KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Moak Aromatico Jazz kávékóstoló

A MOAK Aromatico Jazz Espresso 100%-ban gondosan válogatott, aromás Arabica kávékból áll. Ezek rendkívül széles, harmonikus aromát adnak az eszpresszónak, melyet vanília, szárított gyümölcs, méz, papaya és mangó jegyek, és krémes textúra, hosszan tartó utóíz jellemeznek. Ezt az egzotikus kombinációt a mandula és a dió finom ízei egészítik ki, a keverékből főzött eszpresszó kellemesen testes, és a finom arabicákra jellemzően közepes savassságú. A keverékhez használt kávékat Brazíliában, Hondurasban, Etiópiában és Ruandában termesztik. Az Aromatico Jazz espresso közepes testtel és kellemes savval, hosszan tartó utóízzel rendelkezik. A Moak az 5-ből 3-as intenzitással jelöli. Az állaga nagyon lágy és krémes, fantasztikus eszpresszó alapanyag. A keverékhez finom, hosszan tartó pörkölést használnak az egyszerre tradícionális és trendeket is diktáló szicíliai pörkölőnél - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Moak kávék hazai forgalmazójától, az Espressoshop.hu -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Moak Aromatico Jazz szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Moak Aromatico Jazz

Pörkölés ideje: 2023.07.27, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os fémdobozos csomagolás
Ár: 4300 -Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Ezúttal egy 100 % arabika került tesztelésre. A fémdoboz információi szerint egy közepes intenzitású, 5 összetevőből álló blenddel van dolgunk. Felbontás után egy kicsit meglepődtem a babok töredezettségén (nem egységesen szépek a szemek), a pörkölés nagyjából közepes, égett szemek nem jellemezték, és olajkiválást sem láttam. Illatában semmi kiugrót nem érzékeltem, csokis, mokkás. Sajnos ez az eszpresszóra is jellemző volt. Vártam volna, hogy a sok összetevő valami komplex, érdekes ízvilágot mutat majd, de nem így volt. A fővonal csokis, mogyorós, enyhén füstös, majd a csomagoláson említett florális ízjegy köszön be, ami nálam néha érdekes, ánizsosba fordult, enyhe édességgel, majd a lezárás szintén mokkás, enyhén füstös volt. A dobozon említett gyümölcsösséggel nem igazán találkoztam, pedig reménykedtem, hogy az etióp komponens majd “gondoskodik” erről. Ez így meglehetősen középszerű, rengeteg hasonló anyag van a piacon. A kávé krémje arabikához mérten jó volt, kezdetben mintázódott is, kellően olajos is volt. Az ital testessége szintén jó volt, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Sok paraméterrel kísérleteztem, hogy előcsalogassak valami gyümölcsösséget a kávéból, és az előnyére válik, hogy nem volt háklis a különböző beállításokra, bántó, rossz ízjegyeket egyszer sem tapasztaltam. Ami a legjobban bevált: 18-19 g (dupla kosár esetén), 25-30 másodperces csapolási idő közepes hőfokon, eszpresszó kimenet. Az ital tejjel jól harmonizált, cappuccinoban is finom volt. Ajánlom a kávét a klasszikus olasz vonal kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

SicTransit:

Következő tesztalanyunk helyre kis vákuumos fémdobozban érkezett, így persze odalett a meglepetés, mi is lehet belül. A leírás alapján 100% arabica kávék keverékéből álló blend, melyet a komponensekből éppen rendelkezésre álló kávékból készítenek el. Bontás után - a védőgáz kiszellőztetését követően - kellemes, fanyar, enyhén füstös-földes illattal fogadott a doboz, felidézve valami gyerekkori kávésdobozt. A csomagolásról kiderül még a konzumer kávéknál jellemző módon az intenzitás, ami jelen esetben 3 egység az 5-ből. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban: A kávészemek épek, töröttet nemigen láttam közöttük, közepesnél picit nagyobb méretű szemek alkotják a keveréket, a pörkölés színe inkább a sötétebb tartományban van: 13/16. A korábbi kávéhoz képest nekem a durvább tartomány felé kellett állítanom az őrlőt, az olasz kávék joker állásnál egy picit durvábbra. A kávé szuperül töltötte a kosarat, nem egy pazarló anyag, nekem 16,5 gramm kellett a 16-os kosárba. Csapoláskor mélybarna színben indul meg, a csapolás végére szép karamellszínűre világosodott. A krema arabicához mérten bőven rendben van, közepesen vastag rétegben jelenik meg a pohár falán. Az elkészült kávét kóstolva egy nagyon harmonikus kép rajzolódik ki: Nem túlzó, de izgalmas édes savak, balanszos, szinte szirupos csokoládés keserűség, melyet a hangsúlyos, édes-gyümölcsös jellegű édesség zár kerek egésszé. Önmagában, feketén fogyasztva is nagyon kellemes ízvilágú. Tejes italokban is jól működik, klasszikus édes kapucsínó vagy latte készíthető belőle.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20,5

 

Szabiakos:

Az év utolsó mintája egy igazán különleges fémdobozos, aromazárt csomagolásban érkezett. A babok pörkölését közepesnél valamivel sötétebbnek mondanám. A darálót a durvább beállítás felé tekerve, a kosarat normál adaggal megtöltve (16g töltet - 40g ital) 90 fok környéken, 25-30 másodperces lefolyási idővel kaptam a számomra legjobb eredményt. A kávé mogyoróbarnán folyt le, szép krém mennyiséggel és jó állaggal. Az elkészült ital testességét elég jónak mondanám. A névből ítélve (jazz) több komplexitást, ízélményt vártam, de ez elmaradt. Karamellás, diós, mogyorós, csokoládés ízek jellemzik. Utóíze hosszan lecsengő, kellemes, mintha egy minőségi étcsokit fogyasztottunk volna el. Savassága minimális, édességét elég jónak mondanám, cukor egyáltalán nem szükséges bele. Én leginkább eszpresszóként fogyasztottam, de rövidebb tejes italként készítve is kiváló. Ajánlanám a hagyományos vonal kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

