KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Maran Colombia Santa Ana kávékóstoló

A Maran kávémárkával legfőbb küldetésünk, hogy a hazai kávékultúrát magasabb szintre emeljük a vendéglátóiparban és az otthoni konyhákban egyaránt, ezért tevékenységünk sokrétű. Kizárólag a legjobb minőségű specialty kávékat és a legkiválóbb kávékészítő eszközöket forgalmazzuk mind professzionális, mind otthoni felhasználásra. A kiváló alapanyagok és eszközök mellett azonban megfelelő tudásra is szükség van ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki minden csészéből, ezért kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy tudásunk átadásával edukáljuk vásárlóinkat és partnereinket. A kávézók és éttermek mellett az otthoni fogyasztóink elégedettségére és támogatására is különösen nagy hangsúlyt fektetünk, ezért hoztuk létre a Maran Coffee Club zárt Facebook csoportot, valamint a sokféle témát feldolgozó edukációs anyagainkat, aminek segítségével vásárlóink megtanulhatják, hogyan érjenek el kávézói minőséget otthon is a megfelelő eszközökkel, kávéval és tudással. 2019-ben nyitottuk meg kávézónkat, ahol személyesen hozzuk testközelbe mindenkinek a specialty kávék kultúráját és izgalmas világát, amit különleges brunch kínálattal, süteményekkel és szezonálisan változó étlappal egészítettünk ki, hogy teljes körű, maximális kulináris élményt nyújthassunk vendégeinknek. A Santa Ana egy komplex, haladóbb kávé, különleges, az anaerob fermentált kávékra jellemző ízvilággal. A hosszan tartó anaerob erjesztés rendkívül intenzív csészeprofilt eredményez, amely boros, lédús és virágos. A csészében élénk málnalekvár, trópusi édességek és hosszan tartó étcsokoládés lecsengés várható. Mintha egy 80-90%-os kakaótartalmú, liofilizált málnás étcsokoládét szopogatna az ember. Az anaerob száraz feldolgozás: a szedés és a szeparálás után a kávét megmossák, majd 96 órán keresztül lezárt hordókban erjesztik. Ezt követően a szárító ládába kerül, ahol 35-40 Celsius-fokos hőmérsékleten 20 napon keresztül szárítják. Ha néhol megcsillan az olaj a kávén, vagy kinézetre sötétebbnek tűnnek bizonyos szemek, azaz anaerob feldolgozás miatt van, mivel a fermentálás alaposan megváltoztatja a kávé sejtszerkezetét és a szemek kémiáját. A kávé a first crack végén van kiengedve, az utolsó szemek még a hűtőrostélyon crackelnek - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Maran kávék hazai forgalmazójától, Losonczy Marcelltől kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


maran colombia santa ana csomagolasKávé típusa: Maran Colombia Santa Ana

Pörkölés ideje: 2023.03.16, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 14.990 -Ft/kg (4690/250g) , Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Soron következő tesztkávénk igényes, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett. A feliratok szerint egy anaerob, természetes feldolgozású, kolumbiai SO-t rejt a zacskó. Bontáskor a kávé 13 nappal volt a pörkölés után, tehát még elég friss volt.
Az illatok frenetikusak voltak: csokoládé, szamóca/eper, kakaó. A babok mérete változó volt, akadtak egészen nagy szemek és kisebbek is. A pörkölésük egységes, nagyjából közepes. Égett, töredezett babok nem jellemezték. Az elkészült eszpresszó számomra egy különleges, nem szokványos kávéélménnyel szolgált, azonban pont emiatt másoknak (akik nem az újhullámos anyagok hívei) akár kerülendő is lehet. Ugyanis már az első kortynál világossá vált, hogy egy meglehetősen savas kávéval lesz dolgom. Viszont ez a savasság szépen áttranszformálódik egy finom, vörösboros ízjegybe, amit remekül egészít ki az “erjedt” gyümölcsösség, főleg málna és szamóca érezhető, aztán egy kis édes fűszeresség következik, hogy a végén finom étcsokoládé és mogyoró zárja az ízélményeket, nagyon jó testességgel és hosszan tartó utóízzel. Az ital krémje is jó volt, kezdetben mintázódott is. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. A kávé elkészítése viszont kihívást is jelenthet, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a viszonylag magas savak mellett, ez nyilván ízlés dolga is (és gépparké is). Nálam a 19-20 g-os dózis (dupla esetén), 28-30 másodperces lefolyási idő, közepes hőfok eszpresszóközeli kimenettel hozta a legjobb eredményeket. A bontás utáni 5. napig nem vettem észre számottevő öregedést a kávén, de így is érdemes porciózva, mélyhűtve tárolni. Tejben is “nagyot szólt”, kiválóan megmaradt a karaktere még cappuccinoban is. Ajánlom a kávét mindenkinek, aki kedveli az újhullámos vonalat.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 26

