KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Madárkakiból készül a világ legexkluzívabb kávéja

Amikor Henrique Sloper, a brazil Espirito Santo államban található Camocim kávéfarm tulajdonosa először észrevette, hogy kávéültetvényét elözönlik a jacu madarak, pánikba esett, hogy a madarak tönkreteszik a termést. Aztán rájött, hogy ha nem tudja legyőzni őket, akkor üzlettársakká teszi őket, és áldássá változtatta a madárinváziót.

A kávérajongók jól ismerik a kopi luwakot, a világ legdrágább és legexkluzívabb kávéját, amelyet az ázsiai cibetmacska ürülékéből szednek össze, és világszerte áradoznak róla. Jól ismerte ezt Sloper is, így a jacu madaraknak köszönhetően megalkotta a saját kopi luwakját.

jacu bird

Eltartott egy ideig, amíg meggyőzte a dolgozókat, hogy ezentúl kávébab helyett madárürüléket kell szüretelniük, de miután ezt az akadályt leküzdötte, és túljutott a két évig tartó kísérletezésen, a Comocim Farm lett az egyetlen a világon, amely a jacu madár ürülékéből készít kávét. És nem is akármilyet, hanem a világ egyik legkeresettebb fajtáját.

Idővel Sloper felfedezte, hogy a jacu madár a kávébabokat egészben nyelte le, és az emésztés során szinte az összes koffeint kivonta a babból, és erjesztésre sem volt szükség. Ráadásul úgy tűnt, hogy a madárnak kifogástalan ízlése van, és csak a legérettebb babokat fogyasztotta el az ültetvényen, ez garantálja, hogy az ürülékéből szüretelt kávé a legjobb minőségű legyen.


A különleges kávé körülbelül egy évtizede van a piacon, és jelenleg az egyik legdrágábbnak számít, csak akkor állítják elő, ha konkrét megrendelés érkezik. Nagyon népszerű Franciaországban, Japánban és az Egyesült Királyságban, utóbbi országban a Harrods luxusáruház kilogrammonként 1400 fontért, több mint 600 ezer forintért árulja.

Forrás: NLC