KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

MoKambo Argento kávéteszt

mokambo argento kávé tesztA Caffè MoKambo egy hosszú és figyelemre méltó történettel rendelkező vállalat. A céget 1972 elején alapították, mikor a két testvér Camillo és Vincenzo Di Nisio, akinek miután baristaként dolgoztak és megtanulták, hogy hogyan lehet a legjobb módon eszpresszót főzni, úgy döntöttek, hogy nyitnak egy kicsi kávépörkölőt az ősi városban, Chieti-ben, amely a zöld hegyek és a kék színű Abruzzese tenger között terült el. Ma a céget még mindig a két alapítótestvér vezeti, folytatva azon hagyományukat, hogy egy kiváló terméket készítsenek, amely a kézműves termelést ötvözvi a legkorszerűbb technológiával.

A MoKambo kávé hivatalos forgalmazójától a Doddy coffee Bt.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Mokambo Argento

Ár: 3290 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 mokambo argento szemeskávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
7
4
10
25
Monyesz/ Solis SL90
5
7
4
9
25
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
5
8
4
10
27
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
4
9
5
 10
28
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
5
7
5
8
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Kis aranyos szemek, könnyen megbírkózik vele az örlő. Nálam ez a keverék felettébb érzékeny a hőmérsékletre. Ha kicsit melegebb a gép, akkor égettebb, ha hidegebb meg savanyúbb. Azért el sikerült kapni rendesen is, mellékízek nélkül. A krémje szép sötétbarna, elég vastag is. Közepesen olajos, a cukrot rendesen tartja, szép lassan süllyed alá, kevergetés után zárul, és fogyasztás végéig megmarad. Erősen étcsokoládésan nyit, mintha nem is kávé lenne. Egy kicsit fűszeres keverék, talán "rumos-kakaós szaloncukor" íz van mellette. Érdekes, ajánlom annak aki egy kicsit kalandozni akar az eszpresszók ízvilágában. Kapucsínónak viszont nem volt annyira kiemelkedő, bár az erősen étcsokis kávék nem is erről híresek.
Monyesz

A babok alig fénylenek, elég magas a robuszta arány. Vastag crema, ami feltűnően sötét mogyoró színű. A cukrot nagyon jól tartja, süllyedése után tökéletesen záródik. A krém olajos, vastagon tapad a csésze falára. Ez a kávé mérhetetlen mennyiségű kakaós ízélménnyel bír, cukorral is megtartja kesernyés  jellegét. Savasságnak nyoma sincs, az alapíz mellett némi fűszeresség, és malátás jelleg dominál. A fűszeres jelleg az utóízben dominálhat, akkor kifejezetten csípős, borsos jellegű lesz. Egy igazi reggeli kávé, a savra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Erősen dominál a kakaós jelleg, ezt némi tejjel érdemes lehet elsimítani fogyasztáskor. Esetleg bántó lehet a fűszeresség benne, erre a lefőzéskor érdemes figyelni. Ugyanakkor könnyen készíthető belőle egy vastag cremás kávé, ami előny. Kapucsínóként is jól teljesít, bár más jellegű lesz mint egy gyümölcsös jellegű keverék.

Blaze

A kávébab közepesen sötétre pörkölt,  illata nagyon kellemesen édeskés. A kávészemek enyhén olajos kinézetűek, darálás után az illata enyhén kesernyés, melyet a kávéban már nem lehet kiérezni. Krémje erős, jó vastag : a cukrot kiválóan megtartja.  Kevergetés után szépen záródik, a csésze falán szép nyomot hagy.  A kávé lefőzéskor kellemes édes, mézes illatú az ízében viszont a kakaó dominál. Risztrettóként és  eszpresszóként is egyaránt kitűnő, tejes italokban is fogyasztható, de nem biztos, hogy tökéletes alapanyag hozzá véleményem szerint a kakaós alapíze miatt. Fogyasztási összképe kiváló, nagyon kellemes lekerekedett ízvilága van : közepes koffeintartalmú italnak érzem, utóíze enyhén fűszeres.

Jobog

A kávé nem túl egyenletes pörkölés tele mikrorobusztával. Hálás kávé, többféleképpen főzve széles ízskálán mozog a füstös-cukrostól a diós-camambertesig, de egyik sem kellemetlen. Érdekes, nem tigriscsíkosra készítve a legfinomabb és krémje sem ilyenkor a legjobb. Ennyit a tigrisesség diagnosztikai értékéről. Legdúsabb krémmel főzve az íze erősen és tartósan kakaós, csokis. Egyedi íz, nem hasonlít más csokis-étcsokis ízű márkatársakra. A krémje ilyenkor sötét, sűrű és tartós, a fogyasztás végéig kitart és a csésze falán sötét, vastag nyomokat hagy. Nem különösebben olajos, a krém maradványai barnállnak a csészén. A kávé szokatlanul sűrű. Testes ital. Risztrettónak főzve teste óriási, ebéd után édesség helyett tálalható. Risztrettóként annyira sűrű, hogy ha még egy kicsivel sűrűbb volna akkor nem inni kellene, hanem harapni. Korábbi tesztben írtam inkább a gyümölcsös ízeket szeretem a kávékban, de ami jó az jó, és ez nagyon ízlett. Finom tejjel is, de nem így a legfinomabb, hanem ristrettónak. Tömény élvezet.

SiD Kibontva a kávét sok pici kerek robuszta néz velem szembe, melyek között jól kiszúrható pár nagyobb méretű arabika is. Szóval ez egy hangsúlyosan Robusztás keverék, ezért első körben óvatosan bántam a vízhőfokkal, de ez nem jött be, a kávé érezhetően kesernyés lett. Aztán kicsit fölfelé szörfözve a hőmérséklettel, alaposan előmelegített géppel megkaptam azt az ízt amire számítottam. Kellőképpen testes, mogyorós-étcsokoládés, enyhe füstös, kesernyés utóízzel, ami még egyáltalán nem kellemetlen. A krémje a Robuszta tartalomtól elvárhatóan vaskos és szép sötét színű, a cukor elkeverése után is összezárul és sokáig megmarad. Eszpresszónak kitűnő, de a tejjel sajnos nem harmonizál, kapucsínónak nálam nem vált be.

 mokambo argento kávébabokmokambo argentó kávé csaolásmokambo argento kávéteszt
mokambo argento eszpresszómokambo argento eszpresszó kávémokambo argento eszpresszó és kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötétre pörkölt, robuszta hangsúlyos keverék, az ettől elvárható erőteljes krémmel, ami cukrot nagyon jól tartja, és megkeverés után is tökéletesen összezárul. Maga a krém sötétszínű és szépen bevonja a csésze oldalát fogyasztás közben. Az íz erőteljesen étcsokis-kakaós, mintha nem is kávébabból, inkább kakóbabból lenne. Emelett a fűszeressége ami meghatározó, de nyomokban mogyoró, rumos-kakaós szaloncukor íz és halovány füstösség is felfedezhető, ami egyáltalán nem bántóan, jóval inkább kellemesen befolyásolja az ízeket. Eszpresszónak és risztrettónak kiváló, viszont kapucsínóként nem hozta ezt a kiugrást. Összességében egy kellemes keverékkel van dolgunk, aminek az ára is nagyom korrekt.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!