KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pod-ot hagyományos kávéfőzővel? Kipróbáltuk!

pod lefőzése hagyományos kávéfőzővelElég régóta kering egy olyan eléggé egyhangú vélemény, hogy a podos kávékat (E.S.E. pod), csak a direkt ezekhez készült podos géppel lehet normálisan lefőzni, mert egyébként egy élvezhetetlen löttyöt kapunk. Több fórumtárs részéről is felmerült az igény, hogy néha szívesen főznének a hagyományos gépükkel podot is, de azt ugye úgysem lehet, jött a berögződött válasz egyből. Ennél fogva próbából küldtem két tesztelőnek is néhány kávé podot, hogy próbálják ki saját maguk, az eredmény mondanom sem kell meglepő lett.

Mindkét esetben egészen elfogadható lett az eredmény, mind az ital színében, mind ízében. Viszont nekik nem volt podos gépük, így az eredményt nem lehetett mihez viszonyítani. Mivel nekem van podos és hagyományos gépem is, és többféle podos gépet is kipróbáltam, ráadásul a most használt Gaggia New Baby Classic-nál írják, hogy podot is lehet főzni vele, adta magát a lehetőség.

Elhatároztam, hogy kipróbálom mi az igazság, és lehet-e hagyományos kávéfőzővel (amely megfelelő szűrővel rendelkezik) podot is lefőzni, olyan szinten, mintha az podos gépen készült volna. A Gaggia egyszemélyes szűrőjét használtam, illetve egy valószínűleg direkt podhoz készült szűrőt (mindkettő a géphez volt gyárilag).

A kísérleti alany egy Mokambo Cialde pod volt, amit először lefőztem egy Grimac Dada podos géppel, majd utána a Gaggia New Baby Classic-al.

gaggia classic pod csapolásgaggia classic mokambo pod csapolás
gaggia classic pod eszpresszógaggia classic e.s.e. pod csapolás

A podos gépen egy picit gyorsab lefolyással készült el az eszpresszó, míg a hagyományossal lassabban. A különbség talán a krém színében volt észlelhető, mivel a hagyományos géppel főzöttnél egy árnyalattal világosabb lett.
Ezután, hogy nehogy elhamarkodott következtetést vonjak le kipróbáltam egy-egy Pascucci Classic poddal is a műveletet, és azt kell mondjam, hogy hasonló következtetésre jutottam. A végeredmény maximum a krém szinében tér el, a hagyományos főzővel egy picit világosabb volt, mint a podos gép esetében, de semmi egyéb különbséget nem találtam. Egy átlagos felhasználó, nem igen hiszem, hogy tudna bármi különbséget tenni a kettő között, de jöjjenek a képek.

 
Grimac Dada
Gaggia New Baby Classic
Mokambo Cialde
 
grimac dada mokambo pod eszpresszó
 
gaggia classic mokambo pod eszpresszó
Pascucci Classic pod
 
grimac dada pascucci classic pod eszpresszó
 
gaggia classic pascucci pod eszpresszó
Pascucci Classic pod krém
 
grimac dada pascucci classic pod krém
 
gaggia classic pascucci pod krém

Úgy gondolom, hogy képek megfelelően alátámasztják az elmondottakat, ami alapján bárki kipróbálhatja a hagyományos gépével (amelyikről a gyártó állítja, hogy podképes) hogyan tudja lefőzni a podot, és valószínűleg elég jó eredményt fog elérni. Esetleg olyan kávéfőzővel is érdemes lehet kipróbálni ahol nincs konkrét utalás rá, mert itt a fórumon egy Faema kávéfőzővel és egyszemélyes szűrőjével is egészen jó eredményt sikerült elérni.

Miért is jó ez?

Ki ne szeretne többféle kávét kipróbálni, esetleg megkóstolni, mielőtt beruház egy félkilós vagy kilós mennyiségre, illetve nagyobb otthoni választékot tartani? Ez eddig a podos gépek kiváltsága volt, mivel több helyen is elterjedt, hogy hagyományos kávéfőzővel ez lehetetlen, ami valószílűleg abból indulhatott ki, hogy egy hagyományos kávéfőzővel rendelkező tulajdonos a megszokott kávéját hasonlította a pod által produkált minőséghez. Ezt pedig természetesen nem lehet hasonlítani, mivel egy frissen darált, megfelelően tömörített kávéból jobb minőséget lehet elérni mint a podos változattal, de csak akkor ha minden körülményt betartunk, ellenkező esetben máris a pod felé billen a mérleg nyelve. A pod előnyeiről és kialakításáról bővebben itt olvashat.

Természetesen azért nem kell temetni a podos gépeket, mivel azok kényelmét, speciálisan erre történt kialakításuk révén nem lehet elvitatni. Azonban aki már rendelkezik eszpresszó képes kávéfőzővel (15 bar), és van kedve egy kis kísérletezéshez, annak érdemes kipróbálni, ráadásul anyagilag sem megterhelő, mert podot akár darabra is lehet vásárolni.

Beszéljük meg a fórumon!