 

SicTransit:

Jó régen járt már nálunk Maran kávé, picit változott is a megjelenés: A csomagolás ugyanaz, de a felső részen lezárták egy, a termesztő országot jelképező matricával, szép. A tasak egyik oldala maradt szép letisztult, gyakorlatilag a logoval, a másikon pedig a hasznos információkat tartalmazó matricával: ország, megnevezés, ízjegyek, pörkölési szint, stb. A csomag megbontása után a szemek színe alapján nem értem a 7-ből 4 sötétségű megjelölést a pörkölésre, a két évvel ezelőtti kávé jóval világosabb volt, ugyanígy 4-re jelölve. Saját skálánkon 13/16 a szemek színe, intenzív pörkölésre utal. A zacskó bontásakor ugyanakkor nagyon kellemes, nosztalgikus illat fogadott: frissen szárított fűszerpaprika, édes karamellre sült sütőtök, sült paprika. A szemek mérete alapján a finomabb tartomány felé állítottam az őrlőt, szerencsére egyből megfelelő lefolyást kaptam. A csapolás nem a várt sötét-vöröses árnyalatban indult meg, sokkal inkább a sztenderd eszpresszós mogyoró - kakaó színekben, és nem is sokat világosodott a végére sem. A saját sztenderd presszó arányommal (17 g kávé => 42g ital, cca. 30 másodperc alatt) nagyon szuper kávé készült, így nem is állítgattam semerre később. A crema nálam megfelelő mennyiségű volt, halványan mintázódott is, buborékok nélkül. Kóstolva egy számomra nagyon izgalmas, vibráló, élénk savakkal nyitó, hangsúlyosan édes, intenzíven “merlot” ízvilágú kávét kaptam: Meggyes, málnás feketeribizlis jegyek. A teste nálam közepes, nem bársonyos, nehéz, de nem is vékony, inkább fanyar, mint kesernyés csokoládés lecsengéssel. Tejes italként nálam nem jelentek meg hangsúlyosan a piros bogyós jegyek, de összességében jól harmonizált a kávé a tej édességével. Nekem nagyon ízlett, legjobban önmagában, presszóként elkészítve.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

Letisztult, simítózárral és szeleppel ellátott csomagolásban érkezett a Maran tesztkávéja, ami egy kolumbiai anaerob tétel volt. A zacskón a legfontosabb infókat lehet megtalálni. A csomagolást kibontva a vártnál egy jóval másabb pörkölési szint fogadott, a közepesnél egy fokkal sötétebb volt. A babokon bőven volt olajkicsapódás is. A darálót eszerint állítottam be, amit inkább a durvább irányba kellett tekerni. A kávé szinte cremaként folyt le, aminek mennyisége alig csökkent a fogyasztás végéig. A lefolyási időt a tankönyvi 25 másodpercre belőve kaptam a legjobb eredményt. A dupla kosárba átlagos dózis kellett, 17 grammból 35-40g italt készítettem, 90 fok-os PID beállítással. Ízek tekintetében abszolút hozza azt, amit a csomagolás feltüntet, nagyon komplex ízvilág. Megjelenik a málna, vörösbor, (nekem ez inkább a savasságban) bogyós gyümölcsök, én ezt még kiegészíteném egy rumos, alkoholos jelleggel, háttérben halvány tejcsokoládés édességgel. Utóíze szintén rumos, boros hosszan lecsengő. A kávé savassága meglehetősen intenzív, hosszabb lefolyási idővel ez még jobban erősödik. Ilyen íz komplexitás általában a test rovására szokott menni, de itt az is teljesen rendben volt. Tejes italként készítve (mandulatej) kiváló, a kávé karaktere teljesen megmarad, ilyen finom flat-white-ot nem tudom, mikor ittam utoljára. Számomra egy igazán különleges tétel volt, és ami a legfurcsább az egészben, hogy a pörkölés viszonylag sötét, és mégis egy ízorgia volt ez a kávé. Ajánlanám mindenkinek, aki szereti a különleges újhullámos vonalat.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 26

 

Lorien:

Egy újabb Maran portéka érkezett vallatásra. Csomagolása a tőlük szokott minimalista eleganciát testesíti meg, fekete, szelepes, simítózáras csomagolás, a címke a fontosabb információkat tartalmazza. Bontáskor nagyon izgalmas és intenzív illatok jönnek elő. A szemek épek, egységesen az átlagosnál nagyobb méretosztályúak, a pörkölés egyenletes, a közepesnél valamivel sötétebb, több kávébabon olajkicsapódás kezdeti jelei láthatók. Az őrlést jokernél egy-másfél ricnivel finomabb állásban, kb. 20 grammos dupla dózissal volt célszerű végezni. Hőfok tekintetében a normál arabika tartomány megfelelő. Lefolyása szép egyenletes, mondhatni tankönyvi. Krémje mind mennyiségre, mind minőségre jó, mintázódásra enyhén hajlamos, a fogyasztás végéig kitart. A csomagoláson feltüntetett ízjegyeket nagyon szépen hozza, a málnás-vörösboros nyitányt jól megtámogatják a határozott savak, majd étcsokoládés lecsengés zárja, egy kis dióval, mandulával kiegészítve. Tejes italban is megmarad a karaktere, de azért én magában jobban kedveltem, ez egy igen jól sikerült tétel.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A Maran Coffee mintája egyszerű, letisztult csomagolásban érkezett, amely természetesen szelepet és simítózárat is tartalmazott. Bontáskor nagyon finom illat fogadott. Ami meglepett, hogy a kávébabok picit sötétebb pörkölést kaptak, mint amire számítottam. Ettől eltekintve a pörkölés egyenletes, a szemek között sérült, töredezett darabbal nem találkoztam. Az első próbálkozás után finomabb irányba kellett állítanom az őrlőt, hogy megfelelő lefolyást kapjak, ami nagyjából tankönyvi, vagy némileg hosszabb. Míg a hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika tartományban teljesen jól működött, nem volt nagy kunszt jól elkészíteni. A lefolyás szép, a krém mennyisége és minősége, állaga teljesen rendben van, szépen mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében tökéletesen hozza a csomagoláson feltüntetett ízjegyeket: málnás, bogyós gyümölcsös, vörösboros kombináció csokoládés balanszszal, határozott savassággal. Nem teljesen jó hasonlattal azt is mondhatnám, hogy olyan, mintha nem is kávét, hanem egy jófajta száraz vörösbort kóstolna az ember. Testessége jó, utóíze kellemes, és hosszan tart. Koffeintartalmát én nem éreztem jelentősnek, így simán késő délután is bedobtam egy eszpresszót belőle. A karaktere a tejes változatokban is jól megmaradt, így ezekben is kifejezetten ízlett. Egy igen kellemes kávé volt, amit bátran ajánlok mindenkinek megkóstolásra.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 5 8 26
SicTransit 4 8,5 3,5 8 24
Szabiakos 4,5 9,5 4 8 26
Lorien 4 8 4 8 24
Weinmaker 4 9 4 8 25

Maran Colombia Santa Ana szemeskávé teszt kávébabokMaran Colombia Santa Ana szemeskávé teszt csapolásMaran Colombia Santa Ana szemeskávé teszt eszpresszó
Maran Colombia Santa Ana szemeskávé teszt nyitott szűrőMaran Colombia Santa Ana szemeskávé teszt krémMaran Colombia Santa Ana szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

A Maran tesztmintája fekete, minimalista eleganciát sugárzó, szeleppel és simítózárral ellátott tasakban érkezett, amely nyitáskor nagyon finom illatot árasztott. A kávébabok egyenletes, a közepesnél picit sötétebb pörkölést kaptak, de sérült, töredezett szemekkel nem találkoztunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagnál finomabb irányba kell tekerni, úgy, hogy tankönyvi, vagy picit lassabb lefolyást kapjunk, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány teljesen megfelelő. Ettől függetlenül lehet kísérletezni, mert egy elég toleráns, és viszonylag könnyen elkészíthető kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten jó, állaga és olajossága is teljesen rendben van, szépen mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében szépen jönnek a csomagoláson feltüntetett jegyek, mint a málna, vörösbor és csokoládé. Emellett némi bogyósgyümölcsös, meggyes ízjegyek is feltűntek, illetve a lecsengésben egy csipet diós-mandulás vonal egészítette a ki a csokoládés harmóniát. A savak élénkek, intenzívek, de nem bántóak, és leginkább egy jófajta vörösborra hajaznak. A testesség szintén jó, míg a lecsengés hosszan tartó csokoládés, gyümölcsös jellegű. Mind eszpresszónak, mind pedig tejes italnak is nagyszerű alapanyag, amit bátran ajánlunk a különleges kávékat kereső embereknek.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!