KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Szemeskávé teszt: Buscaglione Oro

buscaglione oro kávé tesztStefano Palombini családja 1939 óta vesz részt a kávé import és pörkölés üzletben Római székhelyűek, de a kávé szenvedélyt és kultúrát a világ számos országában (25 országban) terjesztik A 2006-os piaci változások hatására a Sistema Espresso Italiano megteremtette az új globális piac támasztotta igényekre a választ, mindig szem előtt tartva a legkiválóbb olasz tradíciót. A Buscaglione Oro a legjobb kolumbiai, brazil és mexikói arabikák egyvelege egy kis indiai és afrikai robusztával keverve adja az édes és delikát krémes eszpresszó ízt, mondja a forgalmazó.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.


A Buscaglione kávé hivatalos forgalmazójától a Sistema Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Buscaglione Oro

Ár: 6700 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 buscaglione oro szemeskávé teszt

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
7
5
4
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
5
6
4
4
19
Blaze/Gaggia Classic-Iberital Challenge
5
7
3
5
20
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
5
7
4
5
21
SiD/La Pavoni Europiccola+Faema Family+ Gaggia ipari őrlő
5
7
5
4
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ebben a keverékben gyönyörűen csillogó sötét pörkölésű kávészemek vannak, már már sajnáltam is beleönteni az örlőbe. :-) A lefolyásakor szinte bugyogva csordult ki, látszott rajta, hogy vaskos krémje lesz. Így is lett. A cukor alig ment át rajta, kevergetés után szépen záródott, a fogyasztás végéig fedte az italt. Kellően testes, az ízén lehetett érezni a robuszta tartalmat, de a sötét pörkölés miatt nem szívpörgetős, nyugodtan merem ajánlani reggeli duplának is. Kesernyés, és földimogyorós a fő íz, minimálisan savanykás jellege is van. Utóízben mandulás. Kicsit kényes az vízhőfokra, ha ezt sikerül jól feltornászni, a kesernyésség szinte teljesen eltűnik belőle. Gyors lefolyás esetén a robusztasúly ízében kiütközhet, fanyarkás utóízben lehet részünk, tehát figyeljünk oda jól az elkészítésére.

Monyesz

A babok fényesek csak, a pörkölés színe változó. A crema vastag, a cukrot jól állja, színe sötétbarna. A vezető íz egy erős étcsokis íz, ami ugyanakkor nem bántó. A kávé testessége magassabb hőfokon főzve sokat javul, felzárkózik egy édeskés, nektáros jelleg és egy visszafogott marcipános íz. Savasságot nem lehet tapasztalni, a kávé elég magasabb robuszta tartalma ezt nem is valószínűsíti. Tartósan csak a csokis íz marad a szájban. Kapucsínóként a tejjel egy forrócsokira emlékeztető italt ad.

Blaze

A kávébab sötétre van pörkölve, olajos a felületük.  Az örlemény illata kellemes. A kávé krémje jó vastag, mogyoróbarna színű. A cukrot megtartja, kevergetés után záródik, olajos nyomot hagy a csészén. A kávé kakaós-csokis ízzel nyit , cukorral igen édeskés gyümölcsös íz épül fel. Utóíze enyhén pörkölt mogyorós, és füstös jellegű.  Tejes italokban közepes élményt adott, eléggé összeolvad a tejjel : kapucsinónak nem elég testes. Kellemes kávé, nem egy reggeli ütős koffeinbomba.

Jobog

A kávé pörkölése erős, talán nem is teszteltünk még ilyen erős pörkölésű anyagot. A babokat csillogó olajréteg fedi, a darálmánnyal érintkező felületek fokozott tisztítást igényelnek emiatt. A keverék robuszta tartalma magas. A krém dús, vastag, sötét, a barnának egy narancsvöröses árnyalata, igen szép.  Élmény lehet az erre fogékony fogyasztók számára. Az ital íze édes karamell. Finom. Olajossága a pohár falán nem mutatkozik jelentősnek, de ehhez az ízhez éppen illik. Testessége jó. Utóíze úgyszólván alig van, gyenge és rövid. Az egész számat betöltő, de ízként meg nem határozható érzet, amiből kiemelkedik egy enyhe füstíz. Az utóíz a kávé gyengéje. Az ital íze egyszerű, de finom, nem bonyolult, több síkon rétegzett ízkompozíció. Ez a gyengécske utóízzel együtt gyanúm szerint hosszabb távon fogyasztva kissé lapossá, megunhatóvá teszi a kávét. Magasabb hőmérsékleten elkészítve édességét megőrzi, a karamell íz mokkás, füstösbe vált. Alacsonyabb hőfokon édessége csökken, pörkölt mogyorós ízű. Nem kényes kávé, a készítési paraméterek széles skáláját járhatjuk be bántó ízek felbukkanása nélkül. Ristrettónak még finomabb, érdemes így fogyasztani. Tejjel sem rossz, de szerintem nem ez az igazi alkalmazási területe.

SiD

Sötétre pörkölt kávészemek néznek velem szembe, felszínük csillogóan olajos. A kávé jól csapolható hagyományos karos géppel is, a masszív crema jelentősebb Robuszta tartalomról árulkodik. Az erős pörkölés miatt nem érdemes magasra venni a vízhőfokot, kis háztartási gépeken valószínűleg nem igényel felfelé szörfözést. Íze mézes, étcsokoládés, de a pörkölt karakter dominál, enyhén fanyar mokkás utóízt hagy maga után. Rendkívül sűrű, tömény eszpresszó készíthető belőle olyan krémmel, mely nem csak tartja a cukrot, hanem úgy kell "áttuszkolni" rajra, már-már szinte bőrszerű ez a krém réteg. Karakteres íze ellenére úgy vettem észre, hogy koffein tartalma nem lehet túl magas, mely valószínűleg az erős pörkölésnek tudható be. A kávé, a jelentős Robuszta-hatás ellenére nem hordoz olcsó robusztákra jellemző kellemetlen mellékízeket, így aztán kapucsínónak is finom volt, a tej nem hozott elő semmi meglepetést. Az erős, markáns kávék kedvelőinek ajánlom.


buscaglione_oro_kávébabokbuscaglione oro kávé csapolásbuscaglione oro csapolás bottomless portafilterrel
buscaglione oro eszpresszó krémbuscaglione oro krémbuscaglione oro kávé cukorpróba

 

Összegzés: Kifejezetten sötét pörkölésű kávészemek. Vastag, mondhatni brutális vörösesbarna krém, ami szinte azt is kibírná hogyha ráál valaki. Mondanunk sem kell, hogy ez a vastag krém elpusztíthatatlan és a fogyasztás alatt végig meg is marad. Egyszerű, nem többsíkú ízvilág, amelyben az étcsokoládés, kakaós, édes, ízek dominálnak, de felbukkan a karamell és a pörköltmogyoró is. A kávé kellőképpen testes, sűrű, tömény eszpresszó készíthető belőle. Utóízében megmarad a csokis, édes íz, de emelett előtűnik egy kis mokkás, füstös beütés is. Az erős pörkölés miatt a keverék koffeintartalma nem veszélyes, így akár délután is "veszély" nélkül fogyasztható. Tejes italokban sem rossz, de igazából risztrettóként, vagy eszpresszóként lehet kihozni belőle a legtöbbet.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!