KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Gourmandia (Szombathely Szent Márton utca, a Borostyánkő áruházzal szemben)

Gourmandia kávézóSzerencsés véletlen vezetett egy ritkaság nyomára, a környéken fellelhető egyetlen ilyen géphez - legalábbis én többről nem tudok -, a legendás FAEMA E61-ről van szó, méghozzá egy szépen restaurált eredeti darabról, nem a ma is gyártott Legend változatról ! Meglepő, de azért nem véletlen, hogy egy ilyen helyen található a gép, amely nem kiállított dísztárgy, hanem teljesen működőképes. Sőt, értő és szerető kezek által ma is bizonyít…

Az üzlet, a Gourmandia, profilját tekintve nem is kávézó, bár a gourmand szó nem mond ellent a jó minőségű kávénak, esetünkben eszpresszónak. Kapható is többféle Manuel kávé: kotyogósba való, és szemesben eszpresszó minőségű is, sőt a gyártó forrócsokijaiból is választhatunk. Vagy található a most divatba jövő ízesített kávékból is jópár féle.

Mi a Manuel Capricciot kóstoltuk eszpresszónak és kapucsínónak elkészítve. A hely hangulatához hozzátartozik, hogy akár a pult mögül is figyelemmel kísérhető az elkészítés folyamata, és a Faema E61 működés közben.
A Macap daráló adagolójából az előmelegített, forró vízzel átöblített és természetesen szárazra törölt egyszemélyes szűrőbe került a darálmány, a szakszerű előkészítést pedig a tömörítés zárta.
gourmandia eszpresszóAz eredmény ezek után természetesen kiváló volt, szép egérfarkas kifolyás, közepesen vastag mogyoróbarna crema a kávén. Azonnal fogyaszthattuk is, igaz a hely adottságaihoz igazodva egy kis pultnál, műanyag pohárból. A kapucsínót manueles pohárban ’tálalták’. Ennél a tejhab kicsit buborékosra sikerült, a tej-tejhab arány viszont tökéletes volt, és a Capriccio bizonyította, hogy nagyon kellemes kapucsínó készíthető belőle.
Az eszpresszóhoz rendelkezésre állt tej, illetve az édesítéshez akár barnacukrot is használhattunk.
Jutányos áron kóstolhattuk meg ezt karakteres ízű kávét, az eszpresszó 200, a kapucsínó 380 forintba került.

Pontozás:

gourmandia kávézó pult1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Értékelés:

Tesztelő
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
Íz harmónia
Ital hőmérséklete
Általános képzettség
Hely hangulata, személyzet
Összesen
Monyesz
4 4 3 4 5 20


Véleményét elmondhatja fórumunkon. Kattintson ide!


Értékelés:
A hely hangulatát meghatározza, az ínycsiklandó kulináriák látvány mellett a Faema E61, amely az utcáról hívogatóan invitálja egy kávéra az arra járót. A tulajdonos-pultos-felszolgáló hölgy személye (kiemelve hozzáértését és a kávékultúra iránti elkötelezettségét) pedig biztosíték, hogy az először betérők később is kedvet kapjanak a látogatásra.
gourmandia faema e61gourmandia faema e61
gourmandia kávézó tulajdonosgourmandia kávézó macap daráló
Mivel nincs mosogatási lehetőség, így nem lehetséges a szokásos csészék használata, ami pedig az esztétikus megjelenésen kívül az ital megfelelő hőfokon felszolgálásában is fontos szerepet játszik. Az ital elfogyasztása egy kis pultnál állva igazi „betérő” jelleget kölcsönöz a helynek.
A Manuel márka jó alap a minőségi kávézáshoz (a főzőtt Capriccio mindkét italnál kellemes íz-élményt nyújtott), ehhez tökéletesen illik a daráló, és a kétfejes Faema E61. Az elkészítés mintaszerű, javítani való csak a tejhab készítésnél lenne.