívül letisztult, igényes, és minden jóval ellátott. Azt mondanom sem kell, hogy simítózár és szelep, de emellett finom tapintású tasak minden információval ellátva, a mindent tudni akarókat pedig egy QR kód várja, amit beolvasva további információk érhetők el a kávéról. A csomag bontásakor nagyon finom illatot árasztott. A babok szép egységes, közepesnél talán egy picit sötétebb pörkölésűek, sérült, töredezett szemet egyáltalán nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál durvább irányba kell eltekerni, úgy, hogy a tankönyvi 25 másodpercesnél kicsit lassabb lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében átlagos, vagy picit magasabb vált be a legjobban, de bátran lehet próbálkozni, mert szinte elronthatatlan a kávé. A lefolyás szép, ugyan a krém nem túl acélos, de kategóriájában rendben van. Állaga, olajossága jó, szépen mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze falát. Ízek tekintetében nem lehet okunk panaszra. Masszív sárgabarackos, narancsos, lekváros édességgel nyit, de felfedezhetünk citrusokat, teás jegyeket és természetesen finom csokoládét is, háttérben egy kis virágossággal. Finom savak, nagyszerű ízharmónia, és természetes édesség jellemzi a mintát. Testessége jó, utóíze hosszan tart és finom, narancsos csokis lecsengéssel. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is kellemes élményt nyújt. Bátran ajánljuk, nem csak az újhullámos stílus kedvelőinek.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!