A harmadik Moak tételnél nincs zsákbamacska, elegáns dizájnú, fémdobozos konzerv formájában érkezett. Bontás után erős, füstös-pipadohányos illat fogad, őrléskor pedig intenzív mokkás. A szemek között aránylag sok a töredezett vagy a törmelék, pörkölése sötétbe hajló, néhol kezdődő olajkicsapódás nyomait vettem észre, habár szinte csak nagyítóval észlelhető. A doboz felirata szerint tisztán arabika keverék, a kávébabok is erről árulkodnak. Az elkészítése nem bonyolult, a pörköléshez képes meglehetősen magas, 20 grammos dózis ment a dupla szűrőbe, nagyjából joker őrléssel, és a standard arabika hőtartomány teljesen megfelelő. Bártan lehet vele kísérletezni, extrém alsó vagy felső értékes hőfokokkal is jó eredményt adott, ez persze lehet, hogy csak az E61 miatt van. Lefolyása fokozatosan felvastagodó, de egyébként szép, egyenletes, a végén hajlamos a szőkülésre, de ez egyben a csapolás végét is jelzi, tehát nem problémás. Krémje arabika viszonylatban mind mennyiség, mind állag tekintetében jónak mondható, a cukrot csak süppedősen tartja. Ízvilága a klasszikus déli desszertkávékat idézi, grillázsos, pörkölt olajos magvas, kakaós, égetett cukros, füstös-fűszeres. Természetes édessége jó, de a cukorral is barátságban van, érdemes kipróbálni úgy is. Tejes italokban jó alapanyag, de ennek ellenére mégis azt gondolom, hogy ebből nem kell kapucsínót készíteni, igyuk csak magában vagy barnacukorral. Koffeintartalma nem magas, akár délután is bátran fogyaszthatjuk.

Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

Meglehetősen dizájnos, fémdoboz csomagolásban érkezett a Moak utolsó mintája. A kávébabok nagyjából közepes pörkölést kaptak, kissé vegyes képet mutattak, és akadt pár töredezett szem is. A doboz alapján 100% arabika blend. Az őrlőt az előző mintához képest a durvább irányba kellett tekernem, hogy megfelelő lefolyást kapjak. Én az olasz kávéknál alapból a tankönyvi lefolyást szoktam megcélozni, mert az általában elég jól beválik. Aztán persze finomítok rajta, ha szükséges. A lefolyás jó volt, a krém szintén, de láttam már jobbat is ebben a kategóriában. Ettől függetlenül az állaga és olajossága is rendben volt, kitartott a fogyasztás végéig, és megfestette a csésze oldalfalát. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány teljesen jó volt, de bátran lehet vele próbálkozni, mert nagyon toleráns blend. Ízében nagyon kellemes, csokoládés dominancia uralkodik. Mint valami finom csoki. Kakaó-csokoládé, pörkölt magvak, grillázs, egy csipet fűszerességgel és halvány füstösséggel, ami egyáltalán nem a zavaró kategória. Természetes édessége nagyon jó, savassága enyhe. Az összkép meglehetősek kerek, és bár semmi kirívó dolgot nem mutatott, mégis nagyon jó, harmonikus benyomást keltett. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, simán ittam belőle délután is minden gond nélkül. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de flat whitene-nak is nagyon jó volt, szépen harmonizált a tejjel, és nem veszett el benne. Az olasz vonal kedvelőinek bátran ajánlom kipróbálásra.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7 3,5 5 19,5
SicTransit 3,5 8 4 5 20,5
Szabiakos 4 8 4 5 21
Lorien 4 7 5 5 21
Weinmaker 3,5 8 4 5 20,5

Moak Aromatico Jazz szemeskávé teszt kávébabokMoak Aromatico Jazz szemeskávé teszt csapolásMoak Aromatico Jazz szemeskávé teszt csésze
Moak Aromatico Jazz szemeskávé teszt lefolyásMoak Aromatico Jazz szemeskávé teszt krémMoak Aromatico Jazz szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

A Moak tesztmintája dizájnos, fémdobozos csomagolásban érkezett. A dobozon minden fontos információt meg lehet találni. A kávébabok nagyjából közepes pörkölésűek, nem egységes méretűek, égett vagy olajkiválást tartalmazó szemmel nem találkoztunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál durvább irányba érdemes tekerni, úgy, hogy nagyjából tankönyvi 25-30 másodperces lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány teljesen megfelelő, de bátran lehet vele kísérletezni, mivel nagyon toleráns alapanyag. A lefolyás sötéten indul, majd kissé kivilágosodik. A krém mennyisége és állaga jó, kitart a fogyasztás végéig, és szépen megfesti a csésze oldalfalát. Ízében csokoládés-kakaós, pörkölt magvas, diós, grillázsos ízjegyeket fedezhetünk fel némi fűszerességgel és a háttérben egy kis füstösséggel. A természetes édessége nagyon jó, de a cukor hozzáadása sem teszi rosszabbá. Savassága visszafogott, utóíze hosszan tart. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztük magasnak. Nem csak eszpresszónak, de tejes italok alapjaként is nagyon jól működött, mivel szépen harmonizált a tejjel. Elsősorban az olasz stílus kedvelőinek ajánljuk.

.

.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék partnerünknél megvásárolható!